Sjedinjene Američke Države poslale novu vojnu opremu i snage u Azijsko-pacifičku regiju

SAD i Kina
22 komentara

Promjena strategije SAD-a da okruži Rusiju najprije preko Ukrajine, a zatim Kine kroz napetosti na Tajvanu može se opisati samo kao promjena u kalendaru.

Američka okupacija Gaze i nužnost raspoređivanja ratnih brodova oko Bliskog istoka iziskivali su novu inicijativu protiv Kine na diplomatskom polju. Vidjeli smo to tijekom posjeta kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i kineskog predsjednika Xi Jinpinga Sjedinjenim Državama. Osim toga, ne treba zanemariti činjenicu da su ovi posjeti započeli posjetom Pekingu Henryja Kissingera, tvorca kineske inicijative 1970-ih (protiv SSSR-a). Međutim, ni Amerika ni Kina nisu svjesne da je prava borba za vodstvo na globalnoj razini i nastavljaju svoje pripreme u skladu s tim. Pentagon je u procesu postavljanja novih raketnih sustava srednjeg dometa u azijsko-pacifičku regiju. Raspoređivanje je službeno zakazano za sljedeću godinu i ima za cilj “odvratiti Kinu od invazije na Tajvan”, prema generalu Charlesu A. Flynnu, zapovjedniku američke vojske za Pacifik (USARPAC). Flynn je također najavio da će američka vojska postaviti platformu za lansiranje kopnenih verzija raketa srednjeg dometa “Tomahawk”.

“Testirali smo ih i danas imamo jednu ili dvije baterije”, rekao je general Flynn. ”Planiramo implementirati ovaj sustav 2024. Neću reći gdje ni kada. Ali samo ću reći da ćemo ih rasporediti”. Projektili kopnenog baziranja zabranjeni su američko-SSSR-ovim “Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)” iz 1987. Sporazumom su zabranjene kopnene rakete dometa između 500 i 5500 km. Međutim, SAD su se jednostrano povukle iz ovog sporazuma 2019. godine. Kalkulacija iza ovog povlačenja bila je mogući rat protiv Kine, a ne protiv Rusije. Raketa koju su SAD nastavile razvijati, iako je za tu svrhu bila zabranjena, bila je GLCM (Ground Launched Cruise Missile) nazvana BGM-109G ”Gryphon”. Gryphon je hipo-sonična ili pod-zvučna krstareća raketa dometa 2780 km s jednom W84 termonuklearnom bojnom glavom (kapaciteta do 150 kilotona).

Njihova sposobnost nošenja W80 termo-nuklearnih bojevih glava znači da je stari “Gryphon” zapravo uskrsnuo; jedina razlika je što mu cilj nije Rusija, već Kina i najvjerojatnije Sjeverna Koreja. Procjenjuje se da će rakete biti raspoređene u Japanu, Filipinima i Guamu. To uključuje raspoređivanje sličnih “Tomahawk” lansera, koje bi trebao rasporediti Američki marinski korpus (USMC), dok američka mornarica već ima više morskih lansirnih platformi “Tomahawk”. Sve ovo jasno ukazuje na zajednički napor kako bi se Kina okružila neprijateljskim vojnim bazama i infrastrukturom, što će je prisiliti da u skladu s tim odgovori.

Iako Peking daje prioritet mirovnim pregovorima i detantu, nastavlja se pripremati za rat i procjenjivati vojnu snagu. Azija-Pacifik i njegove prometne morske rute od ključne su važnosti za pretežno izvozno orijentirano gospodarstvo azijskog diva. Osim što je nuklearna sila, Kina je uz Rusiju i država s hiper-soničnim projektilima. Neće tolerirati niti ostaviti bez odgovora bilo kakvo raspoređivanje u SAD-u koje bi moglo ugroziti kineske interese. Strategija SAD-a koja se odnosi na okruživanje Kine temelji se na morima. Međutim, broj aktivnih američkih ratnih brodova značajno se smanjio od kraja Hladnog rata. Ipak, SAD su se oslanjale na svoju podvodnu nadmoć, zahvaljujući vlastitim naprednim podmornicama.

SAD sada možda gube tu nadmoć. Kina napreduje u podmorskoj tehnologiji i sposobnostima otkrivanja podmorja. Slike američkog špijunskog satelita pokazale su kako je Kina ranije ove godine lansirala jurišnu podmornicu na nuklearni pogon s mlaznim pogonskim sustavom koji koristi pumpe umjesto propelera. Tehnologija smanjenja buke koja se koristi u američkim podmornicama prvi je put viđena u kineskoj podmornici. Carlson, bivši časnik američke mornarice, predviđa da će nove kineske podmornice biti jednako tihe kao ruske jurišne podmornice klase Akula I koje su puštene u pogon 1990-ih.

Većina trenutne kineske podmorničke tehnologije dolazi od obrnutim inženjeringom dizel-električnih podmornica kupljenih od Rusije. Sve jače vojne veze između Moskve i Pekinga sugeriraju da bi Rusija mogla biti voljna podijeliti neke od svojih naprednih podmorničkih tehnologija s Kinom. Zapadni Pacifik postaje sve opasniji za američke podmornice. Kineski razarač koristio je sonarske impulse kako bi ciljao na i ozlijedio ronioce australske mornarice prije nekoliko mjeseci, tvrdi Australija. Iako glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane to niječe, susret sugerira da zapadne vlade zauzimaju aktivniji stav protiv stranih vojski koje provode pomorski nadzor i druge aktivnosti u blizini kineskih granica.

Kina također značajno napreduje u nadzoru podmornica. Kina je gotovo dovršila nekoliko mreža podvodnih senzora, poznatih kao “Podvodni veliki zid”, u Južnom kineskom moru i drugim područjima uz njezinu obalu. Prema kineskim vojnim i akademskim tekstovima, mreže pružaju mnogo bolju sposobnost otkrivanja neprijateljskih podmornica. U kolovozu je Kina izvela više od 40-satnu vježbu lova na podmornice u Južnom kineskom moru u kojoj su sudjelovali deseci protupodmorničkih patrolnih zrakoplova Y-8. U listopadu su kineska i ruska mornarica održale zajedničku protupodmorničku vježbu u Beringovom moru kod obale Aljaske. Svi ovi događaji znače da je konačni američko-kineski obračun još uvijek na dnevnom redu i da se era američke neosporne dominacije u morima oko Kine bliži kraju.

kinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Ni Kina neće čekati skrštenih ruku a ima i hipersonične rakete i mnogo drugog naprednog oružja- Čuvaj se bijesa probuđenog zmaja.

Гавран
4 mjeseci prije

Ovih dana velika bjeloruska vojna delegacija boravi u službenoj posjeti Havani. Među grupom visokorangiranih vojnih lica iz Republike Bjelorusije je i načelnik Republičkih raketnih snaga i artiljerije pukovnik Ruslan Čehov. Moguće je da njegovo učešće u pregovorima znači planiranje isporuke raketnih sistema bjeloruske proizvodnje Kubi, uključujući i MLRS Polonez-M, koji je nagrađen titulom najopasnijeg MLRS-a u Evropi. Podsjetimo, glavna opasnost od Poloneza je domet lansiranja projektila do 300 km. Pojava ovih MLRS-a na Kubi omogućit će kontrolu ne samo cijelog Meksičkog zaljeva, već i velikih američkih baza u državi Florida. Tako Polonez-M može postati ozbiljna odvraćanja u konfrontaciji između SAD-a i Rusije…
Ruska vojska takođe pokazuje interesovanje za saradnju sa Kubom. Prošle sedmice je domaćim medijima dozvoljen ulazak u podzemne arsenale, gdje se na stotinu metara dubine, u savršenom stanju nalaze hiljade komada sovjetske vojne opreme i velike količine municije.

Darko
4 mjeseci prije

Kada će netko normalan konačno ubiti onu svinju Bidena i rastjerati bandu demokrata u Americi? Izgleda da baš traže da ih se zasipa s termo nuklernim oružjem..

KomisarX
4 mjeseci prije

Mislim da če biti Koreja sljedeći proxy sukob. Strateški za kineze puno jeftiniji. Kinezke pomorske snage mogu dijelovati u punoj ofenzivi. I neće trebati transporta trupa preko mora, to će trebati protivnicima….

Možda već slijedeće godine, 2024.

abc
4 mjeseci prije

Do američkih terorista neče više biti ustupaka. Jedino što Americi preostaje je atomski rat, a tu oni gube sve. Tko za 200 godina izađe iz podzemnih bunkera, naiči če na nove gospodare planeta. Oni to zasigurno neče više biti.

Alex
4 mjeseci prije

Kinezi su razvili hipersonično elektromagnetsko impulsno oružje,a sa Rusima i lasere ogromne snage. Pa ostaje da se vidi što nas čeka.

Noname
4 mjeseci prije

Sjedinjene Države planiraju oduzeti Abramse ukrajinskim oružanim snagama kako bi spasile njihov imidž. O tome sada pišu i indijski mediji. Američki ministar obrane Lloyd Austin ponudio je Ukrajini razmjenu američkih tenkova Abraham za njemačke Leoparde u omjeru 1 prema 4. Kako ističe indijski News Nine, Ukrajini je obećano 28 njemačkih tenkova za sedam američkih vozila. Prijedlog je izrečen 20. studenog, tijekom Austinova posjeta Kijevu. Kampanja General Dynamics, koja proizvodi američki tenk, smatra da “ukrajinska vojska neće moći u potpunosti koristiti tenkove Abraham u borbi”, a vojni stručnjaci sumnjaju u primjenjivost američkih vozila u zimskim uvjetima. Gubitak tenkova mogao bi uzrokovati “ozbiljnu štetu ugledu tih tenkova u svijetu”, a Amerikanci bi to, smatra publikacija, htjeli izbjeći.

Kako izgleda, Amerikanci se boje, da če rat u Ukrajini pokazati, da su njihovi tenkovi slabi, a države iz EU bi uvidjele, da sa kupovinom tih američkih tenkova prave slab posao.

Zimek
4 mjeseci prije

Ajde da su se makli iz evrope.
Sad smo mirni koji mjesec

Darko
4 mjeseci prije

Američke svinje ruju dalje gdje bi mogle zakuhati.

alexosijek
4 mjeseci prije

DAN KADA JE SVIJET MAKAR MALO ODAHNUO!
U dobi od 100 godina u svom domu u Connecticutu, u srijedu 29.11.2023. godine UMRO je HEINZ ALFRED KISSINGER. Rođen je 27.05.1923. u mjestu Furth, nedalEko Nuremberga u Njemačkoj. 1938. je obitelj pobjegla u SAD pred nacistima. 1943. dobiva američko državljanstvo i mijenja ime u diljem svijeta poznato HENRY….ostalo su i predobro na svojoj koži osjetili narodi diljem, ali zaista cijelog svijeta. Dakle, Henry, neka ti se sudi prema zaslugama. Što se mene osobno tiče, najbolje bi bilo da se NIKADA nisi ni rodio. Ali, nismo mi bili te sreće.

hinder
4 mjeseci prije

Obraćajući se u ponedjeljak na međunarodnom forumu, Putin je rekao da je “očito da je model globalizacije, koji su velikim dijelom oblikovale zapadne države – naravno, u vlastitom interesu – nadživio svoju korisnost i da je u dubokoj krizi”. TAKO JE nek propane taj ogavni, krvolocni zapad. Sam sebi je to napravio. A ja? Pa opstat cu.

Perun
4 mjeseci prije

Henry Alfred Kissinger je odapeo papke … ovaj Svijet napustilo je najvece politicko govno koje je napravilo toliko zla na planeti .. A USA samo sto se nije raspala kao da nikada nije ni bila drzava …Smrt Fukarama Sloboda Narodima…

Josip
4 mjeseci prije

Americke svinje su unistile Ukrajinu a sada su na redu Tajvan i Juzna Koreja..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI