The Guardian: “Zapad nije primijetio nastanak rusko-kineskog kolosa”

Rusija i Kina
9 komentara

Vladimir Putin i Xi Jinping, koji je Moskvu posjetio uoči summita skupine G20 u Hamburgu, dogovorili su kako će zajednički tražiti diplomatsko rješenje sjevernokorejske krize, piše The Guardian. Ovaj zajednički stav o Sjevernoj Koreji odražava jačanje saveza između dviju zemalja, koji od strane zapadnih zemalja općenito nije dobro prihvaćen. Zbližavanju Moskve i Pekinga je doprinijela i “nepredvidivost” Donalda Trumpa, nove mogućnosti su stvorene i zbog slabljenja vodeće uloge Sjedinjenih Država u svijetu, navodi britanski list.

“Na sastanku u Moskvi su Vladimir Putin i Xi Jinping obećali da će raditi zajedno na mirnom rješenju krize u Sjevernoj Koreji, koja se sve više produbljuje. Ovaj diplomatski duet je oštro u suprotnosti s nepristojnim prijetnjama i taktikama pritiska Donalda Trumpa”, piše The Guardian.

Britanski list podsjeća kako je zajednička o situaciji u Sjevernoj Koreji zapravo odraz šireg strateškog rusko-kineskog saveza, kojeg na Zapadu uglavnom ne primjećuju. Približavanje dviju zemalja je pomoglo “nestabilno ponašanje” u Bijeloj kući i mogućnosti koje su nastale slabljenjem američkog vodstva u svijetu.

Rusko-kineska lokomotiva uzima zamah, a Trump na njegovom putu izgleda kao bespomoćni lik iz stripa s nogama vezanim za tračnice”, piše britanski list.

Važno je napomenuti kako suradnja između Moskve i Pekinga ide daleko izvan Korejskog poluotoka. Dvojica čelnika su se složila da će promicati suradnju i uzajamno podržavati zaštitu njihovog suvereniteta, nacionalne sigurnosti i interesa.

“Osim toga, Rusija i Kina su sve glasniji u mnogim ključnim međunarodnim pitanjima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sastanak dvojice lidera se poklopio sa sjevernokorejskim testiranjem interkontinentalnog balističkog projektila. To oružje može značajno povećati napadačke sposobnosti Pjongjanga”, naglašava se u članku.

“Testiranje Sjeverne Koreje je izazvalo prosvjede Japana i Južne Koreje. Međutim, obje zemlje, tradicionalni američki saveznici, tražili su pomoć na sjeveru, a ne u Washingtonu. Japanski premijer Shinzo Abe je rekao da ga posebno raduje konstruktivna ulogu Rusije i Kine, što ukazuje da je Trump samo pogoršava situaciju”, piše The Guardian.

“Novoizabrani južnokorejski predsjednik Moon Jae-in obećava da će obnoviti odnose s Pjongjangom, što je u suprotnosti s pristupom od Bijele kuće. Nakon što je održao jalov sastanak s Trumpom, čelnik Južne Koreje je bio dolazi pod značajnim rusko-kineski pritiskom i bio je prisiljen obustaviti razmještanje američkih sustava proturaketne obrane na poluotoku”, nastavlja britanski list.

Kineski i ruski lideri također dijele još jednu zagonetku. Oni misle da je najbolji način da se pozabave Trumpom i da zarade prednost na summitu G20 ako nastupe zajedno.

Tijekom sastanka u travnju Xi Jinpinga s Trumpom, američki predsjednik je osobno pozvao Kinu da mu pomogne u vezi Sjeverne Koreje, a kasnije je tvrdio da su uspjeli. No kasnije, Bijela kuća je počela izražavati nezadovoljstvo, tvrdeći kako Peking ne čini dovoljno da se riješi problem.

Sada blef Trumpa može biti raskrinkan. Prije je bio pred teškim izborom između bombastičnog zveketanja oružjem i potrebe za diplomatskom “pobjedom”, koja bi mu omogućila da ne pokrene rat”, piše britanski list.

U Hamburgu kineski vođa u zamjenu za pomoć može zahtijevati više ustupaka od Trumpa o kontroverznim pitanjima. No, on će morati pažljivo postupati, uzimajući u obzir “prolaznost” američkih vođa.

Prema pisanju lista, čelnik Bijele kuće će biti u slabijem položaju na sastanku s Putinom, obzirom na razne istrage o navodnim “odnosima njegovog predizbornom tima s Moskvom”. Na summitu G20 će se ruski predsjednik moći prikazati kao scenu “odgovorni globalni lider, koji je istovremeno napraviti puno više od bahatog Trumpa što mu je potrebno, na primjer, za ukidanje sankcija vezanih za Ukrajinu”.

Diletant Trump bi trebao probati, ali će se beskorisno bacati na iskusnog, snažnog ruskog lidera s crnim pojasom u džudu”, upozorava The Guardian.

savez
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

“Diletant Trump bi trebao probati, ali će se beskorisno bacati na iskusnog, snažnog ruskog lidera s crnim pojasom u džudu”,

Ha ha ha………..like za Guardian.

StarDam
6 godine prije

Što li Guardian sere. Nije Trumpova glupost ta koja je bacila Rusiju i Kinu u bratski zagrljaj već dugogodišnje rovarenje globalista u liku Dubya i Obmane.

Klaić
6 godine prije

Sad se vidi da oni koji su bili navodno prijatelji Rusije ( kao oni prijatelji Sirije ) su zagovarali da Kina i Rusija ne mogu biti prijatelji. Ti briznici za sudbinu Rusije su tvrdili da Kinez zeli uzeti Daleki Istok i da ce u tome uspjeti. Prasili su narod Baba Rogom. Bio je jedan mali broj ljudi koji su bili dalekovidniji i tvrdili su… bas ono sto se danas dogadja a to je – Kina je najvazniji partner Rusiji. Kina cuva ledja Rusiji i garant je da nikoja sankcija na Rusiju nece uspjeti jer su van UN, ilegalne i Kina je uvjek tu da uskoci. Ovo partnestvo ne pociva na odnosu, jedan je gazda a drugi vazal nego na ravnopravnom odnosu. Ovo je partnerstvo dva ravnopravna diva, dvije velike nacije, dvije super sile. Sigurno da Rusija i Kina nisu u svemu podjednako jaki, jedan ima sirovine, sposobne znastvenike i nuklearno… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Al ih pali britanska stampa… Majstori propagande..

priceless
6 godine prije

The Guardian?
smrdi na pilu… i to naopako

Crni žutokjunac
6 godine prije

Ne misli li neko da je Rusija namjerno bačena u zagrljaj Kini, a mi smo sve bliže velikoj tarapani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI