WSJ: ”Rusija se usudila dirnuti u američki svjetski poredak”

Puin
93 komentara

”Od Libije do Balkana, od Južne Afrike do Bliskog istoka, Kremlj nastoji urušiti svjetski poredak kojeg predvode Sjedinjene Američke Države”, za The Wall Street Journal pišu Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

Točno tako. Dvojica takozvanih stručnjaka i analitičara Centra za ruske i euroazijske studije ”Zaklade Carnegie za međunarodni mir” polaze od pretpostavke da cijeli svijet treba ostati pod kontrolom Washingtona, kao što je bilo desetljećima, dok u Rusiji vide opasnost urušavanja ovog projekta.

”Rusija se od nedavno počela ponašati kao regionalna sila i Putin je aktivan čak i u onim zemljama u kojima je utjecaj Moskve bio gotovo ravan nuli”, piše The Wall Street Journal. Rumer i Weiss navode ”kako Moskva tako potkopava svjetski poredak predvođen Sjedinjenim Državama i iznova piše pravila međunarodne politike u svoju korist”.

”Putinova Rusija ide globalno. Od Libije do Balkana i Južne Afrike, Kremlj nastoji urušiti svjetski poredak kojeg predvode Sjedinjene Američke Države”, pišu stručnjaci ”Zaklade Carnegie” Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

”Bivši američki predsjednik Barack Obama je nazvao post-sovjetsku Rusiju samo regionalnom silom, ali sada to ne izgleda tako. U posljednjih nekoliko godina je Vladimir Putin Rusiju podigao na svjetsku razinu. Počeo je aktivno koristiti diplomaciju osmjeha i osobni šarm u onim zemljama u kojima je utjecaj Moskve bio gotovo ravan nuli. Ruska se prisutnost može vidjeti u većini dijelova Bliskog istoka, Europe, dijelovima Afrike, pa čak i Latinskoj Americi. Moskva je otkrila mnogo otvorenih mogućnosti i aktivno koristi podjele u zapadnom taboru”, žale se Rumer i Weiss, koji ni u jednom trenutku ne postavljaju pitanje jesu li te zemlje dragovoljno trpjele američki svjetski poredak ili su na to bila prisiljene.

Osim toga, sam izraz svjetski poredak kojeg predvode SAD, odnosno, američki svjetski poredak, potpuna je besmislica. Poredak može biti ili međunarodni, uz suglasnost svih članova međunarodne zajednice, ili može biti američki, nametnut silom ili drugim metodama. No, svakome je jasno da jedan poredak isključuje drugi i da ”američki svjetski poredak” ne može postojati.

”Program je jednostavan i jasan. Rusija jača svoj utjecaj na račun Washingtona i zbog pravila međunarodnog sustava kojeg su SAD izgradile i vodile od Drugog svjetskog rata”, nastavljaju autori.

Među alatima kojima se Moskva koristi u podrivanju demokratskog upravljanja su poticanja etničkih i vjerskih napetosti, izgradnja ispostava za prikupljanje obavještajnih podataka i projekcija svoje vojne moći. Rusija bi se rado popela na mjesto na kojem su SAD i njegovi partneri, ali će se to teško dogoditi. Međutim, ako Rusija nastavi ovim putem, Moskva će uspjeti nametnuti određene uvjete u nekim dijelovima svijeta i potkopati i uništiti američki međunarodni poredak u kojem postoje pravila ekonomske otvorenosti, demokratska odgovornost i vladavina prava. Moskva je posvećena tome da otuđi što više međunarodnih aktera iz tih struktura i sigurnosnih mjera na kojima je Washington teško radio nekoliko generacija. Putin se kladi na to da bi mogao iznova ispisati pravila međunarodne politike u svoju korist. Američke vođe i stratezi mu moraju pokazati da je pogriješio”, za The Wall Street Journal zaključuju Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

Članak ”analitičara” Rumera i Weissa ne zaslužuje dublju analizu, dok komentare prepuštamo čitateljima, vjerujući da će lako prepoznati apsurd u izjavama američkih ”stručnjaka” Zaklade za međunarodni mir Carnegie.

Carnegienovi svijetski poredakThe Wall Street Journal
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Nevjerovatno….ovi su otišli u 3 PM…niti trunke samokritke….

NSU
6 godine prije

Bolesno do kraja.

Arkaj
6 godine prije

Ne treba se čuditi. Onima koji se čude preporučujem da pogledaju jezične konstrukcije u njemačkim ilustriranim časopisima za vrijeme drugog svjetskog rata. Genocid nad židovima i romima zvao se “čišćenje njemačkog naroda”, zvjerstva i strebljenje glađu slavenskih maroda na okupiranom teritoriju zvali su se “neophodnim širenjem njemačkog životnog prostora” itd…
Postoji još jedna sličnost – nacisti su kao i danas američka elita trumbetali stav o vlastitoj izuzetnosti te nisu bili u stanju izgraditi saveznički odnos već jedino vazalni prema svojim poslušnicima… Znamo kako je to završilo….

Alen
6 godine prije

Dobro jutro kolumbo …otkrio si ameriku…

eron
6 godine prije

1-Provam citati ruske novine na ruskom koristeci Google prevoditetelj.
Recite mi zasto ruske novine pisu bez ‘soli i papra’?
2- Zasto se vise moze naci na americkim novinama nego na ruskim?
3- Zasto ruske novine ne zovu Porosenka proamerickim predsjednikom a americko-engleske zovu Janukovica da je bio proruski predsjednik iako mi znamo da ovaj drugi nije to bio a onaj prvi imenovani to jeste?
3-Zasto su Rusi pristali na dodatne sankcije na Koreju a osudjivaju sankcije na sebe?
4- Zasto nema ruskih vojnih baza i trupa na Sjevernoj Koreji a ima americkih u Juznoj Koreji?

Alen
6 godine prije

Ne znam koliko uticaja ima wsj ali tekst je prilicno velik udar na psihu prosjecnog amera koji se malo kocka na burzama.. Jos da budem iskren wsj nije nista ni slagao

rodoljub
6 godine prije

Ameri okupirali celu planetu i to zovu svojim svetskim poretkom. Nezavisne i slobodne zemlje ne smeju postojati , sve moraju biti kolonije i vazali Amerike. Taj svetski poredak je moderno – prikriveno robovlasnistvo . Taktika zamajavanja sveta laznom demokratijom, ljudskim pravima, koriscenje mreza NVO , korumpiranje medija i politicara , organizovanje puceva i rusenja legitimnih vlada, placeni teroristi u sluzbi CIA-NATO mafije – sve to je metod i strategija odrzavanja kontrole i dominacije nad mnogim narodima i drzavama . Polako, ali sigurno, to se “topi” , svet uvidja odakle zlo dolazi, zahvaljujuci Rusiji , pa su i druge drzave pocele pokazivati zelju da se tome suprotstave . Naravno, to ne ide lako, ranjena zver je opasna i moze se ocekivati da ce Ameri i dalje ciniti zla po svetu – smisljajuci nove zlocine, podlosti i gadosti .

tuf
6 godine prije

“Američki međunarodni poredak u kojem postoje pravila ekonomske otvorenosti, demokratska odgovornost i vladavina prava” – hahahaha, malo humora ne škodi !

Lisac
6 godine prije

Zaboravljate odnose snaga i uslijed toga nužnost Rusije i Kine da balansiraju.

Možda će se neulaganje veta na sankcije Sj. K. iskoristiti za predlaganje sankcija Izraelu (naravno da se ishod glasanja unaprijed 100% zna ali to bi pokazalo još jedanput licemjerje Zapada – onima koji su još slijepi i gluhi).

Hash
6 godine prije

Idioti umislili da treba da gaze cijeli svijet, da je to normalno, a mi treba jos i da uživamo u tom i da smo im zahvalni. Totalno deformisana i bolesna nacija, ako se mogu nazvati nacijom, jer je ta država skup smeća iz cijelog svijeta., čast pojedincima, kojim upravljaju anglo cio odabrani.
Davno sam zaključio da taj monstrum i spodoba od države mora propasti, samo je pitanje vremena, ali me još uvijek strah da nas sve za sobom ne povedu.
Čudim se rusima i kinezima da ne porade na njihovim unutrašnjim “problemima” jer bi za sve nas najbolje bilo da se uruše u međusobnoj tarapani.
Ili bar da se taj Žuti podzemni vulkan – Yeloustone, probudi u svoj svojoj snazi i spasi nas od zla

zagi
6 godine prije

Ovi misle da su u SAD bogovi i da sve mora biti kako oni žele, tj. kako novac želi! Nemože to tako! Ponekad slušam vijesti i izvješća iz SADa njihovih političara i nemogu da vjerujem kakve gluposti znaju govoriti, oni stvarno misle da su ljudi u svijetu svi glupi i vjeruju te bajke!

davor
6 godine prije

rumer and weiss————you are terminated————-

fb slo
6 godine prije

Mislim si,
glupi Ameri od one Niki Halley do ovuh dvojica gore, pa i taljanka Federica Mogherini..

Ma, kako glupi, samo jim je plata očito dobra.

Crni žutokljunac
6 godine prije

SAD je samo oruđe za postizanje novog svjetskog poretka.Ako uspiju postić taj poredak,neće im više biti bitna.Ko ni nijedna druga sila,već se one moraju podredit tom poretku.,i kao takve bit će sano smetnja. Te elite zanima totalna kontrola nad svima nama,a ne samo nekima.

fb slo
6 godine prije

Ma, Rusija regionalna sila..
Regionalna sila su he, Albanci..

Osoba C
6 godine prije

Rumer i Weiss?
Tko sve danas nije analitičar! Kao i modni dizajner. Rekao bi Mišo Kovač, ”mi smo ih prije zvali šnajderi”!

17 novembar
6 godine prije

rusija pristala na dotatne sankcije koreji amerikanci njima ustupke u siriji i putin i tramp kupe politicke bodove samo sto ce in u siriji napraviti ruse budalama kao i dosad

žrec
6 godine prije

Jednog od ova dva pisca, Andrewa Weissa pregazio je Stephen Cohen na jednom židovskom skupu. Evo tko ima vremena i zna engeski: https://www.youtube.com/watch?v=r0rtr-I0Zjc

Crodaemon
6 godine prije

Link na orginalni clanak?

Nena
6 godine prije

Šta je u glavama ( i srcima ) tih i takvih ljudi!? Ja ipak vjerujem da postoji razlika između američkog naroda i americke vanjske politike i njihovog establishmenta koji imaju ovakve “placenike” poput ove dvojice koji odrađuju prljav posao za tu zlu i opasnu agendu

dalmata
6 godine prije

Stvarno ti Rusi su cudaci.Umisto da su skinili gace i obukli suknju,ka slavni zapadni slobodni svit,dicna EU oni su postali toliko opasni da narodi na svitu sve vise otvaraju oci i dive se Majci Rusiji sta je skinila sa nike stvari sve razbojnicke protuve,zivi ponosno.slobodno i sve bolje i bolje.A,pazi molim te taj Putin ne puse nikome u supak i ne trci po svoje misljenje ni u Wasington.ni u Berlin.ni u Brisel.Zaista da se duboko zamislis,

Georgij Žukov
6 godine prije

Ruska Federacija nije regionalna vec svijetska velesila , crvena armija jest bila i ostati ce nepobjediva vojna oruzana sila , to vrlo dobro znaju nato i americki oficiri , zato se vec citavo desetljece vrte oko
granica ruske ferderacije kao macki oko vruce kase , u slucaju da samo jedan nato placenik zagazi cizmom na teritorij ruske federacije , Putin ce ih pretvorit u prah i pepeo .

Igor
6 godine prije

“potkopati i uništiti američki međunarodni poredak u kojem postoje pravila ekonomske otvorenosti, demokratska odgovornost i vladavina prava.” hahahahhahahhah na to cu samo dodati imena firmi koje su bile konkurencija americkim firmamam pa su ih amer tajne sluzbe” demokratizirale” Nokia, Honda, Samsung…

Zvrk
6 godine prije

Fakt. Pax americana je gotov!

Iknar
6 godine prije

nije Rusija NSITA doks e ja potpuno ne psovetim tome,a ja nsiam regionalna sile nego platentarna i SIRE mozda
dakle ljduske sile su NISTA,problem su one neljudske na zemlji one ZLE, ovo ostalos e dade srediti jako lako silom msilim

milan
6 godine prije

Analiza koja je izasla u WSJ a kako prenosi Logicno.com, nije ni za djecu u osnovnoj skoli. Citao sam vec i malo stupidnije “analize”, velikih analiticara. Jadnicima ispadaju, ne mogu da verujem da su toliko bedasti! Sta novac i glupi zadatci ucine od novinara i novinarstva. Da, jaka je stvar autocenzura premda ovo nije u domeni autocenzure vec je to naruceno!

Vladimir
6 godine prije

Americki svetski poredak je gomila praznih floskula koje dobro zvuce, a ne znace nista. Odnosno, znace okupaciju celog sveta. Rusi insistiraju na razlicitosti naroda, i zbog toga je toliko primamljiv.

omer
6 godine prije

svak.namece.svoj.poredak.od.ovedvije.zemije.tojesve.radi.svog.interesa.i.dobiti.amerikaje.vazdatrazila.dabide.svjeski.gazda.toje.proslo.otog.nemanista.tisvi.svjeski.poretki.onisusamo.iskoristavali.male.zemije.kojenisu.bile.ekonomski.i.industrijski.jake.tajesvjeski.poredak.glup.konerazumije.ocemuseto.radi.pavidimo.i.uovom.vremenu.stase.uradilo.po.svjetu.tusu.okupacije.ratovi.zavadenje.drzava.tojesve.da.zemije.mogu.prodavat.oruzije.i.pamet.rusija.i.amerika.onise.bore.da.nametne.svak.svoj.poredak.i.zakon.kakose.njima.svida.vidimo.bliskoistocnu.kriz.kojatraje.sedamdeset.godina.male.drzave.nesmiju.dopusti.da.prihvataju.nikakav..poredak.taj.poredak.unistava.citav.svjet.napolitickom.planu

raspe
6 godine prije

Ne kontan, ako su dva i dva cetiri kako onda neko od toga moze napravit takav nebulozni i kompleksan kanandrom, da mi obicni ovozemaljci zaziremo da upotrebe floskulativne logike i time obeshrabrujemo svaki pozitivni ishod ?

alan ford
6 godine prije

Eugene Rumer i Andrew S. Weiss, obojica hazari
hazari su posebno ljuti na Putina, sto im je pokvario planove stvaranja NWO i stvaranja drzave Hazarije, na podrucju Ukrajine i Rusije

alan ford
6 godine prije

očito je istina, sto je ovaj portal pisao prije par dana
“Duboka država” pripreama smjenu Trumpa
dobro upućeni Jutarnji List JL masona Hanžekovića, odlično je umrežen sa vodećim glasilima globalisičke delite, cionističkim NY Timesom i Washington Postom, koji Jutarnjem dostavljaju očito informacije.
Evo JL donosi izvještaj, da bi Pence mogao zamjeniti Trumpa, kada “duboka država” makne Trumpa. Dakle duboka država za koju rade 95% svih zastupnika u kongresu i senatu (i demokrati i republikanci) je Trumpu od početka u vladu uvalila više svojih ljudi, da ga kontroliraju; ljudi kao James Mattis (agresivni jastreb, ministar obrane).. i slični

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/sve-vise-utjecajnih-amerikanaca-vidi-ga-uskoro-kao-novog-predsjednika-ultrakonzervativnom-evangeliku-rapidno-raste-popularnost/6436495/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI