Švedski ministar se zaustavio na ukrajinskoj granici

Tobias Billstrom
17 komentara

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom zaboravio je pasoš i nije mogao ući u Ukrajinu na samit Vijeća EU u Kijevu, objavio je u ponedjeljak austrijski list Die Presse.

Nekoliko evropskih ministara je preskočilo sastanak, na kojem je blok ponudio “solidarnost” – ali ne i novu vojnu pomoć – Ukrajini.

Bez pasoša, Bilstromu je u ponedjeljak zabranjeno da pređe granicu Poljske i Ukrajine na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Kijevu kasnije tog dana, izvještava Die Presse , pozivajući se na diplomatske izvore.

Billstrom je propustio osmosatno putovanje vozom do ukrajinske prijestolnice na uglavnom simbolično okupljanje. Iako je samit bio historijski po tome što je označio prvi put da se Vijeće EU ikada sastalo van granica Unije, nije pružio malo konkretne pomoći Ukrajini.

U izjavi nakon skupa, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je da će zemlje članice pokušati dogovoriti paket naoružanja za Ukrajinu od 5 milijardi (5,2 milijarde dolara) sljedeće godine i da će doprinijeti 50 milijardi eura ekonomske pomoći, ako dođe do unutrašnjih nesuglasica unutar bloka mogu biti prevaziđeni.

U međuvremenu, samit je “poslao snažnu poruku solidarnosti i podrške Ukrajini”, rekao je Borrell.

Billstrom nije bio jedini ministar vanjskih poslova koji je preskočio sastanak. Poljski šef diplomatije Zbignjev Rau poslao je svog zamjenika Wojciecha Gerwela na svoje mjesto, rekavši poljskim medijima da je spor između Varšave i Kijeva oko uvoza žitarica “uzdrmao” povjerenje između nekadašnjih bliskih partnera.

Na njegovo mjesto zamjenika je poslao i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Budimpešta je zabranila transfer oružja Ukrajini preko mađarske teritorije, više puta je pozivala na prekid vatre i mirovni sporazum između Moskve i Kijeva i protivi se ekonomskim sankcijama Rusiji. Mađarska je takođe od maja zadržala veto na paket naoružanja za Kijev vredan 500 miliona evra.

„Što više oružja isporučimo – što će više ljudi umrijeti, to će se rat duže nastaviti i razaranja će biti veća. I što više paketa sankcija usvojimo, to više uništavamo evropsku konkurentnost”, rekao je Szijjarto za mađarski list Magyar Nemzet u utorak.

Letonski ministar vanjskih poslova Krisjanis Kariņs također je propustio samit u ponedjeljak zbog bolesti.

ŠvedskaTobias BilstromukrajinaVijeće EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ante
6 mjeseci prije

Ali zato horde Afrikanaca upadaju gdje god žele, a ponajviše u zemlju ovog jebivjetra?!

Abcd
6 mjeseci prije

Mađarima se uopće ne čudim i oni sami su naučili samo osvajati u povijesti. I sada bi osvajali da mogu i pravili veliku mađarsku.

tihobl
6 mjeseci prije

Vijece ministara EU drzi sastanke u Kijevu.
Brisel se preselio u Kijev.

Max
6 mjeseci prije

Nordijska budala.

Bruno
6 mjeseci prije

Pa onaj Borrell ne može osigurati ni svoje hlače da ih ne popiša, unatoč vrsnim pampersicama. Brod je počeo da tone. Miševi bježe.

Zimek
6 mjeseci prije

Ma to je namjerno napravio. Nijw glup ko ostali pa ipak lete kosilice…

Roccos
6 mjeseci prije

Rekao bih da šved malo lagi,prije će biti da se usrao od straha da ne doleti koji eksplozivni dron,možda čak u ukra režiji da mogu po običaju optužiti Ruse.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Puno važnije: gdje je Benčićka živjela ako je to napravila podstanarka u stanu?

Vama je poznato da ministri imaju neke ljude koji se zaduženi za neke stvari?

I, da. Postoje mnoge odvojene grupe. Bilo i bit će. Diplomati, npr.
Doduše, neki naši su to koristili za prenošenje… kojekakvih supstanci…

Zbilja mislite da su SVI trebali imati one potvrde o cijepljenju za putovanja, u vrijeme korone? 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI