SAD nisu nepobjedive

Khamenei
5 komentara

SAD nisu tako nepobjedive kao što se čini, iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei rekao je studentima u srijedu uoči onoga što se zove Nacionalni dan borbe protiv globalne arogancije, koji se obilježava 4. novembra.

“Neki misle da je Amerika nedodirljiva sila, ali ako pogledamo događaje ovog dana [4. novembra], ispada da nije, ona je potpuno ranjiva”, rekao je Hamenei, misleći na preuzimanje američke ambasade 1979. godine, koje je koju sprovodi muslimanski studentski pokret.

Ukupno 52 američka diplomata i članovi njihovih porodica bili su taoci u incidentu i pušteni su tek 444 dana kasnije, 20. januara 1981. godine.

Ipak, prema Hameneiju, ovo nije bio događaj koji je pokrenuo višedecenijsko rivalstvo između Washingtona i Teherana. Prekretnica u odnosima između dvije nacije nastupila je skoro tri decenije ranije kada su SAD, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, orkestrirale državni udar kojim je svrgnuta vlada iranskog premijera Mohammada Mosaddegha, rekao je vrhovni vođa.

SAD i njihovi britanski saveznici nastojali su kontrolirati iranske rezerve nafte i zato su se okrenuli protiv Mosaddegha, koji nije bio zagovornik islamske vladavine, tvrdi Hamenei.

Mosaddeghova vlada je tražila reviziju Anglo-iranske naftne kompanije, koju su kontrolirali Britanci, kako bi provjerila da li plaća ugovorene autorske naknade Iranu. Kompanija je odbila da sarađuje, što je navelo iranski parlament da u potpunosti nacionalizuje naftnu industriju. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD su zatim iskoristile svoju moć da potkopaju Mosaddeghovu vladu preko svojih agenata u Iranu.

SAD su formalno priznale svoju ulogu u puču još 2013. godine, kada su objavile niz ranije neobjavljenih dokumenata u vezi sa tim slučajem.

AjtolahiranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Hegemon pada ili vojnim porazom ili građanskim ratom.
Na žalost, u političkim vladajućim elitama ne postoji razum da se desi drukčije.

Max
1 godina prije

Iran je to dokazao.

dodo
1 godina prije

U čemu misliš da ih pobjediš?

goran
1 godina prije

ma amerika je papirni tigar,zna urlikati i to je sve,a kad ih netko opali po gubici bježe glavom bez obzira,zadnje afganistan hahahahaha

Ringo10
1 godina prije

Gradjanski rat u USA bi bio data s neba, najdivnija stvar koja bi se mogla dogoditi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI