Cipar postao izraelska pokrajina i stvara potencijalna žarišta novih sukoba

Cipar i Izrael
24 komentara

Kao što možete vidjeti na snimci koju je objavilo zapovjedništvo izraelske vojske, jedna izraelska brigada od 500 vojnika je sudjelovala u vojnim vježbama rutinskog zauzimanja planine Troodos na Cipru.

Što se dogodilo? Kako to da su Ciprani, koji oduvijek podržavaju borbu Palestinaca u pravu na život u vlastitoj domovini, postali su pokrajina “Židovskog carstva”?

Odgovor je jednostavan. Cipar je kapitulirao pristajući na sporazum o izgradnji plinovoda od Izraela do Europe.

Početkom travnja se nešto saznalo o prijedlogu za izgradnju pomorskog plinovoda dugog 2000 kilometara, koji bi trebao povezati plinska polja koja se nalaze u moru između Gaze i Cipra s Grčkom, možda i Italijom.

Sporazum o plinovodu između Izraela, Italije, Cipra i Grčke izostavlja Turke, kao i Palestince.

I dok se Pojas Gaze suočava s energetskom krizom koja je dosegla kritične razine, jer električnu energiju dobiva manje od tri sata dnevno, Izrael za sebe želi profit milijardi dolara od velikih rezervi prirodnog plina koje se nalazi uz obalu Gaze, duboko u palestinskim teritorijalnim vodama, pod pretpostavkom da one uopće postoje.

Yuval Steinitz, ministar energetike Izraela, pozdravio je projekt plinovoda, rekavši kako bi trebao proraditi do 2025. Godine i da će on biti “početak prekrasnog prijateljstva između četiri mediteranske zemlje”.

Naravno da nisu sve mediteranske zemlje dio ovog unosnog sporazuma i može se predvidjeti da je on recept za katastrofu, a plinovod i njegova prateća postrojenja će biti prve mete. Regija je nestabilna, a Cipar ovim na kocku stavlja vlastiti suverenitet.

Naime, pomorske granice, pa tako i one plinskih polja, na istoku Mediterana uopće nisu jasno definirane. Pojas Gaze, Libanon u južnom dijelu, pa i Turska, tvrde da polažu jednaka prava na eksploataciju plina i da su iz posla izbačeni jednostranom odlukom židovske države.

I dok Turska, sa Sjevernim Ciprom, vjerojatno nema prava da se upliće u ovaj posao, Pojas Gaze i Libanon itekako imaju.

U ovom scenariju bi istočni dio Sredozemnog mora u kratkom vremenu za nemilosrdne globalne operatere mogao postati bojno polje.

Aktualno vodstvo Cipra je shvatilo da se zemlju moralo pretvoriti u izraelsku pokrajinu, jer je to bio jedini način da se otme palestinski plin.

I kao što je prikazano na snimci nedavnih vojnih vježbi, Cipar sada uživa zaštitu svog “starijeg brata” Izraela. Izraelsko-ciparska zajednička vojna vježba je provedena kako bi se poslala poruka Turskoj, ali i drugim akterima u regiji, da će se u svakom pokušaju uplitanja u njihov projekt krađe plina prvo morati suočiti s brutalnošću izraelske vojske.

Mediteranski plinovod
Mediteranski plinovod
Plinovodsavez
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Grcka gubi opet na svetskoj sahovskoj tabli. Rasprodaje se. Grci mogu pobediti samo nas iz MK i nama slicnih na Balkanu… Mi trcimo da im napunimo jevtine apartmane, a ona nas koci u EU. Zasto? pa da ima vise za nju i da nas ucenjuje. Ali eto okrece se kolo istorije…

žrec
6 godine prije

Ne razumijem baš ove smjerove plinovoda. Što nije jednostavnije gurati sve sa istoka na zapad, preko Egipta, Libije, eventulano Tunisa pa u Europu preko Mediterana? Djeluje čak i jeftinije.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Prvobitni plan je Putin unistio gas katrasko-zidovski
preko Sirije za EU..Ovaj novi podli plan ce isto Putin unistiti radi Turskog toka koji ce jedan krak ici Grcka-Makedonija -Srbija za EU…Pa kako to Grci da dozvole da pred nosom im tece gas za Italiju (EU) a oni da dobivaju iz Tursklog toka….
Ovo nema smisla ni logike sto sanjaju Zidovi bez odobrenja Putina. A dali ce dozvoliti konkurenciju Rusi ne nece, zato i ratuju u Siriji da nedozvole Katarsko -Zidovski tok..
Zidovi sanjaju previse ?? Bice ponovo Putinovo NJET.

Osoba C
6 godine prije

Prije dva tjedna kabinet izraelskog premijera Netanyahua ovlastio je Israel Electric Corporation da uvede redukciju struje u Gazi, tako da tamošnji stanovnici imaju struju 3 do 4 sata dnevno. Navodno su vlasti sa Zapadne obale pod Mahmoud Abbasom prestale plaćati opskrbu struje za Gazu od oko 30%. Vlast u Gazi drži suparnički Hamas. Jedina električna centrala u Gazi, gdje živi oko 2 milijuna ljudi, ostala je bez goriva i zatvorena je od travnja, pa je Egipat, prije par dana, otvorio granični prijelaz i dostavio oko milijun litara goriva za njen rad.
A ovo sa grčkim dijelom Cipra je samo još jedna nova neuralgična točka u ovom dijelu svijeta.

Alen
6 godine prije

Ma kakvi vise plinovodi i rute istih.. Zidovi to sve zapetljavaju i prave svadje radi svojih sasvim drugih ciljeva…
Isti su vlasnici svjetske ekonomije i novcanih tokova , njima to nije bitno..

subaru
6 godine prije

Pošto znamo čija je jewropa zna se i onda koji će plinovodi imati svesrdnu prednost.

Zvrk
6 godine prije

nije neko iznenađenje, poznato je da izraelske postrojbe i zrakoplovci imaju vježbe po grčkoj.

Brainstorm
6 godine prije

ma kakav plin. oni ce pumpati resurs planeta zemlje a mi moramo raditi u tvornicama oruzja da bi im nekako mogli platiti. neka si oni kupuju oruzje negdje drugdje a nasi radnici bolje da prave vjetroelektrane.

ujujujuuuuu
6 godine prije

bravo izrael.

Brane
6 godine prije

Ovo dodatno ubija i onako upitnu rentabilnost LNG terminala na Krku, zbog izgradnje kojeg se rvacka dodatno zadužuje, kako bi zadovoljila gazde iz washingtona. Realno, nasumično izabrana djeca iz starijih grupa u vrtićima bi mudrije vodila rvacku politiku od prodanih retarda iz sdp-hdz stranke.

ŠUNJE
6 godine prije

Što se tiče vježbe na CIPRU vojna vjezba brzog odgovora kao i svaka druga. Suradnja i druženje dviju vojski…pozadina svega je i geopolitička neminovno te pokazivanje spremnosti….ali stvarno populistički napisat da Cipar postaje pokraina…..netreba se bojati ni ruskog ni židovskog kapitala i želje za ulaganjem…samo odvagati što je u konačnici bolje za NAS, a naposljetku snositi teret svih političkih odluka ma kakve one bile …

Podržavam Izrael u nastojanju da savlada sve poteškoće u stvaranju svoje zemlje,ma kako one grubo prezentirane u mnogim medijima i mnogim nevladinim udrugama.

ŠUNJE
6 godine prije

Stand Up for Israel. Stop Assaults on Israel’s Right to Exis

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI