Sorosova “filantropska” grupa zahtjeva puštanje osoblja privedenog u Mjanmaru

George Soros
6 komentara

Fondacije za otvoreno društvo, “filantropska” organizacija koju je osnovao milijarder George Soros, pozvala je u utorak na hitno puštanje osoblja iz Myanmara i rekla da su navodi o finansijskom kršenju zakona lažni.

Državni mediji u Myanmaru izvijestili su da su vlasti privele zvaničnika Myanmarskog otvorenog društva i tragaju za još 11 zaposlenih zbog sumnje da je grupa proslijeđivala sredstva učesnicima puča 1. februara.

„Fondacije za otvoreno društvo duboko su zabrinute zbog izvještaja da je član osoblja OSM (Open Society Myanmar) pritvoren u Myanmaru“, navodi Fondacija za otvoreno društvo u e-poruci.

„Pozivamo na njeno trenutno puštanje. Uznemireni smo izvještajima da vlasti žele da ispitaju ostale članove osoblja.“

Protivnici vojne vladavine pokrenuli su pokret za građansku neposlušnost (CDM) kako bi nagovorili generale da podrže puč, oslobodili pritvorenu liderku vlade Aung San Suu Kyi i priznali pobjedu svoje stranke na izborima 8. novembra.

Vojska je odgovorila represijom na prodemokratske proteste, usmrtivši više od 180 ljudi, rekla je grupa za ljudska prava, dok je preduzimala pravne mjere protiv Suu Kyi i drugih.

List Global New Light of Myanmar, koji je godinama bio vojni glasnik, rekao je da je OSM prebacio sredstva bez traženja dozvole od Odjeljenja za devizne poslove.

Tada je grupa razmjenjivala 1,4 miliona dolara u kjantsku valutu Myanmara “bez poštovanja neophodnih pravila i propisa”, navodi list.

„Tvrdnje o finansijskom kršenju zakona, uključujući i to da je OSM postupao nezakonito povlačenjem sopstvenih sredstava u lokalnoj valuti iz SMID banke, netačne su“, rekle su fondacije Otvorenog društva.

„Tvrdnje da je OSM koristilao ova sredstva u nezakonite svrhe su lažne. Ova sredstva su korištena u svrhe u potpunosti u okviru ciljeva OSM. “

List Global New Light of Myanmar sugerisao je da neidentifikovane nevladine organizacije „pružaju novčanu pomoć pokretima CDM“.

List je rekao da je službenik za finansije Otvorenog društva Myanmar, Phyu Pa Pa Thaw, od prošlog petka ispitivan o “tom novčanom toku u CDM”.

Vlasti tragaju za još 11 zaposlenih u OSM da bi ih ispitali, dodaje se.

„Ovi navodi sugerišu zabrinjavajući pokušaj napada i diskreditacije onih koji žele povratak miru i demokratiji u Myanmaru“, rekli su iz Fondacije za otvoreno društvo.

Fondacija za otvoreno društvo kaže da je to najveći privatni fond na svijetu koji finansira nezavisne grupe koje rade za pravdu, demokratsku upravu i ljudska prava.

Bespovratna sredstva pruža kroz mrežu nacionalnih i regionalnih fondacija i kancelarija, finansirajući niz projekata.

Kaže da fondacija Myanmar podržava „civilno društvo i grupe koje predstavljaju marginalizovane ljude da podstaknu predstavničku demokratiju da pusti korjene“.

Autoritarne vlade redovno napadaju Sorosa i njegovu organizaciju zbog njegovog rada, a on je već godinama meta teorija zavjere i dezinformacija na društvenim mrežama.

Novine su objavile sliku Suu Kyi koja se 2016. godine srela sa Sorosom u New Yorku i njenog sastanka sa njegovim sinom Aleksandrom Sorosom u Myanmaru, ali Suu Kyi ili Fondacije otvorenog društva nisu povezale ni sa jednim navodnim neregularnim prenosom sredstava.

George SorosMyanmarOtvoreno društvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Sredstva su korištena za potporu državnog udara, što je u skladu s politikom i ciljevima Georga Sorosa.

tihobl
3 godine prije

Autoritarne vlade redovno napadaju Sorosa i njegovu organizaciju zbog njegovog rada, a on je već godinama meta teorija zavjere i dezinformacija na društvenim mrežama.

Samo ga vi hvalite, ovde takve ne hapse jos uvjek.

Max
3 godine prije

Državni udar u Myanmaru je namješten a mislim da slijedi i vojna intervencija.

piždro
3 godine prije

zlotvor a glumi dobrotvora

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Krmak
3 godine prije

SOROS HODAJUCE ZLO. IZDAHNI VISE SMRADE.

rimtu
3 godine prije

“Autoritarne vlade redovno napadaju Sorosa i njegovu organizaciju zbog njegovog rada, a on je već godinama meta teorija zavjere i dezinformacija na društvenim mrežama.”

Sa ovakvim pisanjem gubite kredibilitet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI