fbpx

Liberalizam i danas aktualne definicije ove ideje iz pera F. M. Dostojevskog

Fjodor Dostojevski

Nedavni intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za britanski list Financial Times u kojem je ruski predsjednik najavio stvarni kolaps i iskorjenjivanje liberalne ideje, doveo je do žestoke rasprave. Rasprava o liberalizmu i njegovom kraju započela je na međunarodnoj sceni i u Rusiji. Međutim, gotovo nitko od onih koji su odlučili osporiti Vladimira Putina u stvari nije rekao ništa suvislo ili citirao argumente ruskog vođe koje je pobijao.

Na primjer, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je bio jedan od tih kritičara.

„Moram reći da se kategorički ne slažem s idejom da je liberalizam zastario. Mi kao Europljani moramo čvrsto i nedvosmisleno štititi i promicati liberalnu demokraciju. Tko tvrdi da je liberalna demokracija zastarjela istovremeno tvrdi da su zastarjeli vladavina prava, slobode i ljudska prava. Za nas Europljane će ove vrijednosti ostati važne i vitalne“, rekao je Tusk.

Poljski i europski političar je jednostavno iskrivio izjavu, pretvarajući se da je Putin govorio o zastarjelosti sloboda, pravnom sustavu i ljudskim pravima. Ruski predsjednik nije rekao ništa slično. Rekao je da se neka ideološka doktrina, koja se danas naziva “liberalizmom”, gasi.

Budući da je rasprava postala ozbiljna, bilo bi ispravno najprije odlučiti što je točno taj liberalizam. Tada se može argumentirano raspravljati o tome je li zastario ili nije. Istodobno, građane Rusije prvenstveno zanima što je to “ruski liberalizam”.

Gdje se upoznajemo s točnom definicijom liberalizma, pa čak i ruskog? Možete se, naravno, pozvati na različite rječnike znanstvene prirode, gdje će ovaj pojam, kao i svi ostali, imati složenu znanstvenu definiciju.

No, može se tražiti savjet i od osoba čije se mišljenje smatra važnim i značajnim.

Okrenimo se klasicima ruske književnosti i usredotočimo na razumijevanje liberalizma od strane Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

U romanu “Idiot” veliki ruski pisac i mislilac nam otkriva pojam “ruskog liberalizma”. To čini jedan od likova, Jevgenij Radomski. Citirajmo ulomak s riječima ovog književnog lika velikog ruskog pisca.

“…Prvo, što je liberalizam, ako općenito govorimo, ako ne i napad, razuman ili pogrešan, to je drugo pitanje, na postojeći poredak stvari? Nije li to točno? No, moje mišljenje je da ruski liberalizam nije napad na postojeći poredak stvari, već napad na samu bit naših stvari, na same stvari, a ne samo na red, ne na ruske zapovijedi, nego na samu Rusiju.

Moj liberal je otišao toliko daleko da poriče samu Rusiju, to jest, on mrzi i tuče svoju majku. Svaka ruska i u njemu gotovo da budi užitak. On mrzi narodne običaje, rusku povijest,…. sve”, govori Jevgenij Radomski.

Oštre riječi lika Dostojevskog su nestale s današnjih stranica liberalnih publikacija i izjava predstavnika nekih političkih stranaka. Smijeh, pa čak i radost zbog bilo koje “nesretne ruske činjenice”, prisutni su na internetu, doslovno svaki put kad se u Rusiji dogodi nekakva tehnološka katastrofa ili druga prirodna kataklizma.

No, Dostojevski s ovim nije završio svoj opis, a Jevgenij Radomski je rekao nešto zanimljivije o liberalizmu.

“Ako za njega postoji izgovor, to može biti samo da liberal ne razumije što radi i da svoju mržnju prema Rusiji uzima kao najplodonosniji liberalizam.

Ne tako davno, tu mržnju prema Rusiji su neki od naših liberala uzeli su gotovo za istinsku ljubav prema domovini i hvalili se što su stvari vidjeli bolje od drugih. Ali sada su postali iskreniji, pa su čak i riječi “ljubav prema domovini” postale sramotne, cijeli je taj koncept protjeran i eliminiran kao štetan i beznačajan”, nastavlja fiktivni lik iz romana „Idiot“.

Vjerojatno su mnogi primijetili da istoj situaciji svjedočimo i danas, kada se svako oblik patriotizma poistovjećuje s nacionalizmom, često i sa šovinizmom koji graniči s rasizmom i nacifašizmom.

Ali ljubav prema domovini je zapravo patriotizam. Složit ćete se da upravo u liberalnom okruženju, posebice u našem modernom okruženju, “ljubav prema domovini” pokušavaju prikazati kao nešto nepristojno, zastarjelo i nepošteno. Iskrivljujući činjenice, kao spomenuti Donald Tusk, kažu da patriot znači govoriti protiv korupcije, loših službenika, loših cesta, itd., itd. Točno, ali je to samo dio priče.

Kao što vidite, Dostojevski je tu liberalnu neistinu opisao još davne 1867. godine. To jest, otprilike stoljeće prije dolaska modernih liberala na svijet.

Ali točan i jasan opis Dostojevskog o liberalizmu ne završava.

“…Naš liberal nikada neće dopusti nikome da ima svoje vlastito uvjerenje i odmah će proklinjati protivnika, ili čak nešto gore…”, kaže junak romana “Idiot”.

Koliko puta u bilo kojoj raspravi vidimo kako liberalne osobe odmah prelaze na uvrede, psovke i predstavljaju ogledni primjer nevjerojatno totalitarnog zanemarivanja tuđeg mišljenja. Ako netko misli da je to zbog nedostatka odgoja modernih liberala, ne, to je sasvim druga priča. Ako ste liberalni, tako bi se točno trebali i ponašati.

U romanu Dostojevskog postoji jasna i precizna formulacija, praktično rečenica, za ruski liberalizam. Ali nas zanima upravo ruska forma ove ideje.

„…Ja napadam ruski liberalizam i opet ponavljam zašto zapravo tvrdim da ruski liberal nije ruski, jer ruskog  liberala nema“, piše ruski pisac.

Da sumiramo. Prema F. M. Dostojevskom, osoba koja ispovijeda liberalne ideje u Rusiji neizbježno ima sljedeće karakteristike:

  1. On uvijek odbacuje suvremeni “red stvari” koji postoji u Rusiji. U isto vrijeme uopće nije važno koji je to “poredak stvari” i bila to monarhija, demokracija i socijalistički sustav. Liberal ništa od toga ne voli.
  2. Govoreći o nedostacima Rusije, kojih ima, liberal uvijek poriče samu Rusiju, uskraćujući joj pravo na izvornu egzistenciju. Što znači uskraćivanje prava na postojanje Rusije i ruskog naroda.
  3. Što god liberal kaže, on mrzi Rusiju, uvijek se raduje njenim porazima i tragedijama i uvijek traži negativnosti u ruskoj povijesti, odbijajući biti ponosan čak i na očite pobjede i postignuća.
  4. Ova oslobođena mržnja prema Rusiji, patološka, jer je neprirodna, je ono što liberali pokušavaju prikazati čak i kao svoju „ljubav prema domovini“ i „brigu za njezin prosperitet“.
  5. Za ruskog liberala nema goreg prokletstva od patriotizma, od kojeg svaki oblik u njemu budi sram i koji se ismijava.
  6. Ruski liberal, sa svim svojim odgojem i visokim obrazovanjem, ne slaže se s drugačijim stavovima i uvijek je nepomirljiv u odnosu na svaki drugačiji stav. U raspravi je nepristojan, arogantan i smatra dopuštenim prijeći na uvrede i psovke.
  7. Ruski liberal uvijek nije ruski liberal, jer su njegove simpatije uvijek usmjerene prema vanjskim protivnicima Rusije. Oni su, a ne njegova domovina, model i standard kojeg treba slijediti. Za njega pravi obrazac ljudskog razvoja nije koncentriran u zemlji u kojoj je rođen, nego odakle dolaze liberalne ideje, koje su mu uvijek važnije i dragocjenije od njegove rodne zemlje.

I pokušati raspravljati s tim, ruskom gospodom, a ne Rusima, uzaludan je posao. No srećom, čak i u takozvanim „autoritarnim demokracijama“ ovi ljudi imaju pravo na političko djelovanje i izlazak na izbore. To što uspiju dobiti jedva jedan ili dva posto glasova na općim izborima ili što na lokalnim izborima ne mogu osvojiti vlast čak ni u svojim tradicionalnim „uporištima“ govori da ruski narodi imaju visoko razvijenu svijest o zajedništvu i nacionalnim interesima, što ih čini imunima na propagandu Alekseja Navalnog, Ilje Jašina i njihovih političkih istomišljenika.

Liberalizam je na umoru – Hoceli i koga sa sobom povući u smrt

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kada su Japanci onomad za vakata Nikolaja cara nalupali Rusku flotu Ruski su liberali(čitaj komunisti) čestitali japanskom Caru na pobjedi i zahvalili mu se što doprinosi propasti omražene Ruske Carevine.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa
Pa, i komunisti su 1941., kada su Njemci napali Kraljevinu Jugoslaviju, navodno radili sabotaže da omraženi režim čim prije padne i oni izvedu revoluciju.
Sad naravno slijedi poplava minusa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čitalac

Nema minusa, sam navedi barem pet sabotaža

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ili jednostavnije kako je primjetio Alex jones, liberalizam je mentalni poremecaj. A s mentalno poremecenim osobama se ne moze raspravljeti

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Čist primjer kako je to Dostojevski u 19.stoljeću dobro prikazao liberalizam.Kao da je naslutio sve njegove negativne posljedice i nedostatke.Uostalom,Dostojevski ne spada bez razloga u velikane evropske(čitaj svjetske)književnosti i klasike.I danas ga mnogi tumače na različite načine i raspravljaju o njegovim vidjenjima budućnosti.I ,svakako, pored svega recenog izvrstan je stilista.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Liberalizam pretpostvlja slobode i prava odgovornostima, sto je u bivstvu nakaradno. Odgovornosti iznad i prije svega.
Primjer: prema liberalistickim idejama svak’ ima pravo ciniti sto ga je volja, tako da moze i ima pravo stati nasred plocnika i razgovarati sa svojim znancem ili naprosto posmatrati nesto ili nekoga i time ometati prolaz ostalih, a da se samo korak pomakne ljevo ili desno nebi nikoga ili bi manje ometao. Liberalizam zaboravlja ono sto je sazeto u recenici: NE CINI DRUGIMA ONO STO NE ZELIS DA DRUGI CINE TEBI. Prava pojedinca ili manjine nemogu se i nesmiju se pretpostaviti pravima vecine i zajednice u cijelini.
Zbog liberalnih ideja se ne ponasamo odgovorno ni prema sebi ni prema obitelji ili zajadnici u cijelini pa ni prema prirodi, da se ponasamo vise odgovorno bilo bi nam svima bolje. Ali odgovorno ponasanje uvodi ogranicenja a liberalizam to ne podnosi on namece vladavinu sloboda a ne vladavinu odgovornosti. Pokusajmo nasu djecu uciti vise ODGOVORNOSTIMA a manje SLOBODAMA.

mane
Gost
mane
1 godina prije

Zasto liberalizam a ne fridomizam. Liberti u prevodu je sloboda od nekog ili neceg, a fridom je sloboda za nekog ili za nesto. Zaro liberali konstantno pokusavaju da coveka oslobode od neceg ili nekog dok sustinsku slobodu mu ne daju

FRANO
Gost
FRANO
1 godina prije

LIBERALIZAM I NJEGOVA KARIKATURA, NEOLIBERALIZAM, SU DVA LICA ISTE SUŠTINE.

LIBERALIZAM ILI NEOLIBERALIZAM SU JEDNA SMIŠLJENA, ŠPEKULATIVNA TEORIJA KOJA JE SLUŽILA ZA UBLAŽAVANJE ILI ODLAGANJE PRAVE REVOLUCIJE ZA PROMJENOM KLASNO-ROBOVSKIH ODNOSA.
U ANTIČKOJ GRČKOJ ILI U ANTIČKOM POVIJESNOM RAZDOBLJU SPORTSKE IGRE ,ANTIČKA ILI GRČKA OLIMPIJADA SU BILE MANIFESTACIJA SLOBODE, ONE OGRANIČENE ALI MASOVNE, JER SU SE SVI STANOVNICI ,HOĆU REĆI LJUDI, MOGLI ZABAVITI ,DAKLE I ONI KOJI SU ŽIVI LJUDI ALI NISU GRAĐANI JER OBRTNICI I ZANATLIJE NISU UBRAJANI U GRAĐANE , ONI NEMAJU, KAKO KAŽE PLATON, NEOPHODNU DOKOLICU DA BI SE BAVILI I DRUGIM POSLOVIMA I UČESTVOVALI U DRUŠTVENIM IGRAMA ILI ODLUČIVANJU JER NEMAJU STATUS GRAĐANINA, NEMAJU MATERIJALNU BAZU . ONI SU NITKO I NIŠTA, ANTROPIDNE SPODOBE. SAMO NEUKI LJUDUI GOVORE O GRČKOJ I RIMSKOJ DEMOKRACIJI. SAMO JEDAN PRIMJER. DA BI BIO VOJNIK U ANTIČKOJ GRČKOJ, A ONA JE BILA PO SVOM UREĐENJU ,KASTINSKO-ROBOVLASNIČKA DRŽAVA, DAKALE, DA BI BRANIO ZEMLJU,DRŽAVU, MORAŠ BITI BOGAT DA KUPIŠ SVOJU RATNU OPREMU KAKO BI POSTAO VOJNIK DRŽAVE , A ONA JE ZAHTJEVALA IMOVINSKU MOĆ. TAJ OBRANBENI VOJNIK SE ZAVO HOPLIT.A U RIMSKOJ IMPERIJI SU POSTOJALI GRAĐANI ,ONI SLOBODNI, KOJI MOGU PLJUVATI NA SVAKOGA I SVAŠTA ,A POSEBNO NA VALDAJUĆU KASTU-ROBOVLASNIKE ,AKO IH ONA NE VIDI I NE SAZNA. TAKO SE RAĐAO LIBERALIZAM ,TO SE ZVALA DEMOKRACIJA .OD TAKVIH SLOBODNIH GAĐANA, KOJIMA JE MARX U NAŠE VRIJEME DAO IME , LUMPEN-PROLETERI, NASTAO JE KRŠĆANSKI POKRET, POKRET BIĆA ,JER SE NISU MOGLI SVRSTATI U LJUDE, JER NISU IMALI NIŠTA OSIM SVOJE GOLE ANTROPOLOŠKE SPODOBE. ALI SU BILI NAJMASOVNIJA SKUPINA I PRINUDA ŽIVOTA IH JE OBJEDINILA DA KAO MASA KORISTE SVOJE POSTOJANJE I OKITE SE RELIGIOZNIM MITOVIMA IZ ŽIDOVSKE REVOLUCIJE PROTIV RIMSKE IMPERIJE ,KAD SU POJEDINCI ,KAO U SVIM POVIJESNIM RAZDOBLJIMA , IZUZETNO SE IZDIGLI SVOJIM PONAŠANJEM OD SVOJE SREDINE, KOJE ĆE POSTATI INSPIRACIJA ZA MNOGE DRUGE KOJI TRAŽE SVOJU ŠANSU DA POSTANU NETKO . TAKO GRČKO-RIMSKI FILOZOF PORFIRIJE OPSISUJE KRŠAĆANSKI POKRET, POKRET SPODOBA ,DAKLE ,LUMPEN-PROLETERA , TE IH NAZIVA NELOGIČNOM I PROSTAČKOM MASOM KOJA JE PO SVOJIM VIĐENJIMA PERSPEKTIVE ZAPLETENA U PROTIVRIJEČNOSTI ,JER SE INSPIRIRA ONIM ŠTO JE OČITO NEPERSPEKTIVNO . UZELI SU ZA UZOR I INSPIRACIJU NEKOG KRISTA I DALI MU NADNARAVNA SVOJSTVA ,ŠTO PORFIRIJE POTPUNO ODBACUJE JER NE POSTOJE NIKAKVI DOKAZI KOJI BI UKAZIVALI NA BOŽANSTVENE OSOBINE KRISTA . A PORFIRIJE JE SUVREMENIK TIH DOGAĐANJA. PA JE SMATRAO DA SU TOTALNO ZASTRANILI JER NA TAJ NAČIN NEĆE NIKAD POSTIĆI SVOJ CILJ DA BUDU NEKI DRUŠTVENO –VREDNOVAN POKRET .A U RIMSKOJ IMPERIJI , ONI POSTAŠE NE SAMO POKRET NEGO RELIGIOZNI POKRET KOJI PRERASTA U DRŽAVNU VJERU JER JE BIO MASOVAN ,ŠTO ĆE REĆI POLA RIMSKIH STANIOVNIKA POSTAŠE LUMPENPROLERTERI ALI SE SVOJOM MASOVNOŠĆU PRETVORIŠE U KASTINSKI POKRET RELIGIJSKE ORIJENTACIJE, I KAO TAKVI EGZISTIRAJU SVE DO DANAŠNJIH DANA I BIVAJU PRIZANTI MILANSKIM EDIKTOM 315 GODINE ,DRŽAVNOM VJEROM

PA I KASNIJE U RANOM SREDNJEM VIJEKU,ROBOVSKA NATJECANJA, KOJA SU ,OSIM ZABAVE, IMALE PRIVLAČNU DRUŠVENU POZORNOST JER SU SE OSUĐENICI ,DAKLE ROBOVI KOJI SU BILI ODBAČENI KAO PREKRŠITELJI, SVOJE SU ISKUPLJENJE TRAŽILI U GLADIJATORSKIM NADMETANJIMA OD KADA SE I USTOLIČILA PAROLA, METAFORA ,SENTENCIJA, KRUHA I IGARA.

TAKVO DRUŠTVENO POIMANJE NEKE VRSTE SLOBODE ILI DRUŠTVENOG VESELJA KADA SE MASA OSJEĆA DRUŠTVENIM BIĆIMA SU BIVALE ZABAVE KOJE SU IMALE CILJ ,KAKO REKOH ,ZABAVLJATI ILI ODGAĐATI KONDENZACIJU DRUŠTVENE NEPRAVDE KOJA ČOVJEKA OČOVJEĆUJE, STVARA SVIJEST O SEBI, JER ČOVJEK POSTAJE REVOLUCIONARAN ,KAKO KAŽE HEGEL , STALNO MISLI KAKO MIJENJATI SVIJET OKO SEBE ,KADA MIJENJA I SEBE SAMOGA.TADA SE STVARA LJUSKA SVIJEST O SEBI DA MIJENJAŠ SVE OKO SEBE .

JEDNOM RIJEČJU TE DRUŠTVENE IGRE ILI METODA ODGAĐANJA ILI UMRTVLJEVANJA DJELOVANJA KLASNE SVIJESTI PROTIV OPĆEG ZLA I TRETMANA ŽIVLJENJA NA NIVOU RADNE STOKE, PA ŠIRENJE LJUSKE SVIJESTI DA SE OVAKAVO STANJE NE MOŽE DALJE ODRŽATI JER SPUTAVA OPĆE DRUŠTVENI NAPREDAK I NUŽNO PREVLADAVANJE KLASNIH PREPREKE DA SE OTVORE SLOBODNE KOMUNIKLACIJE MEĐU LJUDIMA I NJIHOVIM STVARALAČKIM SUASTAVIMA, KADA NASTAJE SLOBODA DJELOVANJA KOJA SE U KASNOM SREDNJEM VIJEKU NAZVALA , LAISSEZ FAIRE ,LAISSEZ PASSER.
TAKO NAŠA DANAŠNJA LIBERALANA ILI KAKO JU ZOVU NEOLIBERALNA DEMOKRACIJA, KOJA TOBOŽ VLADA NA SVJETSKOJ ARENI ILI SVJETSKIM TRŽIŠTEM, GDJE SE SVAK MOŽE UKLJUČITI U NJENE TOKOVE I OSTVARIVATI SVOJE ,NE VIŠE RADNO NADNIČNE OBAVEZE NEGO UMJETNIČKE NAUME DRUŠTVENO KORISNE UPOTREBNE VRIJDNOST. E , NIJE TAKO. UPRAVO ŠTO NIJE TAKO, ONA ,TA NEOLIBERALNA DEMOKRACIJA JE ,KAKO REKOH , JEDNO RAZDOBLJE DRUŠTVENE I INDIVIDUALNE IZGUBLJENOSTI KOJOM NAS JE ZAPLJUSNULA PLANETARNA TEHNOLOGIJA, A PREDRASUDE PRIVATNOG VLASNIŠTAV SE UKOPALE I ZAKOČILE SVAKI NAPREDAK U MIJENJANJU DRUŠTVENIH ODNOSA JER SADŠNJI ,PRIVATNO VLASNIČKI ODNOSI NISU VIŠE UPOTREBLJIVI, JEDNOSTAVNO REČENO ,SU PREVLADANI I MORAJU ,ŠTO PRIJE BITI ZAMIJENJENI, JER RADNIČKA KALSA NE SMIJE DOZVOLITI DA TA ,JEDNA NAJMANJA OTUĐENA KLASA POSJEDNIKA SVOJOM OSIONOŠĆU PROIZVEDE NJIHOVO REVOLUCIONARNO UKLANJANJE KOJE NE MOŽE BITI BEZ LJUDSKIH ŽRTAVA I MATERIJALNOG RAZARANJA.

DAKLE ,DANAŠNJE STANJE ,KAKVIM GA GOD NAZVALI, I NIJE NIŠTA DRUGO NEGO JEDNO DRUŠTVENO RAZDOBLJE KOJE JE NAŠOM VOLJOM I SNAGOM NAŠEG UMA OBILJEŽENO PLANETARNIM SAZNANJIMA ,ALI KAO DA NAŠA OPĆA SVIJEST NIJE NA STUPNJU DA TA SVA NAŠA DOSTIGNUĆA, NA PLANETARNOM STUPNJU, ZNAMO UPREGNUTI U OPĆI NAPREDAK LJUDSKE ZAJEDNICE I MAKNUTI SVE PREPREKE U DRUŠTVENIM ODNOSIMA KOJI USPORAVAJU DA SVOJA SAZNANJA STAVIMO MAKSIMALNO U KORIST NARODNOG ,ODNOSNO LJUDSKOG NAPRETKA. PREMA TOME DANAŠNJE TEHNIČKE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI SU SE RASPROSTRLE U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA ,KADA VIŠE NEMA POTREBE ZA PRIVATNIM VLASNIŠTVOM ,KADA POJEDINCI ILI GRUPE DIRIGIRAJU DOSTIGNUĆIMA PLANETARNE TEHNOLOGIJE SAMO RADI LIČNOG PROFITA KOJIM SE SELEKTIVNO UPRAVLJA RADI OPET TRENUTNE UVEĆANE FINANCIJSKE KORISTI.JER ONA NE TRPI NIKAKVE TOROVE NITI MONOPOLSKO-ŠPEKULATIVNE UPOTREBE RADI POJEDINAČNIH ILI GRUPNIH, IZDVOJENIH POSJEDNIKA KOJI UPRAVLJAJU TOM PLANETARNOM TEHNOLOGIJOM A ODABRANI DIO PUKA JE DODATAK ZA OPSLUŽIVANJE . TAKVO STANJE JE UPRAVO DANS , KADA SAMO U EVROPI SVAKI TREĆI RADNO-SOPOSOBNI GRAĐANIN NE RADI ,GALDUJE ,PONIŽEN I NA RUBU EGZISTENCIJE.
ZATO CITIRAJMO MAXA KOJI KAŽE:
ČOVJEK KAO ČOVJEK POSTOJI SAMO TAKO DA MIJENJA SVIJET OKO SEBE I SEBE U NJEMU. =ZA MARXA SE,DAKLE, NE POSTAVLJA PITANJE HOĆE LI ČOVJEK MIJENJATI SVOJ SVIJET JER ON TO VEĆ ČINI.ON JE UVJEREN DA =ČOVJEČANSTVO SEBI POSTAVLJA SAMO ONE ZADAĆE KOJE MOŽE RIJEŠITI. A ONE SU KAŽE MARX: UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA KOJE PREEDSTAVLJA OSNOVNI ČIN NADVALADAVANJA OTUĐENJA ČIME SE ČOVJEKA OSLOBAĐA POSJEDNIČKOG DRŽANJA SPRAM ZBILJE=. ZATO SVE TAKOZVANE LIBERALNE ILI NEOLIBERALNE TEORIJE IMAJU ŠPEKULATIVNI KARAKTER JER JE TO DUH KAPITALISTIČKOG POIMANJA SVIJETA KLASNIH ODNOSA KOJI SU IMALI I UVJEK IMAJU SVRHU DA PREVARE I SVEŽU UGNJETENE .

Abe
Gost
Abe
1 godina prije
Reply to  FRANO

Kao sa gore! Počujte!

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  FRANO

Sve pet, SAMO, jake se stvari obično govore, ne-preglasno 🙂

El Rey de dios
Gost
El Rey de dios
1 godina prije
Reply to  FRANO

U krivu si. I u pravu si. Konačni cilj, skriveni, otkriveni, jedini mogući treći put svjesnih bića materijalnog 3d svemira je singularnost. No i ti i takvi svemiri koji su bili i koji jesu dosegli takvo stanje su i dalje samo robovi vječnih, nepromjenjivih polova stvarnosti. I na kraju budu ili razdrobljeni u ništavilo i neponavljanje ili budu inkomponirani u primordijalni pol stvarnosti. Ti polovi stvarnosti se trve kroz nas i sada i prije tisuću i miljun godina i koji će se trviti opet i iznova.

Da, već ovog trena čovječanstvo koristi i posjeduje takve tehnologije koje gotovo jamče samoodrživost, opstanak vrste i na koncu najvažnije funkcionalnu UTOPIJU, a ona prvi veliki korak ka singularnosti, to je istina. No, istina je isto da je previše…hmmm…nebitnog, priglupog, nekorisnog i nevažnog. Kristalizacija kave od taloga je u tijeku od strane onih koji, recimo… imaju, hmm, znanje i vještine da uplove s brodom sa otvorenog olujnog mora u luku. No puno tereta moraju baciti u vodu. No, na brodu se nalaze i oni koji misle, da brodom mogu iznavigirati do luke i sa većinom tereta. Ugl. evo još malo istine, bez metafora. Singularisti, elita koja vlada planetom djeli se na dve ekipe. Jedni su eugeničari, tehnokrati, koji žele skratiti postupak i likvidirati ogroman postotak populacije, da bi se onda ostatak društva dovelo do smart city, smart state, 5G civilizacije pa onda dalje po planu, pridruživanje onima koji čekaju itd. Druga ekipa je milostivija i misli da kontroliranim postupcima može uzdignuti većinu populacije do toga, bez nekog masovnog odstrela. CIlj je isti. E sad, čovjek nije jedino biće u svemiru koje je dosegnulo nekakve više misaone i duhovne procese, dapače… i postoje oni koji su jednostavno, hmm, naturisti…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Branko
A šta je ‘suština’?
Ovj tekst govori o Dostojevskom. Dostojevski govori o liberalizmu.
Rusija je Europa. A Petar Veliki je to najbolje pokazao. A i ruski klasici.
Svođenje Rusije i s k lj u č i v o na pravoslavlje je prvenstveno netočna stvar ali i gore od toga: pokušaj izolacije Rusije od eu, gdje pripada…šta nije dosta što je guraju Englezi i Amerikanci od Europe, još i ti trebaš? Ili je to – isto? 😊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik