SAD uznemiren rusko-kineskom pomorskom patrolom

Rusija i Kina brodovi
10 komentara

Washington je nedavno poslao četiri razarača u susret 11 ratnih brodova blizu Aljaske, rekla su dva američka senatora

Velika skupina ruskih i kineskih ratnih brodova je prošla prethodni tjedan u blizini obale Aljaske, sa skupinom američkih razarača koji su hrlili da zasjene pomorsku patrolu, prema američkim obrambenim dužnosnicima i zakonodavcima.

U izjavi od subote, dvoje republikanskih senatora koji predstavljaju državu Aljasku – Lisa Murkowski i Dan Sullivan – rekli su da je otkriveno ukupno 11 brodova koji su “prolazili američkim vodama u Aleutima”, citirajući povjerljivi brifing i označavajući aktivnosti kao “upad.”

Sullivan je rekao da to označava “još jedan podsjetnik da smo ušli u novu eru autoritarne agresije koju vode diktatori u Pekingu i Moskvi”, dodajući da je zadovoljan vidjeti snažan odgovor SAD-a koji uključuje četiri američka razarača.

U međuvremenu, sjeverno zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je da su ruski i kineski brodovi doista patrolirali tim područjem, ali nije dalo detalje o broju uključenih brodova. Glasnogovornik agencije također je primijetio, prema Wall Street Journalu, da su “zračna i pomorska sredstva pod našim zapovjedništvom provodila operacije kako bi osigurala obranu” SAD-a i Kanade.

Međutim, dužnosnik nije potvrdio primjedbe senatora o “upadu”, naglasivši da su kinesko-ruske snage “ostale u međunarodnim vodama i nisu se smatrale prijetnjom”.

Brent Sadler, viši znanstveni suradnik u Zakladi Heritage, nazvao je patrolu “prvom u povijesti” i “vrlo provokativnom” s obzirom na napetosti oko Tajvana i sukoba u Ukrajini, izvijestio je WSJ.

U petak je rusko ministarstvo obrane izjavilo da moskovska mornarica nastavlja patrolirati Pacifikom zajedno s kineskim ratnim brodovima, ploveći kroz Japansko more, La Perouseov tjesnac, Ohotsko more i Kamčatski tjesnac. Dodano je da je vježba uključivala zajedničku protupodmorničku vježbu, kao i slijetanje i polijetanje helikoptera s paluba brodova drugih brodova.

Komentirajući ratne igre, Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, inzistirao je da “ova akcija nije usmjerena ni na jednu treću stranu i nema nikakve veze s trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom”, očito misleći na sukob u Ukrajini i sukob između Washingtona i Pekinga oko Tajvana.

kinarusijaSADZajednička Patrola
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Demonstracija moći.

Karma
8 mjeseci prije

Normabell za retarde kabale kod uznemirenosti

hiber
8 mjeseci prije

Nije naglasio ,da kao glavna teroristička država ne dozvoljava pristup svojim granicama ali to ne važi kad se oni povrijede granice Rusije ili Kine , tada se nalaze u međunarodnom prostoru

bruegel the elder
8 mjeseci prije

Amerikenjci su go.vnari…….”Testiramo slobodu plovidbe kroz Tajvanski tjesnac”…pljuc…..
Odvratna gadura Lindsy Graham nije izjavila ništa ???

gargamel.
8 mjeseci prije

Hajde za brodove, a sta ce sa podmornicama?

gargamel.
8 mjeseci prije

Hajde za brodove, a sta ce sa podmornicama?

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. ova britanska kolonija se ponaša kao sponzoruša retardirana… Koga na planeti boli nešto jer je britanska kolonija “uznemirena”? ha, ha… kmeeeeeee… kmeeeeeee, ja sam uznemirena…

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Ništa od toga dok ne prošetaju u Meksičkom zaljevu ili blizu Los Angelesa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI