fbpx

Stogodišnji američki veteran ide na Dan pobjede u Moskvu: „Reći ću pravu povijest“

Steven Melnikoff

Stogodišnji američki veteran Steven Melnikoff izjavio je za Sputnik kako se raduje prelasku oceana idućeg svibnja kako bi bio među Rusima u Moskvi na Dan pobjede tijekom proslave kojom se obilježava obljetnica kraja Drugog svjetskog rata, nadajući se da će mladi neće zaboraviti tko je spasio svijet.

Podrijetlom je iz Ukrajine, Steven Melnikoff živi u Sjedinjenim Državama, a krajem studenog proslavio je svoj stoti rođendan. Član je Zaklade najveće generacije i dio je ove, za sada male grupe američkih veterana koji još uvijek mogu hodati i moći će podnijeti takvo putovanje.

“Siguran sam da ću otići u Moskvu”, rekao je Melnikoff za Sputnjik.

Dodao je da mu je važno da taj dan bude u Moskvi jer je upravo ta vojna sila slomila njemačku ratnu mašineriju.

“Shvatio sam da sam imao sreće što sam ostao živ. Dva puta sam bio ranjen, ali još uvijek sam ovdje, imam 100 godina i mogu razgovarati s tobom. Želim da moju poruku čuju svi, kako ne bismo ponovo doživjeli sve to, već da na kraju sve uspijemo riješiti na ovaj ili onaj način kako bismo živjeli u miru. Ovo je za mene vrlo važno”, rekao je stari Amerikanac.

Čak je priznao da se nada osobnom susretu s ruskim predsjednikom.

Melnikoff je rekao da je u vojsku pozvan tek u dobi od 23 godine u lipnju 1943. jer je prethodne četiri godine gradio ratne brodove. Zatim se upisao kao dragovoljac i prije odlaska u Europu je prošao 17 tjedana obuke.

„Trenirajući, shvatili smo da nas čekaju borbe i da moramo tamo ići kako bismo porazili Nijemce, jer bi u protivnom oni mogli izbrisati svijet. Sve se kretalo u tom smjeru, jer su već okupirali cijelu Europu, a Rusija je imala problema. Bio sam spreman za to. Također smo bili svjesni da Crvena armija trpi ogromne gubitke. Razumio sam to vrlo dobro. Morali smo mu pomoći. Bili smo svjesni žrtva koje je dao Sovjetski Savez. Naš motiv bio je spasiti svijet. Bio je to rat za spas svijeta“, prisjeća se veteran.

Prema Stevenu Melnikoffu, njegova je divizija bila među onima koji su se na Normandiju iskrcali na “D Day”, odnosno 6. lipnja 1944. Zadaća njegove jedinice bila je oslobađanje grada Saint Lô.

“Nismo to učinili iz prvog pokušaja, ali nakon toga zauzeli smo Saint-Lô i čak zarobili mnoštvo njemačkih vojnika tamo”, sjeća se veteran.

Ranjen u vrat, Steve je avionom evakuiran u Englesku. Nakon oporavka pridružio se svojim drugovima i borio se sve do Elbe, gdje se dogodio susret s Rusima.

Bilo je to 25. travnja 1945., ključni susret koji je, nakon američke ofenzive sa zapada i Sovjetskog Saveza s istoka, koja s dvije stane razbila nacističku Njemačku, označio kraj Drugog svjetskog rata.

Ne zaboravite tko je spasio svijet

“Znam povijest kao što je stvarno bila. Ne pokušavam je prepraviti. Želim da ljudi ne zaborave što se dogodilo. Priču ću ispričati onako kako je znam, ali političari to rade drugačije “, rekao je veteran.

Prošli mjesec, na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau su čelnici Europske unije i Sjedinjenih Država ignorirali ulogu Crvene armije u oslobađanju ovog logora smrti.

“Ne mogu pomoći, ali sve sam vidio. Znam što se dogodilo u Auschwitzu. Znam tko je to učinio. Kad se to dogodilo, svi smo još bili u Nizozemskoj ili Belgiji, bili smo još na putu. Znam da je Sovjetski Savez spasio te ljude”, za kraj je izjavio Steven Melnikoff.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eks
Gost
eks
9 mjeseci prije

Plašim se da će doživeti neku “nezgodu”, ili će ga napasti neki virus, pre nego što dodje u Moskvu. Ima CIA spremne “operativce” slične onome koji je ubio Lenona .

zoran
Gost
zoran
9 mjeseci prije
Reply to  eks

Nema potrebe, ima 100 godina i proglasice ga ludim, ili o tome nece ni pisati..

ruski dijasporovc
Gost
ruski dijasporovc
9 mjeseci prije
Reply to  eks

Ma on je ruski veteran i pravi dom mu je u Moskvi

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
9 mjeseci prije

Kako sad to.. Pa ispod članka o Barbarossi je pisalo da su USA i EU zajedno sa Hitlerom ratovali protiv Ruske civilizacije..

Majk Majers
Gost
Majk Majers
9 mjeseci prije
Reply to  slagerpjevac

Pa i jesu. Ameri i Englezi su ih financirali a dobar dio evrope ratova na strani Njemaca. Oni neutralni su im pomagali (Španjolska, Švicarska).
Napad na Englesku nikad nije bila opcija a pravi cilj sile osovine su bili SSSR i Kina

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
9 mjeseci prije
Reply to  Majk Majers

A land lease, je rješavanje stare robe i da se Rusi otruju. Bombardiranje Londona prije napada na SSSR je da meni zamažu oči.

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije
Reply to  slagerpjevac

@ slagerpjevac

Je, bila je stara roba koju oni nisu trebali jer ni sami nisu imali dok nisu masovne pošiljke iz Amerike krenule.

Imaš zanimljivu priču kako su im dostavili 200 aviona u kojima Britanci nisu željeli letjeti jer su bili koma za održavanje i kvarili su se. Rusi to uzeli, vidjeli probleme, zakrpali i razbijali s time.

A drugi dio land leasa je bio nagomilati ogromni dug Sovjetima. Ali Ameri i Britanci nisu imali pojma kakvu će industriju razviti Sovjeti pa je to do kraja rata palo u vodu.

Pročitaj Hitlerov Mein kampf pa ćeš vidjeti koju je on sliku imao u glavi.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
9 mjeseci prije
Reply to  Mercury

“The United States delivered to the Soviet Union from October 1, 1941, to May 31, 1945 the following: 427,284 trucks, 13,303 combat vehicles, 35,170 motorcycles, 2,328 ordnance service vehicles, 2,670,371 tons of petroleum products (gasoline and oil) or 57.8 percent of the high-octane aviation fuel,[32] 4,478,116 tons of foodstuffs (canned meats, sugar, flour, salt, etc.), 1,911 steam locomotives, 66 diesel locomotives, 9,920 flat cars, 1,000 dump cars, 120 tank cars, and 35 heavy machinery cars. Provided ordnance goods (ammunition, artillery shells, mines, assorted explosives) amounted to 53 percent of total domestic consumption.[32] One item typical of many was a tire plant that was lifted bodily from the Ford Company’s River Rouge Plant and transferred to the USSR. The 1947 money value of the supplies and services amounted to about eleven billion dollars.”

Lažu jelda.

Mister NO
Gost
Mister NO
9 mjeseci prije
Reply to  slagerpjevac

1911 parnih lokomotiva…. Vidi se da su škart dobivali…

Lobos
Gost
Lobos
9 mjeseci prije

Svaka čast, junačino! Bio tamo prije 4 godine, na Paradi i bilo je stvarno veličanstveno, dirljivo, nezaboravno …Uradio sam brdo slika s učesnicima Parade (i učesnicama, naravno).. šetam se s curom tako po jednom parku i ugledam jednog starog junaka dekorisanog ordenjem, koji je lako mogao biti vršnjak ovom amerikancu iz teksta, koji se isto tako šetao parkom, kao i ja. Ljudi, i mladi i stari a pogotovo djeca familija kojih je mnogo bilo tog toplog majskog dana u parku, su mu cijelo vrijeme prilazili dok se on tako šetao, davali mu cvijet i zahvaljivali se. Bilo je stvarno dirljivo vidjeti koliko Rusi poštuju svoje junake koji su spasili zemlju od zla fašizma. Potaknut situacijom, i ja sam mu prišao, progovorio malo, koliko znam na ruskom, rukovao se s njim i zamolio ga za sliku. Nasmiješio mi se i slikali smo se. Sjeo sam nedugo nakon toga na klupu da se malo odmorim i posmatram i dalje kako mu prilaze, rukuju se s njim. Posebno mi je ostalo u sjećanju koliko je bilo djece iz familija kojima bi mama i tata dale po cvijet , a oni bi onda radosno trčali s tim cvijetom u ruci, prema starom junaku. On bi se tad sagnuo, zahvalio, pomazio ih po kosici..i tako njih desetine koji su mu prilazili za tih otprilike pola sata koliko sam sjedio na klupi…neprocjenjivo…nezaboravno!!

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Lobos

Oplakah…

Marshal
Gost
Marshal
9 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata ti bi i trepao plakati ali za samim sobom.
Dali si uopste svjestan da si poprilican psihopata?

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Marshal

Zašto prijatelju?

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Lobos

Kao borac zaslužuje itekakav respekt!

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  x@y

Nekakav da ali ne onakav spev kakav Lobos sastavio! Pravi borci, pravi frajeri se iz rata nisu vratili, veeelika većina

FRANO
Gost
FRANO
9 mjeseci prije

ISTINA O DRUGOM SVIJETSKOM RATU!!
Na pojačanu propagandnu kampanju povijesnog revizionizma o Drugom svjetskom ratu na Zapadu, Rusija odgovara sa sve više tekstova temeljenih na arhivama koje je ruski predsjednik naredio da se deklasificiraju i da se osnuje poseban fond za čuvanje povijesne istine o tom razdoblju koje, što je nama očito nepoznanica, ujedinjuje sve ruske narode svih ideoloških opredjeljenja, osim malobrojnih prozapadnih liberala koji takvim stavovima samo navlače bijes javnosti na sebe.

Micika
Gost
Micika
9 mjeseci prije
Reply to  FRANO

A zasto se do sada sramio to objaviti ?

davor
Gost
davor
9 mjeseci prije

Nisu se Ameri uključili u 2.svjetski rat u Europi da bi porazili neprijatelje i pomogli Sovjetima, već da bi spriječili Sovjete da dođu do Pariza. Teško je to nekima razumjeti, ali naknadna desetljetna mučna podjela na dvije Njemačke odražava sav naum SAD-a.

Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije
Reply to  davor

Ima u tome istine…

Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije
Reply to  davor

Ne, već su britanci pristali da im budu kvislinške sluge u Europi.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije
Reply to  davor

Amerikenjci nisu besplatno pmogli nikome, britanci su do prije par godina otplacivali pomoc amerikenjaca, naplatili su svaki metak, svaku iglu u 2. sv. ratu i sve sa kamatama.

zoran
Gost
zoran
9 mjeseci prije
Reply to  Ive

Nacin naplate su rjesili Bretton Woodskim sporazumom jos 1944.

zoran
Gost
zoran
9 mjeseci prije
Reply to  zoran

Bretton Woodski sporazum u biti rjesava kako ce svijet funkcionirati poslije rata. Amerika je za to sto je pomagala “saveznike” vec imala skoro svo zlato cijelog svijeta tako da vise niko nije mogao svoju valutu vezati za zlato. Zato se samo dolar odredio prema zlatu a svi ostali su se ravnali prema dolaru. Durgim rijecima tu je USA dobila tu jedinstvenu poziciju koju koristi do danas i bilo koju medjunarodnu trgovinu moraju svi obavljati iskljucivo u dolarima. Nixon je taj zlatni standard ukinuo i od tada dolar ima pokrice u vojsci. Ako neka drzava odbije trgovati u dolarima, onda dolazi demokracija. Tada je nastao i IMF i Svjetska Banka. Sve oruzja za pokoravanje ostatka svijeta. Da vojne intervencije nebi bile jednostrane, stvorio se NATO i tako ne napada USA nego “medjunarodna koalicija”. I sada kada znamo da je dolar u rukama par pojedinaca (FED), jasno je da par ljudi kontrolira cijeli svijet. Njihovi su i mediji i sve ostalo. Sve vise ljudi to kritiziraju ali niko ne nudi rjesenje..

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Danas, jos uvijek, svatko koga zanima istina, moza do nje doci relativno lako. Ali, sto ce biti za 20-50 godina, kada kolicina falsifikata prevazidje kolicinu cinjenica. Kako je lijepo pisao Orwell u 1984, svaki put kada se promjene saveznistva,ponovo se pisu povjesne knjige, a one stare se unistavaju.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije
Reply to  nessy

Pa povjes ti je falsificirana od monoteista vec 2-3 tisuce godina.

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
9 mjeseci prije

I prije su brljali po povjesti oni koji uvališe monoteizam. Sve je laž, prevara i obmana, SVE.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije

“Idem tamo da porazim nemce jer bi oni mogli izbrisati svet”..hahahhahahaaa

Frenky
Gost
Frenky
9 mjeseci prije

ČOVJEKU svaka čast,
Šteta je što će za 20-ak godina svi koju su sudjelovali/svjedočili/ispaštali u 2WW biti mrtvi i time će istina iz njihovih sjećanja biti trajno ugašena. Time će vlasti moći povijest mijenjati i neće biti svjedoka koji bi mogli reći istinu (ne kažem da se to već ne događa ali će se događati u puno većem obujmu). Činjenice su da je Hitler bio zločinac i luđak za kojeg ne postoji primjerena kazna ali je i činjenica da on nije rođen takav (ne pokušavam umanjiti težinu njegovih zločina) nego ga je društvo takvim učinilo. Međutim danas je problem u onima koji pokušavaju promijeniti nacističke zločine kako im odgovara (Izrael, Hrvatska desnica…). WW2 nam treba biti trajno upozorenje što se dogodi kada dopustimo da luđaci dođu na vlast.

“Nije problem u ljudima koji rade zlo po svijetu, nego u onim dobrim ljudima koji ne rade ništa da iz spriječe u tome”
Albert Einstein

Ponavljam čovjeku svaka čast što ima hrabrosti reći istinu da su Rusi ti koji su učinili preduvjet za poraz Nacista a to je bilo zaustavljanje operacije Barbarossa (uz probijanje Enigme)

Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije

Pošteno! I zaslužio je da se barem rukuje s predsjednikom Putinom! Nadam se da će do toga doći…

Frenky
Gost
Frenky
9 mjeseci prije
Reply to  Jomla

Zaslužio je puno više od toga. Npr. da se ne omalovažava uloga svih onih koji su dali svoj život za pobjedu nad Nacistima jer je sigurno i gore spomenuti gospodin ostao bez nekog prijatelja u ratu. Gospodinu bi sigurno puno značilo da mu Putin stisne ruku i kaže koju riječ i zato se nadam da će biti tako.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Svaka Čast čovjeku istinu zbori. Nikad nacisti ne bi bili slomljeni da nije doprinosa Crvene Armije s istoka.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Brojke sve govore evo ispod oprostite na Engl. copy paste.
During WWII yanks deployed total 16 million solders from tha just 2 million in Liberating Europe.
in opposite
During the Great Patriotic War, the Red Army conscripted 29,574,900 men in addition to the 4,826,907 in service at the beginning of the war. Of this total of 34,401,807 it lost 6,329,600 killed in action (KIA), 555,400 deaths by disease and 4,559,000 missing in action (MIA) (most captured). Of these 11,444,000, however, 939,700 rejoined the ranks in the subsequently liberated Soviet territory, and a further 1,836,000 returned from German captivity. Thus the grand total of losses amounted to 8,668,400.[60][61] This is the official total dead, but other estimates give the number of total dead up to almost 11 million men, including 7.7 million killed or missing in action and 2.6 million POW dead (out of 5.2 million total POWs), plus 400,000 paramilitary and Soviet partisan losses.[62] The majority of the losses, excluding POWs, were ethnic Russians (5,756,000), followed by ethnic Ukrainians (1,377,400).[60] However, as many as 8 million of the 34 million mobilized were non-Slavic minority soldiers, and around 45 divisions formed from national minorities served from 1941 to 1943.[63]

I onda amerikenjci svojataju oslobadjanje Evrope. Sve Evropske drzave trebale bi sa USA svesti sve odnose na minimum i ograniciti im broj vojnog ili diplomatskog osoblja na najvise 10 do 15 osoba.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik