SAD vagaju da li da pošalju kasetne bombe dugog dometa za Ukrajinu

kazetno streljivo
16 komentara

SAD se spremaju odobriti isporuke raketa većeg dometa opremljenih kasetnom municijom za Ukrajinu, prenosi Reuters. Washington je dugo odbijao zahtjeve Kijeva za takvim oružjem, pozivajući se na zabrinutost da bi se ono moglo koristiti za napade duboko u Rusiji.

Bijela kuća je blizu odobravanja prijenosa projektila ili vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS) ili vođenih raketnih sistema za višestruko lansiranje (GMLRS), ili oboje, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika agenciji u ponedjeljak .

Nejasno je kada će biti donesena konačna odluka, ali izvori su rekli da bi projektili mogli biti uključeni u sljedeću isporuku oružja Ukrajini već ove sedmice.

Bivše oružje ima domet od 190 milja (306 km) – najduži od bilo kojeg američkog sistema koji je do sada isporučen Kijevu – dok GMLRS može pogoditi ciljeve udaljene 45 milja (72 km). Obje mogu biti opremljene kasetnim bombama, koje je Washington također obezbjeđivao u prošlim paketima oružja.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata zahtijevali rakete većeg dometa tokom sukoba s Moskvom, ali do sada su ti zahtjevi odbijeni, jer su SAD oklijevale da omoguće udare daleko unutar ruske teritorije, kao što je Krim.

Iako je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije sugerirao da bi snabdijevanje ATACMS-om moglo dovesti “prema trećem svjetskom ratu”, rekavši da predsjednik jednostavno “nije spreman pružiti” tu sposobnost, čini se da je administracija obrnula kurs u mjesecima nakon toga.

Bijela kuća je također citirala zabrinutost da Pentagon ima premalo ATACMS-a, ali zvaničnici su nedavno za ABC News rekli da je višak projektila pronađen u američkim zalihama, te da ih sada ima “više… nego što je prvobitno procijenjeno” .

Pošiljka oružja, ako bude odobrena, biće povučena iz postojećih američkih zaliha pod predsjedničkim ovlaštenjem za povlačenje, rekli su četvorica zvaničnika Reutersu. Od februara 2022. godine, Bajdenova administracija je Kijevu odobrila gotovo 44 milijarde dolara za oružje, uz još milijarde u okviru odvojene Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine, koja usmjerava vladina sredstva privatnim dobavljačima oružja.

Kasetne bombe nose manju eksplozivnu podmuniciju, koja se obično koristi protiv osoblja i lakih vozila. Međutim, zbog svoje sklonosti da za sobom ostave nedetonirane ‘dupove’ – koji mogu ostati živjeti u bivšim konfliktnim zonama decenijama – više od 120 zemalja pristalo je da zabrani oružje, uključujući većinu članica NATO-a. Međutim, ni SAD, ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisale međunarodni ugovor koji zabranjuje njihovu upotrebu.

Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, rekavši da bi one mogle izazvati veliku eskalaciju i da će samo produžiti borbe. Prošlog petka, zamjenik ruskog izaslanika pri UN-u Dmitrij Poljanski upozorio je da bi se “bilo šta” moglo dogoditi jer “ništa nije isključeno usred tako intenzivnog zastupničkog sukoba između NATO-a i Rusije”.

Kasetna municijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oddball
7 mjeseci prije

bit je da se Putin u Ukrajini uvalio do ušiju, SAD i dalje dozira i kontrolira selektivnim naoružavanjem Ukrajine radi postizanja svojih geopolitičkih ciljeva i radi intreresa krupnog kapitala, to je tako,…. a što se tiče oružja velikog domete i gdje će ga UA koristiti to je novinarska patka, Ukrajina nije pod nikakvim embargom, svo oružje koje nabavi/kupi/dobije može koristiti kako hoće, po vojnim ciljevima u Rusiji, dapače, to uopće nije sporno, sasvim je legitimno i već se radilo i radit će se i dalje….

Darko
7 mjeseci prije

Vrijeme je da sve to Rusi isporuče direktno na Ameriku. A za početak jedna sotona na Washington,

Vrane
7 mjeseci prije

Prevedeno, pitanje je samo kada ćemo ih poslati.

nastran
7 mjeseci prije

s time će probiti ruske obrambene linije? mogu sam iz očaja tuči po rusiji..a onda slijedi uzvrat pa će kukati..misle da će mombardiranje rusije diči narod protiv putina..naprotiv izazvat će gnijev i mržnu prema ukrajincima

Toni
7 mjeseci prije

Odlično, čim prije šalji

Max
7 mjeseci prije

Bilo bi bolje da to ne čine.

ime
7 mjeseci prije

znači da su već tamo

Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Ameri ne odustaju od korištenja nuklearnih bojevih glava na tlu Europe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI