Vladimir Putin i Angela Merkel u Sočiju – Ukrajina, Sirija i LGBT prava u Čečeniji

Angela Merkel i Vladimir Putin sastali se u Sočiju
36 komentara

“Rusija se nikada ne miješa u unutarnju politiku drugih, iako su takvi pokušaji usmjereni prema Rusiji”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkelom u Sočiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o ključnim međunarodnim pitanjima kao što su sirijski sukob, stanje u Ukrajini i borba protiv terorizma, kao i bilateralnim vezama između Moskve i Berlina.

Nakon što je njemački novinar pitao je li kancelarka Angela Merkel zabrinuta zbog mogućnosti da se Rusija umiješa u predstojeće izbore u Njemačkoj, kao što je navodno učinio tijekom američkih izbora, ruski predsjednik je rekao da su takvi pokušaji “nemogući”.

“Spomenuli ste primjer u kojem nitko ništa nije dokazao. To su samo glasine koje se koriste u američkim političkim borbama”, rekao je Putin.

“Nikad se ne miješamo ni u politički život ni u političke procese drugih zemalja. Također bismo željeli da se nitko ne miješa u politički život Rusije”, rekao je Putin.

“Na žalost, ono što vidimo je upravo suprotno. Već dugo gledamo pokušaje miješanja u unutarnje političke procese u Rusiji”, istaknuo je ruski predsjednik, dodajući kako se to događa kroz različite nevladine udruge, pa čak i izravno.

“Shvaćajući kako su ti napori štetni i uzaludni nikad nismo ni pomislili na miješanje u političke procese u drugim zemljama”, rekao je Putin.

Merkel je na to rekla kako ona “nije tjeskobna osoba“.

“Znamo da je internetski kriminal međunarodni izazov, ali očekujemo da će njemački izbori proći netaknuti i imamo dovoljno pitanja u rješavanju čitavog niza drugih tema”, dodala je njemačka kancelarka.

Putin i Merkel su suglasni u stavu kako nema potrebe za novim sporazumima za stabilizaciju situacije u Ukrajini, te da je bolje čekati rezultate koji će se postići već postojećim “Sporazumom iz Minska” i “Normandijskim formatom”.

“Ne možemo naći ništa novo, alternativu, i ne trebamo ništa nego misliti na Sporazum iz Minska, kao što ne možete planirati ništa novo, dok niste postigli rezultate s prethodnim”, rekao je Vladimir Putin.

Govoreći o sukobu u Siriji, ruski predsjednik je istaknuo kako Rusija planira ostati u kontaktu sa Sjedinjenim Državama.

“Jasno je da nije moguće učinkovito riješiti ove probleme bez Sjedinjenih Država. Stoga i održavamo kontakt s našim američkim partnerima i nadam se da ćemo postići dogovor o zajedničkim koracima u ovom vrlo važnom i vrlo osjetljivom pitanju za međunarodne odnose”, rekao je.

“U sirijskom društvu postoje veliki problemi i naš je zadatak stvoriti uvjete za ujedinjenje naroda, za okončanje neprijateljstava i međusobnog uništenja i stvaranje uvjeta za političku suradnju svih zaraćenih strana”, dodao je ruski predsjednik.

Putin je odbacio optužbe da ruska policija koristi prekomjernu silu protiv prosvjednika. Odgovorio je da ruski policajci ne raspršuju gomilu vodenim topovima i gumenim palicama, za razliku od njihovih europskih kolega.

“Naša tijela za provedbu zakona i pravosudna tijela djeluju u okviru ruskog zakona i nastavit ćemo to učiniti, održavajući red, disciplinu, ali istodobno poštujući pravo ruskih građana da izraze svoje mišljenje u skladu sa zakonom”, kazao je Putin.

Merkel se dotaknula navodnog “kršenja prava homoseksualaca u Čečeniji“,  te zamolila predsjednika Putina da iskoristi svoj utjecaj da je uvjeri da se poštuju prava gay populacije Ruskoj Čečenskoj Republici.

“Razgovarali smo o tome i dobila sam  vrlo negativna izvješća o tome što se događa s homoseksualcima u Čečeniji i zamolila sam gospodina predsjednika da iskoristi svoj utjecaj i da se pobrine se kako bi se tamo poštovala prava manjina”, rekla je kancelarka Merkel.

Ranije je bilo izvješća u ruskim medijima o zatočenim homoseksualcima u Čečeniji i da ih je na stotine u tajnom zatvoru u gradu Argunu.  Međutim, čelnik republike, Ramzan Kadirov, opovrgnuo je ove navode u Moskvi 19. travnja tijekom sastanka s Putinom.

Putin i Merkel su također su razgovarali o predstojećem summitu G20, koji će se održati u Hamburgu u srpnju. Ruski predsjednik i njemačka kancelarka planiraju održati dva kruga razgovora u crnomorskom odmaralištu u Sočiju. Posljednji put je Angela Merkel posjetila Rusiju 10. svibnja 2015. godine, dan nakon velike proslave Dana pobjede.

Susret
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Merkel treba da razgovara sa Kadirovim o gej ljubimcima . On ce biti odusevljen njenom brigom .

Borac2
6 godine prije

Adolfina Hiler ilitiga mali svabski Sejtan dosao u Rusiju dijelit lekcije… Dobro da joj nije Putin opalio jednu odgojnu samarcinu.

MilanCZ
6 godine prije

Merkel je samo Lutka u tudjim rukama, rádi i prica ono sto joj kazu..

Andrej
6 godine prije

To je lijepa novost! Dobro je znati, da ce se za mene zauzeti lider močne europske sile, ako moja matična država ne pokaže razumijevanje za moju potrebu da svoj anus podijelim sa dragim prijateljem. Možda će građanima Donbasa zasvijetliti lampica kada shvate da je pozornost europskih zvijezdica u neposrednoj vezi sa kreativnim korištenjem njihovih šupaka.
Bez sumnje, da se svaki prijegor nagrađuje, pa bi prilagođeni latinski izraz za potrebe Donbasa glasio: “Preko šupka, do (EU) zvijezda”

basso
6 godine prije

Bila je u saudijskoj arabiji,zasto nije tamo pitala za prava zena i homoseksualaca.

USA exceptional
6 godine prije

Ruski gejovi imaju ista prava kao i hrvatski.
Na listi zemalja gdje gejovi imaju prava Rusija je na istoj razini s nekom americkim drzavama a u svijetu spada u nekih top 50.

Pen
6 godine prije

Kad Merkel o gejevima a zasto Putin njoj nije spomenio Odessu i ugrozavanje nacionalnih prava Rusa po baltickim zemljama?
Zamislite da je netko zapalio u Odessi ili bilo gdje drugdje 48 Zhidova?
Zar zivot Rusa vrijedi manje nego pasa kod NATO-smrada?

wall
6 godine prije

Kancelarka zemlje koja je 1941 povela operaciju Barbarossa i uzrokovala 28 miliona ubijenih Rusa, shvaca da politika ucjene i pritiska na Rusiju ne radi pa sad pokusava koliko toliko normalizirati odnose s Putinom / Rusijom.
Istvremeno se javio i Trump telefonom i Amerikanci salju svog predstavnika u Kazahstan na pregovore o buducnosti Sirije a danas ili sutra dolazi i sultan s Bospora kod Putina…sve ovo dokazuje da ne ide po planovima NATO paktu.
Rusija se ne moze izolirati.
Zivio Putin, zivjela Rusija, zivio visepolarni svijet.

Michael Collins
6 godine prije

Ali opet stara priča – zio-nazi akcija, ruska reakcija i opravdavanje. Što nije mogao spomenuo da je davanje direktne podrške EU debila Macrona direktno miješanje u francuske izbore? Što nije mogao ovu šugu, na pitanje o pederima u Čečeniji, priupitati je li pitala saudijske primitivce o pravima žena i vjerskh manjina u toj Barabiji? Znam da je aseksualna muškarača, i da sa ženama ima malo toga zajedničkoga, but still…
I zašto se prestalo sa ofenzivom u sjevernoj Hami i južnom Idlibu?

lili
6 godine prije

Ipak je ona morala doći do Rusije…..

Grdi
6 godine prije

Sad joj Putin dobar kad ju napadaju sa svih strana i gubi kredibilitet, zasto se ne bori da digne sankcije rusiji? ……….. a ona napravila kaos u europi sa izbjeglicama, njemackom monetarnom politikom ……. i da ne velim koliko je njemacki BND imao prste u majdanu, itd, itd ……….

Roko
6 godine prije

Svapska policija te uhvati na cesti ako nisi platio pogrešan parking strpa te u zatvora i onda jos trazi da platis troskove zatvora.
Prica o ljudskim pravima je za malu djecu.
Toga u svijetu kapitala nema.
Zasto nije pregovorima Trump u na konc-logoru na Kubi koji i dan danas drze?
Dosla u Rusiju i nasrala se .

Jupiter
6 godine prije

Teško je Čečenskom muslimanu objasniti da mu je sin gej.Čečeni su jedan od retkih naroda
koji i dalje misli da je homuseksualizam devijantna bolest. Zatvaraju gej populaciju ,i surovo kažnjavaju ko zna čime.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI