SAD-NATO planiraju da pripreme Ukrajinu za još jednu osuđenu kontraofanzivu 2024.

Ukrajinske trupe
22 komentara

Wall Street Journal je objavio da su zapadni političari počeli spekulirati o pripremama Kijeva za moguću novu kontraofanzivu sljedećeg proljeća. Mediji su citirali diplomate koji su rekli da su se američki i drugi zapadni zvaničnici nadali da će hvaljena letnja kontraofanziva ukrajinske vojske, koja je prvobitno bila zakazana za proleće, uspeti i pomoći da se Rusija natera da pregovara ove zime – ali to se nije dogodilo Stoga se fokus sada pomiče na sljedeću godinu.

Navedene diplomate su također ocijenile da su zapadni vojni stratezi i političari već počeli razmišljati o mogućoj ukrajinskoj ofanzivi u proljeće 2024. godine , sugerirajući da u zapadnim centrima odlučivanja još uvijek postoje tvrdokorni elementi koji žele nastavak sukoba. Posebno je upitno kako će Ukrajina biti u stanju da izgradi potpuno novu vojsku, dok istovremeno Rusija nastavlja da gradi svoje odbrambene i ofanzivne sposobnosti.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna u južnim regionima Donjeck, Artjomovsk (Bakhmut) i Zaporožje. Pokušaji ukrajinskih trupa da probiju prvu rusku liniju odbrane su katastrofalno propali, što je dovelo do hiljada ukrajinskih žrtava, narušenog morala i uništene vojske. Ova ogromna cijena dovela je do toga da su ukrajinske snage zauzele samo oko 10 milja u dva područja, sve u mrtvoj zoni na teritoriji koju je Rusija bila spremna žrtvovati s obzirom da neprijatelj još uvijek nije stigao ni do prve linije odbrane.

Neuspjesi Kijeva u kontraofanzivi bili su neodlučnost zapadnih saveznika i, lično, američkog predsjednika Joea Bidena , rekao je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u članku u The Wall Street Journalu.

Prema Boltonu,

“Nemogućnost postizanja velikog napretka je prirodan rezultat američke strategije usmjerene samo na sprječavanje ruskog osvajanja.”

Istovremeno, Bolton je rekao da je stalna debata na Zapadu o poželjnosti isporuke oružja Ukrajini i moskovskoj nuklearnoj energiji izazvala “paralizirajući oprez” u evropskim prijestolnicama. Naglasio je da Zapad, posebno Washington, treba da “radikalno” preispita svoju politiku sankcija kako bi izvršio pritisak na Rusiju.

“Teorije o ograničenjima cijena ruske nafte su propale, a zapadne sankcije općenito ostaju podjele i ozbiljno se ne sprovode,” rekao je, dodajući: “Proglašavanje sankcija je odličan PR, ali provedba je teška, zamorna i nužno se radi tajno gdje je to moguće.”

S obzirom na katastrofalni neuspjeh kontraofanzive 2023., malo je nagoveštaja da će 2024. biti bolja jer će Ukrajini trebati nekoliko godina da obnovi svoje vojne kapacitete nakon što su je uništile ruske snage. Dok neki elementi zapadnog rukovodstva raspravljaju o kontraofanzivi 2023. godine, pojavili su se izvještaji da su hiljade Ukrajinaca platile visoke mito korumpiranim vojnim regrutarima kako bi izbjegli regrutaciju u vrijeme ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema izvještajima, 20.000 ukrajinskih državljana je spriječeno da napusti zemlju nakon naredbe predsjednika Volodimira Zelenskog u vezi sa regionalnim regrutiranjem šefova. Troškovi mita se razlikuju u cijeloj Ukrajini, a od mnogih prebjega traženo je da plate 6.000 dolara za ljekarsko uvjerenje koje ih oslobađa vojne službe.

FT je pomenuo Jevgenija Borisova , šefa regionalnog centra za regrutaciju u Odesi, koji je uhapšen u julu nakon što je optužen da je primio više od 5 miliona dolara mita da bi odobrio izuzeće, pomagao stotinama muškaraca, a možda i hiljadama, koji su platili između 2.000 i 10.000 dolara po osobi. Ukrajinski istražitelji rekli su da je Borisov iskoristio većinu nezakonito stečenog novca da kupi kuću od 4,2 miliona eura u Španiji u decembru 2022. i otputuje u inostranstvo na odmor, uključujući i Sejšele.

Prema pisanju britanskog lista, nakon što je Zelenski naredio otpuštanje svih regionalnih načelnika za regrutaciju vojske za koje se sumnja da su umiješani u korupcijske šeme, 13.600 Ukrajinaca uhvaćeno je u pokušaju da uđe u susjedne zemlje bez prolaska kroz zvanične kontrolne punktove. Još 6.100 privedeno je prilikom pokušaja upotrebe lažnih dokumenata na redovnim graničnim prelazima.

Ovi događaji, o kojima se izvještava tokom neuspjele kijevske kontraofanzive, ne samo da ukazuju na pitanje korupcije u ukrajinskoj vojsci, već ističu i probleme regrutacije . Ovo opet sugerira da su ideje o još jednoj kontraofanzivi 2024. u najboljem slučaju maštovite.

Uz to, Ukrajina nema vazdušnu nadmoć. Moderno ratovanje se može dobiti samo uz zračnu nadmoć, ali to je posebno prioritet u vojnoj doktrini SAD-a, na koju se oslanjala toliko hvaljena kontraofanziva iako nije imala zračnu nadmoć. Kako Rusija ima nadmoć u vazduhu, nešto što će zadržati tokom ovog rata, ona dominira nebom i uništava sisteme komandne kontrole, raketne položaje i konvoje trupa.

S obzirom na to da se spremnost, o kojoj se dobro piše u zapadnim medijima, da beskrajno finansijski podržava Ukrajinu, smanjuje na Zapadu, pored problema regrutovanja i nemogućnosti postizanja nadmoći u vazduhu, ideje velike ukrajinske kontraofanzive 2024. godine ne mogu se shvatiti ozbiljno. Ukrajinska vojska je razorena i malo je vjerovatno da će se oporaviti tokom rata.

kontraofanzivaNATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrdomir
8 mjeseci prije

Ta će da bude samo u teoriji i video igricama.

tatamata
8 mjeseci prije

svi natečeni kao da su lumpovali sa mladenom u federsom klubu

C.F.
8 mjeseci prije

Ove kontraofanzive po broju ce nadmasiti pakete sankcija…

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Kako na proljeće ukrajinska protuofenziva, kada će osam ukrajinskih pilota obučiti tek na ljeto da lete sa zastarjelim F-16 koji će preokrenuti tijek rata?
Jbt, NATO će vući Ukre za nos koliko god im ovi dozvoljavaju.

šparoga
8 mjeseci prije

Nikako mi nije jasno, Rusi su ukopani i nikud se ne kreću-ne napadaju i nisu ofenzivni, Ukrainci-NATO napadaju i ofenzivni su u vojnom (teoretski) smislu. I zašto stalno se govori da su Ukrainci u kontraofenzivi kada oni jurišaju (u smrt) ofenzivno u svakom pogledu. Što znači kada se budu povlačili u natraške to će značiti ofenzivno povlačenje… Molio bi hrvatske TV komentatore općenarodne obrane i društvene samozaštite (ONOiDSZ)da hrvatskoj javnosti pojasne ukrainski KontraNapad.

šargarepa
8 mjeseci prije

Ukrainci ozbiljno razmišljaju da isprintaju 3D regrute od matičnih stanica poginulih Azotovaca a da Zapad osigura AI (umjetna intel-gencija) koja će se ugraditi u 3D vojnike, i tako dobiti super vojnike i zaobići regrutaciju mladih muškaraca ukraine ( kojih više nema i postali su nevidljivi osim nadgrobnih križeva i grobova [3 u jedan] radi bolje statistike!!!!

Max
8 mjeseci prije

Proći će kao i prijašnje.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

dokle?

ivan
8 mjeseci prije

Zapad ovo jako pametno radi trenutno ima desetak poginulih i vodi naspram rusije 99.000 :001 svi gubici su ruski i ukrajinski e sada koliko ce rusi izdrzati vedjet cemo ali uglavnom ukrajinaca ima jos 10 000 000 spremnih za borbi i svaki dan ih je vise punoljetnih i obucenih za borbu. rublje ce vjerovatno nestati kao platezno sredstvo u narednom periodu tako da ocekujete rusa pun qrac po svojim kucama odnosi se na one sto ih podrzavaju i ohrabruju na njihovom putu smrti.

8 mjeseci prije

Jedino ako će Poljake poslati u juriš…A i hoće vrlo vjerovatno..

abc
8 mjeseci prije

Ukrajina bi mogla izgubiti kontrolu nad Kupjanskom i Harkovom zbog neuspjeha Oružanih snaga Ukrajine, rekao je bivši američki obavještajac Scott Ritter na YouTube kanalu Judging Freedom. “Ukrajinska linija obrane u Kupjansku je probijena, a ruske trupe napreduju pet, deset, petnaest kilometara dnevno, prijeteći ući u grad”, rekao je Ritter. Ritter je dodao da Rusija vrši veliki pritisak duž cijele crte bojišnice, a Ukrajinci nemaju dovoljno ljudi za održavanje obrane. Dana 17. kolovoza vršitelj dužnosti šefa DNR-a Denis Pušilin govorio je o uspjesima ruskih trupa u smjerovima Kupyansk i Krasnoliman.

abc
8 mjeseci prije

Jedna anegdota; – Zelenski kaže Macronu – Želim vidjeti Putina u zatvoru, Macron odgovara – Neće ići, Ze – Zašto?, Macron – Zato što te Putin tamo neće posjetiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI