fbpx

Liberalizam je na umoru i pripremite se za slobodu koja je jednostavnija no što mislite

Kraj liberalizma

Danas smo svjedoci konačne faze liberalizma i pripremamo se svjedočiti njegovom potpunom neuspjehu. Ali kao što je postojala sloboda prije liberalizma, tako će postojati i sloboda i nakon liberalizma. To je ono čemu ćemo posvetiti ovih nekoliko redaka.

Bilješke za zamišljanje i življenje.

Intervju Vladimira Putina za Financial Times prošle godine je izazvao određenu senzaciju.

“Liberalizam je zastario i ta je ideja nadživjela svoju svrhu. Iscrpio je svoju korisnost jer više ne služi potrebama većine naroda”, rekao je predsjednik Ruske Federacije, izazivajući ogorčenu reakciju većine intelektualne elite Zapada. Međutim, jednako tako je izazvao sumnju u mnogih Europljana kojima je, ma koliko bili protivni blistavim i lažnim obećanjima liberalizma, teško povjerovati u mogućnost postliberalne civilizacije.

U Europskoj uniji su na ove riječi liberali skočili na stražnje noge. “Za nas u Europi, to jesu i ostaju ključne i vitalne vrijednosti. Ono što smatram zastarjelim su autoritarnost, kultovi su ličnosti i vladavina oligarha”, rekao je tada odlazeći predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. U Hrvatskoj su apologeti liberalizma pronašli nekakve ankete koje „dokazuju kako Europljani većinom podržavaju liberalne vrijednosti“, među kojima multikulturalizam, imigraciju, istospolne brakove i slično, a proveo ih je Pew Research Centar i to je dokaz da su mjerodavne i točne. Neki su čak izvukli citate Lenjina i Mussolinija, koji su govorili isto, a zašto ova paralela, nije potrebno posebno pojašnjavati.

Ipak, više od same Europe, koja je kroz povijest navikla mijenjati sustave, vijest o zastarjelosti liberalnog poretka trebala bi se glasnije širiti u Sjedinjenim Državama, zemlji koja je na principima liberalne filozofije, samoodređenju u prvom redu, izgradila vlastiti nacionalni ep.

Da je liberalizam dosegao svoju krajnju fazu, zapravo je glavna tema britkog eseja „Zašto liberalizam nije uspio“, kojeg je 2018. objavio Patrick J. Deneen, profesor političke filozofije na Sveučilištu Notre Dame. Teza koju je iznio Deneen, a koja je stekla veliko zanimanje javnosti, kako među konzervativcima, tako i među naprednjacima, jeste da je liberalni projekt, upravo u doba u kojem se činilo da pobjeđuje na planetarnoj razini, zapravo jadno propao. Ali ne zato što još uvijek postoje ideološke snage ili društvene strukture koje koče njegovu potpunu realizaciju, već zato što je sam liberalizam strukturno nesposoban da ispuni svoja obećanja i naglim razvojem potkopava vlastite temelje.

Obećava li liberalizam apsolutno samoostvarenje sebe i svoje sudbine? Pa, nikada nije postojalo s toliko ostvarenih legitimnih individualnih zahtjeva, a istovremeno toliko nabijeno frustracijom i osjećajem nemoći u odnosu na veliku povijesnu dinamiku poput sadašnje. Pojednostavljeno, na liberalnom Zapadu ćete ostvariti većinu svojih individualnih zahtjeva, iako uglavnom u pravnom smislu, ali osjećate neprestanu frustraciju i nemoć da bilo što promijenite ili da utječete na bilo što.

Obećava li liberalizam jačanje individualnog suvereniteta i obuzdavanje zaoštrenih težnji države? Evo nas, pijani od stečenih prava, slobodno i nesvjesno pružamo državi sve potrebne podatke da nas “nježno” gurne u smjeru u kojem želi, da učini ono što „prosvijetljeni tehnokrati“ smatrali najboljim za naše blagostanje, od prehrane do seksualnog života, od kvalitete zraka do onoga što je za nas prikladno da objavimo na društvenim mrežama.

S druge strane, zakopavši prirodne zajednice, počevši od obitelji koja nas je prva uvela u stvarnost, prateći nas u radostima i teškoćama života, država ostaje tu da nas pazi i imamo situaciju u kojoj se „oslobođeni pojedinac“ i „država blagostanja“ hrane međusobno. Pojedinac to često čini nesvjestan da je superdržavi dao veća prava nego što ima bilo koja „autokracija“, dok liberalna „superdržava“ sa sjedištem u Bruxellesu tvrdi kako ničim ne sputava individualne slobode.

Obećava li liberalizam potpuno ostvarenje demokratskih načela? Ne, osim u trenucima kratkog spoja liberalnog poretka u kojem se mora boriti s problemom općeg biračkog prava koji engleskoj provinciji omogućio da glasa za Brexit ili radnicima američkog područja „Rust Belt“ da dovedu Trumpa na vlast. Ali to nije bilo ono što su željeli liberali, već demokratski izraz određenog nezadovoljstva u pogledu slobodnog kretanja ljudi, dobara i kapitala.

Suočeni s ovim proturječjima, neminovno se postavlja pitanje porijekla krize koja utječe na liberalizam, ne u njegovoj predodžbi, već u korijenu ovog sustava, za kojeg će neki reći da je „najbolji od svih mogućih svjetova“.

Problem, kaže Deneen, ne leži toliko u ciljevima liberalizma, kao što je obrana dostojanstva osobe, koji su poželjni i prihvatljivi, već u lažnoj antropologiji koja je u temelju liberalne misli. Posebno, prema Deneenu, liberalizam počiva na lažnoj ideji slobode i na lažnom poimanju ljudske prirode. I ovdje dolazimo do onoga što liberali, opijeni navodnom prevlasti u zapadnom svijetu, nikako da razumiju. Naime, svaka ideologija, a liberalizam je u pravom smislu te riječi ideologija, ali ideologija lažne slobode, koja se temelji na pogrešnom tumačenju ljudske prirode, mora propasti.

Ne možemo racionalno vjerovati u liberalni projekt slobode, prije svega zato što se on svodi na bezgranično bavljenje vlastitim željama i zanemaruje kolektivitet, društvenost, zajednicu, nazovite to kako hoćete. Prvo, čovjek je nezasitan, a drugo, svijet je konačan i iz toga proizlazi da čovjek ne može biti slobodan u liberalnom smislu te riječi.

U usporedbi je vjerodostojni antički koncept slobode, usko povezan s potragom za vrlinom. S tog stajališta, a njega ćete pronaći u izvornim religioznim tekstovima, prava tiranija s kojom se čovjek mora suočiti je vlastita želja, koja nikada nije u potpunosti zadovoljena i ispunjena. Stoga, biti slobodan znači naučiti postavljati si granice i dominirati nad vlastitim nagonima, počevši od najosnovnijih, najopasnijih i potencijalno destruktivnih, kako za sebe, tako i za zajednicu. A gdje smo danas? Sloboda je, za mnoge, mogućnost zadovoljenja tih nagona, čak i opasnih i potencijalno destruktivnih, koji to ne mogu biti „samo za mene“, jer takvo ponašanje neminovno šteti i zajednici u kojoj takva osoba živi.

Klasični liberalizam je to prepoznao i zbog toga je naglasio potrebu za društveno-političkim poretkom, izgrađenim prije svega na zajedničkim i nepisanim normama ponašanja koje potiče potragu za vrlinama, odnosno s ciljem da se čovjeka ostavi u mogućnosti da nauči biti slobodan.

Prema klasičnoj liberalnoj misli se čovjek ne može staviti u stanje da nesmetano zadovoljava sve svoje apetite, oslobađajući ga od granica koje je postavila priroda, tradicija i svi odnosi koji nisu strogo odabrani. Stari mislioci su znali da je nemoguće čovjeka vratiti u hipotetsko prirodno stanje prirode u ime njegove slobode i autonomije u kojoj će svaka vrsta djelovanja biti rezultat slobodnog individualnog izbora. A danas smo je liberalizam upravo to i zato je iscrpio ono pozitivno u sebi. Čovjek je individua s apsolutnom slobodom da djeluje prema slobodnom individualnom izboru, bez obzira što takav nesputani individualizam urušava i uništava  zajednicu. To bi možda bilo izvodivo grčkim polisima, kada bi se onaj koji je prekršio norme doveo do granica polisa i zauvijek prognao daleko od zajednice kojoj je, svjesno ili nesvjesno, naštetio. No, danas je nemoguće prognati vlastitog državljana i zato, barem na Zapadu, radi tko što voli i želi, a mnoge su stvari često ozakonjene i sustav ih potiče kao nešto hvalevrijedno i pozitivno.

S liberalnog stajališta, čovjek po prirodi nije političko biće, „homo politicus“, ali to postaje na temelju društvenog ugovora, na temelju slobodnog pristupanja životu zajednice. Čak ni ovaj koncept ljudske prirode, u usporedbi sa stvarnošću, nije vjerodostojan. Svi smo svjesni činjenice da smo rođenjem, do kojeg je nesumnjivo došlo zanemarujući našu volju, katapultirani u zapletene odnose koje smo naslijedili i koje nismo sami izabrali.

Međutim, nitko od nas vjerojatno nije potpisao ugovor o službenom ulasku u zajednicu. Ipak, upravo je na ovom mentalnom eksperimentu, društvenom ugovoru, utemeljena liberalna politička filozofija, a samim tim i moderni društveno-politički poredak koji iz nje proizlazi.

Liberalizam obećava oslobađanje čovjeka od nesreće rođenja, dakle, od spola, od obiteljskog porijekla i od zajednice kojoj smo nedragovoljno predani samim tim što smo u njoj rođeni.

Ali čineći to, čovjeka postaje žrtva vlastitog oslobađanja, jer ovo za cilj ima oslobađanje čovjeka od prirodnih datosti, upravo tog spola, obitelji i društvene zajednice kojoj pripadamo, barem do dana kada ne postanemo robovi tehnologije i države, koja se širi na sferu slobode pojedinca i stvaranjem novih zakona završava s reguliranjem svih područja ljudskog djelovanja. Osim toga, percepcija ove ranjivosti je duboko upisana u suvremenu kolektivnu svijest. Pomislite na masu filmova i romana, uglavnom distopijskih, koji opisuju sadašnju budućnost u kojoj strojevi dostižu samosvijest i pobune se protiv čovjeka, a među najpoznatijima su Matrix i Terminator ili Huxleyev roman Vrli novi svijet.

Jasno je, napominje Deneen, da ne može postojati stranački program otpora liberalizmu koji prije svega ima metapolitički karakter. Liberalizam je u stvari način razmišljanja i postojanja i puno više od političke preferencije.

Tko bi se od nas, na takozvanom pluralističkom Zapadu, usudio javno, bez ustručavanja, ispitivati načelo individualnog samoodređenja i prava na slobodu? Konzervativci ili progresivci, zagovornici apsolutnog slobodnog tržišta ili etatisti, suverenisti ili globalisti, svi paze da otvoreno ne negiraju profesiju liberalne vjere, koju je kao profesiju vjere modernog doba iskristalizirao John Maynard Keynes kada je 1938. napisao: „Ne priznajemo nikakvu moralnu obvezu niti bilo kakvu unutarnju sankciju kojoj moramo udovoljiti ili joj se pokoriti. Pred nebom zahtijevamo da sami sebi budemo suci.“

Također, ne može postojati, nastavlja Deneen, ideološki i sadržajno definiran oporbeni program liberalizmu, jer je pokušaj kodificiranja alternative liberalizmu, koja slijedi upute društvenog ugovora, sam po sebi liberalne naravi. Konačno, tipično liberalna ideja je da se politika na kraju svodi na primjenu ispravnih ideja i pravih alata u pravo vrijeme.

Naravno, alternativa ne može biti povratak predliberalnoj eri, jer bi to bilo nerealno ignoriranje stoljeća povijesti, kao i pozitivnih elemenata kojima je liberalna misao pomogla u sazrijevanju društvenih odnosa, počevši od ukidanja ropstva, koji je bio stup društvenog ustroja antičkog svijeta.

Ono što treba Zapadu, koji je pogođen sklerotičnim liberalizmom, nije nova teorija, već najbolja praksa. I zato su „autoritarne vođe“, odnosno društva koja predstavljaju i ljudi, funkcionalnija, neka su i sretnija ili, bolje rečeno, manje su frustrirana, iako imaju manje materijalnih dobara.

Možda će vas razočarati jednostavan odgovor u zaključku lucidne i racionalne analize, ali put do postliberalizma, kaže Deneen, ne prolazi novim, bombastičnim političkim projektom, već lokalnim zajednicama koje žive i cijene ono što liberalna misao nije u stanju, a to su trajne obiteljske i društvene veze, ljubav prema tradiciji i kulturi i stabilno naseljavanje na određenom zemljopisnom području. Zajednice su te koje sjaje poput svjetionika u liberalnom mraku. Dakle, ne brinite se ako ne možemo zamisliti postliberalnu civilizaciju, baš kao što Rimljani nisu mogli pojmiti bilo kakvu civilizaciju nakon Rima. Ali baš kao što su nakon Rima nastajale katedrale i izgrađeno je još mnogo toga, tako će postojati i sloboda nakon liberalizma. Vrhovna sloboda danas je početi zamišljati je i živjeti. Ostalo će neminovno doći samo po sebi, jer liberalizam jeste na umoru, što god tvrdili europski akademici i tehnokrati u Bruxellesu.

Obećava li liberalizam apsolutno samoodređenje sebe i svoje sudbine? Pa, nikada nije bilo doba toliko puno legitimnih pojedinačnih tvrdnji, a istovremeno toliko nabijeno frustracijom i osjećajem nemoći u odnosu na veliku dinamiku povijesti, poput sadašnje. Obećava li liberalizam proširenje individualnog suvereniteta i obuzdavanje zaoštrenih tendencija države? Evo nas, pijani od prava, držimo slobodno i nesvjesno sve informacije koje su nam potrebne da nas „nježno“ gurne (vidi guranje) činiti ono što su prosvijetljeni tehnokrati smatrali boljim za naše blagostanje, od prehrane do seksualnog života. S druge strane, zakopavši prirodne zajednice, počevši od obitelji, koja nas je prva uvela u stvarnost, prateći nas u radostima i teškoćama života, država ostaje da nas pazi: oslobođeni pojedinac i država blagostanja -hrani se međusobno. Obećava li liberalizam potpuno ostvarenje, kao i naporna obrana, demokratskog načela? Pa ipak, upravo danas svjedočimo kratkom spoju liberalnog poretka koji se pita o problemu općeg biračkog prava koji omogućuje brexiteeru engleske provincije i trubačkom radniku pojasa hrđe.demokratski izraziti određeno nezadovoljstvo u pogledu slobodnog kretanja ljudi, dobara i kapitala.

Suočeni s ovom epifanijom kontradikcija neminovno se postavlja pitanje porijekla krize koja utječe na liberalizam u svom apogeju. Problem, kaže Deneen, ne leži toliko u ciljevima liberalizma, kao što je obrana dostojanstva osobe, koji su poželjni i prihvatljivi, kao u lažnoj antropologiji koja je u osnovi liberalne misli. Osobito, prema Deneenu, liberalizam počiva na lažnoj ideji slobode i na lažnom poimanju ljudske prirode. Ne možemo racionalno vjerovati u liberalni projekt slobode, koji se svodi na bezgranično bavljenje vlastitim željama, iz dva vrlo jednostavna razloga. Prvo, čovjek je nezasitan. Drugo, svijet je gotov. Iz toga proizlazi da čovjek ne može biti slobodan u liberalnom smislu te riječi.

Kredibilnija je, za usporedbu, koncepcija da su stari imali slobodu, usko povezanu s potragom za vrlinom, Sa predliberalnog stajališta, prava tiranija s kojom se čovjek mora suočiti je vlastita želja koja nikada nije u potpunosti zadovoljena i ispunjena. Stoga biti slobodan znači naučiti postavljati granice i dominirati nad vlastitim nagonima, počevši od najosnovnijih, najopasnijih i potencijalno destruktivnih, kako za sebe, tako i za zajednicu. Iz toga proizlazi potreba za društveno-političkim poretkom, izgrađenim prije svega na zajedničkim i nepisanim normama ponašanja, što potiče potragu za vrlinama, odnosno što čovjeka stavlja u stanje da nauči biti slobodan. Ne tako prema liberalnoj misli koja u svom dvostrukom klasičnom (Locke) i progresivnom (Rousseau, Mill) značenju predlaže staviti čovjeka u stanje da nesmetano zadovolji njegove apetite, oslobađajući ga od granica koje je postavila priroda, po tradiciji i po svim odnosima koji nisu strogo odabrani. Odnosno, da se čovjek vrati u hipotetičko stanje prirode, u ime autonomije i iskonske a-relativnosti, u kojoj je svaka vrsta veze rezultat slobodnog individualnog izbora.

S liberalnog stajališta, čovjek nije prirodno politički, ali to postaje na temelju društvenog ugovora, na temelju slobodne adhezije prema životu zajednice. Čak ni ova koncepcija ljudske prirode, u usporedbi sa stvarnošću, nije vjerodostojna. Svi mi doživljavamo činjenicu da se rođenjem, koje nesumnjivo zanemaruje našu volju, katapultiramo u zaplet odnosa koji nam prethode i koje nismo izabrali. Nitko od nas, međutim, vjerojatno nije potpisao ugovor o službenom ulasku u tvrtku. Ipak, upravo je na ovom mentalnom eksperimentu, društvenom ugovoru, utemeljena liberalna politička filozofija, a samim tim i moderni društveno-politički poredak koji iz nje proizlazi. Liberalizam obećava oslobađanje čovjeka od nesreće rođenja, dakle, seksa, obitelji podrijetla, zajednice kojoj pripadaju. Ali čineći to čovjeka čini ranjivim na oruđe vlastitog oslobađanja: tehnologija koja ima za cilj oslobađanje čovjeka od prirodnih podataka, barem do dana kada ne postane rob same tehnologije i države, koja se širi sfera slobode pojedinca stvaranjem novih prava završava reguliranjem svakog područja ljudskog djelovanja. Percepcija ove ranjivosti, osim toga, duboko je upisana u suvremenu kolektivnu svijest. Pomislite na masu filmova i romana, uglavnom distopijskih, koji opisuju sadašnju budućnost u kojoj strojevi dostižu samosvijest i pobune se protiv čovjeka (vidi Matrix ili Terminator), Huxleyev novi svijet.

Jasno je, napominje Deneen, da ne može postojati stranački oporbeni program liberalizmu koji ima prije svega metapolitički karakter. Liberalizam je, u stvari, način razmišljanja i postojanja, čak i prije političke preferencije. Tko bi se od nas, na pluralističkom Zapadu, usudio javno, bez ustručavanja, javno ispitivati načelo individualnog samoodređenja? Konzervativci ili naprednjaci, pro-market ili statisti, suvereni ili globalisti, mi pazimo da otvoreno ne poričemo profesiju liberalne vjere, koja je tada profesija vjere modernog doba, iskristalizirao John Maynard Keynes: „ Ne priznajemo nikakvu moralnu obvezu niti bilo kakva unutarnja sankcija za udovoljavanje i pokoravanje. Pred nebom se pravimo kao da smo sami svoje suci ” (Moja prva uvjerenja , 1938.). Također, ne može postojati, nastavlja Deneen, ideološki i sadržajno definiran oporbeni program liberalizmu, jer je pokušaj kodificiranja alternative liberalizmu sam po sebi liberalne naravi. Zaista, uvjerenje da se politika svodi na kraju na primjenu ispravnih ideja i pravih alata u pravo vrijeme je liberalno. Alternativa, naravno, ne može biti povratak predliberalnoj eri, nerealno ignoriranje stoljeća povijesti kao i pozitivni elementi koje je liberalna misao pridonijela sazrijevanju u društvenim odnosima (mislite na ukidanje ropstva, što bio je stup društvenog ustroja antičkog svijeta).

Ono što zapadu zahtijeva sklerotični liberalizam nije nova teorija, već najbolja praksa. Možda razočaravajući odgovor na zaključku vrlo lucidne analize, ali put do postliberalizma, kaže Deneen, ne prolazi novim, bombastičnim političkim projektom, već lokalnim zajednicama koje žive i cijene ono što liberalna misao nije u stanju: trajne obiteljske i društvene veze , ljubav prema tradiciji i kulturi , stabilno naseljavanje na određenom zemljopisnom mjestu . Zajednice koje sjaju poput svjetionika u noći liberalnog opadanja, slično onome što je predložio drugi američki znanstvenik Rod Dreher u svojoj opciji Benedikt .Ne možemo zamisliti postliberalnu civilizaciju, baš kao što Rimljani nisu znali zamisliti civilizaciju nakon Rima. Ali kao što su nakon Rima postojale katedrale, i još mnogo toga, tako će postojati i sloboda nakon liberalizma. Vrhovna sloboda danas je početi zamišljati i živjeti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
126 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

BudaLe vise vole zatvorene copore
To im daje sigurnosti
Jaki I pametni vole otvorenost koja ih ne sputava
Ljepota liberalnog/slobodnog je u tome da mozes birati gdje I kako ces biti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Točno, radi sve što te volja dok ne nanosiš štetu i zajednici, dok liberalizam dozvoljava da nanosiš štetu sebi ili da se ponašaš kako te volja, sve dok, navodno, ne štetiš drugome. Uzmi, recimo pijanca ili narkomana, koji ne krade i ima dovoljno novca da kupi to što hoće. Jadan, šteti sebi, ali je punoljetan i slobodan da to čini. A zajednica, koje je hebe? Kasnije, kad se bude liječio, a hoće, jer su svi, tko to plaća? Uzmi LGBT ove, kako se zovu. Ne prave djecu, samo high life i uživanje . Ili one feministice. . Kome smetaju. Nikome, nema veze. Nema obitelji, nema ničega, apsolutna sloboda i uvozit ćemo crnce i Arape , jer neće biti nikoga. Ko hebe društvo i zajednicu, bitno je da on slobodno prima u bulju u još je “pozitivno diskriminiran”, što je lažni pojam za povlastice ničim zaslužene..

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

Jedan iz copora koji samo puno vice I napada sve neistomisljenike jer se boji nepoznatoga. …

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Razmisli Psihijatre, razmisli još jednom…

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Svaki sustav koji omogucava sjedenje na dvije stolice osudjen je na propast. Ako pojedinac ili interesna skupina ne dijele sudbinu ostatka zajednice javlja se potreba za figom u dzepu.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

@Psihijatar- Ili nisi pročitao cijeli tekst (premda je jedan dio, i to najvažniji, greškom dvaputa otisnut) ili nisi razumio što je pisac htio reći.
Nije problem u osnovnim ljudskim pravima, tvojim i mojim slobodama, nego u vrijednostima koje su novouspostavljene a razaraju društvo i zajednice u cjelini. Prvo obitelj pa državu i na kraju cijelu civilizaciju. Ili još bolje problem je u prividnim slobodama koje nas čine većim robovima nego da ih kojim slučajem nema.
Kada ovo kažem mislim prvenstveno na “slobode” koje sistematski ubijaju tradicionalne vrijednosti i sve na čemu se zasniva zapadna civilizacija već više od 2000 godina. Na primjer: pravo maloljetnika na promjenu spola, sve veća prava marginalnih seksualnih grupa (prozvani će se već prepoznati)… Najnoviji primjer je prijedlog zakona kojim bi se maloljetnicama od 16-18 godina omogućilo pobaciti bez privole i znanja roditelja. Takva i slična prava u biti nisu prava nego licemjerstvo i vladavina nemorala. Od toga do totalitarizma je samo mali korak, treba samo naći vođu, firera ili spasitelja i eto nas ponovo u nekim prošlim vremenima. A nezadovoljnih i isfrustriranih je koliko hoćeš, bez obzira na sve liberalne vrijednosti koje uživaju.
Misao koja će vjerojatno zabiti zadnji čaval u lijes (čitaj: sustav) u kojem živimo je: Imam pravo na to ili ja to zaslužujem. Ta premisa, koja je usput najobičnija manifestacija sebičnosti, osnovni je motiv miliuna ljudu na zapadu. A kako je gore ispravno navedeno “čovjek je nezasitan a svijet je konačan” ili ćemo potrošiti svijet pa potom nestati ili se mijenjati i početi misliti na one koji su oko nas, od kojih zavisimo i koji zavise od nas.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije
Reply to  Piretis

Slazem se s tobom nacelno
Pojedinacne slobode trazi I samokontrolu I ozbiljnost pojedincia
Ali
Taj Zapad je malo drugaciji od Balkana. ..
I
Cisto lijepo I sretno funkcionira na Nama cudnim pravilima
Kad nijemci pocnu emigrirati k Nama povjerovat cu da grijese

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Psihijatar
Nijemci migriraju. Kod nas u Međimurje. U Mađarsku. U Rusiju. A oni stariji, u mirovini, u Bugarsku.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ja mislim dasu ostali poslje rata ,nji 350 000 stosmo otjerali binas naucili radit.Sad cete primat one koji nisu nikad radili.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretes
Tko zna koliko je vođa dosada pobijeno ili …kao Franciskovića što su, smjestili u ludaru?
Potrebna je – ORGANIZACIJA.
I ‘oni’ to znaju i tog se boje: bilo koje društvene grupe: zato su im neprijatelji i obitelji i crkve.
I bilo koja ideologija i religija koja bi mogla poslužiti, a koju oni iskrivljavaju na sve moguće načine. Što se sve danas ne zove “antifa”, “ljevičari”, “demokracija”…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

@ Psihijatar

“da mozes birati gdje I kako ces biti” – da, ali sam. Jer koju god skupinu odabrao (obitelj, pjevački zbor, političku stranku, ekipu s posla) tvoja liberalnost/sloboda nestaje jer se moraš ponšati sukladno toj skupini. kako rješavaš tu zavrzlamu ili ti ne pripadaš niti jednoj skupini i smatraš da čovjek nije društveno biće?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury- U pravilu i nisam ljubitelj članstava i društava, općenito masovnih scena, ali nemam ništa protiv društvenosti i druženja. Samo, razlika je između voljnog pristupanja npr. pjevačkom zboru ili vjerskoj zajednici i biti dio države kao građanin ili dio ekipe na poslu. Prvu skupinu odabiremo sami i dobrovoljno se odričemo nekih prava jer želimo biti dio te cjeline (usput prihvatamo pravila te skupine) a druga skupina nam nameće prava čije se kršenje sankcionira država putem zakona a radni kolektiv ignoriranjem i nenepradovanjem do mogućeg otkaza.
Zasnivanje obitelji je vjerojatno najbolji primjer ravnoteže prava i obaveza. Ulaskom u tu zajednicu odričemo se prava koja su nam do tad bila prirodna a za uzvrat isto očekujemo od partnera i obvezujemo se na bezuvjetnu potporu po svaku cijenu i zauvijek. Zato su dobri brakovi trajni a često nadžive i više država.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Piretis

@ Piretis

Nisam govorio o nikakvim mandatornim skupinama.

A inače, govoriš sve sukladno gore navedenom članku. Najkraće objašnjenje bi bilo da ti imaš svoju verziju liberalizma, a to nije ova koja se danas gura. Da je liberalizam to što ti kažeš, onda obitelj ne bi bila u raspadu. Ljudi biraju “ja, ja i ja” umjesto obitelji. To je rezultat ovog liberalizma oko nas. Ako moje riječi nisu dovoljne, statistika te demantira u 3 sekunde.
Hvale vrijedno je tvoje viđenje obitelji, ali to je jednostavno kontradiktorno liberalizmu jer ti “ja” više ne postojiš nego je obitelj na prvom mjestu. Odricanje je oksimoron za liberalizam, Altruizam je oksimoron za liberalizam.

Vezano za drugu skupinu, ne moraš ti potpisati nikakav ugovor o radu. Nitko te ne prisiljava. Svi dobrovoljno potpisuju te ugovore. A to smo smo rođenjem “rob” države, današnji liberalizam uopće ne interesira. uopće se ne bavi tom tematikom niti nas želi “osloboditi” od tog ropstva. Najveći domet današnjeg liberalizma je hedonizam.

ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
Gost
ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
1 godina prije
Reply to  Mercury

Zadnje dvije rečenice pogađaju.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Freedom’s just another word for nothin’ left to lose 

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

..” da možeš birati gdje i kako ćeš biti” gužen ..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Tako je, i otvoriš bulju frendu, što je vrhunac otvorenosti… i otvaranja.

Ihbeen
Gost
Ihbeen
1 godina prije

Koliko teksta nizasti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ihbeen

Predugačko i komplicirano, a bem mu miša… Ajde , odi pitaj djecu da ti daju Vlak u snijegu ili nešto slično, pa kad savladaš sva slova, vrati se…

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ihbeen

Ihbeen, ISTINA! 🙂

mars
Gost
mars
1 godina prije

Svidja mi se autorov opis EU liberala kao cetveronozaca (zivotinja) koji samim tim bastine i cetveronoznu inteligenciju, a koji je on mozda i nesvjesno dao, kada kaze da su na Putinov govor isti skocili na straznje noge. Jer ono sto ima straznje noge po logici stvari ima i prednje noge, dakle cetveronozno je, i sasvim se slazem sa takvom njegovom konstatacijom bila ona svjesno data kao takva ili ne.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  mars

Sloboda ne postoji, to je iluzija za naivne.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Ora

Pošto je čovjek društveno biće, sloboda je i društveno pravo i društvena obaveza. A potpuna sloboda je ubleha, u pravu si…

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  Ora

Postoji,samim priznanjem da postoji.Krajnja sloboda je vlast nad drugima ,to pak ukida samu slobodu drugima.Slobodno je opredijeliti se na nenasilje nad drugim ne miješanje u tuđi život,ograničenje na svoj posjed pošteno zarađen žuljevima ili intelektom od kojeg ima koristi svatko,i tako dalje ,znači liberalizam mora imati granicu u karakteru i to biti ozakonjeno kako ga ne bi vlastodršci kojhi su uzgled rećeno birani od naroda kao djelatnici za boljim životom svih plaćeni koliko su zavrijedili.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  mars

Salonske pudlice

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… na liberalnom Zapadu ćete ostvariti većinu svojih individualnih zahtjeva, iako uglavnom u pravnom smislu, ali osjećate neprestanu frustraciju i nemoć da bilo što promijenite ili da utječete na bilo što…”

– ni ovo s pravom baš i nije tako…čovjek bi trebao provesti 1/3 života na sudu , minimalno, “da ispravlja krive Drine”…
– koja sloboda? Da možete ” nategnuti” koga i što hoćete? Dokle god moraš raditi da bi preživio, – rob si.

– nema tu od liberalizma ni “l”. Niti kao koncepta, niti ekonomskog. Monopoli. Totalitarizam i ima korjene u – monopolu. Ona baba koja nije smjela peći rakiju. Nema ljekovitog bilja u apotekama; eu primjenjuje onaj ‘ Kodeks…’ Ameri ne smiju koristiti vlastitu kišnicu.

Liberalizma ima koliko i – demokracije. 😊

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ako se ne varam , zar ne piše negdje, da ne tražim gdje, privid slobode s tim navodno individualnim slobodama.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce dite drago, liberalizam i demokracija je farsa koju ultra bogati prodaju sirotinji. Pogledajmo samo Venezuelu za primjer.
Ili nasu Hrvatsku u kojoj “demokratski” uz pomoc izbornog inzenjeringa 30 godina vladaju LOPOVI LOPINE koje je otac domovine osnovao kao HDZ (koje li ironije Hrv Demokratska Zajebnica) sa USA kapitalom i pomoci. I nezadovoljan narod izlazi na izbore i oni opet pobjedjuju. ILi pogledajo UK BREXIT referendum rezultati kojega su dobiven na lazima i prevari, jedna od najvecih prevara bila je ispisana na autobusu kojim se u to vrijeme vozi trenutni premijer, laz je govorila da UK placa EU 360 milijuna funti svaki dan i da ce se taj novac nakon Brexita usmijeriti u zdravstvo, a sada se iz kulisa dogovara da se UK zdravstveni sustav proda USA investitorima – citaj BANKSTERIMA. Mogu tako nabrajati, Poljsku, Grcku i… rezultat je uvijek isti u svakoj drzavi postoji bagra LOPOVA LOPINA koja plasi narod da ce bez njih doci sama sotona i da ce im biti 100 ili 1000 puta gore nego im je trenutno.
Rijetka je drzava koja kao Rusija ima vodeceg politacara (Putina) ili politicare kojima su nacionalni interesi iznad osobnih interesa.
Ali je rijetka i drzava kao Hrvatska u kojoj jedna vlada zbog KORUPCIJE smijeni 15 minstara, a premijer je i dalje netaknut, i dalje se ironicno smjeska jer je siguran kada sve propadne njega ceka mjesto dipljomatskog potrckala u Briselu to su mu BANKSTERI obecali, a kavo je obecanje od istih dano Kujalindi o tome cemo cuti, kada saznamo gdije ce sijediti i cime ce se baviti.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ive

Nediraj Poljsku suverenu,koja smeta EU.Tim liberalima ona smeta,jer drzi do svoga vjerskok,nacionalnog i obiteljskog intentiteta.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Problem je što se nakaradne liberalne “vrednosti” prodaju društvu za suho zlato i sa njima siluju i oni koji ih ne žele. Neka liberali i ljevičari uživaju u ideologiji LGBT+P ili militantnom feminizmu a ne da s njima siluju predškolsku i osnovnoškolsku mladež te ostalo društvo. Isto nek si doma vode ilegalne muslimanske migrante i brinu za njih a ne da ih guraju celome društvu na trošak.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miki

Ljevičari i LGBT? Gdje to. Što si ti pročitao od teoretičara ljevice? Marxa, Engelsa, Lenjina, Gramcscija, Georga Lukácsa, Blocha, Marcusea, Maoa, ….Koga? Što si pročitao reci mi, da ti znam odgovoriti. Nađi mi jednu jedinu rečenicu gdje oni spominju i pravdaju takve devijantne pojave. Nećeš naći nigdje. Nema jednog jedinog retka i to se u socijalističkim jednopartijskim sustavima kažnjavalo robijom. Dakle Liberalizam nema ništa s ljevicom. A ovi što sebe zovu ljevičarima, mogu se zvati kako im drago, ali postaje dosadno slušati “ljevica” i LGBT ( u ovom slučaju), a ima puno toga što nikakve veze nema s ljevicom. Ili su meni podvalili tonu lažnih knjiga. I to baš meni, moš mislit.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput, feminizam također nije bio odobren, jer se to vidjelo kao podvala buržoazije. žene su u programima partija imala sva prava kao muškarci, ali i obaveze. Tako da feminizma u socijalističkim režimima isto nije bilo.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

pa nedavno je bio članak o tome. baizuo.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Cudno je imeni,kako su povezani.Komunisti su pedere,spremali u zatvore.Ta ljevica nasljednica se bori da njima treba djecu dati udomiti.Koje ovdje pametan,cak i ustavni sud stao na njihovou stranu,a 90%njih iz stare partije.

shumadinac
Member
1 godina prije

Tako je Babiću, “ideologija koja se temelji na pogrešnom tumačenju ljudske prirode, mora propasti”. Tu se liberalizam i komunizam ne razlikuju previše. Ali ove ideologije nisu propale “zbog pogrešnog tumačenja ljudske prirode” već je ta ljudska priroda omogućila zloupotrebu ideologije – u liberalizmu parazitiranje sposobnih jedinki na račun društva a u komunizmu parazitiranje “nesposobnih” (u stvari takođe sposobnih ali ne u nečemu korisnom za društvo) jedinki na račun društva. Kad malo bolje razmislimo “parazit” je idealan naziv za ove jedinke i njihova uloga i način delovanja je potpuno isti u obe ideologije: oni su u stanju da stvore uslove i organizuju okruženje kako bi ostvarili nezasluženu korist.

Takođe treba primetiti još jednu sličnost: ovi problemi nisu odmah prisutni u velikoj meri, oni se vremenom umnožavaju. Možda bi zato ovu pojavu trebalo nazvati “degeneracijom ideologije”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Točno, Marx je napravio redukcionističku teoriju , ekonomski determinističku, jer je smatrao da se čovjek po prirodi rađa dobra, ali ga “otuđenje” (alijenacija) , posljedica eksploatacije, dovedu do toga da bude zvijer u zvjerinjaku. Dakle, vjerovao je da ako se napravi humani ekonomski sustav da će se čovjek automatski vratiti pravoj prirodi, onoj “dobrote”. Odatle Lenjinova uzrečica da, kada se izgradi komunizam, država neće ni biti potreba, odnosno bit će toliko jednostavna da će je moći voditi obična šmajderica. Pogrešno. Čovjek nije po prirodi apsolutno dobro i ima nas svakakvih. Od materijalista do idealista, vjernika i onima kojima duhovno ne znači ništa, itd itd itd unedogled. Dakle, izgradio je teoriju na pogrešnim temeljima i sve je kasnije išlo krivo, iako ima odličnih stvari koje se mogu iskoristiti, kao što ima sjajnih stvari koje je dao klasični liberalizam.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Laki Topalović
Ako kažeš da su Marx i Lenjin bili u zabludi i previše vjerovali u ljudsku dobrotu i savjest, pa zaključuješ da čovjek nije apsolutno dobro, da li to znači da je za ljude idealan sustav kojega vode psihopati ?
… ili jednostavno, eksploatatorski psihopatski sustav je dostignuće organizacije života kakvog zaslužujemo?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani
Marxizam je nastavak filozofije racionalizma. A dobro je – racionalno. Ljudi, međutim, nisu uvijek – racionalni.
Ali svakako mislim da su računali s “diktaturom proletarijata”, gdje će postojati institucije koje će paziti na lupeže i psihopate.

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac rekao bi da u liberalizmu imamo parazitiranje psihopata na račun normalnih ljudi. To je izvrsno opisao Lobačevski u svojoj “Anatomiji ljudske destruktivnosti”. Prema tome i liberalizam-kapitelizam i komunizam su proizvod psihopata.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moris

Moris
Psihopati svugdje parazitiraju. U bilo kojoj organizaciji. Što se više penjemo u strukturi moći, broj psihopata je – veći. Npr , General Motors. Ili – neke religijske institucije.

Da li to onda znači da su GM ili automobili ili kršćanstvo…izumi – psihopata?

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, Izumi psihopata su manipulacija i uzimanje prirodne snage ljudima za sebe, gdje im se govori sljedeće: prepustite vaše zdravlje nama, što govori farmaceutska industrija, prepustite vaš odnos sa stvoriteljem nama crkvama odnosno svećenicima, što govore sve crkve odnosno njihovi svećenici, prepustite nama da se brinemo o vašoj dobrobiti, što ljudima govore političari. U osnovi je, tragedija čovječanstva, što se ne priznaje vrhovni autoritet i ne omogućava se direktna veza čovjeka s njim koja je prirodno stanje čovjeka. Moderna kvantna fizika doslovce je na tragu vrhovne inteligencije.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
1 godina prije
Reply to  Moris

Moris, manipulacijom se služe i normalni ljudi, a ne samo psihopate samo u određenoj mjeri za razliku od psihopata koji nemaju mjere. Manipulacija je također instrument opstanka, kako i taktike zavaravanja neprijatelja, to je dio urođenog instinkta svake individue i njezinog psihosocijalnog razvoja osobnosti.
Djeca, kad se rode pokušat će manipulirat kako bi ostvarila određene želje, ili kako bi uspostavila nekakav svoj obrambeni mehanizam, tako da je zaista neutemeljeno reći da manipulacija dolazi isključivo od psihopate!

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  Moris

malo preteruješ kolega, nije to baš sve tako. Ne možeš da staviš jednakost pod nasuprotne sisteme, ne ide to.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Moris

@Moris
Da li si ti psihopata kolega? Jer ako nisi onda bi se odrekao velike zarade ako bi se našao u situaciji da je ostvariš.

Psihopate su bolesnici a pohlepa je prirodna osobina. Prirodna je za životinje, u šta sam se uverio nebrojeno puta (mada ni kod životinja nije pravilo, ima neverovatnih izuzetaka) pa je prirodna i za čoveka. To što čovek pokušava da kontroliše pohlepu je socijalna kategorija (što je borba protiv prirodnog) i može da se ostvari samo uz organizovanje celog društva – čega sada nema. Zato i jesmo tu gde jesmo.

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Postoji velika razlika, normalni ljudi osjećaju grižnju savjesti a psihopati ne. Kod psihopata se radi o globalnoj manipulaciji i svijet više na tim temeljima ne može opstati.Vidim da smo na potpuno različitim stranama razumijevanja stvarnosti i zato neću dalje ništa komentirati.
Pročitaj od Andreja Lobačevskog Političku ponerologiju, vrlo interesantana naučna studija i sve će ti biti jasno.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Moris

@Moris
Ne, ne – ovo je vrlo bitno pitanje. Nisam mislio da vređam ako si to pomislio, samo sam skratio.
Ako su krivi psihopati onda je sistem ispravan što je pogrešan zaključak i čime nam mažu oči i opravdavaju uslove pod kojima živimo. Nema ništa bolje od primera:

Zamisli da početkom 80tih nisi imao auto, bilo šta u voznom stanju bi dobrodošlo. I nekako “skrpiš” za polovnog fiću što je strašan napredak. U tom momentu si presrećan ali već razmišljaš napred. Ni ne pomišljaš na nešto strano ali bi 101 baš dobro “legao”. Nabaviš i “keca” i već razmišljaš o golfu ali ne razmišljaš o audiju ili mercedesu – šta će ti? Međutim, ćim si nabavio golfa zaposlio si se na dobrom mestu i vrlo brzo si kupio novog audija ali samo kao prelazno rešenje do mercedesa. Više se ne postavlja pitanje potrebe, više ne možeš da zamisliš vožnju polovnog keca, o fici da i ne govorimo. Da li ti je zaista potreban mercedes?

Nije ovo fikcija, ovo je život nekoliko “slučajeva” koje poznajem a toga ima koliko hoćeš. Potpuno isto se događa i sa velikim kapitalom. Šta će ti mercedes koji košta koliko tri forda srednje klase – ograničenja brzine su smešna i za najnižu klasu. Konfor? Sigurnost? Eeeeeeee

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac@
Ne prijatelju znam da ti ne vrijeđaš, nisam to mislio. Primjer je dobar i svaki od nas voli zaraditi ali normalan čovjek neće na tom putu gaziti leševe i doći do materijalnih dobara nauštrb tuđe patnje.
Psihopati upravo to rade bez ikakve grižnje savjesti jer oni su slučaj za psijatriju. A mnogi političari, vjerski vođe, vojni vođe, bankari itd. su psihopate i oni će uništiti sve oko sebe samo da dođu do svoga cilja.
Lobačevski je o tome napravio izvrsnu naučnu studiju. A što se tiče krivnje krivi smo mi obični ljudi ili
ljudi sa empatijom što dozvoljavamo da 0.3% psihopata upravlja svime. Ono čemu se moramo okrenuti to dobrobit svih jer tada će i nama doći dobrobit. Svijet, svemir je uređen na principu harmonije i zašto se mi ljudi ne bi držali tog zakona. Socijalizam je u svojoj suštini pokušao odgovoriti na to pitanje, ali uvijek kao po nekom nepisanom pravilu neke važne upravljačke pozicije preuzmu psihopati, odnosno oni koji su okrenuti samo vlastitoj dobrobiti. Neoliberalizam je drastičan primjer vladavine psihopata. Evo sada sam na neki način i odgovorio na pitanje.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Moris

Potvrđujem relevantnost Lobaczewskog. Knjige nažalost nema, hrvatski prijevod postoji
negdje na netu. Jedini primjerci knjige postoje polunedostupni u Washingtonskoj knjižnici.
Ponerologija je nauka o porijeklu i genezi zla. Biografija Lobaczewskog potvrđuje kako
je teško u javnost iznijeti neugodne istine o čovječanstvu.

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion@
Imam preuzetu cijelu knjigu updf formatu i mogu svakome tko želi poslati. Treba mi samo kontakt.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moris

Moris, samo jedna mala digresija, poljski psihijatar, Lobaczewski je prvi pisao u toj svojoj knjizi Politička ponerologija o genezi zla (o prirodi zla u politici) i u toj svojoj studiji objasnio kakve su osobe najviše sklone borbi za moć i kontrolu mase, tj.manipulaciji uzimajući za primjer osobe sa antisocijalnim poremećajem osobnosti poput psihopatije, jer kako ste i sami naveli psihopate najviše karakterizira nedostatak empatije ili suosjećanja, ali to ne znači da ako takve osobe tzv.visokoprofilni psihopate koji imaju tendenciju manipulacijama sa političkog vrha isl., da su svi političari i svi medicinski specijalisti isl. psihopate. Samo utoliko.
Ali vjerujem da ste tako i Vi mislili.

Moris
Gost
Moris
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Upravo tako nisu svi političari, vjerski vođe, bankari, vojskovođe i ostali, psihopati, ali ih u tim strukturama najviše ima.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moris

Da. Iako vidim i ovdje neki kada se zakače ne puštaju svojim kandžama ni zubima. Ima svega i ovdje Moris vidjeti ćete. Nažalost.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
1 godina prije
Reply to  Moris

Moris, do sada najispravnije prosuđivanje i tumačenje kapitalizma i komunizma. Svaki društveni sistem može biti neiscrpno izmanipuliran, a ljudi se sami ograničavaju i vrlo često i sami indoktriniraju, oslanjajući se na neki od njih.
Sve može bit neiscrpan instrument manipulacije, upravo iz razloga različite sposobnosti manipuliranja.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- “…one se vremenom umnožavaju”. Fenomen kuhane žabe. Kada bi se, sada na brzinu, mi stariji trebali sjetiti svih “prava” koja nisu postojala u našem djetinstvu a danas su “nešto normalno” ne bismo uspjeli. Toga je cijelo more, do te mjere da mi se čini da ne živim u istom svijetu od prije pedesetak godina. Najgore je što se danas ne osjećam slobodniji niti mislim da imam više prava, sa izuzetkom vjerskih sloboda u komunizmu, nego onda.
Pojam parazitirinja je konstanta ljudskih zajednica. Od prvog okupljanje ljudi i proglašenja prvog poglavice preko kraljeva i robovlasnika do feudalaca, kapitalista, članova partija do današnjih menadžera i političara uvijek je bilo i bit će onih koji će znati ili moći živjeti na tuđoj grbači. Mi samo imamo tu nesreću da živimo u doba kada je broj lezilebovića skoro isti kao i nas koji nešto konkretno radimo. Kvaka je u tome da oni imaju represivni i sudski aparat u svojim rukama pa smo prisiljeni pomiriti s tim. Ili možda nismo, samo nemamo volje kao ona gore spomenuta žaba.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Kad god čujem da je “lako onima gore” setim se Putinovog radnog dana – od 7 ujutru do kasno uveče. Skoro svaki dan. Tačno je da je malo toliko odgovornih državnika ali ako ima jedan generalizacija je nepravedna.

Ili još bolji primer: “uči sine da ne moraš da radiš” – zvuči poznato? Nije lako rudaru u jami ali nije lako ni onome u kancelariji za računarom – a na oba mesta se može zabušavati. Razlika između njih dvojice je ta što rudar gotovo nikada nije svestan koliko rad za računarom može biti težak.

Ni jedan posao nije lak ako se radi odgovorno a ako se ima mogućnost zabušavanja onda i kopanje kanala može biti lako. Najveću razliku čini naše shvatanje posla – da li ga doživljavamo kao zadovoljstvo ili kao kaznu.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ima ipak razlike između rudara i onoga u kancelariji za kompijutorom. U plaći. Ne kažem da onome koji je školovan ne treba pošteno platiti ali mi zvuči jadno kad taj isti za PC-om govori za rudara: Tko mu je kriv kad nema škole. Ovo se odnosi prvenstveno na nas, u jednoj Njemačkoj težak je rad itekako dobro plaćen.
Sve ovo govorim jer sam sam izabrao raditi rukama, imao sam izbor i školu za “u uredu, lagano, pa od 7-3” ali sam prvenstveno zbog vlastite neovisnosti izabrao manualni rad. Jako me vrijeđa kad me netko, za koga nisam siguran da me u nečemu nadmašuje, podcjenjuje i omalovažava. Svaki posao bi trebalo smatrati dostojansvenim.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Piretis

E moj Piretis, koliko ovde ima kvalitetnih komentara na osnovu kojih bi se društvo moglo bolje unaprediti nego na mišljenju nekih koji zaista donose odluke. Međutim, ovaj sistem tako ne funkcioniše, znanje i logika ne samo da se ne cene već često i smetaju…

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, u pravu ste, iako ima drastično različitih životnih situacija, ali definitivno se slažem sa Vama da se svaki posao itekako treba smatrat dostojanstvenim, i u tom smislu ga i dostojavstveno i platit, da svatko može sebi priuštit prvenstveno skroman i pristojan život.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac,imamo mi jednog gradonacelnika koji dela 24sata na dan.Molomte nemoj zivotinje vredjat,jer su ljudi gori odnji.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Bravo shumadinac,ja to pisem vec dugo ali je problem sto si puno nji povredijo na ovom portalu.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Kapitalizam i liberalizam su izmislili BANKSTERI koji su kreirali sve vece ratne dogadjaje po svijetu, a sve samo sa ciljem extremnog i super brzog bogacenja, tako da danas 2% svijetske populacije posjeduje preko 52% svega na planetu.
Podsijetimo se samo da su sadasnje Dzihadiste krirali, finacirali i indirektno vodili hazari koji su pokupili najvise profita od ilegalne trgovine svega opljackanog. A ako pogledamo u povijest tada cemo videjti dokaze da su isti kreirali i financirali i Oktobarsku revoluciju i Prvi i Drugi svijetski rat i to sve strane u sukobu.
Dakle ako zelimo slobode treba eleimisati, utamaniti, unistiti bankstere a sva njihoav ekonosmka i financijska dobra nacionalizirati i rasporediti po svimn drzavama na planetu i tako umijesto superbogatih i materijalno privilegiranih pojedinaca stcvarati podjednako bogate drzave i nacije. Dakle mora se svijet udruziti, ujediniti i okrenuti protiv hazara, a tu nailazimo na skliski teren da se to proglasi antisemitizmom.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Ive

2% posjeduje 52% poznatog “materijalnog dobra”. To se moze u trenutku promijeniti. Ako se dolar istisne kao universalna svijetska valuta, ode to mijerilo vrijednost (usput i moja pemzija koja je investirana kod i od bankstera). Pogledaj sta je Brexit znacio za vrijednost nekretnina kod njih. Jedan ostar konflikt u Europi, ode vrijednost. Jaca gripa, trgovine i avioni prazni.
Njemacka kihne, okolne zemlje na umoru. Srecom sta nam treba, lonac sarme pa na skijanje.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Isto Ime

Banksteri su se za to pobrinuli tako da njihova dobra sadrzi najmanje novac u USA$ jer im ga po potrebi FED nastampa po potrebi, ali su zato tu dionice ili dijelovi privrednih sistema, nekretnine… a novac je i u GBP i Swiss Franks i u…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Isto Ime

isto ime
1%.
I posjeduju dakeko veće postotke imovine i dohotka. Od 90.g.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Isto Ime

Nije to baš tako kao što pišeš. U slučaju kolapsa fiata nama u rukama ostaju bezvrijedni papirići i digitalni zapisi na serverima banaka kojima će biti nemoguće pristupiti, a njima ostaje sva tvrda imovina i prirodni resursi za koje su nam bezvrijedne papiriće uspjeli uvaliti.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Upravo je to stvorio Liberalizam,a pod njim provlaće razne gej zajednice koje mi nisu ništa krive i ne tiću se mene direktno,ali prevare kroz novac da.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ive

Isti su izmislili i komunizam pa su poslali njihovog agenta Aleksandera Parvusa kojemu su dali zlato i rekli da pokupi Lenjina pa su njih dva sa zlatom za financiranje oktobarske revolucije tajno došli u carsku Rusiju. Nakon revolucije svo zlato, koje je bilo opljačkano od ruske aristokracije, nestalo je zajedno sa Parvusom i nedugo nakon toga Lenjin umire pod nikad razjašnjenim okolnostima.
Tako da je velika većina tog zlata opet završika u rukama onih koji su u oktobarsku revoluciju uložili dvoznamenkasti broj puta manje zlata nego što su ha na kraji dobili natrag.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ive

I točno je to što na kraju pišeš. Zmiji treba glavu samljeti samo zmiju treba najprije uhvatititi, a mi je još ni vidili nismo. Nije to tako jednostavno, postoji jednostavniji i sigirnoji način, ali na to je mako tko spreman jer se malo kome izlazi iz trenutnog konformiteta.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ive

Međutim način na koji ti misliš da je to moguće izvesti odnosno nacionalizacijom nije pravi način jer su oni spremni na sve i imaju planove za sve opcije jer posjeduju znanja već tisućama godina. Sposobni su upotrijebiti i religije, nacije, klase protiv pripadnika tih istih religija, nacija, klasa odnosno sposobni su manipulacijom emocija te iste emocije upotrijebiti protiv tih samih koji su izmanipulirani.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Upravo tako liberali su spremni presvući kaput ,biti bilo tko,oni 1-2,% koji znaju samo za sebe,ostali su sluge koje uvjeravaju kako su slobodni biti gej.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  ČOBAN

Obično je definicija tih sebičnjka PSIHOPATE.

Elava
Gost
Elava
1 godina prije
Reply to  Ive

Ivo, e sramoti se. Ali ti. Isi samo sramota ti si jako ooasna osoba. Iz takvih kao ti ostaje samo mrtvi, logori i. Elravde

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Elava

Nije Ivo, Ive je. Ivo se tek poslije pojavljuje ☺

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Elava

Elava, plitko gledas,
Sobodu ti nitko pokloniti nece, za nju se treba izboriti i krvljuje platiti. I narodi Yugoslavije su se od 1941. do 1945. izborili za slobodu , skupo je krvlju platili, ali je nisu znali sacuvati pa su se pojavili LIPOVI LOPINE koju su to slobodu i nacionalno blago prodali ili opljackali da bi se osobno obogatili, bez obzira na etnicku, nalcionalnu ili religijsku skupinu. Samo su amerikenjci na razbijanje Yugoslavije od 1948. do 1998. potrosili 20 milijardi dolara, i svaki pokusaj im je propao dok nisu zametnuli medjuetnicke sukobe, te su svima narodima i narodnosima oteli slobodu tako da svi u Bivsoj YU danas plesu onako kako amerikenjci sviraju, i sto je tragaedija da ih neki politicari vole i uvlace im se u usrane straznjice. A tamo u toj ganagsterskoj USA zivi najveci broj BANKSTERA koje treba utamaniti, unistiti izbrisati, ali oni posijeduju i USA tako da ostatk amerikenjaca stoke sitnog zuba koja sama nista nemoze promijeniti a ostatak svijeta im nije spreman pomoci da zapocmu narandzastu, crvenu ili crnu revoluciju protiv BANKSTERA.

eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
Gost
eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
1 godina prije
Reply to  Ive

Ive, ubijaš komentarima, bravo.

Svemir
Gost
Svemir
1 godina prije
Reply to  Ive

Čim spomeneš obojene revolucije, Sorošu se pali lampica. Nažalost.

Ovo ostalo ti je sve na mestu.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ive

Ja mislim dasuse i tvoji Ive uvlacili u kraljevsku guzicu.Toje tvoja Orjuna,gdje je ministar obrane bijo Draza.

inexorable
Gost
inexorable
1 godina prije
Reply to  Elava

zvucis ko idiot koji jede govna.

Friedrich Dr.
Gost
Friedrich Dr.
1 godina prije
Reply to  Ive

Sve stoji, ali za nesto promijeniti u cilom svitu bojim se da nema vremena (ako ga je ikada I bilo) jer treba raditi I promijeniti sebe.
“budi ti promjena koju zelis vidjeti u svijetu”

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Friedrich Dr.

Fridrich doture, ni Oktobarska revolucija nije odjednom pocela po cijeloj Rusiji. Nijedan socijalni ili oslobodilacki rat nije odjednom poceo na cijelom teritoriju jedne drzave, negdije je postavljena samo jedna inicijalna kapsla a negdije je vise njih. Svi se mozemo mislim sloziti da sva zla na planetu potijecu iz jedne drzave gdije zivi najvecibroj onih koji kreiraju zla i koji su vojnu silu te drzave rasporedili ppo cijelom planetu. Dakle bilo gdije da se zapopcme akcija da se ti okupatori istijeraju iz zemlje – drzave je pocetak koji drugi trebaju slijediti, a ne spustiti gace i glavu i okrenuti im straznjice.
Iraq je jedna svijetla tocka na cijelom planetu, i narod i vlada i parlament su im rekli da idu van i da su nelegitimno okupirali drzavu i sada u mijesto da se pokrene oruzana brba i da se toj borbi prikljuce borci iz cijelog svijeta ceka se na sto da prestane kisa padati.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ive

Ive, kakva Vam je to logika da se ratom stvara mir? Čovjek treba biti pacifistički osviješten da bi stvarao mir, a ne zatrovan ratom i nuklearkama!
Rat nikad ne donosi mir, samo nužno i privremeno primirje!
Nije ni čudno da se svako malo vode ratovi u svijetu iz kojekakvih geostrateških, a rjeđe ideoloških razloga.
Ne postoji rat u mirotvorne svrhe. To je isto jedan od istrumenata ideološke indoktrinacije.

Kako je rekao i sam Karl von Clausewitz: ” Rat nije ništa drugo do politika produžena drugim sredstvima “.

Usput, Friedrich je odlično rekao! Poslušajte mudrog Dalai Lamu..

Svemir
Gost
Svemir
1 godina prije
Reply to  Ive

E ovde mislim da malo grešiš. Nikako nemožeš ratom doneti mir, to nikada u povesti nije dugotrajno. Plus ma koliko ljudi krenulo u tako nešto, bez da su finansirani i opremljeni upravo od bankstera, biće u podredjenom položaju. Životi će se izgubiti, što opet ide u prilog elitama i agendi “zlatne milijarde”. Znamo kako Soroš to radi pa onda preuzima kontrolu nad novonastalim sistemima.

Jedini pravi način je da ljudi rade na dizanju svoje individualne svesti, neumorno tragajući za ZNANJEM koje po pravilu kao da nikada nije u zvaničnim znanstvenim i povesnim udžbenicima. Jedino tako se mogu poslagati kockice i stvoriti kritična masa manje podložna političkoj manipulaciji koja će uvideti svu ovu prevaru i projektovati kolektivnu svest koja će se onda eksponencijalno širiti. E toga se oni NAJVIŠE plaše.

Zato sam presrećan kad vidim da postoje ovakvi portali i gomila ljudi sa kritičkom svešću.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Svemir

Svemir, onda mogu samo zaključit da nisi bio u ratu. Rekao sam na kraju da smatram rat isključivo kao nužno sredstvo obrane svojeg naroda i teritorija. Kao što i je. I dalje stojim iza svega prethodno navedenog!

Svemir
Gost
Svemir
1 godina prije
Reply to  x@y

Moj odgovor je bio upućen Ive-u, sem ako si ti njegov multi-nick.

Učestvovanje u ratu je učestvovanje u nekada neizbežnom koraku za pljačku naroda od strane elita, svesno ili nesvesno. Nikada se ratovi ne vode zato što narod maltretira elitu da ih “pusti” da se medjusobno ubijaju nego obratno. I nikad narod ne finansira ratove nego elita. I uvek narod umire dok se elite bogate.

Zato ni u ludilu ne podržavam rat ili nasilje.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Friedrich Dr.

Upravo tako!

nevjernintomo
Gost
nevjernintomo
1 godina prije
Reply to  Ive

Pravi odgovor/sistem su Roosevelt i Churchill na Zapadu postavili poslije 2.sr.. razdrobili su te drakonsko oporezivali kapital, i postavili socijalnu državu što je dovelo do, do tada nezapamćenog razvoja… Ergo ukrotiti treba kapital….

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ive

Cudno,da nisi bolje objasnijo,kako je poceo prvi svjestski Rat.

Svemir
Gost
Svemir
1 godina prije
Reply to  Ive

Tako je, ljude nažalost uvek treba podsećati da BANKSTERI kreairaju i kontrolišu i tezu i anti-tezu da bi mogli da ponude sintezu. Rat je najbolji način za njihovu pljačku, ali ponajviše onu koju vrše kroz zelenaške kredite zaraćenim stranama za opremu i naoružanje, a posle rata za izgradnju, itd. Pomisao na svetski rat im je vlažan san, jer tu uvode ceo svet u dužničko ropstvo, ali to već imaju.

Tako je komunizam bio antiteza kapitalizmu, a sinteza je očigledno “One World Government”, NWO, ili kako god želimo to nazvati. Neki na ovom portalu uopšte nisu u stanju da tu sintezu vide na delu pa su “presrećni” gradjani EU, ili “žele upravo ulazak u EU svim narodima iz regiona”, itd.

ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
Gost
ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
1 godina prije

Kad bude reptilizam na umoru onda se možemo veseliti, do tada smo pod višemilenijskim tutorstvom više sile koja nas je najvjerojatnije i klonirala ko stoku.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Reptilizam nemože biti na umoru jer je to shape shifterizam, tako da reptili mjenjaju oblik iz ljudskog u reptilski i obrnuto po potrebi i mi upravo pomislimo kako su nestali, a oni se pojave još opakijem izdanju. Trebat će pričekati da ovaj ciklus koji traje od Babilona završi kako bi reptilizam nestao.

ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
Gost
ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Samo asteroid tu pomaže, ništa drugo! Naravno ako sve ovo oko nas nije trumanov šou matrix.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Matrix ☺
“The illusion of freedom will continue as long as it’s profitable to continue the illusion. At the point where illusion becomes too expensive to maintain, they will just pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way and you will see the brick wall at the back of the theater” – Frank Zappa

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

to se nece desit, jer dok god zabe budu kreketale da su slonovi .. zabama je obecan zivot na onom svjetu, a ovdje se zna, na zalo..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

To se kroz pivijest događalo ciklički. Druga je to stvar oćemo li mi to doživit ili nećemo. Civilizacije su se stvarale, propadale i dokazale nove sa skroz drugačijim konceptima.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Liberalizam je ideologija koja polako gotovo puzajuci ,kao brsljan,provlaci svoje pipke kroz zdravo tkivo drustva vec tridesetak godina i sada je potpuno spreman kao bice iz filma Stvor napasti domacina i isusiti mu bilo kakav znak zivota.To je ideologija koja izvlaci najgore iz ljudi i to najgore predstavlja kao vrlinu kojoj treba aplaudirati.Sto se tice usporedbe sa zivotinjama (iz teksta) meni jedino pada na pamet skakavac,barem sto se ekonomije tice.

ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
Gost
ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
1 godina prije
Reply to  Mucke

U filmu Stvor Kaprenter je prikazao onoga koji upravlja nama, naravno uvijeno ko znan fan horor a na pitanje koja je pouka filma Dej Liv, nakon toliko godina, izjavio je da to nije bila fikcija već dokumentarac.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Liberalizam je došao u paketu sa globalizacijom ekonomije i “slobodnim” tržištem a svako od tih načela sa jasno određenim ciljem. Globalizacija ekonomije i tržišta je imala za cilj uvođenje globalnog kapitalizma i rušenje država organiziranih na socijalističkim principima te ovladavanje njihovim resursima, a liberalizam je imao (i još ima) cilj – razaranje obitelji i totalnu kontrolu nad svakim “slobodnim” pojedincem u svrhu njegovog iskorištavanja kao vrlo izdašnog resursa.
Mislim da je liberalizam postigao svoj cilj – razjedinio je obitelj i svatko uživa u svojoj ovcoidnoj “slobodi”.
… postliberalizam ? – neće se puno razlikovati od ovoga sada osim po još većem iskorištavanju smantanog roblja, koje će sve više pribjegavati devijacijama koje su već prisutne, i bježati u virtualnu “stvarnost”, pa do svog postupnog nestajanja…
…možda postliberalizma neće nikada ni biti.

ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
Gost
ioesrgrnfwefjwdfjwqedfqwedfqewf
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ovo sa L će se pretvoriti u transhumanizam sa košnicom borgom kojom će upravljati binarni kod, od ljudi neće ostati ništa. Priroda, životnije, biljke, sve će biti uništeno.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Ja bih rekao da je liberalizam samo maska za enormno bogaćenje onih 1% i fizičku likvidaciju preostalih 95%, tj.planiraju da ostave Malajce, možda pokojeg Indusa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ne podržavan narod gore navedeno, narod se boji odmazde i maltretiranja….boji se zatvora.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Čitam komentare i ne mogu vjerovati. Da li neki ljudi stvarno ne shvaćaju što pišu ili se zafrkavaju s ostalima. Toliko nebuloza dugo nisam pročitao. Liberalizam je na umoru, super a koja mu je alternativa? Kako dalje? Zapadna civilizacija se temelji na liberalizmu i pogledajte kakva je razlika između drugih država i zapada. Tko je nositelj razvoja čovječanstva? Odakle dolaze izumi i patenti u posljednjih 100 i više godina? Mislim da autor ovog teksta griješi i da nema ispravan pogled na razvijeni svijet.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Pojam patent je izmišljen u zadnjih stotinjak godina, što je sa ostalim patentima, na primjer kolo i ležaj koji su izmišljeni prije ove babilonske civilizacije i kolo se koristilo i na ovim prostorima.
Bez kola i materijala za ležajeve nebi bilo ni daljnjeg tehnoliškog napretka čovječanstva pa ni izuma u zadnjih stotinjak godina.
To što je netko u zadnjih sto godina preuzeo u naslijeđe dotadašnji tehnološki napredak ne daje mu za pravo da i nove izume ne ostavi slijedećim generacijama.
I sam Tesla je rekao kako su njegovi izumi do njega od nekud došli i kako ih je on samo prenio čovječanstvu.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Zaboravio si spomenuti otkriće vatre, baruta, porculana… Da li stvarno ne kužiš ili se mangupiraš.

csi
Gost
csi
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra, momak se mangupira. Pobrkao je malo neke stvari, ali vidim svi svašta pišu, zakomplicirali naravno sve još više.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  ad astra

Despotije i despoti su uvijek zavrsavali na isti nacin,objeseni na nekom trgu sa izrazom cudjenja na licu sa kojega se uvijek moglo procitati: zasto,pa ja sam bio tako krasan.EU a sa njome i Hrvatska se polako pretvara u cistu despotiju,a vi i dalje pobrajajte izume sa izrazom cudjenja na licu,fali jos samo “iznenadjen i uvredjen”.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mucke

U Gulagu nije bilo izuma ni čuđenja. Je li to bilo bolje političko uređenje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  ad astra

Posle liberalizma opet liberalizam, sasvim dovoljno liberalno bi bilo prestati ratovati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  ad astra

Pričaš totalne gluposti. Koliko je patenata dala nacistička Njemačka, i otkrića, npr dr- mengele u genetici? Samo su metode rada upitne. Koliko su Sovjeti imali otkrića i patenata pod Staljinom, na tone, (ne izjednačavam apsolutno zlo – nacizam i relativno – staljinizam, samo pobijam tvrdnju da je za progres potreban libealizam.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Ako živite sa 10 ostalih u zgradi koja posjeduje 10 toaleta, onda bez problema možete da živite svoju liberalnu (kantov) utopiju, svatko može da koristi onoliko postojećih resursa i koliko želi, sve dok njegova lična sloboda ne ugrožava slobodu drugih. Ukoliko imate 10 ljudi i samo 2 toaleta onda imate dva izlaza, ili da uvedete podjelu resursa, tako da svatko dobije određeno vrijeme za korištenje toaleta (komunizam) ili ćete pokušati da pobijete ostalih 8 (Fašizam) da bi i dalje mogli da živite svoj liberalizam. Kako je broj resursa planeta ograničen, to je očevidno da je i liberalizam neodrživ.

Za ovo ne treba biti niti Tesla niti Marx i to itekako znaju “liberali” i zbog toga je oduvijek postojalo očijukanje između liberala (kapitalističke elite) i fašista. Fašizam je kapitalizam u kojoj jedna elita (“(kvazi) liberalna”) biva zamjenjena sa drugom “(kvazi)anti-liberalnom” Elitom (iako se jako često radi o istim likovima), bez da se klasna struktura društva dovodi u pitanje. Fašizam je neka vrsta mađioničarskog trika u smislu da isti tipovi hipnotiziraju mase i kroz drugi narativ usmjeravaju “srđbu” na druge. Prije ili kasnije, front omogući “čišćenje” i prestrašeni (i zaboravljivi) Narod je opet spreman da prihvati nove (stare) vladare.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Farree

Zahodi ti nisu dobra usporedba jer nije u zahodima problem nego u vodi i struji koja dolazi u te zahode jer zahod bez vode i struje nema smisla, bolji su potočić i šumica..
Vidiš kako su ljudi slobodni gradit zahode, ali vida i struja su pod kontrolom vladajućih, kako u komunizmu, tako i u kapitalizmu i liberalizmu.
Musk, Zuckerberg i ostali su samo sekretari partje. Pa Zuckerbrrg se zalaže za “universal basic income” kojega ni u SSSR-u nije bilo.
Bitna je kontrola ljudi.

eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
Gost
eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
1 godina prije
Reply to  Farree

Briljantno Farree.

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

Da nas nekolicina posjeduje polovicu svjetskog bogatstva da li bi dopustili da o našim sudbinama i sudbini našeg bogatstva i moći odlučuje siromašna svjetina ili bi poduzeli nešto u vezi sa time? Najbolje je u sadašnje vrijeme prodavati iluziju slobode i bezgraničnog izbora.
Svi potrebni alati za tako nešto ionako su u našem vlasništvu..
Nije to ništa neobično i neočekivano. Jednostavno je dio ljudske prirode. Da postane, osigura i poveća stečeno. Neke pomake prema nekom boljem i pravednijem društvenom uređenju možemo očekivati tek promjenom kolektivne ljudske svijesti. To prema već viđenom ide jaaako pooolako. Do tada samo će se poneki igrači na vrhu mijenjati..

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Borg

Liberali su se pobrinuli da privatiziraju sve da osnova drustvenog uredenja, ekonomija, ne bude predmet demokratije. Neka se psi tuku oko simbolicnih pitanja, ali da ne diraju Svetinju.
I gledajuci kako razmislja i glasa masa su mozda bili u pravu. Socijalizam je postojao samo kao diktatura proletarijata. Cim su im odresili ruke ruke za prelazak u besklasno drustvo su sjebali sve.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Kina?
Imaju slobodu. Pod budnim okom Partije. Cim preteruju ulazi drzava i koci. Blaga, ali ipak diktatura proletarijata.
To je cena civilizacije.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Svi smo mi intuitivni utilitaristi.
Drugovi koji se bave tim pitanjima su dosli do zakljucka da postoje dve ekstremne vrste utilitarizma:
1. Ekstremno kolektivisticki utilitarizam – osobe se zrtvuju za drustvo dok ne nestaju osobe
2. Ekstremno individualisticki utilitarizam – osobe krse pravila dok ne nestaje drustvo. Onda nestaje i vecina osoba u varvarizmu.
U kojoj smo fazi? Gledajte po forumima. Ja, ja, ja, samo prava, nikakvih obaveza. Cak i oni koji zagovaraju kolektivisticki fasizam rade to da bi se nametnulo njihovo videnje silom.
Postoji tendencija medu omladinom prikljucenja maloj zajednici, prvenstveno uslovljena losom ekonomijom. Verovatno inspirisana libertarijanizmom jer je kljukana time, ali i zeljom da budu deo necega vecega, da imaju neku vrlinu, neki ideal, a ne da budu samo osobe koje konzumiraju i kake. Od apstraktne drzave su digli ruke, smatraju da mogu uticati samo u malim zajednicama.
Koja je vrlina? Izmedu ostalog, briga o prirodi. Mala Greta. Vecina vas je smatra instrumentom elite. Oni je vide kao portparola.
Kad je pao Rim su oni koji su imali sredstva poceli utvrditi svoja imanja. To je pocetak zamaka Srednjeg Veka. Elita radi to i omladina se pocinje organizovati u lokalne zajednice.
Sta dolazi? Za sada samo to. Ne postoji grandioznija vizija.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Dok god bude dobit samo moj tj. privat- a gubici narodnii tj. zajednički nikad liberalizam i liberalina pjačka propast neće! Sve su to fine bajke ‘Alice in wonderland’ vuk I crvenkapica i uspavanke za dječurliju.. Sve se mjenja i prolazi al
Komoodo Varanis ostaju, gdje drzave ,’DUG’ uzimaju I glumataju suverenost. A niko ne pita odkud VARANIMA!

eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
Gost
eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Varani forever.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Fiat novac/ ekonomija je stvaranje neçeg bez pokrica, kumova slama, cista abrakadabra. ustvari zakonom dozvoljena prevara. je bez trinzične vrijednosti koji služi kao medij razmjene. Suprotnost fiat novacu je roba/novac. .np.duhan, riža, zlato ili srebro, koje osim vanjske razmjene vrijednosti imaju i unutarnju vrijednost koja je neovisna o vladinim odredbama, sve dok se može koristiti za plaćanje. dok god postoji takozvani FIAT sistem- pusiona za ljudski rod.
ja sam u ovom podrjucju ‘fala bogu total amater, seljo-beljo, al toliko sam se nagledao emisija ‘strucnjaka’ i pametnjkovica da mi se povraca od nihove strucnosti….

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Fiat je prevara, ali još veća ptevara od fiata je dug. S novcem iz ničega proizvedenim se zadužuju pojedinci i zajednice kako bi se taj dug među njima preprodao da bi na kraju dosta njih bili drugima dužni, a ti drugi imali imovinu prvih.
Svaki je dug nečija imovina. Oni kiji su zaduživali su svoju maržu pokupili i od dužniia i od vjerovnika.
Uzmi na primjer nečiji kredit za stan čiji je dio kamate na primjer otkupio neki mirovinski fond koji će svojim članovima fonda pkaćati mirovine. Prestankom pkaćanja kredita za stan iz bilo kojeg razloga umirovljenik tog fonda nema svoj dio mirovine i kad neplaćaje kredita prijeđe kritičnu kiličinu događa se kolaps i nema više ni mirovina, ni posla i financijski sustav zariba. Svi su u problemu, a ona minorna manjina već ima imovine i resursa puno više nego što im treba i spremni su očajnim masama ponudit slijedeću prevaru koju će mase iz očaja prihvatiti.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo, to su dvije strane jedne teiste medalje…dug je izmisljotina, nabijen na jaram dobrovljno/dobrotvorne marve..

eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
Gost
eijfviqewrviewidvinwefvwfvwdewf
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Dobra ti ova komparacija sa kreditom i mirovinama.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije

liberalno društo nije čvrsto ni pravedno.Dok nema ogranićenja do kojeg stupnja je pozitiva ,od kojeg negativa nekog ponašanja ,a to pak je ograničavanje liberalizma i on prestaje biti to.Liberalizam je izmišnjen pojam za one koji lažnim novcem grade za sebe korist putem kamata koje plačaju oni koji taj novo naštanpani novac zatraže od banaka.Nastao je iz neogranićene pohlepe malog broja ljudi,koji su izmislili novac,kao sada Kripto valute.Vrijednost novca više nema kontrole i ispoljava se kroz mnogo svojih grana ,od pokriča čekovima i raznim bankarskim zapisima gdje kao fizički činbenik ne postoji.Zato izmišljeni način pljačke kroz štanpanje novog novca nije liberalizam nego robovlasništvo koje se dopušta pojedincima bankarima pod stavom LIBERALIZMA.ovo konta ČOBAN a ostali su liberali kojima ide liberalizam na ruku i brane ga,od političara naučniika (koji troše proračun za nepotrebnu nauku) i drugih.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Individualizam,a ne liberalzam je stvorio ičovjeka,a tehnološki naprednog svijeta ne bi bilo da nije bilo poedinaca koji su odskakali od ideološki zatucanih masa…počev od vatre,pa na ovamo…

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije

Znači liberalizam umire i dolazi novo vrijeme, vrijeme za čovjeka. Hoćemo li to dočekati ili će nastaviti liberalizam vol. 2? Ili feudalizam? Dotad će i zadnji komentator umrijeti u dubokoj starosti. Yt kanal svet tajni ima video koji govori o 40 američkih stručnjaka/analitičara koji predviđaju promjene do 2030. Nestaju javne škole, pola radnih mjesta, maloprodaja, liječničke dijagnoze putem aplikacija (dakle zdravstvo ograničeno dostupno). Jesu se zaigrali ali naznake su tu.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Citam komentare i smijem se.E moj novinaru,kad bi malo obradijo te liberalne sekte na nasim prostorima,bijo biti zahvalan.Cija su to djeca i unucad,koji su u ekonomiji ,kulturi ,privatizaciji,drzavnoj upravi i politicari.Svi zive na drzavnij sisi,a stoje najvaznije imaju medije.Ja znam daje vama tesko otome pisali,jer neciji interesi i vas placaju.

Corona
Gost
Corona
1 godina prije

Liberalizam je fašizam sa duginim bojama. Nježno fino te uništi i državu razori. Elita i njihove konstrukcije za krezube.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik