Švicarski parlament glasuje za legaliziranje istospolnih brakova. No, građani će možda ipak imati posljednju riječ na referendumu.

Istospolni brak
7 komentara

Zakonodavci u Švicarskoj odobrili su zakon kojim se istospolnim parovima omogućava vjenčanje. No LGBT aktivisti to ipak ne mogu nazvati pobjedom, jer su protivnici zakona obećali zakon staviti pod pitanje referenduma.

Glasanje, koje se u petak održalo u oba doma parlamenta, bilo je daleko od jednoglasnog. Nacrt zakona podržalo je 136 zastupnika u Nacionalnom vijeću, s 48 protiv i devet suzdržanih. U Vijeću država 24 zastupnika bilo je za istospolne brakove, 11 njihovih kolega odbilo je tu ideju, a sedam ih je bilo suzdržano.

Nacrtu zakona, koji omogućava legaliziranje istospolnih brakova, a istovremeno omogućuje i lezbijskim parovima pristup donacijama sperme, morat će se suočiti s još jednom snažnom preprekom.

Konzervativna stranka Savezna demokratska unija, koja se zalaže za kršćanske vrijednosti, najavila je da će to pitanje iznijeti na referendumsko glasanje. To znači da će švicarska javnost možda morati odlučiti o tome hoće li istospolni brakovi postati stvar njihove zemlje.

“Ako protivnici pokrenu referendum, spremni smo”, rekao je za AFP Matthias Erhardt iz udruge ”Rainbow Families,” koja zastupa interese homoseksualnih roditelja u zemlji. “Iza sebe imamo 82 posto stanovništva”, rekao je on.

Švicarska je i dalje jedna od rijetkih europskih država u kojoj su istospolni brakovi i dalje protuzakoniti. Saborski zastupnici raspravljaju o tom pitanju od 2013. godine.

Trenutno ova alpska država omogućava homoseksualnim parovima sklapanje takozvanih “registriranih partnerstava,” koja ne pružaju pravo na dobivanje švicarskog državljanstva niti na zajedničko usvajanje djece.

LGBTšvajcarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Može li se donijeti zakon koji bi naložio svim tim “aktivistima” da se prime nekakvog poštenog posla i zarade svoj vlastiti kruh?

čudila se aman ja
3 godine prije

Homoseksualni roditelji? Što bi to moglo biti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI