fbpx

Švicarski parlament glasuje za legaliziranje istospolnih brakova. No, građani će možda ipak imati posljednju riječ na referendumu.

Istospolni brak

Zakonodavci u Švicarskoj odobrili su zakon kojim se istospolnim parovima omogućava vjenčanje. No LGBT aktivisti to ipak ne mogu nazvati pobjedom, jer su protivnici zakona obećali zakon staviti pod pitanje referenduma.

Glasanje, koje se u petak održalo u oba doma parlamenta, bilo je daleko od jednoglasnog. Nacrt zakona podržalo je 136 zastupnika u Nacionalnom vijeću, s 48 protiv i devet suzdržanih. U Vijeću država 24 zastupnika bilo je za istospolne brakove, 11 njihovih kolega odbilo je tu ideju, a sedam ih je bilo suzdržano.

Nacrtu zakona, koji omogućava legaliziranje istospolnih brakova, a istovremeno omogućuje i lezbijskim parovima pristup donacijama sperme, morat će se suočiti s još jednom snažnom preprekom.

Konzervativna stranka Savezna demokratska unija, koja se zalaže za kršćanske vrijednosti, najavila je da će to pitanje iznijeti na referendumsko glasanje. To znači da će švicarska javnost možda morati odlučiti o tome hoće li istospolni brakovi postati stvar njihove zemlje.

“Ako protivnici pokrenu referendum, spremni smo”, rekao je za AFP Matthias Erhardt iz udruge ”Rainbow Families,” koja zastupa interese homoseksualnih roditelja u zemlji. “Iza sebe imamo 82 posto stanovništva”, rekao je on.

Švicarska je i dalje jedna od rijetkih europskih država u kojoj su istospolni brakovi i dalje protuzakoniti. Saborski zastupnici raspravljaju o tom pitanju od 2013. godine.

Trenutno ova alpska država omogućava homoseksualnim parovima sklapanje takozvanih “registriranih partnerstava,” koja ne pružaju pravo na dobivanje švicarskog državljanstva niti na zajedničko usvajanje djece.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
7 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Može li se donijeti zakon koji bi naložio svim tim “aktivistima” da se prime nekakvog poštenog posla i zarade svoj vlastiti kruh?

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
4 mjeseci prije

Homoseksualni roditelji? Što bi to moglo biti?

Segota
Gost
Segota
4 mjeseci prije

🤔 pa ja mislim da bi to trebalo ovako ;
Mužica NETO primalac
Muž BRUTO davalac!!??

nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije
Reply to  Segota

Jedan ima pičak, a drugi kuricu.

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije

Ako lezbijka dobije dijete umjetnom oplodnjom ili na sličan način, ona je homoseksualni roditelj. I dijete je definitivno njeno.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
4 mjeseci prije
Reply to  gost1983

a,tako,znači ima samo mater,a ćaća je umro pri ejakulaciji.

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije

Tko je rekao da je ćaća umro? Tko je rekao da ima samo mati? Tvoje pitanje je bilo šta je to homoseksualni roditelj, opisao sam ti moguću situaciju u kojoj majka jest roditelj, a istovremeno je i homoseksualna. Čak i otac, teoretski, može tako biti homoseksualac. Prema tome, dvoje homoseksualaca može imati djecu. Oprosti, ali komentar ti je glup, sigurno možeš bolji argument naći od glupih šala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik