Šef ukrajinske obavještajne službe priznaje neuspeh kontraofanzive

Ukrajinske rakete
65 komentara

Ukrajinska kontraofanziva ne ide po planu, priznao je Kiril Budanov – načelnik Glavne obavještajne službe Kijeva u intervjuu za list Ukrainskaja pravda objavljenom u četvrtak.

Prema riječima šefa špijuna, ukrajinske oružane snage ne samo da kasne sa rasporedom, već su potpuno “ispale iz toga” nakon što nekoliko stvari nije prošlo tako “glatko” kako se Kijev nadao. On je odbio da objasni šta zapravo znači ” izpadanje iz rasporeda” , navodeći da svako treba da “izvuče svoj zaključak”.

Prethodno je Budanov rekao u intervjuu za istu agenciju u februaru da Kijev ima sve šanse da okonča tekući rusko-ukrajinski sukob ove godine. Sada je, međutim, priznao da se slika promijenila. On, međutim, nije precizirao konkretne razloge, navodeći da je “većina objašnjenja za to državna tajna”.

Odvojeno, Budanov je također rekao Ukrainskoj pravdi da bi nastavak isporuke oružja i druge pomoći ukrajinskoj vojsci potencijalno mogao biti ometen dugotrajnim sukobom na Bliskom istoku, misleći na nedavnu eskalaciju između Izraela i boraca Hamasa u Gazi.

“Ako je taj sukob vremenski ograničen na nekoliko sedmica, onda, u principu, nema razloga za brigu”, rekao je Budanov. „Međutim, ako se situacija oduži, sasvim je jasno da će biti nekih problema sa činjenicom da će biti neophodno snabdevati oružjem i municijom ne samo Ukrajinu“, dodao je šef špijuna, napominjući da se svet „ približava globalni rat prilično brzo.”

Probleme sa ukrajinskom kontraofanzivom, koja je pokrenuta početkom ovog ljeta i koja je ocijenjena kao prekretnica za Kijev, prethodno je priznao i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Prošlog mjeseca je objavio da je operacija usporena zbog ruske zračne nadmoći i okrivio zapadne pristalice Kijeva što nisu snabdjele ukrajinske snage potrebnim oružjem.

Zapadni vojni zvaničnici su također izjavili da se ruska odbrana pokazala otpornijom nego što se očekivalo. Načelnik britanskog štaba odbrane, Tony Radakin, priznao je prošlog mjeseca da bi se rusko-ukrajinski sukob mogao odužiti “neko vrijeme” i da bi zapadna očekivanja o tome šta bi kijevske snage mogle postići u bliskoj budućnosti trebalo “prilagoditi”.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je prošle sedmice da je ukrajinska vojska izgubila čak 90.000 vojnika otkako je pokrenula kontraofanzivu u junu. Iako nije postigao nikakav značajan napredak, Kijev je navodno izgubio i skoro 1.900 oklopnih vozila i oko 557 tenkova, prema predsjedniku.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Rekao je ono što svi znamo,

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

E hebI ga Budalov !!! Pa ti reci za medija da pobjeđujete i sve u redu !!! A ne ! Ovak …

hiber
6 mjeseci prije

Izgleda da ni ova kod Avdiivke nije bas dobro prosla. Usput su nastradala i dva velika broda Crnomorske flote. Izgleda da ruski blogeri vise prate Hamas nego Ukrainu.

nastran
6 mjeseci prije

lupa on!..nek i dalje šalje kamikaze sa zastavama na Krim

tihobl
6 mjeseci prije

Јенс Столтенберг:

“Морамо да схватимо да је Путин наредио својим трупама да униште оружје које слободни свет преноси Украјини у пропагандне сврхе”.
“Руси користе прекомерну смртоносну силу, само да би дискредитовали напоре Запада у подршци Украјини”, рекао је Столтенберг.

Sram ih bilo, sto ne gadjaju kamenicama NATO tenkove ko ostali narodi sa kojima je NATO ratovao.

Perun
6 mjeseci prije

Ukrajinska kontraofanziva ne ide po planu, priznao je Kiril Budalov – načelnik Glavne obavještajne službe Kijeva …P.S… rat je ,,završen” za Kirila Budalova ….Kirilo možeš da režiš a možeš i da bežiš….

abc
6 mjeseci prije

NATO popušio debelo…..😁😂🤣😎

Sardelino
6 mjeseci prije

Taj Budanov, nije precizirao konkretne razloge, navodeći da je ” većina objašnjenja za to državna tajna”.
“Tija bi reć, ali nesmi kazat’.Da se neprijatelj ne dočepa velikih značajnih strategija.
Kao kad Modrić stavi ruku na usta pa se došaptava da suigračima. Da im čitači sa usana ne pročitaju mudrosti koje međusobno izmjenjuju.

tihobl
6 mjeseci prije

Ponovo sam pregledao karte juznog dijela fronta.
Ukropi su napravili uspjeh tamo gdje su im rusi dopustili:

  1. Pjatihaki selo u nizini a iznad na brdu su ruske linije. Ukropi su usli u selo desetine puta, ali nisu uspjeli napredovati uzbrdo. Drzali bi selo dok ne izginu, a onda bi slali novu grupu.
  2. Klin Rabotnoje – takodje u nizini, a rusi drze okolne visove, ukropi su sami upali u polukotlic i stalno dopunjavaju trupe. Za razliku od Bahmuta u selu se nemaju gdje zakloniti posto su sve kuce sravnali kako bi ruse izbacili iz njega.

Jos od 2014. pokusavaju sa upadanjem u kotlice i dobro im ide.

tihobl
6 mjeseci prije

Украјински медији су објавили да је 19-годишњи фудбалер “Шахтјора” Александар Распутько нестао након утакмице УЕФА младинске лиге са “Антверпеном” у Белгији.

Човек не одговара на позиве и избрисао је све записе на друштвеним мрежама. Медији пишу да је затражио политички азил у Русији.

Pametan momak, jer sad je mobilizacija pomjerena na 19-75.

Noname
6 mjeseci prije

Bivši američki obavještajni časnik Scott Ritter naznačio je da su ruske trupe militante ukrajinskih oružanih snaga natjerale u zamku. Ukrajinci su pred kotlom, a zapovjedništvo samo pogoršava situaciju.
Ukrajinske oružane snage su se stisnule u kut u dva smjera – u Zaporožskoj i Harkovskoj oblasti. Scott Ritter je to rekao u intervjuu za Y.T.  “Through the eyes of”. Napomenuo je da su ukrajinski militanti doslovno u zamci koju su im Rusi pripremili.
Uskoro će Ukrajince uzeti u kotao. A Kijev, umjesto vojnog povlačenja, šalje pojačanje, što pogoršava situaciju,
– kaže Ritter. Napominje da militanti koji dolaze u pomoć ne mogu promijeniti situaciju i uništavaju ih vojnici ruske vojske. Bivši obavještajac kaže da će na taj način sukob završiti uništenjem ukrajinskih oružanih snaga.
Napominje da je protuofenziva konačno zaustavljena, kijevski režim osjeća nedostatak oružja i ljudstva.  

Noname
6 mjeseci prije

“Cijela Avdejevka gori, vode se teške borbe, Rusi napreduju već četvrti dan”, komentirao je čelnik lokalne okupacijske uprave Vitalij Barabaš četvrti dan masovnog granatiranja i napada ruskih trupa.
“Jako je vruće u smjeru Avdejevke. Tijekom noći, ako govorimo o području, stiglo je 13 projektila. Uopće nema točnih podataka o položajima, sigurno je bilo više od 20 projektila. Borbe ne jenjavaju već 4 dana, ni danju ni noću. Pucanje bitke, artiljerija radi 24 sata dnevno. Juriš neprijatelja ne prestaje. Situacija je vrlo teška, ali se može kontrolirati”, rekao je Barabaš.
Borbe kod Avdiivke ne jenjavaju već četiri dana, artiljerija radi danonoćno, situacija je vrlo teška.
Prema Barabašu, Rusi su u pravcu Avdejevke prebacili oko 10 tisuća ljudi.

hiber će sad reći da Budanov
6 mjeseci prije

širi ‘RUSKU PROPAGANDU” aahahahahaha
Ostaje mu jedino lupat sam sebi pluseve a drugima minuse preko VPNa jado kukavni

Гавран
6 mjeseci prije

Stoltemberg se kada je shvatio veličinu i posledice poraza emocionalno raspao.

Према речима генералног секретара НАТО-а, руски председник Владимир Путин наводно користи уништавање западне војне опреме у Украјини у пропагандне сврхе. Оружане снаге Русије, према Столтенбергу, добиле су наређења више команде да униште западну војну опрему по сваку цену.

“Руси не штеде труда да поткопају америчку борбено возило пешадије или британски тенк, користе мине, бацаче граната, беспилотна возила и противтенковске ракете и користе прекомерну убојну силу.”

tuf
6 mjeseci prije

Kako to, kako to, pa vjerovali smo im da ćemo se kupati u rujnu na Krimu pod ukrajinskom zastavom, evo umalo kupio kartu i rezervirao smještaj

abc
6 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine vjerojatno su pale u zamku kod Avdiivke, rekao je bivši časnik CIA-e Larry Johnson.”Rusi su već krenuli u ofenzivu. Posebno u području Avdiivke. Očito su opkolili više od 20 tisuća ukrajinskih vojnika”, rekao je. u intervjuu za kanal YouTube -Dialogue works. Ruske snage kreću se prilično brzo, tako da ih ukrajinske oružane snage nemaju načina zaustaviti, dodao je Johnson…

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Baba, zašto oni Budanov sad govori da je ukrajinska kontraofanziva propala…Da mu ne reču da je cukun.

P.S.
Alo!!!
Ja tražio HIMARS!
A ne HAMAS…
Zelenski

goran
6 mjeseci prije

to su i vrapci na grani znali i prije ofenzive da če ukrajina izgubit

Gutenberg
6 mjeseci prije

Jadni Ukrajinc kad slusaju americki imperijalizam

Yui
6 mjeseci prije

Gledam na mapi kotao u Avdivka, pa koliko Ukrajinaca möra tu poginuti svaki
dan?

Toma
6 mjeseci prije

I vrag kaze da ne postoji.

Gjuro1977
6 mjeseci prije

Kad su sami sebe uhvatili u lažima

nastran
6 mjeseci prije

još malo i fajrunt, spušili ste, pakuj kofere!

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
6 mjeseci prije

bit ce ukrajinki za jebacinu za casu kokakole

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI