Summit G7 i faza očaja u vezi sa sankcijama nametnutim Rusiji

G7
22 komentara

Biden i ostali čelnici G7 sastaju se ovog tjedna u bavarskim Alpama. Osim što su izjavili da nikada neće odustati od podrške Zelenskom i Ukrajini, objavljeno je da čelnici G7 planiraju dvije nove sankcije Rusiji.

Kao i većina prethodnih faza sankcija, svrha je uskratiti Rusiji prihode od izvoza. Do sada sankcije nisu bile toliko uspješne u tom kratkoročnom smislu. Dok su SAD zabranile uvoz ruske nafte i plina u SAD, ti iznosi i prihodi su beznačajni za ukupan ruski izvoz. Zabrane izvoza ruske nafte u Europu počinju tek u prosincu 2022., dok o zabrani uvoza ruskog prirodnog plina, ni prihoda od njega, uopće ne možemo govoriti.

Stoga su sankcije na ruski izvoz nafte i plina u Europu do danas imale minimalan učinak. U međuvremenu, ruski izvoz u Kinu, Indiju i ostatak svijeta raste. Što je još važnije, s ubrzavanjem globalnih cijena nafte i plina, ruski prihodi od oboje zapravo rastu, čak i dok se obujam izvoza energije usporava.

Ovaj rastući prihod, unatoč sankcijama G7 predstavljao je nešto poput zagonetke za Bidena i G7. Cijela ideja sankcija je dramatično smanjenje ruskih prihoda, a ne samo obujam izvoza! Do sada su sankcije imale suprotan učinak od onoga što se namjeravalo; ruski energetski prihodi su porasli, a ne pali.

Tako je G7 u Bavarskoj smislio još dva plana kako bi pokušao smanjiti ruske prihode. Ali rijetki planinski zrak sigurno utječe na njihovo razmišljanje. Dvije nove sheme su među najočajnijim i ekonomski najapsurdnijim idejama sankcija koje su se do sada pojavile.

  1. Zabrana izvoza ruskog zlata u Europu.

Prvi apsurdni prijedlog o kojem se u Bavarskoj predlaže jest da Europa pristane na zabranu izvoza ruskog zlata na Stari kontinent. Smatra se da ruski prihodi od zlata predstavljaju drugi najveći ruski izvor prihoda od izvoza. Većina ruskog zlata ide na mjenjačnicu zlata u Londonu, gdje se ”prodaje” u zamjenu za druge valute. G7 smatra da će uskraćivanje Rusiji pristupa londonskoj burzi zlata rezultirati velikim gubitkom u njezinim ukupnim prihodima od izvoza. Ali postoje problemi s ovim amaterskim prijedlogom.

Prvo, Rusija bi svoje zlato mogla jednako dobro prodati negdje drugdje u svijetu. Ne mora ga prodati Europljanima. Drugi veliki svjetski kupci ruskog zlata su Turska, Katar i druga bliskoistočna tržišta. Cijene zlata rastu na globalnoj razini, budući da je inflacija povećala naftu, plin i druge industrijske i poljoprivredne proizvode. Uz rastući trend cijena, druga tržišta će više nego rado otkupiti udio Europljana. Neki će ga onda bez sumnje prodati Europljanima, naravno po znatno višoj cijeni. Potražnja za ruskim zlatom jednostavno će se premjestiti, iz Europe negdje drugdje. Prihodi od izvoza ruskog zlata stoga neće pasti na neto; zapravo, možda čak i porasti. Drugo, zlato je imovina koja osigurava zaštitu od inflacije. Moguće je da Biden može natjerati čelnike G7 i njihove vlade, kao i središnje banke da bojkotiraju kupnju ruskog zlata. Ali što može spriječiti pojedinačne tvrtke i investitore u Europi da kupuju rusko zlato, kada je ono trenutno tako privlačna imovina? Hoće li Biden proširiti sankcije na sve pojedinačne Europljane, koji jednostavno prebacuju svoje kupnje ruskog zlata s Londonske burze zlata na burze zlata u Turskoj, Kataru i drugdje?

  1. Ograničenje cijene izvoza ruske nafte u Europu.

Ovo je još smješniji prijedlog. Prije svega, zar Europa ne bi trebala prestati kupovati svu uvoznu rusku naftu do kraja 2022., do uvođenja ograničenja ruske nafte? Tko vjeruje da se Europljani mogu dogovoriti za ograničenje cijene ruske nafte u tri mjeseca, za tri mjeseca? Europa ne može učiniti ništa za tri mjeseca, pa čak ni za šest. Ali ovo nije najapsurdniji aspekt prijedloga ograničavanja cijena.

Evo logike kako bi ograničenje cijena trebao funkcionirati. Teoretski, Europa bi se sva složila kupiti rusku izvoznu naftu u sljedećih šest mjeseci, ali samo po visoko sniženoj cijeni. To bi trebalo smanjiti ruske prihode od izvoza nafte u Europu, tj. smanjiti prihode, glavni cilj svih sankcija. Ideju je prva predložila Janet Yellen, američka ministrica financija. To je Janet Yellen koja je u veljači 2022. rekla svijetu da je inflacija privremena, zapamtite!

Pod pretpostavkom da bi Biden mogao natjerati sve članice G7 koje bi morale uvjeriti svih 27 europskih zemalja u super sniženu cijenu ili da ne kupe naftu, jer će im ekonomija doživjeti kolaps do prosinca, postoji ”mali problem” kakav bi mogao biti odgovor Rusije na sve to. Pogrješna logika je da bi ponuda nafte G7 s duboko sniženim cijenama bila niža od popusta od 30 % po kojem Rusija sada prodaje količine nafte Indiji, Kini i drugdje. G7 bi vjerojatno ponudio kupnju ruske nafte po 50 % trenutne svjetske cijene. To bi izvršilo pritisak, kako argument G7 kaže, na prodaju ruske nafte Indiji itd. Indijci bi tada zahtijevali ruske cijene nafte po nižoj cijeni G7. Rusija bi ostvarila smanjene prihode od kolapsa cijena nafte G7 i Indiji, Kini itd.

Ovo je toliko smiješno da je gotovo sramotno. Problem s idejom o ”graničnoj cijeni” G7 je u tome što nema razloga zbog kojeg bi Rusija željela prodati bilo kakvu naftu Europi po duboko sniženoj cijeni, kakvu predlaže G7.

Prvo, zašto bi, kad Europa kaže da će ionako ukinuti prekinuti ovisnost o ruskoj nafti do prosinca? Drugo, Rusija je pokazala da nije zabrinuta za smanjenje prihoda od izvoza prirodnog plina u Europu. Već je smanjio kubični izvoz plina u Europu za jednu trećinu kao dio vlastitog gospodarskog odgovora na europski sporazum s američkim sankcijama Rusiji. Što može spriječiti Rusiju da samo prekine sav izvoz nafte u Europu i to puno prije prosinca? Treće, Rusija bi morala biti prilično glupa da pristane na europsku ”gornju granicu cijena” ispod ruske cijene koja je već snižena za 30 %, koju prodaje Indiji? Konačno, Rusija zna da ako prekine sav izvoz nafte u Europu, samo bi promijenila tržišni tok globalne nafte, a ne bi ga smanjila. Rusija bi više prodavala drugim zemljama, koje bi onda samo ponovno izvozile natrag u Europu.

Ukratko, pogrješka s idejom gornje cijene G7 je u tome što pretpostavlja da kupci (Europa) mogu odrediti cijenu nafte na tržištu prodavača (što je Rusija)! G7 može misliti da može ostvariti svoje tržišne planove, ali su u krivu.

I prijedlog za zabranu izvoza ruskog zlata u Europu i prijedlog da se manipulira potražnjom za naftom kako bi se smanjila njezina globalna tržišna cijena – i time se Rusiji uskratila prihod – ideje su koje više odražavaju očaj SAD-a i G7 da pronađu neki način za uvođenje sankcija o Rusiji rade kratkoročno kada ne rade dobro ako uopće.

Kratkoročni cilj sankcija za smanjenje ruskih prihoda nije uspio i dvije najnovije očajničke ideje neće učiniti ništa bolje.

Povjesničari će se godinama od sada pitati zašto su SAD i njihovi najovisniji saveznici, zemlje G7, krenuli s nizom sankcija Rusiji tako brzo nakon dubokog negativnog utjecaja Covida na globalne lance opskrbe i domaće proizvode i tržišta rada. Globalna tržišta, trgovina i financijski tokovi ozbiljno su poremećeni iskustvom Covida 2020. i 2021. godine. No prije nego što su uspjeli zacijeliti, SAD i njegovi saveznici iz G7 upustili su se u sankcije koje su dodatno poremetile i restrukturirale globalne opskrbne lance, a istodobno su pokrenule kroničnu globalnu inflaciju koja je poharala i njihova domaća gospodarstva. Povijest će pokazati, ovo nije bio dobar plan.

Još manje promišljeni su noviji prijedlozi G7 za zabranu ruskog zlata i fantazija da bi manipulacija regionalnom (europskom) potražnjom za naftom mogla zamijeniti globalnu ponudu, kao pokretač cijena nafte i prihoda.

Čovjek se zapita o kvalifikacijama sadašnjeg naraštaja svjetskih lidera, koji se poigravaju geopolitičkim svjetskim poretkom, ali i o njihovoj očitoj još manjoj sposobnosti u pogledu razumijevanja posljedica svojih odluka.

Izvor : globalresearch.ca

BidenG7rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivan sever
1 godina prije

Problem Zapada je što procjenjuju Rusiju vlastitim kriterijima, a to nije pravilno. Počev npr. od nominalnog BDP – a prema kojem su SAD, EU, UK, Kanada, Australija, N.Zeland, Japan, J.Koreja i Singapur jači od Rusije najmanje 15 puta, a stvarno kada se cijene svedu na realan zajednički nazivnik onda je ta razlika maksimalno 3 puta. No kada se navedeni iznos još i strukturno analizira s aspekta realnosti i ratnog gospodarstva dolazi se i do izjednačenih rezultata. Naime Zapad je mahom deindustrijaliziran (osim npr. Njemačke, Japana isl.), virtualiziran (helikopterski novci, burzanske vrijednosti isl.), dolariziran i na drugi način pljačkaški orjentiran itd. dok je Rusija mnogo realnija samodostatna država (ima sve minerale, proizvodnju, tehnologiju, znanost, financije isl.). Pa Rusija prvo ima ogromne zalihe ratne tehnike i materijala (nisu ništa uništili još od Staljina), a dnevni utrošak svega u ratu u Ukrajini može proizvesti u 1 smjeni manjeg dijela svoje vojne privrede. Igrati… Čitaj više »

Vale
1 godina prije

Zaista treba da postoji OZBILJNA zabrinutost za sudbinu čovečanstva odn. sveta ako “najrazvijenijim” i “najmo ćnijim” delom njega upravljaju totalni mediokriteti

tihobl
1 godina prije

Nije ovo lose – ali za ruse.
Sto se Evrope tice zlato ce poskupiti za 30%, a nafta za 50% cim poslusaju amere.

nekoime
1 godina prije

USA će zabraniti međunarodno trgovanje u dolarima, kao i EU u eurima, pa da vidimo onda kako će proći Rusi, Kinezi, Indijci i ostatak nerazvijenog svijeta.

Max
1 godina prije

Sankcije nemaju učinka jer je Rusija bila spremna na njih.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Dok su SAD zabranile uvoz ruske nafte i plina u SAD, ti iznosi i prihodi su beznačajni za ukupan ruski izvoz. Zabrane izvoza ruske nafte u Europu počinju tek u prosincu 2022., dok o zabrani uvoza ruskog prirodnog plina, ni prihoda od njega, uopće ne možemo govoriti.” Do kraja ove godine mogao bi završiti rat u Ukrajini, a promrzli i financijski propali ljudi u Europi prisiliti svoje vlade da se ukinu energetske sankcije Rusiji. Treba napomenuti da potrošnja plina samog građanstva čini tek 15% ukupne potrošnje plina, dok ostalo ide na industriju. Budimo realni – sankcije jačaju Rusiju i čine ju sve neovisnijom od Europe, a Europu slabe i kratkoročno, i srednjeročno i dugoročno. Sama EU je odlučila da će tako biti do kraja ove godine (kada bi trebala početi zabrana izvoza ruske nafte u Europu, a do tada Rusija ima velike ekstra prihode zbog povećanja cijene nafte, a naročito… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Biti ce zanimljivo kada se budu pisale povijesne knjige o ovom vremenu. Hrpa ‘lidera’ EU, po USA diktatu vodi svoje drzave u propast. Izglasane sankcije imaju negativan ucinak samo na EU. USA ce profitirati od prodaje svoje nafte i plina, bitno skuplje od Rusije.
A ova teorija o ogranicavanju cijene nafte, je toliko glupa, da je to nevjerojatno. Rusijom bi morali vladati jos gluplji ljudi, sto nije slucaj, da bi uspjela.

Pravednik
1 godina prije

Orwelova 1984,…..sve je napisano još davno

kibler
1 godina prije

Danas. kaze sotona-Stoltenberg da njima nije Kina protivnik.
Dakle njima jeste protivnik Rusija a ne Kina.
Zar nije malo cudno, zar to niste primijetiuli bas niti jednom nije SKRETNICAR napao Sotonu-Stoltenberga.
Zna se gdje su njegove sklonosti, natovski križ.

Samuraj
1 godina prije

Od trenutka kada su uvedene, jedno je sigurno, sankcije djeluju! Problem je u tome što djeluju na nas. 🤦🏻‍♂️ “Pametni” vođe zemalja nikako da shvate da Rusija neće propasti, niti teoretski može, potpuno je samodostatna, to i ptice na grani znaju, a Rusi pogotovo te se samo smiju. Svi Vi koji podržavate ovaj cirkus uvlačenja u tur zapada javite se Ad plastici koja je pred stečajem zbog naših “sankcija” Rusiji i javite se Škveranima itd. Dakle postoji realna opasnost da u jednom danu oko 5 000 ljudi ostane bez posla. Zahvalite to Plenkoviću. Ma sramota. Pomoći Ukrajini time što sebi pucate u nogu, jako pametno. Kada ste tako principijelni što isto niste napravili u pitanju Somalije, Jemena, Sirije, Iraka, Afganistana, Libije nastavi niz, a ti ljudi nisu važni kao Ukrajinci? Licemjeri. Da se ne shvati krivo, nisam za rat i on se uvijek može izbjeći, ali iz aviona se vidi da… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Sutra kad odem do Konzuma, objasnit cu blagajnici, da zbog geopoliticke situacije, ja sada diktiram cijene. Mozda i prodje?

bauštelac
1 godina prije

zašo bi uopće rusija prodavala zlato pa rubalj je skočio u nebo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI