Srbiju interesira rusko oružje, ali Washington već prijeti sankcijama

Vladimir Putin Aleksandar Vučić
174 komentara

Rusija i Srbija provode zajedničke vježbe, a srbijanski predsjednik Vučić je izrazio interes za ruski sustav S-400 i Pancir. Predstavnik Washingtona na to je odmah odgovorio prijetnjom nametanja sankcija Srbiji i rekao da je suradnja Sjedinjenih Država i Srbije puno dublja od one Beograda s Moskvom, piše francuski list Le Figaro.

Specijalni predstavnik Washingtona za zapadni Balkan, Matthew Palmer, u intervjuu makedonskim medijima izrazio je bojazan da bi Srbija mogla nabaviti rusko oružje, piše Le Figaro.

“Osjećamo zabrinutost ne samo zbog razmještanja ruskog oružja, već i zbog toga što bi Srbija mogla steći važne ruske vojne sustave”, rekao je američki diplomat za makedonske medije.

U isto vrijeme, prije tjedan dana su u okviru vojnih vježbi „Slavenski štit 2019“, raspoređeni ruski sustavi S-400 i Pancir. Kao što su navele ruske vlasti, ti sustavi ranije nikada nisu bili dio nekih vojnih manevara u inozemstvo. Međutim, oba sustava rade u Siriji. Ako S-400 ima veliki domet, ali ih Pancir dopunjuje kratkim dometom, tako da često idu u paketu, piše Le Figaro.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tijekom ovih manevara izrazio namjeru za stjecanjem tih ruskih sustava.

“Voljeli bismo ih imati, ali je trenutno jedini način da nam ih Rusija prepusti. Inače, nemamo sredstva da ih kupimo “, rekao je Vučić, što se i ne može smatrati namjerom kupnje, jer do sada nije zabilježeno da Rusija po svijetu poklanja ove sustave.

Matthew Palmer je sa svoje strane savjetovao Beograd da bude oprezan s takvim akvizicijama. Jasno je rekao da bi „SAD mogle revidirati režim sankcija protiv Srbije“, dakle onih sankcija koje su bile na snazi za vrijeme Miloševića.

Palmer je podsjetio na postojanje bliske vojne suradnje između Sjedinjenih Država i Srbije.

“Mi mislimo da je važnije od svega što su Rusi radili s Beogradom”, rekao je američki diplomat i dodao da je glavno naoružanje Srbije već ruskog ili sovjetskog porijekla, jer je Srbija nedavno dobila veći broj borbenih zrakoplova MIG-29.

Vučić je odgovorio na sve te izjave da pokazuju “kako se SAD odnose prema Srbiji”.

“Svakako ćemo biti oprezni, jer ne želim da Srbija padne pod sankcije najveće svjetske sile, bez obzira na to što će one biti potpuno neutemeljene i nepoštene”, izjavu Vučića prenosi francuski list.

Autor članka napominje „kako je Srbija glavni saveznik Rusije na Balkanu, a Moskva Beograd podupire posebno u kosovskom pitanju.

„Moskva je vrlo loše primila vijest u ulasku Crne Gore u NATO i zato je raspoređivanje i slanje novog ruskog oružja u Srbiji podsmijeh NATO-u, kao i nedavna prodaja sustava S-400 Turskoj“, zaključuje Le Figaro.

Le Figaro

pancirS-400Slavenski štit - 2019
Pretplatiti se
Obavijesti o
174 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
4 godine prije

Putine, pošalji nekoliko Tupoljeva, sa još tucet Pancira i desetak S-400 sa stotinjak raketa, i da se postave ti pokretni sistemi sve oko srpske granice, kao pravi Slavenski štit, ostavi ih Srbima, nauči ih kako se koristi, novac u ovom slučaju nije bitan. Taj štit, koliko god štiti Srbiju, isto tako štiti ostale zemlje u regionu, kao i samu Rusiju.
Isto, prvo, tj. odmah, Srbija bi trebala prekinuti sve vojne veze sa zločinačkom NATO alijansom.

Weteran
4 godine prije

Nešto se dešava !?
Do sada su nam uvodili Osiromašeni i Kasetne, a sada samo Sankcije!?
Malo sam razočaran ?!

Vladimir
4 godine prije

Kako bi rekao Milance: “Sve ide po planu”

radoznali
4 godine prije

I Hrvatska bi trebala kupovati rusko oružje. Ali “partneri” preko atlantika znaju priprijetiti. Rusi pretežno slaveni kao i mnogi ( i hrvati ) na balkanu. Nema logike kupovati oružje od dalekog stranca zbog toga što njemu ne odgovara moderna Rusija

ботовање
4 godine prije

Само нека прете,држава ради свој посао.

dalmata
4 godine prije

Prije,par godin,na ovome ,istom mistu,napisa sam,da će bit proglašena Srpsko-Ruska vojna vježba i da će vrhunsko oružje doć u Srbiju.Puno godin pratin presidenta Vućića.Sve ide kako sam mislija i davno napisa:kome pravo kome krivo,vučić je od Balkanske,EU,NATO,vukojebine,na putu da napravi velesilu,Balkana i dalje.Triba pratit šta se zbivalo zadnjih godin u Srbiji.Imaju iza leđa i Ruse i Kineze i vojnu silu(ne samo svoju,nego i jasnu izjavu.istina Putinovi generali,su to jasno rekli(znači nije to privatna misao)Srbija je pod našom zaštitom.Koliko je to teška,izjava,vidimo Siriju.Sve rečeno.Ukratko,Vučić,politički,za odgovornost prid historijom i narodom,glumi strpljiva,ali ne poniznu marionetu(za razliku od svih drugih cirkusanti sa Balkana i EU).Na đon,USrA.Nacističke Amerikanske Terorisičke Organizacje(NATO)konačni odgovor će bit referendum.Rezaultat se zna;Ruska baza u Srbiji,Radari na Kopaoniku,S 400(i koji još?!)u Srbiji.Kekosi(para) i ko zna koliko miljardi iz Kine i Rusije.Svaki dan je EU,NATO,USrA u padu.I vrlo brzo će sve prdnit u varečak(čabar,otprilike prevod,a varečak je stara Dalmatinska mira za težinu od… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Suradnja Sjedinjenih Država i Srbije puno dublja od one Beograda s Moskvom, kaže psihopatski amer. Valjda misli na period kad su surađivali na testiranju DU municije 1999. Ponekad se čovjek zamisli što ti luđaci konzumiraju… Srbija namjerno nije obnavljala neke izbombardirane zgrade u centru Beograda, kao trajni spomenik toj suradnji. Dakle, kreće veselo na Balkanu… Da li netko zna jesu li rusi ostavili Pantsire u Begešu?

shumadinac
4 godine prije

Zaista bi bilo idiotski kupiti S-400! Šta bi radili ako nas napadnu Rusi kad ne bi mogli da se branimo tim oružjem?
1000x pametnije je kupiti Patriot…

Kurjaca
4 godine prije

Sankcije za odbrambeno oruzje.
Zanimljivo ovi nato ser…e prikazuju zemlje koje kupuju iskljucivo defanzivno oruzje,znaci kupis def i onda si terorist ili odmetnuta drzava.Ali ako kupis attack od njih onda si super

Laki Topalović
4 godine prije

Svi mediji prenose “kako Srbija želi S-400”, ali je Vučić rekao , “Da, ako nam ga poklone, jer para nemamo”, Dakle , bez veze. Kome će Rusi poklanjati S-400

Siniša
4 godine prije

Srpski Saša….Srpski,kako ne postoji hrvatijanski tako ne postoji ni srbijanski.

aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
4 godine prije

Vele da je S-400 još tamo, super, srpsku posadu već imaju obučenu nek i ostane tamo, fali još jedan u Nišu.

Siniša
4 godine prije

Da li se to meni čini ili ste me skinuli sa potvrde….ajde hvala ku..u na udarcu, hvala i vama naravno… popilo mi bre krv 👍

Son of Alerik
4 godine prije

Srbija sa EU i SAD sankcijama protiv sebe bi crkla za mjesec dana. Za razliku od sankcija iz 99. kad na srpskim granicama nije bila EU, danas se u Srbiju ne može dopremiti čačkalica, a da to EU ne zna. Zato Vučić pazi što govori i pazi što želi.

Svijetislav
4 godine prije

Malo kome je upalo u oko vozilo bez registracije s 400.a prelazi nekoliko zemalja vazdusno. Sve u svemu jasnije ne moze biti.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Nikakvih tu sankcija nece bití,novináři opět píšu dezinformacije.Wasingtonske sankcije nítko vise neuzima za obavezu..to Washington sám sebou nabija sankcije dá je sto dalje od utjecaja nad Srbijom.Sto mnogi novináři Tome nerazumiju, to je drugá prica.Rusija dá tím naoruzanjem napravila šach-mat nato snagama i elitama zapadá Uskoro,jako brzo se rijesava Kosovo,jako brzo..své ide prema plánu.

Koba
4 godine prije

Kako se samo veličanstveno smiješi. Putin kraj Njega izgleda ko pokislo pile. Prevelik je on današnju Srbiju. Car vasione.

Red Dog
4 godine prije

Sankcije su dobra stvar.
Pucanstvo ce se konsolidovati uz Velikog Vodu Acu.
Ako jos ima drugosrbijanaca koji mastaju o novom 5 Oktobru, to treba dotuci na licu mesta.
Sta da se radi inace? Da se ceka ulazak u EU 2030, to jest nikada? Da se ceka da budu bombardovani ponovo?
Cim size murikanci znaci da Aco radi dobru stvar.

alfa33
4 godine prije

Tako treba,opet naoružati balkanska plemena za još jedan rat…. Za rat, bogati daju volove a sirotinja sinove….

Dečko sa ulice
4 godine prije

Teritorij na kojem je (i) Srbija, je već od pamtivjeka, od 12 stoljeća najvažniji tj. taj cijeli prostor je u sredini svega, uz Dunav i dole prema jugu, najbitniji geografski, oduvijek. Civilizcija Balkana, koja je izmislila kotač i kalendar, lijevanje metala, nastariji artifakti na svijetu ikada nađeni na tim prostorima, isto tako se prostirala na tom istom teritoriju. Već SVI znaju da je austrijska i vatikanska klika spalila i promijenila sve dokaze, SVE KNJIGE antičkih naroda Balkana, zatrli su SVE samo da bi nam prodali lažnu priču da smo sa kravama došli prije 700 g, sa Kavkaza, nepsimeni, i onda 300(!) godina nismo naučili čitati sve dok nam nisu uvalili Ćirila i Metoda da nas nauče slova (oni su nam ustvari htjeli uvest latinski). Gomila laži, samo da nas nakraju sve toliko rascijepkaju, da nestanemo. Srećom, srećom, u zadnji čas, internet nas je spojio, svima sve objasnio tko smo i… Čitaj više »

Kvisko
4 godine prije

Rusi su cicije, trebali su Vucicu pokloniti stotinjak nuklearki.ABHO rezervista i kauc dzenerala, koji jedva cekaju da ih ispale po glavnim gradovima EU i Amerike, ne nedostaje niti na ovom portalu.

eu kolonija
4 godine prije

amerikanci bi trebali platiti s-400 za srbiju jer će odmah imati povećane narudžbe za svoju vojnu opremu iz zemalja iz regiona. srbija ako kupi s-400 koji vrijedi 0,5 milijardi $ ameri će odmah prodati nekoliko eskadrila f-16 zrakoplova u zemljama regiona koje će imati vrijednost 5-6 milijardi $. ovo bi bila win-win situacija. rusi I ameri dobivaju novac od prodaje oružja, srbija dobiva suvremene sustave za obranu a ovce za šišanje dobiju dodatnu sigurnost. ne bi me čudilo da je ovo već dogovoreno između putina I trumpa. trump ima smisla za business

varjag
4 godine prije

Zanima me ako im RUSIJA pokloni S400, da li su i onda nešta krivi i dobiju sankcije od “prijatelja” iz amerike-

Stock
4 godine prije

Pobogu, vi koji kujete Milosevica u zvijezde…
Pa procitajte o nesto o njemu. Ne nasjedajte na plitke patriotske price(A ni sčettisto).
Kako je otisao u Ameriku, s kim se tamo druzio.
Kako se vratio i postao predsednik.
Kako je rusio rukovodstva po republikama i pokrajinama.
Ko je sve morao nestati da bi on mogao postati.
Ona druga dvojica (A precesto zaboravljamo slovencove) su samo mali misevi koji su cekali da ih aktiviraju.
Najvecu i glavnu ulogu u razbijanju Juge je imao Milosevic.
I JNA koja je isto tako prodana njemu.
Jer…
Jansa i ostali pacovi ne bi mogli ni grudu sira iznjeti iz Juge da ovaj nije zapalio vatru, a JNA je gasila.

Riddick
4 godine prije

Zašto bre sankcije kad ste goloruki razbili 4 vojnu silu u Evropi prvo Slovenci pa vi pa Bošnjaci pa Albanci , znači Srbi su nikakvi vojnici i njima ne pomaže nikakvo oružje.
Srbiji ne trebaju sankcije kako će onda da naplate gorepomenuti milijarde dolara ratne odštete od Srbije.
I ko koči tužbu protiv Srbije 2021 će biti 30 godina od početka rata, šta se čeka milijarde treba naplatiti od genocidnih Srbofašista ceo Balkan i Jugoslaviju su zavili u crno.

Avaxus
4 godine prije

Onda svima sankcije SVI su krivi podjednako.

Radio
4 godine prije

Haha, sirenje semokracike na americki nacin, kapitalizam… Ili kupi moje skupo ili te unistim finamcijski… Zato nasi lizu dupe amerima… Strah je vrah

DažBog
4 godine prije

Oni sto su razguzili bivsu drzavu su bili teske sirovine – Titini pioniri. Na vlast su dolazili po kljucu i vukli svako na svoju stranu.
Koliko je samo pametnih ljudi izginulo za vrijeme rata na svim stranama a ljigavci, kako to biva , prezivjeli i svoje karijere stvaraju na kostima onih koji nisu imali srece da zive. Da su sirovine to je ocito. Valjda iz tog razloga postoji diplomatija da se dogovara , ma koliko to dugo trajalo, a da ne ginu ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI