Švedska od Sjeverne Koreje traži isplatu duga iz 1974.

vovlo sjeverna koreja
36 komentara

Švedska je od Sjeverne Koreje zatražila da joj vrati dug za automobile Volvo isporučene davne 1974.

Radio postaja KBS, citirajući izvješće osiguravajućeg društva EKN, javlja kako dug Sjeverne Koreje trenutno iznosi 330 milijuna američkih dolara i Švedska ga želi naplatiti.

Naime, 1974. je Sjeverna Koreja kupila je nekoliko tisuća automobila Volvo i još neke proizvode u Švedskoj, ali nikada nije uplatila novac za isporučenu robu.

U početku, pri sklapanju ugovora, dug je iznosio 73 milijuna dolara, ali tijekom posljednja četiri desetljeća zbog kamata porastao 4,5 puta.

Švedska radio postaja je također rekla ”kako Sjeverna Koreja ni na koji način ne reagira na zahtjeve za isplatom dugova”.

S druge strane, neke su zemlje oprostile dug Sjevernoj Koreji, a najveći je onaj od 11 milijardi dolara kojeg je Rusija Pyongyangu otpisala 2014. godine. Radilo se o dugu iz sovjetskih vremena, za kojeg je Moskva izračunala da ga nikada ne može naplatiti i Državna Duma je ratificirala otpis 90% duga, a 10% je ostalo Sjevernoj Koreji u obliku ”ruskih ulaganja”.

Među “lošim dužnicima” Rusije iz sovjetskih vremena su bili Afganistan i Iran, kojima je Rusija oprostila svakom 12 milijardi dolara duga. Kubi je 2013. otpisano više od 30 milijarde dolara sovjetskog duga, odnosno 90% od ukupnog iznosa. Još 11 milijardi dolara otpisano je u Mongoliji. Siriji i Vijetnamu je Rusija oprostila 9,8 i 9,4 milijardi dolara. Etiopiji, Alžiru, Libiji, Nikaragvi i Angoli su oprošteni dugovi u rasponu od 3,5 do 4,8 milijardi dolara.

 

dugotpis duga
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
6 godine prije

Ovakve Volve je i Jugoslavija 1974 kupovala

Antonio
6 godine prije

Volvo je saka Kineski proizvod.
Inace i ja trazim ostetu od Svedske, jer me je davne 1984 godine jedna Svedzanka smuvala u Rovinju. Jos imam traume od njene plave kose i oci. A tek kad sam je svukao… joj, to mi ne izlazi iz glave…
Trazim 5 miliona eura. Kamatu ne racunam

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Čini se da i Stockholm želi na popis gradova-meta korejskih projektila 🙂

Perun
6 godine prije

Šta ti je birokracija, sjete se nakon toliko godina a auti već odavno van funkcije. Čudno da nisu inzistirali dok je bilo aktualno i dok su auti bili novi, to bi imalo smisla. Spor, glomazni i neefikasni birokratski aparat nije samo problem kod nas. Mislim da ovo ide u kategoriju nenaplativo samo trebat će im još koja godina da to shvate.

Busola
6 godine prije

Proglase sankcije i uvedu embargo nakon isporuke (nakon smrti Olafa Palme-a…) , a zatim traže lovu.

Slično kao kada bi banka blokirala račun i zatim nakon 5 godina tražila dug za održavanje blokiranog računa sa enormnim kamatama i normalno taksama i davanjima odvjetničkoj kući…

Sve ovo postaje presmješno i prejadno na koje prijevare je dolazio Zapad do imovine i novca… Npr. devalviraju ti valutu, unište indirektno firme (Agrokor – sve prijašnje kvalitetne državne firme…) i onda kupuju tvrtke, sirovine, ugostiteljske objekte za bagatelu…

Sjećam se jedne američke tinejdžerske komedije u kojoj su oni sprdali istok , kao tinejdžeri doši u Prag i za 1 dolar kupili cijeli hotel , ostavili dolar napojnice batleru i on da otkaz kaže bogat sam…

Andrej
6 godine prije

Ako S. Koreja nema novaca, neka saudijskim prinčevima proda te oldtimer-e, pa će pokriti dug i još će im ostati za novi tip ukrajinskog raketnog motora, zbog kojeg će Washington dodatno pumpati svoj skromni vojni budžet, kojim će snabdijevati ISIL u Siriji i time poticati ruski plasman oružja na Bliskom istoku.
Eto, sada je i malom djetetu jasno da šveđani na ugodnih -40 stupnjava celzijevih predstavljaju faktor nestabilnosti u svijetu.

elijah magnier
6 godine prije

Hrvatski sudovi takve sporove tješavaju dok si rekao keks.Ajde Švedi, navalite.

otpisani
6 godine prije

Hahaha sad mi je puno toga jasno!
Pa, vidio plenković da je Rusija dobrohotna kada je u pitanju otpis dugova i sa svojom škvadrom smislio pakleni plan, kako namaknuti koji lagani euro.
Dakle, skužio je da su Rusi Gazdi dali preko milijarde eura a i da Agrokor Gazdi više ne treba, pa odlučio sebi Agrokor uzeti, Gazdu u zatvor strpati, a za milijardicu se Rusi neće puno sekirati, jer i onako su se navikli opraštati dugove…

Nekoto Tamo
6 godine prije

U Švedskoj problemi, zdravo!

bbbb
6 godine prije

I ne valjaju rusi što oprostiše silne miljarde. Zlosutne su ove sankcije protiv rusa, tako su bobrokovi uveli sankcije švabama pred drugi bobrok rat…………..

Filip
6 godine prije

Švedska koliko je u nekim stvarima najbolja u svijetu,toliko u nekima ne valja

Proleter
6 godine prije

bojim se da bi im kim mogao ponuditi plutonij u zamjenu za dug 🙂

Sara
6 godine prije

Mora se priznati Šveđanima da su odabrali pravi momenat za traženje povrata. Nisu mogli bolje pogoditi.

braco klonalist
6 godine prije

Oli oni nisu culi za rijecZASTARA.

ivo
6 godine prije

Švedskoj ovo nije trebalo. Promptno dolaze na popis ciljeva za Hwasong-14, a njihov premijer uskoro biva proglašen ludim psom i mentalno poremećenim pedofilom. Hebali ih ti Volvoi…

Bobi
6 godine prije

“Obećo si pare u Aprilu! Od tog obećanja je prošlo godinu dana ! Vraćaj pare ili ode kuća !
Šta će biti s kućom Bili?
Zapalit ću je Laki !

čitalac
6 godine prije

Pusti Volvo, pogledajte kakve enormne milijarde su Rusi otpisali. A tu još nema Afrike kojoj su otpisali 32 mr $.
Zapad također otpisuje ali su brojke u odnosu na njihovu ekonomsku snagu 10x manje..
Eh, Rusi, Rusi… kapa dolje za za vašu humanost ali sve ima svoje razumne granice. Tako nećete razviti zemlju….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI