Sustav „Pancir-S“ dobio novu hipersoničnu raketu brzine 5 Macha

Pancir-s
16 komentara

Ruski protuzračni raketni i topovski sustav “Pancir-S” dobio je najnoviju hipersoničnu raketu, rekao je inženjer Valerij Slugin, glavni dizajner sustava protuzračne obrane ruskog „Dizajnerskog biroa za inženjering Šipunov“.

“Sada imamo dvije vrste raketa za borbu s čitavim nizom ciljeva. Jedna je standardna, a druga, nedavno razvijena, hipersonična, brzine 5 Macha i više”, rekao je Slugin, prenosi TASS.

Ranije je televizijski kanal „Zvijezda“ ruske vojske objavio snimku sustava „Pancir“ pri uspješnom probnom obaranju neprijateljskih krstarećih projektila.

Inženjer Valerij Slugin je napomenuo da ove rakete za sustav „Pancir“ nisu opremljene navodećim glavama, jer na dometima na kojima sustav djeluje, sve se zadaće mogu riješiti pomoću sustava za teleupravljanje rakete iz borbenog vozila.

Osim toga, Slugin je rekao da se za tri do četiri godine može stvoriti miniraketa za “Pancir”. Trenutno su u tijeku istraživanja na ovom području.

Dizajner je precizirao da će pomoću minirakete riješiti dva zadatka. Povećat će se borbena komponenta u smislu opterećenja streljiva za jedan sustav prilikom pucanja na male ciljeve i smanjit će se troškovi njihovog uništavanja.

Sustav “Pancir-S” je izvorno namijenjen bliskoj zaštiti civilnih i vojnih postrojenja od zračnog napada u bilo kojem vremenu, klimi i elektroničkom okruženju, danju i noću. Arsenal jednog sustava se sastoji od 12 protuavionskih navođenih raketa, po šest raketa u dva transportna i lansirna kontejnera. „Pancir“ je također opremljen s dva brza topa kalibra 30 mm.

Međutim, hipersonični arsenal u potpunosti mijenja performanse ionako vrlo cijenjenog sustava u svijetu, a hoće li biti dostupan inozemnim kupcima, o tome inženjer Valerij Slugin nije govorio.

VIDEO: Testiranje sustava „Pancir“ protiv krstarećih projektila

pancir
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Ne vjerujem baš da je svo streljivo na prodaju. Beograd je kupio Pancir, ali sumnjam da će dobiti ove rakete. Iako možda, za lansirati nekog političara i one petokolonaše u stratosferu, mogli bi im i dati.

Alex
4 godine prije

Inženjeri se bave razvojem naoružanja,a političari trgovinom… Kome će sve Rusi prodavati naoružanje 5-te generacije,ostaje da se vidi.Kinezi i ovako kupuju najmodernije…cijele tvornice…od Rusa.

eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
4 godine prije

Hoće biti na prodaju ali kao i S-400 kad rusi sebe oboružaju ovim naprednijim raketama u stvari kompletnim sistemom. Nije moguće prenamjeniti stari Pancir za nove rakete zato će rusi praviti ove nove Pancire za sebe a kad se dovoljno naoružaju bit će za izvoz. Ovo je direktna posljedica iskustva rata iz Sirije. Uzgred rusi slušaju što pričam za mikro i nano dronove, prave terahercne radare za okrivanje istih.

GoranZemun
4 godine prije

Domet 20 km. Brzinom preko 5 maha, to je desetak sekundi. Nema sumnje da će ih američki piloti, golim okom uočavati na 5-6 kilometara i vešto eskivirati. Samo ja tako glupave filmove neću da gledam.

Dopizdilomi
4 godine prije

Pa dokle više ti zaostali Rusi. Eno neki dan ukrali sjeverni magnetni pol i vuku ga prema Sibiru a sada proizveli hipersonično leteće kamenjekoje bacaju s ramena dok ameri uživaju u blagodatima 6G tehnologije i svemirskih projekata budućnosti. Pa dokle? 😉

roki
4 godine prije

Svaka proba se vrši na poligonu ravnom ko tepsija kad mu brda i planine smetaju , e sad Izraelci baš vole planine i jedva čekaju da testiraju najnovije modele šta ćeš kad vole modu !

kgfjč
4 godine prije

Putinoljupci otkopčavaju šliceve i zabava počinje. Mlata, Sliniša, jel uživate?

Max
4 godine prije

Rusi uvijek iznenade s nečim novim Poruka je to njihovim protivnicima koji se zanose s kojekakvim gremlinima i sličnim iako ne tvrdim da i takva sredstva nisu efikasna.

Milohanic
4 godine prije

Ca gre to?

Milohanic
4 godine prije

Ide jebote

Patetika
4 godine prije

Nisu navikli na zimu.

Neko ime
4 godine prije

Kad ovladas tehnologijom hipersonika, onda je samo masta granica razvoja i primjene…a za razvijanje maste dovoljna je i obicna sahovska ploca…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI