SAD su proizvele prvu u novoj liniji ažuriranih termonuklearnih bojevih glava od 475 kilotona

Nuclearno oruzje, eksplozija
12 komentara

Očekuje se da će Sjedinjene Države potrošiti više od 1,2 biliona dolara tokom naredne tri decenije na ažuriranje svog nuklearnog arsenala, čiji je gotovo svaki dio stariji od 30 godina, datira još iz hladnog rata. Međutim, neki od novijih i skupih dodataka već su izbačeni iz budžeta, poput pomorske krstareće rakete.

Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA), poluautonomna agencija američkog Ministarstva energetike, objavila je u utorak da je prvi W88 Alt 370 završen u pogonu Pantex, u sjevernom Teksasu, gdje se sastavlja većina američkih nuklearnih oružanih sistema. Iako je Pentagon odgovoran za odluku o tome kako će biti dizajnirano njegovo nuklearno oružje, NNSA je odgovorna za njegovo stvarno sastavljanje.

„Ovaj uspjeh je vrhunac više od decenije rada“, rekao je vršilac dužnosti administratora NNSA Charles Verdon u saopštenju za štampu. „W88 Alt 370 je presudni dio nacionalne strategije za pomorski dio nuklearne trijade i dokaz sposobnosti Enterprise da izvršava glavne programe modernizacije. Kako nastavljamo da modernizujemo zalihe, uspjesi i lekcije naučene iz ovog programa pojačat će naše buduće aktivnosti s bojevim glavama kako bi obezbjedili sigurno, bezbjedno i pouzdano odvraćanje.“

Prema The War Zone, koji je pregledao zvanični dopis na veb-lokaciji DoE koji je u međuvremenu uklonjen, ažuriranje „zamjenjuje podsistem naoružavanja, paljenja i ispaljivanja, dodaje konektor za gromobran i usavršava konvencionalne eksplozive u oružju kako bi poboljšali nuklearnu bezbjednost i podržali opcije produženja života ovog programa“.

Ova bojeva glava je ažurirana verzija termonuklearne bojeve glave W88. Nije mnogo zvanično poznato o W88, ali prema Savezu američkih naučnika, bojeva glava koristi novu primarnu fazu fisije u obliku jajeta, koja je tehnički vrlo izazovna za proizvodnju, ali omogućava stavljanje veće eksplozivne snage na ukupno manju bojevu glavu. Dakle, više njih može da stane na vrh MIRV rakete poput Tridenta II, koju nose američke podmornice sa balističkim raketama.

Međutim, broj koji se može staviti na bilo koju raketu ozbiljno je ograničen Novim sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja (New START), bilateralnim ugovorom s Rusijom koji su dvije države obnovile početkom ove godine, nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump skoro dozvolio da propadne.

Ista bojeva glava koristi se i na gravitacionoj bombi B61 koja se raspoređuje putem udarnih aviona ili bombardera.

Oko 400 modela W88 izgrađeno je između 1988. i 1992. godine, a procijenjeno je da eksplozivnost oružja iznosi 475 kilotona, ili više od 30 puta više od snage bombe koju su SAD koristile za uništavanje Hirošime u Japanu, avgusta 1945. na kraju Drugog svjetskog rata.

W88 je ubjedljivo najveća bojeva glava na raketi Trident II; W76-1 ima snagu od 90 kilotona, dok mala W76-2 ima snagu između 5 i 7 kilotona.

Prema The War Zone, bojeve glave su kasnile nekoliko godina, nakon što su se pojavile sumnje oko kondenzatora od 5 dolara koji se koristi u njihovoj konstrukciji, a NNSA je potom potrošila dvije godine i 850 miliona dolara pokušavajući da ga poboljša. Bolja verzija sada vrijedi 75 dolara.

Pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, SAD su započele rad na nekoliko novih nuklearnih oružja, uključujući pomorsku krstareću raketu sa nuklearnim vrhom i minijaturnu verziju nuklearne bojeve glave W76, od kojih je posljednja završena. Američki predsjednik Joe Biden suočio se sa pritiskom da sprovede Pregled nuklearnog stava i preispita mnoge programe iz Trumpove ere. Iako takva revizija još nije objavljena, najnovija verzija zakona o aproprijaciji Ministarstva odbrane za fiskalnu 2022. godinu, koji je ranije ove nedjelje odobrio Odbor za aproprijacije Doma, odustala je od predložene pomorske krstareće rakete nuklearnog tipa (SLCM- N).

Čak i prije Trumpa, SAD su planirale da potroše 1,2 biliona dolara na ažuriranje postojećih bojevih glava i sistema isporuke tokom narednih nekoliko decenija. To uključuje ne samo program W88 Alt 370, već i gravitacionu bombu B83-1, bombarder B-21 Raider, podmornicu klase Kolumbija, interkontinentalnu balističku raketu za strateško odvraćanje na kopnu i krstareću raketu oružja dugog dometa (LRSO).

Nuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Burnjača
2 godine prije

Ispaljivaj to!!

Čudan lik
2 godine prije

Što kaže Greta, Gates, Bezos & ostala gamad, kako će ova nova nuklearna bomba utjecati na izmišljeno globalno zatopljenje???
Ima li ono siroto dijete jedan “How dare you” za nuklearno naoružanje? Hoće li se obratiti skupštini UN-a? Ne čujem Gatesa da računa koliko CO2 ispusti aktiviranje jedne nuklearne bombe?
P.S. – Iskreno, Gates mi se ispričao, kaže da će mi dati točne podatke čim završi izračune vezano za kravlji prdež!

Max
2 godine prije

Za uništenje svijeta uvijek ima novca.

2 godine prije

Koliko retardirani mogu biti, te financirati i razvijati takvu bombu??? Što će im???

Pelcovani Koronator
2 godine prije

Krušnu ti mrvu!

Pelcovani Koronator
2 godine prije

Kad čitam sve pompozne naslove dnevnih novina, portala imam dojam da smo u međuzvjezdanom ratu, sa neznam čim i neznam kim. Dođe mi da ishodim dozvolu za barem lovaru

nepoželjni
2 godine prije

Gotovo sam siguran da se atomske bombe neće koristiti za uništenje Zemlje jer to trenutnim vlasnicima ne odgovara… ali se te bombe mogu koristiti za skretanje i uništavanje svemirskih tijela čija putanja može ugroziti Zemlju… a isto tako i za usporavanje i usitnjavanje velikih asteroida u svrhu lakše eksploatacije

Diego Delgado
2 godine prije

Evo malo istine tko stoji iza svega.
(molim admina da mi ne briše post nikoga ne vrijeđam)comment image

Mosha
2 godine prije

dabogda im pukle usred new yorka i la

Sven
2 godine prije

Ovo je petarda kakve su prije pravili. Ova je 30 puta jaca od one bacene u hirosimi. A bacali su i po 6 000 puta jace. Zelja im je bila i 12 000 puta jace. Ali kao odustali su da piloti mogu da uteknu eksploziji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI