fbpx

Telenor Švedska potpisao prvi komercijalni 5G sporazum na svijetu

Telenor

Mreža je instalirana i aktivirana u proizvodnom pogonu proizvođača industrijskih alata Atlas Copco u Sickli u Stockholmu i koristi najnoviju bežičnu tehnologiju.

Telenor Švedska potpisao je, kako se tvrdi, prvi komercijalni ugovor na svijetu za privatnu 5G mrežu.

Mreža je instalirana i aktivirana u proizvodnom pogonu proizvođača industrijskih alata Atlas Copco u Sickli u Stockholmu, u suradnji s Fujitsuom. Temelji se na Ericsson Industry Connectu i koristi najnoviju bežičnu tehnologiju i spektar od 3,7 GHz.

Sporazum će utrti put sljedećoj generaciji pametnih tvornica, a tehnologija stvara potpuno nove uvjete za industrijski sektor kako bi mogao nastaviti digitalizirati i usmjeriti svoje poslovanje, navodi se u priopćenju tvrtke.

“Vrlo ohrabruje činjenice što učvršćujemo svoju vodeću poziciju na tom polju s obzirom na to da je Telenor sada prvi operater na svijetu koji je sklopio komercijalni 5G ugovor s Atlas Copcom, zasnovan na Ericsson Industry Connectu. Znamo da će privatne mreže biti važan dio slagalice za industrijski sektor i zajedno sada činimo ogroman korak prema Industriji 4.0”, rekao je Andreas Kristensson, voditelj Interneta stvari i novih tvrtki u Telenoru u Švedskoj, za informativnu kuću IT-Kanalen.

Prema Kristenssonu, prije završetka 2020., tvrtka planira povezati još dva partnera u Švedskoj sa spektrom industrijske proizvodnje 5G. Kao jedan od prvih operatora na svijetu, Telenor nudi paket rješenja za privatne mobilne mreže po mjeri za tvrtke i pametne tvornice u prerađivačkoj industriji.

Trenutno je u tijeku velika transformacija u proizvodnoj industriji, gdje procesi, proizvodi i usluge postaju sve više digitalizirani i povezaniji. Međutim, veza se i dalje održava uglavnom putem kabela, što podrazumijeva veće troškove održavanja, a smanjuje učinkovitost i fleksibilnost poslovanja. Primjerice, Lars Eklöf, predsjednik odjela za industriju motornih vozila Atlas Copco, rekao je da je više od 90 posto alata povezano sa sustavima kupaca, uglavnom pomoću fiksnih spojnica.

Atlas Copco švedska je multinacionalna industrijska tvrtka osnovana 1873. Razvija, proizvodi i servisira industrijske alate i opremu, uključujući zračne kompresore, u vezi s čim se smatra među svjetskim liderima. U 2019. godini globalni prihodi tvrtke iznosili su 104 milijarde kruna (11,6 milijardi dolara). Tvrtka zapošljava osoblje koje broji oko 39.000 ljudi.

Telenor je norveška multinacionalna telekomunikacijska tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, sa sjedištem u Fornebuu, u blizini Osla. Jedna je od najvećih svjetskih mobilnih telekomunikacijskih tvrtki, koja posluje širom svijeta, ali se uglavnom fokusira na Skandinaviju i Aziju, s mrežama u devet zemalja.

3 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bosanac
Gost
Bosanac
17 dana prije

Cuj vecinskom drzavnom vlasnistvu u trulom kapitalizmu, a nasi ovdje pozurili sve da rasprodaju i to bez punomoci pravih vlasnika – naroda (drustva – sve bilo drustvena svojina ako se sjecam u proslom sistemu).

Prvi macici se u vodu bacaju (about commercial 5G in Sweden), tako da: Svedjani ucite plivat i pocnite mijaukat.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
17 dana prije

Svedja mi se svedska bozicna tehnologija
koja ce ubrzati nas susret sa svetresnjim :

ZA NASU LJUBAV,
ZA NASU SRECU !

Bosanac
Gost
Bosanac
17 dana prije

Pravi svedjani su s’nama, s’vedjanima 🙂
Al imaju i oni puno kukolja u svom zitu 🙂

Waldau
Gost
Waldau
17 dana prije

Značajan doprinos sterilizaciji kako domaćeg tako i migrantskog življa. Nadam se da neće imati mnogo karcinoma, Ali zato farmaceuti trljaju ruke. Osim toga G5 ne donosi ništa novog osim veće izloženosti zračenju.

Skurija
Member
Skurija
17 dana prije

I mi ćemo to imati za 30 god, ako nas bude

Stara kuka
Gost
Stara kuka
17 dana prije

E sada bi bilo jako zanimljivo istražiti na koji način će ta 5G mreža utjecati na poslovanje tog proizvođača industrijskih alata i opreme. Koliko će smanjiti troškove, kako će se odraziti na broj zaposlenih, kako i koliko će utjecati na produktivnost pa i na okoliš . Hoće li i koliko uvećati rentabilnost poslovanja i profite.

Naravno da takvu analizu i podatke nikad nećemo dobiti. ali koliko sam do sada mogao čitati o čitavom programu “Industrija 4.0” kojeg je i ovo dio daleko najveći utjecaj će imati na broj zaposlenih. Odnosno na dramatičan gubitak radnih mjesta koji sa samo u EU mjeri desecima milijuna izgubljenih radnih mjesta koja će preuzeti roboti, komputeri i ostala automatizacija. Promjene na ostalim poslovnim pokazateljima kao produktivnost, troškovi nevezani uz prava zaposlenika, profit ili tržišne cijene proizvoda nisu ni izbliza toliko izrazite. Jedino pretpostavljam da će bitno porasti zarade i bonusi top menadžmenta takvih poduzeća.

Sve u svemu uvođenje ovakvih tehnologija neće sa stanovišta društva dovesti do nikakvih značajnijih poboljšanja ali će zato stvoriti armije “suvišnih ljudi” za čijim znanjima i vještinama više neće biti potrebe i koji će postati ovisni o državnoj pomoći u obliku “garantiranog dohotka” ili nećeg sličnog.

rjgfiuernutvnerubver
Gost
rjgfiuernutvnerubver
17 dana prije

Instalirana je 5G prije godinu dana u jednom skladištu LG-a a umjetna upravlja njome, neda mi se to sad tražit. Prvo će ići sa frekvencijama ispod 1Ghz pa onda ovaj spektar od 3.7 Ghz a onda će prjeći na onaj do 100 Ghz. Problem ovog zadnjeg je to što će vani trebati svakih 100-150 metara odašiljač, znači autocesta svakih 150 metara odašiljač, no to će riješiti sa onim satelitima kojih će biti stotine tisuća iznad naših glava a tada ćemo već biti u rackuu.

Kristobald
Gost
Kristobald
17 dana prije

stavio bih “minus” na ovaj komentar, jer mi se ne dopada takva perspektiva budućnosti, al ke smatram točnom, pa zato plus :/

rjgfiuernutvnerubver
Gost
rjgfiuernutvnerubver
17 dana prije

Treba biti iskren prema sebi i ne lagati sebi, stoga istinom uvijek kao svjetlom bez obzira što mi ne ide u prilog jer ju mogu hendlati pošto imam mentalne snage za to. Svjestan sam i da drugi nemaju snage hendlati brutalnu istinu ali što je tu je.

8 putnikkk
Gost
8 putnikkk
16 dana prije

Evo ja dobio otkaz u atlas copco danas,ali ne u svedskoj.Zavrsio project i sad sam bez posla i stana.Imao na poslu laser za radno vrijeme ,stisnes na broj projecta i sef zna koliko sati radis na projectu,kad je pauza se odjavis kao stoperica.Djelili su maske juce u firmi i dokument o ponasanju za vreme korone.A svi radnici rade nema stajanja sekunde.Radnike iznajmljuju, nemaju svoje,samo sefovi.lp

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x