SAD izdaje nalog za diplomate u Kini

Sangaj pod lockdownom
14 komentara

Osoblje je evakuisano zbog porasta broja slučajeva Covid-19 i povezanih vladinih ograničenja.

Američki State department naredio je diplomatskim radnicima da napuste konzulat u Kini, navodeći kao razlog porast zaraze korona virusom i nove drakonske mjere suzbijanja. Svi američki građani takođe su pozvani da ne putuju u tu zemlju.

U savjetu objavljenom u ponedeljak pozivaju se svi radnici koji nisu neophodni da napuste američki konzulat u Šangaju „zbog porasta broja slučajeva Covid-19“, kao i „uticaja ograničenja“ koje su kineske vlasti nametnule kao odgovor.

Ukazujući na vladin „pristup nulte tolerancije” prema virusu, za koji je rekla da „ozbiljno utiče na putovanja i pristup javnim uslugama”, State department je nastavio da traži od Amerikanaca da „preispitaju” putovanja u zemlju, čak je upozorio da ograničenja mogu značiti „rizik od razdvajanja roditelja i djece“.

Nova ograničenja uključuju „karantine za stanovanje, masovno testiranje, zatvaranje, prekide u transportu“ i blokade, dodalo je odjeljenje, napominjući da se često „sprovode uz malo upozorenja“ i da se mogu „veoma brzo promijeniti“.

Iako je konzulat Šangaja zatvoren za javnost zbog „lokalnih mjera kontrole Covid-19“, ostalo je osoblje za pružanje hitnih usluga građanima kojima su potrebne. State department je prošle nedelje saopštio da osoblje koje nije neophodno može dobrovoljno da ode, ali je sada naredio njihov odlazak.

Peking je oštro reagovao na prethodno obavještenje, a portparol ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijan izjavio je da je Kina „veoma nezadovoljna i čvrsto se protivi neosnovanoj optužbi američke strane protiv odgovora Kine na epidemiju“.

Šangaj se posljednjih nedelja pojavio kao jedno od najvećih žarišta virusa Covid-19 u Kini, registrujući rekordnih 26.087 novih infekcija u nedelju, iako je samo 914 bilo simptomatično, prema lokalnim zvaničnicima. Više od 12.000 medicinara raspoređeno je u metropolu iz drugih regiona – uključujući 2.000 iz vojske – usred nove inicijative za masovno testiranje, dok su novi karantinski centri stvoreni za one koji su pozitivni. Vlada je prvobitno nametnula djelimične blokade u ogromnom gradu od 26 miliona stanovnika prije nego što je proširila politiku na potpuni boravak kod kuće, ali vlasti kažu da će mjere biti postepeno ukidane u narednim nedeljama.

CoviddiplomatekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

The Show Must Go On … Ps. Od danas pa do subote (naročito prije podne i predvečer) pratite nebo, imati će te prilike vidjeti “križićekružiće” od aviona. To očekujem zato što će se tlo pri zemlji zagrijavati i podizati sporo pritjecanje hladnog i vlažnog zraka u veće visine pa će uvjeti za kondenzaciju i smrzavanje zraka iza avionskih motora biti sve veći a onda će oko uštapa (16.-17. aprila) u kopnenim krajevima biti i kišice a na moru bura i još jedno zahladnjenje. Ispričavam se portalu za “of topic”… ali pošto nema tematskog foruma (koji je bio obećan) a radi iformiranja većine koja vjeruje ili počinje vjerovati u priče o masovnom i učestalom “zaprašivanju”, imam potrebu skrenuti pozornost čitateljima na objektivno, logičko i kritičko zapažanje, razmišljanje i zaključivanje, pa zato povremeno pišem o tome a kako vidite pišem to kao prognozu samo zato da bi moja objašnjenja u vezi sa… Čitaj više »

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
Max
1 godina prije

Svi tjeraju sve.

nekoime
1 godina prije

Najbolje bi bilo kada bi se svi Amerikanci vratili u Ameriku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI