Tajni dokumenti u vezi s provokacijom HMS Defendera ostavljeni na autobusnoj postaji

Fregata
10 komentara

Prošli je tjedan BBC izvijestio da povjerljivi dokumenti ostavljeni na autobusnoj postaji sadrže detalje o incidentu HMS Defendera 23. lipnja u blizini Krima, kao i druge osjetljive vojne informacije.

Britanski ministar za nabavu obrane Jeremy Quin izrazio je duboko žaljenje zbog incidenta sa svežnjem osjetljivih vladinih dokumenata, koje je građanin pronašao na autobusnoj postaji u Kentu, a zatim ih predao BBC-u. Novine navodno sadrže informacije o britanskom razaraču, koji između ostalog krši ruske teritorijalne vode. “Ne želim prejudicirati istragu, ali čini se da je to pojedinac pogriješio. Jako mi je žao što se dogodio ovaj incident i istraga će biti temeljita”, rekao je Quin u izjavi za Donji dom u ponedjeljak.

Dodao je da je provedenom istragom “pristup pojedinca osjetljivom materijalu suspendiran”. Na pitanje ministra Healeyja je li špijunaža isključena kao opcija, Quin je rekao “ovo je stvar istrage” i da se “[…] pojedinac sam prijavio kad je saznao da su dokumenti zametnuti.”

“Izgubljeni dokumenti uključuju tajni papir – samo za Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekao je ministar Domu, dodajući da su britanske vlasti “sigurno obavijestile Sjedinjene Države” o incidentu. Dok je Julian Lewis, predsjednik Obavještajno-sigurnosnog odbora, optužio BBC da “dokumente nije predao policiji” odmah, Quin je pohvalio postupke novinske mreže.

“Moram reći da, iako bih više volio da ih je BBC odmah predao, umjesto da se na njih poziva, oni moraju obaviti posao, a također prepoznajem da su se ponašali odgovorno i predali dokumente natrag odjelu”, naglasio je ministar.

Tajni dokumenti i incident s razaračem HMS-a

Govorio je nakon što Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva nije izričito potvrdilo autentičnost dokumenata koje je citirao BBC, a koji su navodno sadržavali analizu potencijalnih posljedica nedavnog prolaska HMS Defendera kroz ruske teritorijalne vode s Krima. Incident 23. lipnja obuhvatio je ruski ratni brod i mlažnjak Su-24M koji su ispucali upozoravajuće hitce u blizini britanskog broda, koji je ignorirao naredbe ruskih graničara i nije smjesta napustio to područje.

Iako Ministarstvo obrane Velike Britanije odbacuje utjecaj Rusije o tom činu, rekavši da je riječ o mirnom prolazu i da nisu ispaljeni hitci upozorenja, BBC je objavio videozapis razarača koji ulazi u Crno more, što je u suprotnosti sa službenim izjavama Londona. Moskva je sa svoje strane optužila London za kršenje ruske granice.

Prema BBC-u, tajni dokumenti ukazuju na to da je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva planiralo “nevin prolazak HMS Defendera kroz ukrajinske teritorijalne vode […] u očekivanju da bi Rusija mogla agresivno reagirati”.

Vijest je dodatno tvrdila da su dokumenti pokazali da se razmatra alternativni put, predviđajući da HMS Defender isplovljava iz “osporavanih voda”.

“Time bi se izbjeglo sučeljavanje, […], ali riskirao je da ga Rusija prikaže kao dokaz da je” Velika Britanija uplašena ili da je pobjegla”, dopuštajući Rusiji utvrđivanje da je Velika Britanija sa zakašnjenjem prihvatila zahtjev Moskve prema teritorijalnim vodama Krima”, izvijestio je BBC, pozivajući se na dokumente.

U novinama pronađenim na autobusnoj postaji u Kentu navodno su se nalazile i informacije o operacijama Velike Britanije u Afganistanu usred povlačenja američke vojske iz te zemlje i razmišljanja Londona o predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj administraciji.

HMS Defenderrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sokre
2 godine prije

THE BLACK LIST Ništa na ovom svijetu nije slučajno pogotovo u vojnim i špinunskim krugovima.

Max
2 godine prije

To je namještaljka…

2 godine prije

Ovo je i gore od onog “pasosa teroriste” kojeg su nasli kad su 3 solitera srusena sa 2 aviona … 🤣
Sve se istopilo – samo “pasos teroriste” ostao netaknut pored zgrade… 🤣

2 godine prije

Jedino mi nije jasno ko u ovakvu “neodgovornost” može da poveruje.

Toni
2 godine prije

Pokušavaju kao za vrijeme WWII što su nasamarili Hitlera podvaljujući lažne planove uz leš na Sredozemnom moru. Zanimljive su te obavještajne “lažne zastave”, te teroristi izgube lične karte ili pasoše na mjestu zločina, te agenti izgube brdo papirnih dokumenata (u eri informatike!)…

2 godine prije zadnji put uredio Toni
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI