Sirijska vojska pokrenula antiterorističku kampanju u Idlibu

grad
15 komentara

Sirijska vojska je uspješno završila vojnu operaciju protiv terorista na jugozapadnu Damaska u terorističkoj enklavi Biet Jinn, izvještava agencija SANA, što potvrđuju i “oporbeni izvori”. U znak uspješnog završetka misije u borbi protiv terorista su vladine snage podigle državne zastave na strateškim uzvisinama Tulul Al-Humur. Kampanja vladinih snaga protiv terorista u Biet Jinnu, jugozapadnom području od Damaska koje graniči s Golanskom visoravni, trajala je tri mjeseca.

Sirijska vojska i saveznici su se u tom području borili protiv terorista Al-Nusra fronta i drugih skupina, koje su 2015. stvorile takozvani “Ujedinjeni vojni savez”.

Operacija sirijske vojske je završila kada su teroristi okruženi i kada su u bezizlaznoj situaciji zapovjednici terorističkih skupina prihvatili uvjete predaje i Damasku predali teško naoružanje.

Sada se težište borbenih operacija prebacilo na jug pokrajine Idlib u koju su vladine snage iz južnog pravca ušle u dubinu više od 10 kilometara i napreduju prema bazu Abu Duhur. Druga borbena skupina va grad i obližnju bazu vrši pritisak s istoka i pravca Khanassera.

Proteklih dana su oslobođeni gradovi  Abu Omar i Atshan i sva okolna područja. Nakon ovog uspjeha se nastavilo napredovati prema sjeveru i danas su oslobođena sela Al-Zarzur, Um Khalakhil i Sham Al-Hawa, sjeverno od grada Kuwayn Al-Kabira.

Takozvani “oporbeni izvori” potvrđuju da je pokrenuta ofenziva na Abu Duhur, a počela je nakon što su vladine snage pokrenule silovitu baražnu topničku vatru iz zračne baze Hama, iz koje su gađale teroristička uporišta na sjeveru.

Od jučer se vatra otvara i na područje zapadno od Khanassera, čime se na teroriste vrši pritisak i oslabile snage koje brane južni Idlib.

Iz oba smjera, južno iz pravca Hame i istočno sa položaja u blizini Khanassera, sirijska vojska i saveznici su sada na manje od 30 kilometara od Abu Duhura.

Većina medija potvrđuje da je sirijska vojska, uz potporu ruskog zrakoplovstva, pokrenula ofenzivu u južnom dijelu pokrajine Idlib. U niz napada na položaje Al-Nusra fronta i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham su vladine snage uspjele osloboditi brojna naselja i napredovati duboko u okupirana područja u pokrajini. U ovoj fazi operacije je cilj zauzeti strateški važno uzletište Abu Duhur na istočnom rubu pokrajine.

Prije Nove godine su teroristi izgubili  ključna naselja Abu Dali, Abu Omar,  Kuwayn Al-Kabir i druga. Tijekom posljednjih nekoliko dana su vladine snage, uz pomoć sirijskog i ruskog zrakoplovstva, uništile položaje Al-Nusra Fronta u blizini okupiranih gradova Khan Shaykun i Maarat Al-Numan. Prema informacijama lokalnih izvora, sela Al-Zarzur i Sahm Al-Hawa su oslobodile elitne “Tigar” snage generala Suheila Al-Hassana .

Ostali dijelovi kopnenih snaga napreduju prema Idlibu iz grada Khanassera, na jugu provincije Aleppo. Ova skupina se također kreće u prema Abu Duhuru.

Pretpostavlja se da spajanjem ove dvije skupine zapovjedništvo sirijske vojske želi koristiti taktiku “kotla” i okružiti ostatak terorista u jugoistočnom dijelu Idliba. Naime, ova je taktika dala dobre rezultate u borbama protiv terorista u brojnim očišćenim enklavama i igrala veliku ulogu u uništavanju “Islamske države”.

S obzirom na to da se ova strategija pokazala uspješnom nekoliko puta tijekom vojne kampanje 2017. godine, za pretpostaviti je da će se ponovno koristiti. Ako uvjeti budu dopuštali, to je najbolji način za možda nešto sporije, ali sigurno uništenje terorista u “rezervatu” Idlib.

Međutim, teroristi Al-Nusra Fronta su  odlučili zadržati svoju glavnu utvrdu – pokrajinu Idlib, koja je još uvijek 90% okupirana od strane svih vrsta terorističkih skupina. Teroristi i njihovi saveznici u islamističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham su najutjecajnija i moćna sila u pokrajini i postoji opasnost da se brojne umjerenije frakcije, koje za sada poštuju primirje, na kraju pridruže Al-Nusra Frontu.

Osim toga, jedinice koalicije Hayat Tahrir Al-Sham su dobro naoružane, što se može vidjeti na fotografijama i snimkama koje redovito objavljuju na društvenim mrežama. Primjetno je da raspolažu tenkovima, oklopnim vozilima i drugim teškim naoružanjem.

Proteroristički Twitter račun Qalaat Al Mudiq je nedavno objavio video koji prikazuje kako teroristi otvaraju vatru na položaje sirijske vojske u blizini grada Atshan iz oruđa M-40 s granatama kalibra 106mm.

m 40 106mm bestrzajni top
FOTO: M-40 bestrzajni top 106 mm

No, uz pomoć zračnih snaga će sirijske trupe zasigurno s uspjehom nastaviti voditi ofenzivu protiv Al-Nusra Fronta. Naime, nije samo taktika formiranja “kotlova”, nego i zajednički rad sirijskog i ruskog zrakoplovstva i sirijskih kopnenih snaga dokazao svoju visoku učinkovitost u borbi protiv terorizma.

Osim toga, Moskva je jasno poručila da je nakon “Islamske države” na redu za uništenje skupina Hayat Tahrir Al-Sham, što su rekli ruski general Valerij Gerasimov, ali i ministar vanjskih poslova  Sergej Lavrov, koji inače ne koristi ovu retoriku.

Posebno će biti dragocjena pomoć ruskog zrakoplovstva, obzirom da teroristi raspolažu vojnom tehnikom u velikom broju. Ruska skupina u Siriji je posebno ogorčena i zbog nedavnog raketnog napad na bazu Hmeymim, iako su protuzračni sustav “Pancir-S1” uništio oba ispaljena projektila oš u zraku. Do sada su teroristi pokušavali napasti rusku bazu, ali je sustav “Pancir-S1” presreo i uništio 16 bespilotnih letjelica i 53 projektila raketnih bacača.

Stvaranje “kotla” na jugoistoku i podrška ruskog zrakoplovstva mogu osigurati uspjeh kampanje u Idlibu, a uspjeh bi se mogao ostvariti u relativno kratkom vremenu.

Osim toga, nova borbena skupina, koju je snimio reporter agencije FAN, priprema se u sirijskoj pokrajini Latakija. U blizini pokrajina Idlib i Hama se provodi vojna obuka jedinica sirijske vojske i savezničkih milicija.

Sjeverni dio Latakije je dio je takozvanog “Velikog Idliba” koji također obuhvaća rubove susjednih pokrajina Aleppo i Hama i sada je to glavna teritorijalna enklava sirijskih i stranih terorista. Obzirom da su pokrenute operacije iz pravca Hame i Khanassera, kako bi se oslabila teroristička koalicija, logično je da Latakija postane treći front u okviru ove velike operacije, posebno zbog blizine strateški važnog uporišta terorista, grada Jishr Al-Shugura.

Kao što je reporter agencije FAN snimio, jedinice provode obuku poboljšanja vojne taktike i uvježbavaju se za uvjete stvarnih borbi, prije svega, pucajući u mete, kretanjem s opremom po terenu i sve što je potrebno za što veću učinkovitost na bojnom polju.

Čini se da je sirijska vojska, uz stalne diplomatske napore damaska i nuđenja pregovora i nacionalnog pomirenja,  nadahnuta pobjedom nad “Islamskom državom” spremna poraziti teroriste u svojoj zemlji, naglašava izvjestitelj agencije FAN. Očigledno će im stečena znanja značajno pomoći u sukobu s teroristima Al-Nusra Fronta u planinskim područjima sjeverne Latakije i cijelom Idlibu.

Sirija
FOTO – Napredovanje sirijske vojske prema Abu Duhuru u Idlibu

VIDEO – Obuka sirijske vojske u Latakiji

Al-Nusra FrontGolanska visoravanISILIslamska državaKalifatKhanasserTulul Al-Humur
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opet ja
6 godine prije

Boga mi, potrajaće rat u Siriji još verovatno godinu dana dok se ne poraze sve terorističke grupe. Nadam se da CIA i Mosad neće destabilizovati Iran i na taj način zaustaviti oslobođenje Sirije.

Đuro
6 godine prije

Vehabije na aparatima!

bbbb
6 godine prije

Sistematično rade rusi i sirijci, ove će zbog blizine zračne baze srediti i brže.

antun comb
6 godine prije

a dje je taj idlib, istocno od eufrata

Ivo
6 godine prije

Ovu godinu se čisti Idlib I dijelovi uz izrahell,početkom iduće godine ide kurdska pseudotvorevina istočno od Eufrata. Ako ne popuste I prije pod prijateljskim uvjeravanjem Assada I Rusije. Iran sa svoje strane, nakon ovog pokušaja kolor-revolucije neće tolerirati zionazije u svom susjedstvu ni pod cijenu otvorenog rata sa sotonistima.

čitatelj portala
6 godine prije

Ovih dana sve odlične vijesti. Još jedanput, sretno Siriji do slobode!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI