Saudijski režim – “Zaštitnik ljudskih i ženskih prava” sada postaje “borac protiv terorizma”

Saudijska Arabija čuvar demokracije
10 komentara

Naslov je, naravno, ironičan. Naime, u dva posljednja saziva je Saudijska Arabija članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a od prošlog travnja je članica Povjerenstva za prava žena UN-a.

Što se tiče terorizma, ova se zemlja od nedavno predstavlja kao promotor globalne borbe protiv islamističkog terorizma i fundamentalizma i Rijad je čvrsto obećao da će učiniti sve na promicanju tolerancije među ljudima. No, pogledajmo što o sponzoriranju terorizma od strane Saudijske Arabije piše britansko izdanje Wikipedije, koje citira zapadne medije i političare.

“Saudijska Arabija je često sekundarni izvor sredstava i potpore terorističkim pokretima koji mogu pronaći više motiviranih i ideološki bliskih dobročinitelja, kao na primjer Katar. Međutim, Saudijska Arabija nedvojbeno ostaje najplodniji sponzor međunarodnog islamskog terorizma i navodno podržava različite skupine kao što su afganistanski talibani, Al-Qaedu, Lashkar-e-Taiba i Al-Nusra Front.”

“Saudijska Arabija je najveći svjetski izvor sredstava i poticatelj “salafističkog džihadizma”, koji čini ideološku osnovu terorističkih skupina poput Al-Qaede, talibana, ISIL-a i drugih. Donatori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju najznačajniji izvor financiranja sunitskim terorističkim skupinama širom svijeta”, na temelju zaprimljenih izvješća je izjavila Hillary Clinton.

Prema tajnom dokumentu State Departmenta iz prosinca 2009. godine, “Saudijska Arabija ostaje kritična baza za financijsku podršku Al-Qaede, talibana, LeT i drugih terorističkih skupina”.

Nasilje u Afganistanu i Pakistanu je rad bogatih, konzervativnih donatora zemalja s Arapskog poluotoka, čije vlade čine malo da ih zaustave. Tri druge arapske zemlje koje su navedene kao izvori financiranja militanata, a to su Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, sve susjedi Saudijske Arabije. Talibani i njihovi militantni partneri mreže Haqqani zarađuju “značajna sredstva” kroz tvrtke u UAE. Kuvajt je opisan kao “izvor sredstava i ključna tranzitna točka” za Al-Qaedu i druge militantne skupine. Pakistanski militantni odjel Lashkar-e-Taiba, koji je izvršio napade u Bombaju 2008., koristio je saudijske tvrtke za financiranje svojih aktivnosti 2005. godine. Prema studijama, većina bombaša samoubojica u Iraku su Saudijci. 15 od 19 otmičara četiriju zrakoplova koji su bili odgovorni za napade 11. rujna 2001. su iz Saudijske Arabije, dva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan iz Egipta i jedan iz Libanona. Osama bin Laden je rođen i obrazovan u Saudijskoj Arabiji.

Sredinom sedamdesetih “Zaklada islamski preporod” dobiva obilje novca od izvoza nafte iz Saudijske Arabije. Deseci milijardi dolara se troše za “petro-islam“.

Novac odlazi u sunitski muslimanski svijet, gdje se grade vjerske institucije za mlade i stare ljude, od dječjih medresa do visokih škola, sve sa saudijskim sredstvima. Plaćaju se knjige, stipendije, škole i džamije. Na primjer, zadnjih 50 godina je više od 1500 džamija izgrađeno i plaćeno novcem dobivenim od javnih saudijskih fondova. Saudijska Arabija školuje propovjednike i učitelje, koji nastavljaju učiti i raditi na njihovim sveučilištima, školama, džamijama, itd. Sredstva se također koriste za nagrađivanje novinara i akademika koji su slijedili strogu saudijsku interpretaciju islama. Satelitski kampusi su izgrađeni i oko egipatskog Sveučilišta Al-Azhar, najstarijeg i najutjecajnijeg islamskog sveučilišta u sunitskom svijetu.

Tumačenje islama koje se promiče ovim financiranjem je strogi, konzervativni saudijski vehabizam ili salafizam. U svom najtvrđem obliku ono propovijeda da se muslimani ne bi trebali “uvijek suprotstavljati” nevjernicima i “na sve načine”, nego “mrziti ih zbog njihove religije … za Allaha”, kao i da je demokracija “odgovorna za sve strašne ratove 20. stoljeća”. Za vehabije su šiiti i drugi muslimani koji nisu kao oni također “nevjernici”.

Patrick Cockburn je optužio je Saudijsku Arabiju da podupire ekstremističke islamističke skupine u sirijskom ratu, pravilno navodeći da je Rijad u Siriji početkom 2015. podržavao stvaranje koalicije Jaish Al-Fateh, prvenstveno sastavljene od Al-Qaede, odnosno Al-Nusra Fronta i njima ideološki bliske skupine Ahrar Al-Sham.

Dok saudijska vlada odbacuje tvrdnje da izvozi religijski ili kulturni ekstremizam, ona po svojoj prirodi, kroz vehabizam, potiče netrpeljivost i promiče terorizam.

Bivši direktor CIA-e, James Woolsey, opisao je Saudijsku Arabiju kao “zemlju u kojoj cvjetaju Al-Qaeda i njezine sestrinske terorističke organizacije”.

Njemački dužnosnik Sigmar Gabriel je 2015. godine optužio Saudijsku Arabiju da podupire netrpeljivost i ekstremizam, govoreći: “Vehabijske džamije financira Saudijska Arabija širom svijeta, a u Njemačkoj mnogi opasni islamisti dolaze iz tih zajednica.”

U svibnju 2016. The New York Times objavljuje dokaze da je Rijad potrošio ogromne novce za promicanje vehabizma, radikalnog oblika sunitskog islama koji je inspirirao otmičare 11. rujna i koji sada dominira Islamskom državom”.

Dakle, sve navedeno su zapadni izvori i izjave zapadnih dužnosnika, a ako bi išli dalje, priči ne bi bilo kraja. No što se događa?

Tijekom Trumpove posjete Rijadu jedan od portala u BiH koji promiče saudijsku ideologiju i interpretaciju islama se hvali kako su američki predsjednik i saudijski kralj Salman otvorili u Rijadu Globalni centar za borbu protiv ideologije ekstremizma.

Da, dobro ste pročitali – Globalni centar za borbu protiv ideologije ekstremizma. I to u Rijadu!

Navodno će se centar baviti prikupljanjem ekstremističkog materijala koji se objavljuje širom svijeta na različitim jezicima, materijal će se studirati i analizirati, a potom će se predočavati smjernice za djelovanje protiv ekstremističkih shvaćanja kroz savjetovanje i usmjeravanje osoba potpalih pod utjecaj ekstremizma.

Centar se dijeli na tri osnovna sektora: ideološki, medijski i digitalni. U centru će raditi 350 operativaca, koji će skupljati i analizirati ekstremističke materijale.

Saudijci ponosno tvrde da će se u svom suprotstavljanju ekstremističkoj ideologiji centar oslanjati na proizvodnju profesionalnog i kvalitetnog medijskog sadržaja “koji širi i popularizira toleranciju i umjerenost”, a sve prema preporukama i savjetima posebnog odbora sastavljenog od uglednih mislilaca i znanstvenika iz različitih zemlja svijeta.

Navodi se da je cilj ustanove da postane pravi globalni centar koji će objediniti svjetske napore u borbi protiv ekstremizma različitim sredstvima i metodama.

Najznačajniji zadaci centra su:

  1. Suprotstavljanje ekstremističkim trendovima i aktivnostima na ideološkoj, medijskoj i digitalnoj razini,
  2. Populariziranje autentičnih islamskih vrijednosti, poput tolerancije,
  3. Praćenje ekstremističkog djelovanja na internetu i medijima, te predlaganje mjera i strategije za borbu protiv ekstremizma kroz preventivno djelovanje i zaštitu, kao i programe savjetovanja i usmjeravanja.

Što reći? Kad smo spali na to da nas Saudijci čuvaju od ekstremizma i propagiraju toleranciju, zaista sve je moguće…

borba protiv terorizmaljudska prava
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Mene ovo uopste ne cudi. Cak ima i logike, Saudijci kad prave sustav protiv ideologije ekstremizma oni na to i misle. samo njihov fokus u tom momentu je Iran, Hezbolah, hriscani, Rusija…
Kad seici misle objediniti svjetske napore u borbi protiv ekstremizma, oni misle na obedinjenju sa SAD, Nemackom, EU, Katar… to je za njih svet. Sve ostalo, odnosno mi… mi smo nevernici koje treba…

Ola-ro
6 godine prije

Saudijska Arabija, Izrael i UKUSA i terorizam su pet prstiju jedne te iste ruke.

Po shvacanju naj-zatucanijih Hrvata… Hrvata novih anglo-udbasa…Hrvata s samog dna dna drustva, Saudijska Arabija i Izrael i UKUSA imaju pravo da zivu, da se ekonomski razvijaju, da nemaju na sebe uvedenih ekonomskih i politickih sankcija a Rusija i Rusi nemaju pravo zivjeti, nemaju pravo uopce postojati i na njih je opravdano uvoditi ekonomske sankcije i opravdano ih je demonizirati.
Tim svim “Hrvatima” koji tako mislu pljujem u lice.

Ivan1
6 godine prije

Saudijci i ekipa su verzije Soroša u Arapskom svijetu. On djeluje kroz sveučilišta, a oni kroz džamije i sveučilišta.

subaru
6 godine prije

Povratit ću na ove lažne ciomuslije.

StarDam
6 godine prije

Pa kad je već SAD perjanica slobode i demokracije, onda je i ovo logično.

Filip
6 godine prije

Nafta će presušiti a njih će progutati pijesak

adnan
6 godine prije

Najdraže mi je kad neki pročitam tekst ovog portala i kad osjetim na administratoru kako ironično koristi izraz “zrakoplovstvo” pun proruskog naboja a najdraže mi je kad ga vidim kako izgubi živce dok piše neki članak kao npr. ovaj,gdje jadnik želi silom da navuče mlin kako bi se okretao kao on želi i u očajničkom pokušavanju na kraju ostane nemoćan kako se vidi u zadnjoj rečenici markiranoj crnim slovima 🙂 . Tako da ovog promotora najvećih ubica civila i djece a to je Rusija i Iran,naravno odmah iza SAD-a i Izraela,kad vidim kako je jadan i čemeran A POGOTOVO NEMOĆAN..to mi popravi dan 😀 Samo tako nastavi,oraspoložiš me jako 🙂

Jupiter
6 godine prije

Trump je čudo! Uspeo je preko noći da Saudijsku Arabiju preobrati u borce protiv terorizma”.
To može samo TRAMP i Neverovatno talentovan političar!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI