Šef Mossada Cohen obećao je odanost obitelji Netanyahu

Cohen i Netanyahu
5 komentara

Izraelski premijer suočen je s tri odvojene istrage zbog navodne korupcije, kršenja povjerenja i podmićivanja. Prošli mjesec izjasnio se da nije kriv po svim optužbama. Očekuje se da će se njegovo suđenje nastaviti 05. travnja.

Izraelski milijarder i poduzetnik optužio je direktora Mossada Yossija Cohena za obvezivanje na vjernost premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovoj supruzi Sari Netanyahu u zamjenu za njegovo promicanje u ulogu savjetnika za nacionalnu sigurnost 2013. godine, prenose izraelski mediji, pozivajući se na svjedočenje policije.

Cohenovo lobiranje navodno je policiji prenio Arnon Milchan; izraelski filmski producent koji živi u Hollywoodu. Policija optužuje Milchana da je Netanyahuu dao mito u zamjenu za izuzeće od poreznih obaveza, koje bi bilo od koristi za milijardera.

Navodi se da je Milchana Cohen kontaktirao 2013. godine, dok radio kao službenik Mossada. Cohen je navodno zatražio od milijardera neka razgovara s Netanyahuom o razmatranju njegove uloge šefa izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Milchan je navodno rekao Cohenu da Netanyahuovi “cijene odanost”, a Cohen je navodno obećao pružiti takvu odanost.

Milchan je Cohenu navodno također naglasio važnost koju Sara Netanyahu pridaje osobnoj odanosti, dok je Cohen rekao da je redovito pitao što izraelska prva dama misli o njemu, kao dio napora da ga moćna obitelj vidi u pozitivnom svjetlu.

U slučaju je navodno svjedočio i Hadas Klein, pomoćnik gospodina Milchana.

Cohen je imenovan na čelo izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost u kolovozu 2013., a krajem 2015. izabran je za nasljednika Tamira Parda na mjestu Mossadova direktora. Prošlog ljeta mandat mu je produžen do lipnja 2021. godine.

Ured premijera nije odmah komentirao izvještaje. Cohen je negirao optužbe. Izjava u ime Sare Netanyahu ukazala je da ona “odbija očitu laž, koja je nekoliko puta ponovljena, koja se odnosi na to da je na bilo koji način bila povezana s nominacijama.”

Smatra se da je Cohen jedan od “najbližih pouzdanika” obitelji Netanyahu, a mediji ga opisuju kao premijerovog “ratnika u sjeni” u brojnim diplomatskim i vojnim kampanjama.

Prošle je godine stariji savjetnik ministra obrane Benny Gantz rekao za novine da je Cohen najjači kandidat za nasljednika Netanyahua na mjestu šefa stranke Likud, rekavši da posjeduje pravu kombinaciju “šarma i okrutnosti.”

Premijer Netanyahu suočen je s tri odvojena kaznena slučaja, dok bi faza dokazivanja njegova suđenja trebala započeti u travnju. ”Slučaj 1000” optužuje ga za prijevaru i povredu povjerenja zbog navodnog prihvaćanja poklona u vrijednosti od 200.000 dolara od strane Milchana i Jamesa Packera, australskog ulagača i milijardera. U ”slučaju 2000” policija optužuje Netanyahua za sklapanje ugovora s izraelskim novinama kako bi oslabio jednog od protivnika u zamjenu za povoljno izvještavanje. Konačno, slučaj 4000 optužuje ga za podmićivanje, prijevaru i kršenje povjerenja zbog davanja regulatorne odgode telekomunikacijskoj tvrtki u zamjenu za pozitivno izvještavanje na njezinoj web stranici s vijestima.

Suđenje za korupciju dolazi u trenutku kada se Izraelci pripremaju za glasovanje na parlamentarnim izborima, koje se sprema za 23. ožujka. Zemlja se već suočila s tri kruga izbora između travnja 2019. i ožujka 2020., a nijedan nije uspio dati Likudu ili njegovim suparnicima većinu u Knessetu, potrebnu za samostalno formiranje vlade.

MossadNetanyahuYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Pogledajte ta lica bijelih kolonizatora u Palestini,koji korijene vuku iz istočne Europe,i jasno Ce vam biti sa kakvim olosem imamo posla.uz to Sha zagovara ratne zlocine kao svoju politiku,njihova politička elita je jedna od najkorumpiranijih na svijetu.sreca pa je Hrvatskoj propao posao sa izraelskim avionima,jer platili bi kante a olos u Izraelu i Hrvatskoj bi trljali ruke.hvala.

Max
3 godine prije

Dakle jednu od najmoćnijih obaviještajnih službi svijeta vodi marioneta i ulizica. Zabrinjavajuće jer takav ima veliku moć a spreman je učiniti bilo što.

Staro zeljezo
3 godine prije

Trampova bratija

Ришона Вилон
3 godine prije

Коен је жидовско презиме. Евреји су кастовско друштво, једнакости нема. Коени су из редова првосвештеника и имају посебан статус као и Левити. Држава Израел законски дозвољава моссаду да убија противнике сионизма по целом свету. Они то раде и радили су, и врло вешто се скривају. Много је доказа да су они устројили 911.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI