The Guardian Porošenku prorekao “ponižavajući prijem” u Bijeloj kući

Porochenko u SADu
10 komentara

Iako je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko otputovao u Washington kako bi se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ukrajinski UNIAN je objavio kako još uvijek nije bilo jasno tko će ukrajinskog predsjednika dočekati u Bijeloj kući.

Sky News je potvrdio da će u Petra Porošenka dočekati potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence. Novinar Glasa Amerike, Stephen Hermann, koji je bio nazočan na dnevnom brifingu u Bijeloj kući, potvrdio je ovu vijest. Prema njegovim riječima, to je potvrdio glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

CNN je iz Bijele kuće izvijestio da je jučer na brifingu bilo zabranjeno snimanje komunikacije Spicera s novinarima. Internetska stranica Bijele kuće nije emitirala brifing, a nema ni uobičajenog transkripta razgovora s novinarima.

Kako se činilo, Petro Porošenko se trebao u Washingtonu sastati s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, nakon čega je trebao “možda vidjeti” Donalda Trumpa, javljao je The Guardian. Ovaj format omogućuje čelniku Bijele kuće da ne daje izjave o bilateralnim odnosima i “aneksiji Krima”. Prema britanskom listu, takav tretman u Ukrajini i Europi smatraju “poniženjem”.

“Donald Trump se možda i može vidjeti s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Bijeloj kući. No, ovaj susret će biti kratak i vjerojatno neće rasvijetliti stav američke administracije prema Ukrajini”, pisao je The Guardian.

Britanski list je pisao “kako noć prije odlaska Porošenka iz Kijeva sastanak nije bio odobren i dalje se o njemu raspravljalo, jer u se Trump opirao”.

Na kraju su dvije strane postigle  kompromis. Ukrajinskog lidera je trebao primiti potpredsjednik Mike Pence, a onda će njih dvoje “vidjeti” Trumpa i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Herberta McMastera.

The Guardian je napisao kako ovaj format omogućava Trumpu ne stoji pokraj Porošenka, kao što je uobičajeno u većini sastanaka sa stranim čelnicima, a ne mora ni davati izjave o bilateralnim odnosima.

Inače bi američki predsjednik morati izraziti svoj stav o “ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini i aneksiji Krima”, što Trump do sada uporno izbjegava.

No, The Guardian piše kako će na ovaj tretman prema Porošenku u Ukrajini, ostatku Europe i među mnogim američkim političarima gledati kao na “pristrano poniženje”, pogotovo s obzirom na to da brojni svjetski lideri od Trumpa, otkako je preuzeo dužnost, očekuju da potvrdi stratešku važnost Ukrajine kao “prve crte u ratu između interesa Zapada i Vladimira Putina”.

“Prijem ukrajinskog predsjednika se ne može usporediti s posjetama čelnika drugih stranih zemalja. Naime, nedavno se Trump u Bijeloj kući sastao s liderom Paname, Juanom Carlosom Varelom. Sjedio je pored njega i govorio s tipičnim stilom showmana”, pisao je The Guardian.

“Panamski kanal radi jako dobro. Mislim da smo napravili veliki posao,… izgraditi ga, zar ne? Vrlo dobra  stvar”, rekao je Trump.

“Da, ali prije 100 godina”, u šali je rekao Varela.

“Obraćanje Porošenku u Washingtonu također može biti slično, toplog i razigranog Trumpa, kao tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i veleposlanikom Sergejom Kisljakom. Međutim, nakon tog razgovora je istraga o “vezama” Trumpa s Kremlj provedena još temeljitije”, podsjeća The Guardian.

Ključno pitanje u vezi s Porošenkove posjete Bijeloj kući je bilo hoće li nova uprava biti spremna da zadrži pritisak na Moskvu. Trumpov tim od prvih dana svog mandata pokušava pronaći način da otkaže sankcije protiv Rusije. No, prošlog tjedna je Senat donio zakon o jačanju restriktivnih mjera i mogućnost oduzimanja predsjedniku pravo da ih oslabi ili ukine”, zaključuje The Guardian.

Stoga je jučerašnji eventualni posjet i izjave Trumpa, ako ih uopće bude, biti ključne za razumijevanje situacije o stavu njegove administracije prema ukrajinskom pitanju. Ako se pokaže da je The Guardian bio u pravu, onda će to biti veliko poniženje za ukrajinskog predsjednika, koji je za vrijeme Obamine administracije imao bezrezervnu podršku Bijele kuće i cijele američke administracije.

Na kraju se Donald Trump opak sastao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i razgovarali su o mirnom rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini. Reuters navodi kako su dvojica čelnika u Ovalnom uredu također razgovarala o reformama dnevnom redu i antikorupcijskim naporima Kijeva.

Po povratku iz Bijele kuće Porošenko se zahvalio Sjedinjenim Državama na podršci u borbi s Rusijom i rekao kako je “potpuno sam uvjeren da naša učinkovita koordinacija sa SAD-om donijeti mir Ukrajini i da Washington može podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine”.

Trump je bio manje specifičan u izjava o Ukrajini i tamošnjem sukobu, opisujući zemlju samo kao “mjesto u kojem su svi bili jako uključeni, što su svi vidjeli i mnogo čitali o tome”, čime je, kao što je bilo očekivano, izbjegao dati jasan stav Bijele kuće o ukrajinskom pitanju.

Susret
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
orbis
6 godine prije

Nema anglo-šporkijih novina od the Guardiana.

Paulo
6 godine prije

Danas je 2 1/2 minute do 12h
Zero Hedge

In 2017, it is apparent that channels of communication with Russia are being deliberately cut off — and the hands of the Doomsday Clock have been placed at just two-and-a-half minutes from midnight.

rodoljub
6 godine prije

Porosenkovi sponzori nisu u Beloj kuci, ali su i dalje mocni i uticu na razvoj dogadjaja. To je mafijaska organizacija, koju mnogi nazivaju “Deep State” , dok je pravi naziv “korporativna mafija” , u kojoj su i mnogi kongresmeni i senatori .

Scopix
6 godine prije

Jbg Trump, naje** si izgleda, i sam si svjestan…planira se svrgavanje Trumpa i postavljanje Pencea na vlast jer je predvidljiviji, Assange objavio od svojih visokih izvora (a on je dosta kredibilan, osim ako mu ne podmeću da razbiju Trumpov tim do kraja)

MilanCZ
6 godine prije

Porosenko i kijevskoj mafiji daní su odbrojani, neka pokazu novine sliku ,video kako se Trump rukovao sa porosenko, video své hovoří koliko mu je Kijev vázán..Porosenko je dosao na raport, svjestan je on svega Ali dalje nemoze, sto je trazio to je dobio.

gostgost
6 godine prije

pence je trumpov trojanski konj

Antonio
6 godine prije

A sta bi Tramp mogao da kaze Porosenku? Nista narocito. Pare mu ne da. Salje mu svoje vojne veterane da ga opeljesu…, vec su mocnici iz SAD kupili sve sto vredi u Kievu… Za sta bi pricali? Za odbranu od Rusa?
Tramp ce u hodniku da potapsa Porosenkovo rame i dat ce mu kratko i tiho da niko ne cuje jedan savet: drzite se, vi ste velika nacija. Ne boj se Putina, on je skoro gotov.
E moj ukrainski narode, ko tebe vodi.

žrec
6 godine prije

Rekao je jedan američki profesor. “Ako želite novčano podupirati Ukrajinu, novac pošaljite direktno u Švicarsku ili Kajmanska otočja. Uštedjet ćete vrijeme, jer će ionako tamo završiti.”

Sardelino
6 godine prije

Ukrajina je trebala biti glavno strateško uporište u Nato “bisernoj ogrlici ” oko rusije.
Porošenko očito nije obavio zadatak koji mu je dat jer se gubitkom Donbasa a poglavito Krima pojavila nepremostiva napuklina u namjeri okruženja rusije. Porošenko je potrošen čovjek. U očima američkih političara on je “luzer” a biti luzer u zemlji gdje se na stvari gleda kao da su crne ili bijele i gdje se uvažava i protežira natjecanje unjesto suradnje je najgora diskvalifikacija koja može zadesiti nekog čovjeka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI