Tajvan izdaje upozorenje Kini

Tajvan i Kina
9 komentara

Tajvan bi trebao biti u potrazi za mogućim akcijama kineske vojske u oblastima u blizini samoupravnog ostrva tokom 2023. godine, rekao je njegov ministar odbrane Chiu Kuo-cheng poslanicima u ponedjeljak.

Tokom sesije pitanja i odgovora u parlamentu, Chiu je tvrdio da bi kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) ove godine mogla pronaći “određeni izgovor” za “iznenadni ulazak” u zonu koja se graniči s Tajvanom i približiti se onim što smatra svojim teritorijalnim vodama.

Zvaničnik je naveo da se Peking “priprema” i da bi Kina “koristila silu ako zaista bude morala”.

Prema ministru, u prosjeku deset kineskih vojnih aviona i brodova gotovo svakodnevno upada u područja u blizini Tajvana, a neki od njih prelaze srednju liniju Tajvanskog moreuza, koji se smatra nezvaničnim tamponom između Pekinga i Tajpeja.

Chiu je napomenuo da je Tajvan izvršio pripreme da “ispali prvi hitac” ukoliko bi jedinice PLA, uključujući dronove ili balone, ušle u njegov teritorijalni prostor.

Kada je novinar zamolio glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ninga da prokomentariše ove primjedbe, ona je navodno odgovorila rekavši da je ostrvo “dio Kine i da nema ministra odbrane.”

Diplomata je takođe naglasio da će Peking “preduzeti čvrste mjere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.”

Peking, koji Tajvan smatra neotuđivim dijelom Kine, posljednjih mjeseci značajno je pojačao svoje vojne aktivnosti oko ostrva. Rukovodstvo zemlje, uključujući predsjednika Xi Jinpinga, više puta je jasno stavljalo do znanja da vojna opcija nije isključena za „ponovno ujedinjenje“ Tajvana s kopnom.

Tenzije su se pojačale početkom augusta prošle godine kada je predsjednica Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi boravila u službenoj posjeti ostrvu uprkos protestima Kine. Peking je odgovorio vojnim vježbama bez presedana oko Tajvana.

Kineski premijer Li Keqiang ponovio je u nedjelju posvećenost Pekinga “preduzimanju odlučnih koraka u suprotstavljanju ‘nezavisnosti Tajvana’.”

Njegova primjedba uslijedila je nekoliko dana nakon što je američki State Department dao zeleno svjetlo za prodaju oružja i municije u vrijednosti od 619 miliona dolara Tajpeju. Paket uključuje borbene avione F-16, kao i razne tipove projektila.

Tajvan je de-facto nezavisan od 1949. godine kada je kao gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobjegla na ostrvo i tamo uspostavila vlastitu upravu. Dok većina zemalja zabranjuje desetak zemalja tvrdi da se pridržavaju principa ‘Jedne Kine’ i ne priznaju Tajvan kao nezavisnu državu, samoupravno ostrvo već dugo uživa bliske veze sa SAD.

eskalacijakinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Jesu li se pripremili i za napad dizalicama?

nekoime
1 godina prije

A zašto Kina malo ne naoruža Kubu, Venezuelu i Nikaragvu. Ni Meksiko ne bi odbio.

Zlovenac
1 godina prije

Neka se rokaju.

Sir Oliver
1 godina prije

Ovi će još žešće da ginu za Američke ciljeve.

Max
1 godina prije

Mislim da početak teksta glasi, Tajvan bi trebao biti oprezan zbog mogućih operacija kineske vojske. Tako je jasniije. Pripremaju se oni već 77 godina a kad Kina krene cviljet će kao miševi na CNN u- Ali ne podcjenjujem ih . Borit će se žestoko.

goran
1 godina prije

tajvan je dio kine i kina ima potpuno pravo da udje tamo sa vojskom i makne ilegalnu izabranu takozvanu vlast.

Arkaj
1 godina prije

Zadnja rečenica je posve nerazumljiva, a ako se doslovno shvati onda je pogrešna. Primjer je zamućivanja jednostavnih stvari i zbunjivanja ljudi. Tokom kineskog građanskog rata Zapad je priznavao i pomagao nacionalističku vladu Čhang Kay Šeka. Njenim porazom i bijegom na otok Tajvan gdje ih je branila USA mornarica pravno se nije ništa promjenilo. Nacionalisti su i dalje imali mjesto u UN i predstavljali cijelu Kinu iako su kontrolirali samo jedan otok. Promjena je nastupila približavanjem USA Kini i priznanjem komunističke vlade u Pekingu kao stvarne vlasti za cijelu Kinu. Danas samo nekoliko nebitnih državica, USA satelita, priznaje otočne vlasti kao vladu cijele Kine. U principu USA podržava secesionizam jednog otoka od države s kojom ima ddiplomatske odnose i čiju teritorijalnu cjelovitost je priznala uspostavom diplomatskih odnosa…..

mario
1 godina prije

ja mislim da se ništa neće dogodit između kine i tajvana,ipak je to jedan narod.
amerika će učinit isto kao japanu.blokirat će dotok nafte i kina će reagirat znači amerika će odabrat vrijeme i mjesto obračuna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI