Sjedinjene Američke Države pozivaju na ratifikaciju kandidature Švedske za NATO

Američki ministar obrane Lloyd Austin
30 komentara

Zapovjednik obrane Lloyd Austin kaže da se Washington raduje pridruživanju skandinavske države bloku, što bi se trebalo dogoditi ovoga ljeta

SAD je ponovio svoju podršku članstvu Švedske u NATO-u dok je ministar obrane Lloyd Austin posjetio zemlju kako bi se sastao sa svojim švedskim kolegom, što je prvi put da je šef Pentagona posjetio nordijsku državu u više od 20 godina. Austin je rekao novinarima na tiskovnoj konferenciji da se Washington “raduje što će uskoro poželjeti dobrodošlicu Švedskoj kao 32.” članici NATO-a i rekao je da se SAD nada da će se to dogoditi prije nadolazećeg summita NATO-a u srpnju.

Čelnik obrane pozvao je Tursku i Mađarsku, posljednje dvije članice NATO-a koje su još odobrile članstvo Stockholma, na ratificiranje pristupanja što je prije moguće.

U svibnju prošle godine Švedska i Finska odrekle su se svoje dugogodišnje neutralnosti i podnijele zahtjeve za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om, navodeći kao razlog percipiranu prijetnju Rusije, zbog njezine vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, da bi bila primljena u blok, zahtjev za članstvo prvo moraju ratificirati sve sadašnje države članice. Ovaj proces su blokirale Mađarska i Turska, a Ankara je optužila skandinavske da podupiru kurdske “terorističke skupine” poput Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Dok su kandidaturu Finske na kraju ratificirale i Ankara i Budimpešta krajem ožujka, a zemlja se službeno pridružila bloku ranije ovog mjeseca, kandidatura Švedske za NATO ostala je u neizvjesnosti.

Turske vlasti tvrde da Stockholm još nije u potpunosti riješio stvari zbog kojih ih Turska kritizira, dok ih je mađarski premijer Viktor Orban optužio za “širenje očitih laži o Mađarskoj, o vladavini prava u Mađarskoj, o demokraciji, o životu ovdje”.

Švedska, kao i Finska oštro su kritizirale mađarsku konzervativnu vladu. Obje države podržavaju uskraćivanje EU-ovih sredstava iz Budimpešte zbog Orbanovog navodnog gušenja LGBTQ prava i prava migranata, kao i zabrinutosti za neovisnost pravosuđa.

NATOSADŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Pas im mater lopovsku, ne laje pas zbog sela..

Ivan
1 godina prije

Sto ovaj krmak Stoltenberg radu u Kijevu? Sto Rusi sada ne opale jednu takticku na sjediste NATOa u Briselu i ne sprze te stakore koji uporno gmizu i rovare po Ukrajini?

Tupko Glupko
1 godina prije

Čudno je da su Turska i Mađarska ratificirale pristup NATO Finskoj koja ima dugu granicu sa Rusijom, a ne Švedskoj koja nema granicu sa Rusijom.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Prvo moraju maknut Erdogana za koji dan ( misija nemoguće 😁 ) ili izbaciti Tursku iz NATO ( i Turcima poželjna opcija 👍 ) pa tek potom —- Välkommen Sverige 😁

burt
1 godina prije

ruska vojska ne može postići ciljeve u Ukrajini jer imaju ogromne gubitke, to je strašno što se događa u raznim ruskim oblastima, na lokalnim portalima objavljuju podatke od gubicima stanovnika u tim oblastima, Irkutska oblast ima deset puta više gubitaka u godinu dana u Ukrajini nego u deset godina u Afganistanu, Sibir i Daleki istok imaju ima više gubitaka nego američka vojska u Vijetnamu, rezervisti ne znaju ciljeve niti im se bori za gradove u Ukrajini, koga briga u Vladivostoku, Novosibirsku, Jakutsku, Irkutsku za Herson i Zaporožje, dovoljno je 50 Leoparda 2, 100 Leoparda 1 skupa sa 200 Bradleya i Strykera i 50 CV90 da probiju rezerviste i separatiste

Kardinale
1 godina prije

Pale su svedske gacice vec. Olos iz pakla. Svedska ne slici na Sweden iz 80 tih…

Max
1 godina prije

Kad Turci dobiju što žele.

Karma
1 godina prije

Crkli sotonasi bez imalo ljudskog i empatije. Sve ste po Arabiji porusili, Libiju divnu zemlju, Irak, Siriju, Vjetnam. Vase ponasanje budi ljude. Globalizam je mrtav. Nema vise dominacije iz Washingtona. Game over

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI