Slabija rublja i Covid-19 rusku pšenicu pretvorili u izvoz vredniji od nafte

psenica
28 komentara

Kako javlja ruski Komersant, cijena pšenice u Rusiji prošli je tjedan toliko porasla da je nadmašila cijenu nafte. Kako je to moguće?

Izgleda da ove godine nafta gubi poziciju glavnog ruskog izvoznog proizvoda. Od 16. do 20. ožujka cijena pšenice u Rusiji je porasla za 1020 rubalja i dostigla cijenu od 13 270 rubalja , oko 155 eura, po toni, čime je nadmašila cijenu nafte Ural, koja je pala na 1 2850 rubalja ili oko 150 eura po toni.

Cijena ruske pšenice je porasla je i zbog ožujske devalvacije rublje, ali i rasta cijena pšenice na svjetskom tržištu, rekao je za portal Russia Beyond Dmitrij Gelemurzin, izvršni direktor Goldman Grupe, agroholdinga iz Sibira.

“Cijena pšenice u inozemstvu raste zato što su potrošači sve više zabrinuti da će zbog mjera karantene doći do nestašice žitarica”, dodao je Gelemurzin.

Po njegovom mišljenju, cijena još nije dostigla svoj maksimum i nastavit će rasti, jer u nekim zemljama još postoji rizik od nestašice. Međutim, Gelemurzin predviđa da će rast cijena biti samo privremen.

“Postoji bojazan da će zbog širenja virusa i karantenskih mjera doći do nestašice hrane, što u mnogim zemljama vodi do povećane potražnje za žitaricama”, kaže izvršni direktor agroholdinga iz Sibira.

Za strane kupce to znači više cijene ruske pšenice, a za Ruse više cijene proizvoda kao što su brašno, mlijeko i meso.

“Pritom je najvažniji faktor devalvacija rublje, koja je već izazvala rast cijena heljde, riže i još nekih poljoprivrednih proizvoda”, dodaje Dmitrij Gelemurzin.

Glavni razlozi rasta cijena žitarica su nagli pad rublje i visoke svjetske cijene, kaže direktor Sovecona Andrej Sizov. Prema njegovim riječima, unatoč padu ostalih tržišta, cijene žita na svjetskim burzama porasle su.

Tako je prošlog tjedna pšenica u Chicagu porasla za 6,7%, na 198 dolara po toni, u Parizu za 6,9%, na čak 204 dolara po toni. Nakon oštrog pada, ruska pšenica se na inozemnom tržištu prodavala po 207 dolara po toni. Svjetsko tržište zapravo reagiralo na pad rublje i glasine o mogućem ograničenju izvoza žitarica, kažu u Sovekonu.

Prema analitičarima, prerađivači i izvoznici aktivno povećavaju otkupne cijene. U isto vrijeme, mnogi vlasnici žitarica spremni su usjev prodati za “relativno razumnu cijenu”. Prvo, poljoprivrednici trebaju sredstva za financiranje sjetve, drugo, trebaju isprazniti skladišta, a treći faktor su spomenute glasine o mogućim izvoznim ograničenjima, navodi Sovekon.

Igor Pavenski, voditelj analitičkog centra Rusagrotrans, slaže se da, usprkos volatilnosti tečaja rublje, nisu svi proizvođači spremni za držanje zaliha i trgovina je u tijeku. Prema njegovim riječima, Rusagrotrans je već u ožujku povećao prognozu izvoza žita na 3,6 milijuna tona.

Izvoz pšenice iz RF zaključno s prvim semestrom 2019.
FOTO: Izvoz pšenice iz RF zaključno s prvim semestrom 2019.
IzvozPšenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Za strane kupce to znači više cijene ruske pšenice, a za Ruse više cijene proizvoda kao što su brašno, mlijeko i meso.
još jedno se ponavlja
ono što je dobro za Državu Rusiju nije dobro za Stanovnile Rusije

Crodaemon
4 godine prije

Najbolje da rublja oslabi još 50%, pa da pšenica bude još skuplja, to je baš super za ruse. Najbolje da budu svi miljarderi ka u Venecueli.

Pi-zdro
4 godine prije

“Cijena pšenice u inozemstvu raste zato što su potrošači sve više zabrinuti da će zbog mjera karantene doći do nestašice žitarica”, dodao je Gelemurzin.”
A znamo ko drzi komandnu kabinu kartela i burzi – to ne treba ni ponavljat..
Opet će ‘goldmanovci i goldmansachsovci’ izići, kao iza svih kriza tako i corone, na zalost-kao pobjednici.

Red Dog
4 godine prije

Dolazi glupost na naplatu.
Do 1990-tih je vazilo da treba imati sve u zemlji. Samostalnost. Zbog toga se je ratovalo.
Onda su gradski decki vaspitani na filmovima Walta Disenya dosli do zakljucka da ne treba. Moze da se kupi. On demand. Ako nesto stoji u skladistu dva dana je katastrofa.
Ne postoji drugi nacin da se nauce nego da se opeku.

crna guja
4 godine prije

nema druge svjet ce se vratiti iskonskim vrijednostima ne ponizavam ali sto gluplji i snazniji seljak veci krompir prirodno dokazano

Max
4 godine prije

Eh da vrijedit će više kiriška kruha od bilo čega

MatijaVZHR
4 godine prije

Priča da će Trump bezobzirno sahraniti 100 000 Amerikanaca koji će zbog njega umrijeti od korone je bajka iz Šoroševog kampa kao i iz Demokratske stranke, obilno financirane od strane bankstera. Čista propaganda, iako sirova i glupava.

Malivz
4 godine prije

A vidim sve neki dušebrižnici pa kako će biti Rusima jeć će Rusija brinuti o Rusima ili ne. Pa prvo počistite ispred svoga praga, a tek onda možete viriti u tuđe. Prvo se pobrinite kako će biti vama, a tek onda daje savjete drugima kako trebaju i što trebaju….

Farwin
4 godine prije

bas suprotno, glad preti Velikoj Rusiji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI