SAD izuzimaju američke novinare iz sankcija Rusiji

Medija
9 komentara

Nova pravila dozvoljavaju američkim medijima da rade na Krimu, u Donjecku i Lugansku uprkos sankcijama protiv Rusije.

Američkim medijskim organizacijama koje žele da rade u „ukrajinskim regionima” Krima, Donjecka i Luganska dozvoljeno je da to rade pod određenim uslovima, objavilo je u četvrtak Ministarstvo finansija SAD u smjernicama koje su izdate radi razjašnjenja sankcija Rusiji.

Prema dokumentu pod nazivom Opšta licenca 25, organizacije za izvještavanje o vijestima i njihovi zaposleni za koje se smatra da su osobe iz SAD smiju da učestvuju u transakcijama koje se smatraju „običnim incidentom i neophodnim za njihove novinarske aktivnosti“ u pokrivenim regionima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Medijske organizacije mogu da plaćaju svoje američko i lokalno osoblje, zakupe kancelarijski prostor, plaćaju mobilne telefone i satelitske veze i vijesti, plaćaju sve uključene poreze na promet ili zapošljavanje, pa čak i da kupe neophodnu opremu, sve dok se ona vrati u SAD ili drugu zemlju kada više nije potrebna, navodi se u dopisu Ministarstva finansija.

Uslovi se primjenjuju na „regije Krim u Ukrajini, takozvane regione Donjecke Narodne Republike (DNR) ili Luganske Narodne Republike (LNR) Ukrajine, ili druge regione Ukrajine koje odredi ministar finansija,“ prema dopisu.

Iako SAD smatraju sve tri teritorije dijelom Ukrajine, Krim se pridružio Rusiji 2014, dok je Moskva priznala republike Donbasa kao nezavisne u februaru.

U daljim memorandumima o opštim dozvolama, SAD su takođe dozvolile transakcije „neophodne za aktivnosti diplomatskih misija trećih zemalja koje se nalaze u Ruskoj Federaciji“ i produžile rok za okončanje transakcija u vezi sa uvozom morskih plodova iz Rusije do 23. juna.

SAD i njihovi saveznici iz NATO uveli su embargo na Rusiju nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primijeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dvije države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

MedijinovinarirusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Zašto ne? Pa oni su idealni trojanci!
Unose svoje političke stavove medju narod, stvaraju čelije koje simpatizuju sa SAD.
Stvaraju mrežu agenta….
Rusija još uvijek ne shvača ozbiljnosti situacije…
Uzima ih kao prijatelje.. Znate pojam “zmija u njedrima”?

NeBudiOvca
2 godine prije

Nisam još jutros otvorio ni jedan MSM. Bas sam znatiželjan koji naslovi će me danas dočekati. Ocekujem:
– Rusi uslijed strahovitog ukrajinskog protunapada užurbano napuštaju Moskvu
– heroj Zelenski lukom i strijelom srušio 74 ruska aviona
– Vladimir Putin pokušao samoubojstvo, ali je promašio u pokušaju da se pogodi u glavu
– Djevojčica iz Alepa koja je nakon rata u Siriji našla smještaj u Mariupolju, nastavlja s pisanjem ratnog dnevnika, a u medjuvremenu je naučila finski i švedski

tihobl
2 godine prije

Trebaju donijeti zakon za izuzece LGBT. Ne nam kako su njih zaboravili.

ogo
2 godine prije

Samo novinari koji se izjasnjavaju kao novinarke dolaze u obzir

abc
2 godine prije

To nisu novinari. Radi se o špijunima i podstrekačima nemira pod okriljem nevladnih organizacija.

abc
2 godine prije

Američki nemoral i cinizam su zatrovali ceo svet. Svakog, ko dobro laže u korist američke imperije, američke vlasti bogato naplačuju. Večina novinara bi prodala rođenu mater za par američkih đavoljih škuda….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI