Akcije SAD-a su zbližile Rusiju i Kinu – Treba li se bojati Kine kao globalističke sile?

xi jinping
22 komentara

U medijima se puno govori o mogućnosti stvaranja vojnog i političkog saveza između Rusije i Kine, prije svega zbog problema koje ove dvije zemlje imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama. No je li to moguće i treba li takav savez Moskvi i Pekingu?

Osloniti se na stvaranje neke vrste službenog saveza se ne isplati. Osim toga, Rusija i Kina tvrde kako njihova suradnja nije usmjerena protiv trećih zemalja, dok stvarni savez između ove dvije zemlje već postoji, posebno u političkom smislu.

To što ga obje zemlje ne priopće službeno može biti trik i taktika vlasti u Pekingu i Moskvi. Kina i rusko vodstvo ne žele sukob, ako službeno najave stvaranje saveza to znači da se ujedinjuju protiv nekoga. Stoga je ovakva vrsta de facto, ali neobjavljenog saveza, najbolja opcija.

Kina je već duže vrijeme na meti Washingtona. Ne samo za vrijeme predsjednika Trumpa, nego još od početka drugog mandata Baracka Obame, koji je izrecitirao takozvanu ”Obaminu doktrinu”, što je zapravo bio plan vladajućih krugova u Washingtonu o proboju u azijsko-pacifičku regiju. Obama je Kinu otvoreno nazvao jednim od glavnih američkih konkurenata, pa čak i neprijatelja u svijetu.

Naravno da je Peking ogorčen zbog ovakvog dugogodišnjeg odnosa američkih administracija. Nedavno je redatelj Oliver Stone ruskog predsjednika Vladimira Putina u filmu upitao je li istina da se Rusija i Kina sve više približavaju zbog Sjedinjenih Američkih Država? Putin je potvrdio tu tezu, jer je očito da SAD čine sve da bi što više zbližile Moskvu i Peking.

Nije tajna da Kina ima teritorijalne sporove s gotovo svim pacifičkim susjedima, od kojim mnoge podržavaju SAD. Tu je i problem Tajvana i uvijek se postavlja pitanje mogu li ove napetosti dovesti do sukoba između dvije supersile ili će prevladati logika zdravog razuma, prije svega zbog bliskih gospodarskih veza između dviju država?

Kina je već rekla da ne želi sukob ni sa Sjedinjenim Američkim Državama, ni Japanom, niti bilo kojom drugom zemljom i da se želi razvijati u uvjetima mira i stabilnosti. No, većina Kineza, narod i vlada, vjeruje da Zapad, prije svega Sjedinjene Američke Države i Japan, ne želite vidjeti jaku Kinu, jer Washington i Tokio nemaju nikakve koristi od snažne i rastuće Kine. Oni se boje da će Kina postati bogata i moćna zemlja koja će ugroziti njihove interese. No, potpuno su u krivu, jer razvijena i jaka Kina nije nikakva prijetnja. Naprotiv, samo takva može biti jamac mira. Slaba siromašna i nestabilna Kina bi bila tempirana bomba, koja bi prije ili kasnije eksplodirala, a zemlju i cijeli regiju bi preplavili etnički, vjerski sukobi i politički obračuni s nesagledivim posljedicama.

No SAD svejedno čine sve da ograniče Kinu i nitko ne može isključiti mogućnost da će jednog dana ipak doći do sukoba. Iako Kini za razvoj trebaju mir i stabilnost, Kinezi ne mogu odstupiti od svojih temeljnih interesa, posebno kada je u pitanju teritorijalne cjelovitost. Niti vlada, ni kineski narod to neće dopustiti.

Međutim, osim što se mora baviti ovim pitanjima, Kina mora tražiti rješenje problema u Srednjoj Aziji? Tamo je teška socijalna i ekonomska situacija, tisuće građana te regije se bore u redovima ”Islamske države” i drugih terorističkih skupina. Kina to vidi kao prijetnju i sve se više otvara pitanje je li spremna uključiti se u rješavanje ovog problema? Do sada je imala manje akcije u Afganistanu i Pakistanu, ali u samom pograničnom području s akcijama koje su provodile manje skupine posebno obučenih protuterorističkih postrojbi, koje su se po obavljenoj zadaći odmah vraćale u kineske granice.

Međutim, za Kinu i kineski narod je najvažniji razvoj, da bi se postigao ovaj cilj Kina treba mir i stabilnost. Dakle, kineski vrh želi da u tom području bude mir i da nema nikakvih nereda. Zbog toga je Peking spreman na suradnju u svim područjima, čak na vojnom planu, što je lako ostvariti kroz Šangajsku organizaciju za suradnju i ugovore o borbi terorizma. Kina je spremna na suradnju sa svima koji žele stabilnost u regiji, bilo da govorimo o Rusiji, Iranu i Pakistanu, u prvom redu, ali i sa Sjedinjenim Državama i Indijom.

Kineska politika je vrlo otvorena za suradnju s drugim zemljama, što se može vidjeti po inicijativama Pekinga u bilo kojem kutku svijeta. Mnogo puta si kineski dužnosnici, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, na raznim forumima i međunarodnih platformama naglašavali da je Kina najveći zagovornik slobodne trgovine i globalizacije, ali ne tako da Kina izvozi i nameće svoj politički model i sustav vrijednosti ostatku svijeta, kako su to zamišljali stratezi ”američkog svjetskog poretka”, izraz kojeg su u kolumni za The Wall Street Journal skovali Eugene Rumer i Andrew S. Weiss, stručnjaci ”Zaklade Carnegie”.

Istina, ranije su monopol nad slobodnom trgovinom i globalizacijom imale Sjedinjene Američke Države, ali sada više ne. Vjerojatno zbog želje da uz trgovinu i  povezivanje sa svijetom istovremeno nametnu svoje vrijednosti cijeloj planeti. Ovaj je pokušaj definitivno propao. Sada su Kinezi spremni na suradnju sa svim zemljama na svim kontinentima, ali samo kako bi se postigao zajednički prosperitet i obostrano korisna suradnja. Sve ostalo u dolazi u obzir, stoga Peking ima puno više šansi za uspjeh.

CarnegieObamina doktrinasavez
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vopls
6 godine prije

1974 godine je americka vlada uvele sankcije na ondasnji SSSR pod imenom Jackson-Vanik zakon ili amandman. Izgovor je bio da se ruskim zhidovima zabranjiva emigrirati u Izrael. Ispocetka su vlasti u SSSR trazili od zhidova da platu drzavi za skolovanje koje su besplatno ostvarili u drzavi pa se mogu iseliti. Zhidovi su odbili. Vlast u SSSR je postepeno mijenjala politiku tako prije nego sto se raspao SSSR 1991 svi Zhidovi koji su htijeli su se iselili u Izrael. Danas u Izraelu zivi preko milion Zhidova iz bivseg SSSR. Do danasnjeg dana nije ukinut ovaj zlogasni zakon pod imenom Jackson-Vanik iako su se svi Zhidovi koji su htijeli iselili. Jackson-Vanik amandman je bio uveden na SSSR a kad se ta drzava raspala automatski je presao na Rusiju. Iz tog proizlazi da je za americku vladu u ono vrijeme bila SSSR=Rusija i sad nek Zlatan mudruje koliko hoce. Ove nove sankcije uvedene… Čitaj više »

Podravec
6 godine prije

A , ameri namjerno rade na urušavanju kine ,upravo zbog tih razloga koje je naveo autor! Slaba Kina je izvor unutarnje nestabilnosti, a takve države je najlakše uništiti izvana! Zato amerima paše da čim više potkopaju financijsku i gospodarsku moć Kine da ju oslabe iznutra , pa da ju u konačnici u nekom budućem sukobu unište!

Alen
6 godine prije

Prije ce nas sizofrenici sviju povuci na dno nego dopustiti dominaciju drugom..
A ako bi kojim slucajem to izbjegli ocekujem puno bolju globalnu klimu… A ako bi to globalno vodstvo slicilo americkom onda nam je svejedno…

žrec
6 godine prije

Ja sam neki dan pobrao buket minusa jer sam napisao da bi ruski geostratezi ipak radije sa SAD-om (kad bi ovi bili normalni) nego sa Kinom. Pregršt je geopolitičkih razloga zbog čega je tome tako, a mnogi rusi nisu baš ludi za kinezima. Američki povjesničar koji ne stoji na službenoj liniji Washingtona, John Mearsheimer (prošle godine je bio gost na valdajskom skupu, možete pogledati na netu) smatra da je guranje Rusije u zagrljaj Kine veći promašaj, i da će s Kinom i SAD i Rusija imati problema u budućnosti.

StarDam
6 godine prije

Način na koji je ovdje predstavljena globalizacija na kineski način odgovara i mojem dojmu. Osnovne ideje su pomoć u razvoju partnera i nemiješanje u unutrašnja pitanja. Po tome je dijametralno suprotna imperijalističkoj globalizaciji SADističke elite.

suljaga
6 godine prije

a ja opet mislim da je kinesko ekonomsko cudo americki projekt. a opet ne znam. sta vi velite?

bbbb
6 godine prije

Onaj tko je porodio današnju Kinu zna što će sa njom.

Osoba C
6 godine prije

”Nije važno koje je boje mačka, je li crna ili bijela, bitno je da lovi miševe”.
Deng Xiaoping još 1961. g.

willer
6 godine prije

Ajmo jednu analizu o odnosima kine i indije, situacija eskalira i to unutar brics-a…pitanje tibeta, problemi s branama na mekongu itd…nije ni kina cvijece…pa ta drzava ima sporove sa gotovo svim svojim susjedima osim pakistana…ova hvala kine i rusije je postala degutantna malo…postali ste opozit NYT-a…ovo sto radite je takodjer propaganda, samo suprotna americkoj.

robokap
6 godine prije

Mozemo biti prezadovoljni najavom Kineskog drzavnog vrha da grade nekoliko industrijskih i tehnoloskih parkova sirom Srbije u narednom periodu.Takodje usli smo u projekat jedan put jedan pojas sto bi imalo ogromne ekonomske dobiti.Takodje treba reci da je sjajna vest sto ce biti direktni letovi iz Kine ka Srbiji i suprotno.Koridor 11 ide punom parom Kineski kulturni centar bas na mestu stare bombardovane ambasade 1999 god. bice ulozeno desetine miliona evra bice grandiozna gradjavenia.Dokaz vise ka je Kina vec tu.Gradnja nove termoelektrane uz Kinesku finansijsku pomoc ide punom parom sto je sjajna vest.Uz Rusko-Turski gasovod KOALICIJA RUSIJA KINA SAMO TREEB DA NAS RADUJE JOS VISE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI