SAD postaju “agresivnije” u podršci Ukrajini

Oruzje za Ukrajinu
29 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena postaje sve manje oprezna u pogledu isporuka oružja Ukrajini, objavio je The Hill tokom vikenda, dodajući da Washington sada vjeruje da bi se mogao izvući slanjem moćnijeg oružja u Kijev bez izazivanja eskalacije.

SAD oklevaju da ispune zahtjeve Kijeva mjesecima od početka sukoba, posebno kada je riječ o teškom naoružanju poput tenkova ili borbenih aviona, navode mediji, dodajući da američki zvaničnici u početku nisu vjerovali da će Ukrajina izdržati protiv Rusije dovoljno dugo da iskoristi takvu vojnu pomoć. Washington se također plašio da bi masovna vojna pomoć Ukrajini mogla izazvati opasnu eskalaciju u njenim odnosima s Moskvom.

„U početku smo bili malo oprezniji , ne znajući da li će Putin eskalirati, a takođe nismo bili sigurni da li bi Ukrajina mogla da iskoristi ono što smo im poslali ili da dugo izdrži protiv Rusije“, rekao je Majkl O’Henlon, vojni analitičar Instituta Brookings, think tank sa sjedištem u Washingtonu, DC.

Amerika je takođe u proljeće nekoliko puta odlagala testiranja svoje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III kako bi izbjegla izazivanje tenzija, izveštava The Hill, dodajući da je uspješno testiranje raketa Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) držano u tajnosti dvije nedjelje u martu iz sličnih razloga.

Sada se ovaj stav navodno mijenja jer SAD vjeruju da Rusija navodno nije uspjela ispuniti svoje prijetnje, piše The Hill, pozivajući se na nekoliko bivših američkih zvaničnika. “Vremenom je administracija prepoznala da Ukrajincima mogu obezbijediti veće, sposobnije, veće i teže oružje, a Rusi nisu reagovali”, rekao je za medije William Taylor, bivši američki ambasador u Kijevu.

Prema rečima bivšeg diplomate, Moskva je „blefirala i harala, ali nisu bili isprovocirani“. Ranije su ruski zvaničnici upozorili da će smatrati zapadne konvoje oružja legitimnim vojnim ciljevima – posebno kada stignu na teritoriju Ukrajine. Ipak, do sada nije pogođen nijedan takav konvoj, iako je ruska vojska u nekoliko navrata izvijestila o napadima na ukrajinske vojne objekte u kojima se nalazi zapadna vojna oprema.

Sada je “strah od provociranja Rusa opao” unutar Bidenove administracije, smatra Taylor.

“Instinkti ljudi u odjelima i agencijama, posebno države i odbrane i obavještajne zajednice, … trebaju biti više nagnuti naprijed i agresivniji”, rekao je bivši visoki vladin zvaničnik za The Hill.

Krajem avgusta, Bajden je odobrio rekordnu isporuku oružja Ukrajini, vrijednu skoro 3 milijarde dolara. Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je 1. septembra da će u bliskoj budućnosti biti objavljeno još paketa oružja. Prema The Hillu, Washington bi mogao poslati precizno navođenu artiljerijsku municiju Excalibur u Kijev. Ova municija može da putuje do 70 kilometara, navode mediji.

Moskva je više puta upozoravala da zapadne isporuke oružja Ukrajini samo produžavaju sukob i pogoršavaju ljudsku patnju.

HillOružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Excalibur vec mjesec dana pada po gradovima Donbasa.

Tupko Glupko
1 godina prije

Rusi mame kauboje, evo za izuzetne nekoliko prigodnih od Sun Tzua:

“Pravi se slab kada si jak i jak kada si najslabiji.”

“Svi ratovi temelje se na obmani. Stoga, kad smo u stanju napasti, moramo izgledati nesposobni; kada koristimo naše sile, moramo se činiti neaktivnima; kad smo blizu, moramo natjerati neprijatelja da vjeruje da smo daleko; kad smo daleko, moramo ga uvjeriti da smo blizu. “

“Pretvarajte se u podređenost i potičite njegovu aroganciju.”

“Strategija bez taktike najsporiji je put do pobjede. Taktika bez strategije je buka prije poraza.”

Jednostavno receno
1 godina prije

Sve je to prestava za javnost i navijače. Kao što fes reče gdje su informacije da je kineski evergrin propao, tko su vlasnici, da su protesti u kini bili zbog toga, da je pelosu posjetila tajvan da se protesti zaustave….. Sretno s navijanjem i žaljenjem onih koji ne žele Božiji mir…..

1 godina prije

Kako se ne bi saznali mutno – prljavi poslovi Bidena mlađeg , Sleepy Joe ispunjava sve želje ukrajinskog komedijaša!!
A saznat’ će se kad – tad!

tihobl
1 godina prije

Pa dobro sta ste vi ocekivali da rusi napadnu suverenu drzavu a svijet cuti , amerima je lakse slati oruzje jer ga imaju u izobilju nego slati trupe u rat i ovo je idealna prilika da crpe rusiju i naravno nece se lako zausatviti pa to je logicno evo ako nije dajte argumante na koji nacin bi se lakse u rukavicama crpila rusija.

nekoime
1 godina prije

Sad će Ameri časkom rasturiti Ruse, pa razbiti Kineze i tek onda sletjeiti na Mars. Holivudski filmaši danonoćno rade na tome.

Tupko Glupko
1 godina prije

Za razliku od izuzetnih, EU je sve manje zainteresirana slati oružje Ukrajini. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell jučer je pred EU parlamentom izjavio da su zalihe oružja u zemljama Europske unije (EU) ozbiljno “iscrpljene” nakon slanja oružja Ukrajini. Naravno, pozvao je sve države članice da obnove svoje arsenale, rekavši da je najbolji način da to učine “zajedno”, jer bi to “bilo jeftinije”. Ajmo pogoditi od koga bi ga kupovali. Borrell je također priznao da je EU trebala započeti s obukom ukrajinskih trupa prije godinu dana kada su neke zemlje članice pozivale na to, rekavši da se to dogodilo, “bili bismo u boljoj situaciji”. Na kraju će biti da su Ukri iskorišteni, ispljunuti i odbačeni i stavljeni na čekanje za neka bolja vremena nakon rata dok se u međuvremenu opljačkalo i rasprodalo što je vrijedilo. Zvuči li to poznato ovim našim balkanskim državicama? Dovoljno se sjetiti devedesetih. Eto, Hrvatska… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Više će pasti u ruke Rusima.

Sardelino
1 godina prije

Rusija gradira količinu “agresije” ovisno o djelovanju sprege Ukrajine i zapada.
Krenuli su mirnodopski, po nauku ratovanja
” Sun-cua”. Doći do rješenja sukoba bez rata oglednim prikazom vojne sile pred Kijevom.
Zelenski pod utjecajem Engleza je ali više nije shvatio poruku.
Onaj vrabac koji je u početku prije sukoba imao u rukama više se ne može pretvoriti u goluba.
Vrijeme mu je i to krajnje da se, ako može zaustavi i potraži riješenje u pregovorima.

goran
1 godina prije

mene samo zanima što putin ne isporuči nuklearne rakete kubi?

tihobl
1 godina prije

Иран је заинтересован за куповину борбених авиона Су-35!

Такође, интернетом кружи вест да је 30 иранских пилота послато у Русију прошле године да започну обуку.

tihobl
1 godina prije

Током брифинга генерал-потпуковника Игора Кириллова начелника јединице за „радијационе, хемијске и биолошке заштите Руске Федерације“, објављен је веома интересантан документ који баца светло на то како се вакцине развијају и тестирају у „најдемократскијој“ земљи. У питању је документ-извештај Истраживачког института за заразне болести Волтер Рид (институт је део војске САД) о безбедности вакцине против туларемије коју користи америчка војска, 25. октобар 2004. Резултати су стављени на располагање америчкој Управи за храну и лекове (ФДА), која је одлучила да не објави извештај. У извештају се наводи да је вакцина коју су створили амерички војни микробиолози веома опасна. Дакле, током испитивања вакцине, 468 од 1064 пацијената наишло је на компликације. Пријављена су два случаја озбиљних нежељених ефеката који су могли бити фатални. Веома је занимљив начин на који су одабирани добровољци за учешће у експериментима. Они су укључивали војне добровољце који су одбили да учествују у борбеним дејствима. Тако је Пентагон је… Čitaj više »

Rimtutituki
1 godina prije

Ono kad uvodis svijet u katastrofu da bi sakrio sta je naslednik zvani analgay69 radio.

Ante
1 godina prije

To znači da Ukrajinska ofenziva propada svakim danom kada su ameri odlučili poslati moćnije oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI