Stogodišnji američki veteran ide na Dan pobjede u Moskvu: „Reći ću pravu povijest“

Steven Melnikoff

Stogodišnji američki veteran Steven Melnikoff izjavio je za Sputnik kako se raduje prelasku oceana idućeg svibnja kako bi bio među Rusima u Moskvi na Dan pobjede tijekom proslave kojom se obilježava obljetnica kraja Drugog svjetskog rata, nadajući se da će mladi neće zaboraviti tko je spasio svijet.

Podrijetlom je iz Ukrajine, Steven Melnikoff živi u Sjedinjenim Državama, a krajem studenog proslavio je svoj stoti rođendan. Član je Zaklade najveće generacije i dio je ove, za sada male grupe američkih veterana koji još uvijek mogu hodati i moći će podnijeti takvo putovanje.

“Siguran sam da ću otići u Moskvu”, rekao je Melnikoff za Sputnjik.

Dodao je da mu je važno da taj dan bude u Moskvi jer je upravo ta vojna sila slomila njemačku ratnu mašineriju.

“Shvatio sam da sam imao sreće što sam ostao živ. Dva puta sam bio ranjen, ali još uvijek sam ovdje, imam 100 godina i mogu razgovarati s tobom. Želim da moju poruku čuju svi, kako ne bismo ponovo doživjeli sve to, već da na kraju sve uspijemo riješiti na ovaj ili onaj način kako bismo živjeli u miru. Ovo je za mene vrlo važno”, rekao je stari Amerikanac.

Čak je priznao da se nada osobnom susretu s ruskim predsjednikom.

Melnikoff je rekao da je u vojsku pozvan tek u dobi od 23 godine u lipnju 1943. jer je prethodne četiri godine gradio ratne brodove. Zatim se upisao kao dragovoljac i prije odlaska u Europu je prošao 17 tjedana obuke.

„Trenirajući, shvatili smo da nas čekaju borbe i da moramo tamo ići kako bismo porazili Nijemce, jer bi u protivnom oni mogli izbrisati svijet. Sve se kretalo u tom smjeru, jer su već okupirali cijelu Europu, a Rusija je imala problema. Bio sam spreman za to. Također smo bili svjesni da Crvena armija trpi ogromne gubitke. Razumio sam to vrlo dobro. Morali smo mu pomoći. Bili smo svjesni žrtva koje je dao Sovjetski Savez. Naš motiv bio je spasiti svijet. Bio je to rat za spas svijeta“, prisjeća se veteran.

Prema Stevenu Melnikoffu, njegova je divizija bila među onima koji su se na Normandiju iskrcali na “D Day”, odnosno 6. lipnja 1944. Zadaća njegove jedinice bila je oslobađanje grada Saint Lô.

“Nismo to učinili iz prvog pokušaja, ali nakon toga zauzeli smo Saint-Lô i čak zarobili mnoštvo njemačkih vojnika tamo”, sjeća se veteran.

Ranjen u vrat, Steve je avionom evakuiran u Englesku. Nakon oporavka pridružio se svojim drugovima i borio se sve do Elbe, gdje se dogodio susret s Rusima.

Bilo je to 25. travnja 1945., ključni susret koji je, nakon američke ofenzive sa zapada i Sovjetskog Saveza s istoka, koja s dvije stane razbila nacističku Njemačku, označio kraj Drugog svjetskog rata.

Ne zaboravite tko je spasio svijet

“Znam povijest kao što je stvarno bila. Ne pokušavam je prepraviti. Želim da ljudi ne zaborave što se dogodilo. Priču ću ispričati onako kako je znam, ali političari to rade drugačije “, rekao je veteran.

Prošli mjesec, na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau su čelnici Europske unije i Sjedinjenih Država ignorirali ulogu Crvene armije u oslobađanju ovog logora smrti.

“Ne mogu pomoći, ali sve sam vidio. Znam što se dogodilo u Auschwitzu. Znam tko je to učinio. Kad se to dogodilo, svi smo još bili u Nizozemskoj ili Belgiji, bili smo još na putu. Znam da je Sovjetski Savez spasio te ljude”, za kraj je izjavio Steven Melnikoff.

Dan pobjederusijaSADSteven Melnikoff
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Plašim se da će doživeti neku “nezgodu”, ili će ga napasti neki virus, pre nego što dodje u Moskvu. Ima CIA spremne “operativce” slične onome koji je ubio Lenona .

slagerpjevac
4 godine prije

Kako sad to.. Pa ispod članka o Barbarossi je pisalo da su USA i EU zajedno sa Hitlerom ratovali protiv Ruske civilizacije..

Lobos
4 godine prije

Svaka čast, junačino! Bio tamo prije 4 godine, na Paradi i bilo je stvarno veličanstveno, dirljivo, nezaboravno …Uradio sam brdo slika s učesnicima Parade (i učesnicama, naravno).. šetam se s curom tako po jednom parku i ugledam jednog starog junaka dekorisanog ordenjem, koji je lako mogao biti vršnjak ovom amerikancu iz teksta, koji se isto tako šetao parkom, kao i ja. Ljudi, i mladi i stari a pogotovo djeca familija kojih je mnogo bilo tog toplog majskog dana u parku, su mu cijelo vrijeme prilazili dok se on tako šetao, davali mu cvijet i zahvaljivali se. Bilo je stvarno dirljivo vidjeti koliko Rusi poštuju svoje junake koji su spasili zemlju od zla fašizma. Potaknut situacijom, i ja sam mu prišao, progovorio malo, koliko znam na ruskom, rukovao se s njim i zamolio ga za sliku. Nasmiješio mi se i slikali smo se. Sjeo sam nedugo nakon toga na klupu da… Čitaj više »

FRANO
4 godine prije

ISTINA O DRUGOM SVIJETSKOM RATU!!
Na pojačanu propagandnu kampanju povijesnog revizionizma o Drugom svjetskom ratu na Zapadu, Rusija odgovara sa sve više tekstova temeljenih na arhivama koje je ruski predsjednik naredio da se deklasificiraju i da se osnuje poseban fond za čuvanje povijesne istine o tom razdoblju koje, što je nama očito nepoznanica, ujedinjuje sve ruske narode svih ideoloških opredjeljenja, osim malobrojnih prozapadnih liberala koji takvim stavovima samo navlače bijes javnosti na sebe.

davor
4 godine prije

Nisu se Ameri uključili u 2.svjetski rat u Europi da bi porazili neprijatelje i pomogli Sovjetima, već da bi spriječili Sovjete da dođu do Pariza. Teško je to nekima razumjeti, ali naknadna desetljetna mučna podjela na dvije Njemačke odražava sav naum SAD-a.

nessy
4 godine prije

Danas, jos uvijek, svatko koga zanima istina, moza do nje doci relativno lako. Ali, sto ce biti za 20-50 godina, kada kolicina falsifikata prevazidje kolicinu cinjenica. Kako je lijepo pisao Orwell u 1984, svaki put kada se promjene saveznistva,ponovo se pisu povjesne knjige, a one stare se unistavaju.

Mlata
4 godine prije

“Idem tamo da porazim nemce jer bi oni mogli izbrisati svet”..hahahhahahaaa

Frenky
4 godine prije

ČOVJEKU svaka čast, Šteta je što će za 20-ak godina svi koju su sudjelovali/svjedočili/ispaštali u 2WW biti mrtvi i time će istina iz njihovih sjećanja biti trajno ugašena. Time će vlasti moći povijest mijenjati i neće biti svjedoka koji bi mogli reći istinu (ne kažem da se to već ne događa ali će se događati u puno većem obujmu). Činjenice su da je Hitler bio zločinac i luđak za kojeg ne postoji primjerena kazna ali je i činjenica da on nije rođen takav (ne pokušavam umanjiti težinu njegovih zločina) nego ga je društvo takvim učinilo. Međutim danas je problem u onima koji pokušavaju promijeniti nacističke zločine kako im odgovara (Izrael, Hrvatska desnica…). WW2 nam treba biti trajno upozorenje što se dogodi kada dopustimo da luđaci dođu na vlast. “Nije problem u ljudima koji rade zlo po svijetu, nego u onim dobrim ljudima koji ne rade ništa da iz spriječe u… Čitaj više »

Jomla
4 godine prije

Pošteno! I zaslužio je da se barem rukuje s predsjednikom Putinom! Nadam se da će do toga doći…

Max
4 godine prije

Svaka Čast čovjeku istinu zbori. Nikad nacisti ne bi bili slomljeni da nije doprinosa Crvene Armije s istoka.

Ive
4 godine prije

Brojke sve govore evo ispod oprostite na Engl. copy paste. During WWII yanks deployed total 16 million solders from tha just 2 million in Liberating Europe. in opposite During the Great Patriotic War, the Red Army conscripted 29,574,900 men in addition to the 4,826,907 in service at the beginning of the war. Of this total of 34,401,807 it lost 6,329,600 killed in action (KIA), 555,400 deaths by disease and 4,559,000 missing in action (MIA) (most captured). Of these 11,444,000, however, 939,700 rejoined the ranks in the subsequently liberated Soviet territory, and a further 1,836,000 returned from German captivity. Thus the grand total of losses amounted to 8,668,400.[60][61] This is the official total dead, but other estimates give the number of total dead up to almost 11 million men, including 7.7 million killed or missing in action and 2.6 million POW dead (out of 5.2 million total POWs), plus 400,000 paramilitary… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI