Susret Macrona i Porošenka – Teške riječi i povijesne besmislice

Petro Porošenko - Emmanuel Macron
37 komentara

Tijekom sastanka s predsjednikom kijevskog režima, Petrom Porošenkom, novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron je istaknuo kako njegova zemlja ne namjerava priznati aneksiju Krima, prenose agencije.

Čelnici obiju zemalja su izrazili nadu da će kriza u Donbasu biti što prije riješena. Porošenko je priznao da mu je razgovor s francuskim kolegom ulio optimizam.

Francuska ne priznaje aneksiju Krima, to treba ponoviti. Francuska podupire suverenitet Ukrajine u njezinim priznatim granicama”, izjavio je predsjednik Francuske na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kijevskim čelnikom Petrom Porošenkom.

No, nakon ovog sastanka se treba održati još jedan sastanak u “Normandijskom formatu“, koji obuhvaća Francusku, Ukrajinu, Rusiju i Njemačku. U svojoj izjavi je Macron je izrazio razočaranje, jer ovi sastanci dosad nisu dali konkretna rješenja.

Predsjednik je predložio da sada zemlje sudionice pregovora trebaju sastaviti popis svojih “preliminarnih uvjeta“, koji, primjerice, mogu sadržavati “povlačenje vojske iz zone sukoba”.

Kako je objasnio Macron, datum sastanka u “Normandijskom formatu” će biti određen ovih dana, jer se on treba održati prije summita skupine G20, koji se treba 7. i 8. srpnja u Hamburgu. Po mišljenju francuskog predsjednika, Sporazumu iz Minska treba dati još nekoliko mjeseci, a onda treba razmisliti o alternativnim rješenjima. Nakon sastanka je Petro Porošenko izjavio da osjeća “znatno veći optimizam” po pitanju rješenja krize.

Francuski predsjednik je dodao “kako je agresor u istočnoj Ukrajini Rusija, što je dobro poznata činjenica”.

Agresija dolazi iz Rusije, to jest, agresor nije Ukrajina. Također smo svjesni da je aneksija Krima ilegalna, stoga svi znamo tko je započeo rat i tko je stvorio ovu situaciju u kojoj se nalazimo”, izjavu Macrona citira News Ukraina.

Porošenko je rekao kako su ukrajinski vojnici u Donbasu uhitili ruske građane, a kao dokaz Macronu pokazao njihove dokumente. Porošenko je dodao kako će Rusiji sada biti teže poricati postojanje redovitih ruskih postrojbi u Donbasu.

S druge strane, tajnik za tisak predsjednika Ukrajine, Svjatoslav Cegolko, komentirao je razgovore na svojoj Facebook stranici.

“Vrlo prijateljski pregovori. Predsjednik Macron je na našoj strani. On zna što je ruska propaganda i spreman je pomoći da se zaustavi ruska agresija protiv Ukrajine i jasno je nazvao Anu Jaroslavnu dijelom zajedničke ukrajinsko-francuske povijesti”, napisao je Cegolko.

Zanimljivo, Kijev zaista vjeruje da je francuski povjesničari ne znaju da je kćerka Jaroslava Mudrog, kasnije žena francuskog kralja Henrika I, na dvor došla kao princeza Ana od Rusije i bila francuska kraljica od 1051. do 1060. godine, do dolaska na prijestolje njezina sina Filipa I.

No, u znak prijateljstva su oca Ane od Rusije, Jaroslava Vladimiroviča Mudrog, jednog od prvih vladara ruske države, tada Kijevske Rusije, proglasili Ukrajincem. No, ime Ukrajine se prvi puta spominje 1187. godine u Kijevskom ljetopisu, u kome autor piše o smrti perejaslavskoga kneza. Otada će se naziv često javljati i u drugim ljetopisima u kojima će riječ uglavnom označavati pogranične zemlje koje su bile suprotstavljene središtu srednjovjekovne ruske države u Kijevu.

Dakle, ako je Ana od Kijeva, ili Kijevske Rusije, umrla 1075. godine, a Ukrajina se kao područje, ali ne i kao država, spominje tek 1187., onda s matematikom Macrona i Porošenka nešto nije u redu i ne bi bilo zgorega da obojica upišu ubrzani tečaj srednjovjekovne povijesti istočnoeuropskih naroda.

Susret
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nightwatch
6 godine prije

Jedino bitno u “aneksiji” Krima je referendum i rezultati istog. Samo manipulatori skrecu pozornost na druge stvari.

Mzuda
6 godine prije

Obzirom da je makaron principijelan, iskren i brani evropske vrijednosti, sigurno ce i Kosovo tako tretirati

Sinisa
6 godine prije

Ovaj Francuz ne zna sta hoce.

Koča Popović
6 godine prije

Sad ce Ukrajinci u skoli uciti kao i mi Hrvati da su im pretci dosli iz Perzije i da nemaju veze sa Slavenima.

StarDam
6 godine prije

Petya Porošenko pokrenuo online kampanju za spas ukrajinskog proračuna:
https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/27/petya-ransomware-cyber-attack-who-what-why-how

Spektator
6 godine prije

Zajedničkim snagama na Rusiju… Ali plaćenici elite već sutra mogu promijeniti “vlastito” mišljenje.

Anonymous
6 godine prije

MilanZC ce vam reci da su to sve igre globalista i da je sve vec dogovoreno, sve se vec znade unaprijed, samo mi ne mozemo nista dokuciti.

gostgost
6 godine prije

macron je porosenku dao motivacijsku podrsku potapsao ga po ramenu i poslao kuci ne znam zasto uopce komentiramo ove dvije krpene lutke kojima upravljaju globalisti

Piretis
6 godine prije

Ko o čemu fracncuzi o, tuđoj, agresiji i okupaciji. A baš oni imaju pravo o tome govoriti. Dio Francuske su: Prekomorski departmani (5), Prekomorske zajednice(5), Specijalna zajednica Nova Kaledonija, francuske prekomorske teritorije ili francuske južne teritorije ( mnoštvo nenaseljenih otoka).

Pen
6 godine prije

Neka ukinu prestiznu, zapadnu, demokratsku Legiju Stranaca

Simbad
6 godine prije

Francuzi su bili ti koji su potpirivali sukob izmedju Rusije i Ukrajine i kojima je stalo da bude sukoba i rata ne samo izmedju Rusije i Ukrajine nego i na bliskom istoku.

Osoba C
6 godine prije

Ako niste primjetili, ukazao bih da zbog nadolazećih izbora u Njemačkoj, Angela Merkel maksimalno reducira svoje istupe, a taj vakum popunjava ovaj Francuz. Time se ujedno i takav bezbojni lik pokušava predstaviti kao neka relevantna osoba i dati mu neku težinu. Lik pametuje o svemu, a u zemlji mu vanredno stanje.
Inače, mišljenja sam da će prije završiti njegov predsjednički mandat nego vanredno stanje.

Majkl Đordan
6 godine prije

Ovaj Makro(n) ozbiljno kandidira za najodvratnijeg lika na političkoj sceni. Rotchildov bankar i marioneta koju su režimski mediji oktroirali kao “novu snagu ujedinjene Europe”.

dalmata
6 godine prije

Kod nas ,doli u Dalmaciji ima jedna stara izreka”Sastali se bena i kukuvica”,Samo ima jedno pitanje,ko je bna a ko kukavica?Inace lipa slika,stavit cu je u konobu(podrum) da plasu pantagane(stakore)

NSU
6 godine prije

Jel se to ova dvojica glupiraju?

Podravec
6 godine prije

Šupak je integralni dio guzice!To je činjenica! Ono što je nepoznanica ovdje je tko je veći šupak a tko veča guzica od ove dvojice?

subaru
6 godine prije

I sad se vi pitajte tko vlada svijetom, evo imate dvojicu nosonja pred nosom.

Guest
6 godine prije

Ovaj edipovac je naporan

Moreno
6 godine prije

Francuska je potpisnica sporazuma iz Minska u kojemu se Krim uopće ne spominje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI