Što god govorio Mike Pompeo, Iran neće otići iz Sirije i Iraka

Mike Pompeo i Benjamin Netanyahu ispred karte Europe
11 komentara

U subotu je novi američki državni tajnik Mike Pompeo u posjet Saudijskoj Arabiji, prvoj zemlji na njegovoj turneji po Bliskom istoku. U dva dana je odlučio posjetiti Rijad, Tel Aviv i jordansku prijestolnicu Amman. Dva dana nakon njegove prisege je odlučio kako treba posjetiti Bliski istok ojačati odnose s američkim saveznicima.

Saudijska Arabija

Nakon sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom Al-Jubeirom i večere s prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom,  Mike Pompeo se nakratko susreo s  kraljem Salmanom.

Novi američki državni tajnik je novinarima rekao: “Iran destabilizira čitavu regiju. Za razliku od prošle administracije, mi ne zanemarujemo goleme razmjere iranskog terorizma.”

Rekao je da će Washington nastaviti raditi s europskim saveznicima kako bi se izmijenio u iranski nuklearni dogovor potpisan 2015.

“No, ako se ne postigne novi dogovor, predsjednik Trump je rekao da će se iz njega povući”, kazao je Pompeo.

Njegov saudijski kolega Adel Al-Jubeir se zalagao za stroži dogovor, prije svega zbog izmišljenog obogaćivanja urana, a zatražio je uvođenje novih sankcija Teheranu zbog iranskog programa balističkih projektila i “uplitanja u unutarnja pitanja zemalja u regiji”.

Izrael

U svojoj posjeti Izraelu, Mike Pompeo je u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao kako su  Sjedinjene Države duboko zabrinute “destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima Irana”.

Naglasio potrebu za jedinstvom među zaljevskim saveznicama među kojima Washington traži podršku  za nove sankcije protiv Islamske Republike.

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog opasne eskalacije iranskih prijetnji Izraelu i regiji. Čvrsta suradnja s bliskim saveznicima poput Izraela je presudna u našim naporima protiv destabilizirajućih i zloćudnih iranskih aktivnosti na Bliskom istoku i cijelom svijetu”, rekao je američki državni tajnik u društvu izraelskog premijera.

Netanyahu je upravo zbog Irana naglasio potrebu bliske američke i izraelske suradnje.

“Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, ali i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, a posebno pokušaj Irana da razvije nuklearno oružje. Danas smo imali vrlo plodonosan razgovor o toj temi”, dodao je Mike Pompeo.

FOTO – Mike Pompeo i Benjamin Netanyahu na konferenciji za novinare u Tel Avivu

Mike Pompeo i Benjamin Netanyahu

Reakcija Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani je tijekom razgovora s francuskim predsjednikom, koji ga je u vrijeme dok je Pompeo putovao Bliskim istokom pokušavao nagovoriti na “kompromis oko spašavanja postojećeg nuklearnog sporazuma”, rekao da nuklearni dogovor mora ostati upravo takav kakav jest.

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Rohani je naglasio da Iran se neće povući od sadašnjih obaveza, ali da novi sporazum “ni na koji način neće biti tema pregovora”.

Iranski predsjednik je svejedno izrazio spremnost za pregovore o svim drugim pitanjima, dodajući “da je Iran spreman pregovarati kako bi osigurao regionalnu stabilnost i sigurnost, posebice u borbi protiv terorizma”.

Iran ostaje u Siriji i Iraku, svidjelo se to Washingtonu ili ne

Službeni Teheran je 30. travnja odbacio optužbe američke strane protiv Irana za “ambicije Islamske Republike da dominira Bliskim istokom”, nazvavši ih “nerazumnim”.

Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike je reagiralo na izjave američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je upravo posjetio regiju, prenosi France Presse.

Dolaskom u nedjelju u Saudijsku Arabiju, čelnik State Departmenta je vrlo oštro napao iransko vodstvo. Teheran je ponovno optužen “za destabilizaciju Bliskog istoka”, posebice kroz potporu sirijskom “režimu” Bashara Al-Assada i pobunjenicima u Jemenu.

“Izjave američkog državnog tajnika o nazočnosti i ulozi Islamske Republike u pojedinim zemljama u regiji su apsurdne i neutemeljene optužbe”, rekao je predstavnik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

“Iranska prisutnost u Siriji i Iraku se provodi na zahtjev vlada dviju zemalja i dio je borbe protiv terorizma u regiji. Ova će se pomoć nastaviti sve dok se te vlade bore protiv terorizma”, dodao je Qasemi.

U svom govoru od 23. travnja je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio kako ni Iran, niti Saudijska Arabija ne mogu djelovati kao dominantne sile na Bliskom istoku i da su potrebne zemljama regiji, pa trebaju voditi dijalog jedni s drugima, a ne “jedni o drugima”.

“U nastojanju da netko bude najjači u regiji, koji bi istisnuo druge, uništava se Bliski istok”, upozorio je Zarif.

Prema riječima šefa iranske diplomacije, postoji “hitna potreba za promjenom i odbacivanjem stare politike međusobnog sukoba”.

“Iran je spreman za to, jer je dovoljno velik, dovoljno drevan i zreo da prihvatiti stvarnost. I susjedi Irana u regiji također bi trebali prihvatiti tu stvarnost, jer nitko od nas ne može postati novi hegemon na Bliskom istoku”, zaključio je Zarif.

Pozvao je na stvaranje “regionalnog foruma za dijalog”, koji bi uključivao zemlje Zaljevskog vijeća za suradnju, odnosno arapske države Perzijskog zaljeva, potom Iran, Irak i Jemen.

Susret
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
5 godine prije

Off….
“”„Smatramo Rusiju strateškim saveznikom, naš pokret ne predstavlja pretnju tom odnosu“, rekao je Pašinjan.

„U slučaju mog izbora za premijera, Jermenija će ostati članica Evroazijskog ekonomskog saveza i ODKB“, dodao je on.

Pašinjan je izjavio da se nada da će početi pregovore sa EU o ukidanju viza.

Danas se održava vanredna sednica skupštine Jermenije na kojoj se razmatra kandidatura Nikola Pašinjana za premijera te zemlje.””

igi
5 godine prije

….počinje igranka koja će zapaliti svijet…rat je lako započeti ali završiti teško….upravo sam saznao informaciju da je u afganistanu jedan US vojnik ubijen a drugi ranjen….nikad kraja američkom pax americana.

mars
5 godine prije

Samo glupi ljudi, osim ako na to nisu primorani silom kojoj se ne mogu suprotstaviti, mogu napustiti ono što su svojim radom, znojem i krvlju do tada napravili, vjerujući nekome čija se i usmena i potpisana riječ i njima lično a i drugima, do tada nebrojeno puta pokazala ništavnom. Trenutno na BI nema državne sile koja bi mogla natjerati Iran na takav postupak. Nije to čak ni Izrael, a nedržavne “proxi” snage, pokazalo se, nisu u stanju obaviti potrebne zadatke, ma kako bile potpomognute finansijski i oružano. Dakle, jedino ostaje da SAD direktno i svojim vlastitim snagama pokušaju natjerati Iran na povlačenje, a to je u ovom trenutku iz više razloga isključeno, ma kako se oko toga dizala medijska hajka i buka. I na kraju jedan logičan zaključak – iz dosadašnjeg višedecenijskog djelovanja SAD, proizilazi činjenica da su lično intervenisali ne tražeći ničija odobrenja tamo gdje su to mogli i… Čitaj više »

Globalista
5 godine prije

Ameri su svoju igru odigrali na bliskom istoku,nastupaju drugi igraci.Cilj sastanak je bio dogovor dá Irán preuzme kontrolu švih arapa i muslimana na tom podrucju i šíře.Iran preuzima tu stvar u svoje ruke kao globální igrac od straně globalista.Rusija ima otvoreno ruke u svojoj globalnoj politici i svojim intetesima na tom prostoru.Jasno kao dan,amerika se povlaci i nikakvog rata,napada na Irán nece bití,pustite na míru neke novinářské analize kóje hodaju Jos bosonogi po pjesku vezano za globalnu igru na tím prostorima koja je dávno věc postavljena .

Ive
5 godine prije

Pašinjanu je mijesto u zatvoru a ne u skupstini ili vladi.

Sinisa
5 godine prije

Koji filigram…
“”„U telefonskom razgovoru, Netanijahu je informisao predsednika Putina o sadržaju materijala. On je pozvao radnu grupu da taj materijal prouči“, rekao je sagovornik agencije.

„Dosad nije odlučeno da le će to biti urađeno u Rusiji ili Izraelu“, dodao je on.

Nemačka, Velika Britanija i Francuska će istim povodom takođe uskoro poslati svoje ekspertske grupe u Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da je njegova vlada došla do „pola tone“ tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

Američki list „Njujork tajms“ je objavio da su izraelski špijuni ukrali tajnu arhivu o iranskom nuklearnom programu tokom noćne operacije u januaru 2018. godine.””

Galus 92
5 godine prije

Istina je, Iran će se teško natjerati, da napusti Siriju i Irak i nikome se ne isplati napadati tamo njihove sile. Jer moramo znati, zmija se ne ubija tako, da je tučemo po repu, nego je moramo pogoditi direkt u glavu! Tako je i sa Iranom! Njega se može obuzdati jedino tako, da se direktno napadne i uništi samu Islamsku državu Iran i da se promjeni tamošnji vladajući režim, što nije lako, ali je izvedivo jer kako su pokazali nedavni događaji u Iranu, narod kao cjelina nije baš privržen satrapskom vladajućem režimu, kojega vode Mule i Ajatole! Narod se je tamo kako izgleda, zaželio promjena!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI