SAD udvostručile uvoz uranijuma iz Rusije

Nuklearna elektrana
24 komentara

SAD su u prvoj polovini godine od Rusije kupile 416 tona uranijuma, što je više nego duplo više u odnosu na isti period 2022. godine i najviši nivo od 2005. godine, objavile su u četvrtak RIA Novosti, pozivajući se na podatke američke statističke službe.

Prema izvještaju, Rusija isporučuje SAD samo obogaćenim uranijumom, kritičnom komponentom za proizvodnju civilne nuklearne energije.

Računice RIA-e pokazuju da je Washington platio 696,5 miliona dolara za isporuke uranijuma iz Rusije, što predstavlja najveću vrijednost od 2002. godine. U prvoj polovini godine troškovi isporuke su porasli 2,5 puta, a ruski udio u američkom uvozu porastao je za 13 procentnih poena na 32 %.

SAD su također značajno povećale kupovinu uranijuma iz Velike Britanije  u prvoj polovini ove godine, za 28% na 383,1 milion dolara, čime je udio na nešto manje od 18% ukupnog uvoza. Uvoz iz Francuske porastao je na 319 miliona dolara (15% ukupnog uvoza SAD), u poređenju sa 1,9 miliona dolara u istom periodu 2022.

Njemačka i Kanada su također bile među prvih pet dobavljača uranijuma na američko tržište, sa 13% odnosno 11% uvoza.

Prema nedavnom izvještaju New York Timesa, otprilike trećina obogaćenog uranijuma koji se koristi u SAD uvozi se iz Rusije. GHS Climate, konsultantska kompanija za čistu energiju, navodi da je jedan od svakih 20 američkih domova i preduzeća prošle godine bio napajan ruskim uranijumom.

Gotovo polovina svjetskog obogaćenog uranijuma proizvodi se u Rusiji, a napori SAD-a da smanje svoje oslanjanje na uvoz iz te zemlje do sada su propali. Američke fabrike za obogaćivanje zatvorene su nakon Hladnog rata jer je uvoznicima bilo znatno jeftinije da kupuju ruski uranijum. Trenutno samo dva američka postrojenja – jedan u Ohaju i drugi u Novom Meksiku – imaju dozvolu za proizvodnju nuklearnog goriva visokog kvaliteta.

SAD i EU su sankcionisale rusku naftu, gas i ugalj zbog sukoba u Ukrajini, ali su nastavili da dozvoljavaju kupovinu obogaćenog uranijuma od ruske državne nuklearne energetske korporacije Rosatom, jer se utrkuju da smanje oslanjanje na fosilna goriva.

rusijaSADuranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bongo
8 mjeseci prije

To je samo dokaz licemjerja i nečijih interesa. Ne znam kako je u Americi ali u Njemačkoj gase nuklearne elektrane, dakle, što će njima nuklearno gorivo osim za bombe?

Istina
8 mjeseci prije

Biznis je biznis, a ideali i poštenje za sirotinju koja gine po blatu i razmišlja o junaštvu.

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Ma kako je to moguće uz sankcije koje su sami nametnuli svima drugima.

tatamata
8 mjeseci prije

Borci za zelenu energiju kupuju nuklearno gorivo ,vise nego ikad ranije ,,,,,,,,, interesantno

Max
8 mjeseci prije

Interes je vječan.

hiber
8 mjeseci prije

Malo ste se zanijeli. Najveći svjetski proizvođac je Kazahstan sa 40% i 24.000 tona, druga je Kanada 22%, treca Australija sa 10%, zatim ide Niger i Namibija sa 5%. Rusija, Uzbekistan, Ukraina, Kina i USA su manje od 4%. Dakle, ovo je sfera obogaćivanja uranijuma iz Kazahstana, pa je pitanje koliko je Rusija platila Kazahstanu.

Amater
8 mjeseci prije

Pametnom dosta

nepoželjni
8 mjeseci prije

…jer se utrkuju da smanje oslanjanje na fosilna goriva.

Ispasti će da tražim dlaku u jajetu, ali mislim da bi trebalo biti jasno da je izraz fosilna goriva zastarijela i prevaziđena zabluda i recidiv “znanosti” koji više ne “drži vodu”…

Predlažem da se za goriva koja su stvarno ugljikovodici upotrebljava izraz – UGLJIKOVODICI

(ja već duše vrijeme za tu vrstu energenata ne upotrebljavam izraz “fosilna goriva” već – ugljikovodici)

Blaz
8 mjeseci prije

Pa zasto im to Rusija prodaje?

Steve
8 mjeseci prije

Najbolje da im isporuče uranijum Iskanderom, to im je najbrža moguća isporuka…

Dux
8 mjeseci prije

Gdje su sad sankcije, pametnom dosata.
Šta na ovo kaže drug Zeleni??? Kakav pacov!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI