Zatvorena ambasada Vatikana u zemlji Centralne Amerike

Crkva La Merced u Granadi
21 komentar

Otpravnik poslova Vatikana napustio je Nikaragvu u petak, saopštila je Sveta stolica, nakon zatvaranja ambasade na zahtjev vlade. Ranije ovog mjeseca, papa Franjo je dao oštre komentare u pogledu nikaragvanskog vodstva zbog njegovog tretmana prema Katoličkoj crkvi.

U članku objavljenom u subotu, Vatican News je izvijestio da se monsinjor Marcel Mbaye Diouf preselio u susjednu Kostariku

Ministarstvo vanjskih poslova Nikaragve u ponedjeljak je objavilo da je prekinulo diplomatske odnose s Vatikanom, tražeći da zatvori svoju misiju u zemlji.

Prošle sedmice, Sveta Stolica je izrazila „ duboku zabrinutost zbog porasta nasilja širom zemlje i smanjenja prostora za dijalog i pregovore između vlasti i civilnog društva u posljednjih nekoliko godina. ”

Predstavnici Vatikana pozvali su na nastavak dijaloga između različitih političkih snaga u Nikaragvi i „ povratak mirnom suživotu. ”

U međuvremenu, govoreći prošlog petka za internetsko izdanje Infobae, sam papa Franjo je sugerirao da je predsjednik Nikaragve Daniel Ortega „ mentalno neuravnotežen. ”

Papa je nastavio porediti svoju vladu sa „ komunističkom diktaturom iz 1917. godine ili Hitlerovom diktaturom iz 1935. godine. ”

Franjo je naveo 26-godišnju kaznu koju je prošlog mjeseca izrekao nikaragvanski sud katoličkom biskupu Rolandu Alvarezu zbog optužbi za podrivanje vlade, širenje lažnih informacija, ometanje funkcija i neposlušnost

Bio je među nekoliko stotina pojedinaca koje su vlasti u Managvi označile kao izdajnike i oduzele im državljanstvo zbog „ činjenja djela koja potkopavaju nezavisnost, suverenitet i samoopredjeljenje naroda, te za podsticanje nasilja, terorizma i ekonomske destabilizacije. ”

Dok je 222 od tih ljudi kasnije deportovano u SAD, Alvarez je odbio da se ukrca u avion i završio iza rešetaka.

Odnosi između Katoličke crkve i vlade Nikaragve su u silaznoj putanji otkako su masovni protesti počeli 2018.

Ortega je brzo okrivio umiješanost SAD za nemire, insistirajući na tome da opozicija pokušava izvesti državni udar. Njegova vlada je nakon toga zabranila sve političke skupove.

Nikaragvanski predsjednik opisao je katoličke sveštenike koji su davali sklonište demonstrantima ili suosjećali s njima kao ” teroriste “, a desetine vjerskih ličnosti su zatvorene.

NikaragvaOrtegaVatikan
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
joškoboško
1 godina prije

Nagradno pitanje za 1 Euro. Kako se zahod zove u Vatikanu pri svetoj stolici.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Uh ! Strašno mjesto za život .. Uistinu – strašno 😎 ——>>>> youtube.com/watch?v=z3I4Ptv8NZM 🥸

Ico
1 godina prije

Vatikanci su TUMOR na tkivu čovječanstva! Smrt Vatikancima!

Ico
1 godina prije

Josip Bozanić po nacionalnosti nije Hrvat, nego Vatikanac, odnosno protuhrvatski smrad!

tatamata
1 godina prije

i zato vjera i duhovna posvecenost nikad ne bi trebali imati vezu sa politikom , jer se radi o narodu i bogu ,a ne o narodu i interesima nekolicine .. . na zalost , a i povjest je to pokazala uz manjinu svecenika koji su stvarno tezili da budu veza izmedu naroda , duhovnosti i Boga bez politike,, vecina je sluzila kao aparat politike i za kontrolu naroda radi materijalnih interesa,i uvijek uz jacega ili silu , sto opet znaci …biznis i korist gdje ti isti nikad nisu bili pacenici ili su dozvolili da budu pacenici , a kao suosjecaju se sa narodom u toj patnji … da se prisjetimo ,sto je bilo zadnje ,,…. Cijepite se ,vjerojatno radi donacija

Ico
1 godina prije

Vatikanci su na području ( zadnje područje u Evropi ) Hrvatske provodili vatikansko-katoličku inkviziciju ( pljačku Hrvata ) sve dok im to nije dekretom zabranila carica Marija Terezija. Vatikanski ugovori su nastavak vatikansko-katoličke inkvizicije nad Hrvatima s ciljem pljačke Hrvata!

Ico
1 godina prije

Prije zatvaranja ambasade u Nikaragvi je Daniel Ortega trebao pobiti sve osoblje ( Vatikance ) vatikanske ambasade, jer je Vatikan ( Vatikanci= Josip Bozanić&co ) najveći neprijatelj Hrvata.

Ico
1 godina prije

Papa Franjo je vatikanska lopina koja propagira ” vatikansku diktaturu” nad čovječanstvom”!

Ico
1 godina prije

Ambasadu Vatikana u zemlji Centralne Afrike treba ” sravniti sa zemljom”!

Max
1 godina prije

Nikaragva je često bila sinonim za patnju i siromaštvo to treba promijeniti. Protokol nije bitan.

Kalle balle
1 godina prije

Kad je papa urlao cjepite se covid 19 iglom umro je i crkva je umrla. Zivio Isus i direktno komuniciranje, meditaciju sa Bogom bez trulog svecenstva. Novac i smrad

Karma
1 godina prije

Fajzer papa, zatvorit Vatican

abc
1 godina prije

Vatikanci su satanisti.

hahenaz
1 godina prije

Vatikan je najveci neprijatelj Hrvata i jedan od najvecuh neprijatelja ikad.

Nama treba nasa katolicka Crkva sa sjedistem u ZG nasa pravoslavna jedna crkva za sve pravoslavce u Ex Yu sa sjedistem u BG i Samostalna Islamska Zajednica sa sjedistem u SA.

Iliri kao jedan od najstarijih i najjacih naroda Europe ne bi trebali da sluze nikome u nicemu.

KISIK
1 godina prije

Isus ,sa svojim učenjem, je čista SUPROTNOST vatikanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI