Talijanski kardinal među 10 osoba koje je Vatikan optužio za značajan slučaj koji uključuje pronevjeru, pranje novca i iznudu

Italijanski kardinal Angelo Becciu
6 komentara

Vatikan će procesuirati 10 osoba, uključujući talijanskog kardinala Angela Becciua, u slučaju koji uključuje pronevjeru i iznudu. Optužnice se smatraju povijesnim okršajem pape Franje sa zločinom povezanim s crkvom.

Sveta Stolica objavila je u subotu da je Becciu i još devet osoba naloženo da će im se suditi za navodne zločine proizašle iz vatikanske kupnje luksuznog imanja u Londonu, kao i spekulativnih ulaganja, koja su rezultirala ozbiljnim financijskim gubicima za crkvu.

Kardinal je optužen za pronevjeru, zlouporabu položaja i podređivanje. Talijanka koja je radila za visokog crkvenog dužnosnika također je optužena za pronevjeru.

Među njihovim optuženicima su bivši šefovi vatikanske jedinice za financijsku obavještajnu službu, kao i dva talijanska brokera, koja su sudjelovala u mračnom dogovoru. Optužbe uključuju iznudu, prijevaru i pranje novca.

Također su podignute optužnice protiv četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima. Dvije su tvrtke smještene u Švicarskoj, jedna u Sjedinjenim Državama, a jedna u Sloveniji.

Suđenje će započeti 27. srpnja, navodi se u priopćenju Vatikana.

Becciu je sada postao najviši dužnosnik crkve sa sjedištem u Vatikanu optužen za financijske zločine. Prema Christopheru Lambu, dopisniku iz Rima za katolički časopis The Tablet, kardinalova optužnica je bez presedana.

“Ovo je prvi put da je kardinal procesuiran na ovaj način, a odluka o optužbi označava novi, i potencijalno presudni korak u reformama pape Franje o vatikanskim financijama”, napisao je.

Prema crkvenom zakonu, pontifikat je morao osobno odobriti odluku o podizanju optužnice protiv Becciua. Talijanski kardinal uvijek je zadržavao nevinost tijekom istrage afere koja je započela 2019. Međutim, napustio je čelno mjesto u Vatikanskom državnom tajništvu prošlog rujna nakon što su se pojavile optužbe za pronevjeru.

Potez dolazi manje od mjesec dana nakon što je glavni financijski nadzor Vijeća Europe pozvao Vatikan neka osigura transparentnost postupaka za kazneni progon visokih dužnosnika, optuženih za pranje novca i druga kaznena djela. Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranje terorizma primijetio je da postupak za dobivanje papine suglasnosti za pokretanje pravnog postupka protiv starijih svećenika “nije u potpunosti transparentan”.

U travnju je papa Franjo izdao odredbu kojom je omogućio da se biskupima i kardinalima, koji rade u Vatikanu, sudi od strane laičkog suda. Prije ove reforme stariji su svećenici odgovarali samo tijelu visokih crkvenih dužnosnika, poznatom kao Kasacijski sud.

MalverzacijeVatikan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iiiistina
2 godine prije

ima oko ovoga još zanimljiva vijest a rječ je o mladiću amateur computer programmer,….evo naslova:..
Je li tijelo 15-godišnjeg Carla Acutisa doista neraspadnuto?Carlo Acutis umro je od leukemije 12. listopada 2006. u dobi od 15 godina. 14 godina kasnije, u subotu 10. listopada 2020. proglašen je blaženim …
Rođenje: 3. svibnja 1991., London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Preminuo: 12. listopada 2006., Monca, Italija
Pogreb: 6. travnja 2019., Church of Saint Mary ‘Maggiore’, Assisi, Italija
“Koliko god bio dug ili kratak,
zemaljski život tek je putovanje.
Cilj nije ovdje.
Važno je odabrati put, odvažiti se i krenuti.”comment imagecomment image

2 godine prije zadnji put uredio iiiistina
Brkan
2 godine prije

Lako bi se sada moglo dogoditi da se papa Francek ne vrati ziv iz bolnice.
Slicno kao sa prvom velikom vatikanskom financijskom aferom sedamdesetih kada je papa odapeo.

Čudan lik
2 godine prije

Vatikanska banka i dalje pere mafijaški novac od droge, prostitucije i drugih oblika kriminala pod blagoslovom pape!
https://hr.wikipedia.org/wiki/Skandal_Vatileaks

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI