fbpx

Korak naprijed prema jednoj svjetskoj vladi

Plenkovic - Novi svjetski poredak

Dok hrvatski mainstream mediji prenose statuse predsjednika i premijera o tome čiji je veći, ispod žita tim je medijima najprije „slučajno“ promaklo glasanje hrvatskih europarlamentaraca o COVID putovnici protiv čijeg su uvođenja glasali samo Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, a potom i dokument u obliku smjernice Svjetske zdravstvene organizacije od 30. ožujka 2021. na kojeg je svoj potpis stavio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković. Smjernicu koju je u ime RH potpisao premijer i koju su mainstream mediji prešutjeli donosimo u cijelosti, a izvornik se dokumenta nalazi ovdje. Ovo je mali korak za premijerovo nalivpero, ali veliki za jednu svjetsku vladu.

COVID-19 pokazuje zašto je potrebno zajedničko djelovanje za snažniju međunarodnu zdravstvenu arhitekturu

Pandemija COVID-19 najveći je izazov globalnoj zajednici od četrdesetih godina prošlog stoljeća. U to su se vrijeme, nakon razaranja u dva svjetska rata, politički lideri okupili kako bi iskovali multilateralni sustav. Ciljevi su bili jasni: okupiti zemlje, otkloniti iskušenja izolacionizma i nacionalizma i odgovoriti na izazove koji su se mogli postići samo zajedno u duhu solidarnosti i suradnje, a to su mir, prosperitet, zdravlje i sigurnost.

Danas imamo istu nadu da dok se zajedno borimo za prevladavanje pandemije COVID-19, možemo izgraditi snažniju međunarodnu zdravstvenu arhitekturu koja će štititi buduće generacije. Bit će i drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih hitnih slučajeva. Nijedna vlada ili multilateralna agencija ne mogu sami odgovoriti na ovu prijetnju. Pitanje nije ako, već kada. Zajedno moramo biti bolje pripremljeni za predviđanje, sprečavanje, otkrivanje, procjenu i učinkovit odgovor na pandemije na visoko koordiniran način. Pandemija COVID-19 oštar je i bolan podsjetnik da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni. (provedba agende „Leave no one behind“ – op.a.)

Stoga smo predani osiguravanju univerzalnog i pravednog pristupa sigurnim, učinkovitim i cjenovno prihvatljivim cjepivima, lijekovima i dijagnostici za ovu i buduće pandemije. Imunizacija je globalno javno dobro i trebat ćemo biti u mogućnosti razviti, proizvesti i primijeniti cjepiva što je brže moguće.

Zbog toga je pristup sustavu COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) postavljen kako bi promovirao jednak pristup testovima, liječenju i cjepivima i podržao zdravstvene sustave širom svijeta. Sustav ACT-A postigao je mnoge aspekte, ali pravedan pristup još nije postignut. Još možemo učiniti za promicanje globalnog pristupa.

U tu svrhu vjerujemo da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom ugovoru za pripravnost i odgovor na pandemiju.

Takva obnovljena kolektivna obveza bila bi prekretnica u jačanju spremnosti za pandemiju na najvišoj političkoj razini. Takav bi ugovor bio ukorijenjen u ustavu Svjetske zdravstvene organizacije, privukavši druge relevantne organizacije ključne za ovaj pothvat, podržavajući načelo zdravlja za sve. (Provedba Ustava SZO obvezna je za sve zemlje članice o čemu je bilo riječi u prethodnom tekstu  – op,a,)

Postojeći globalni zdravstveni instrumenti, posebno Međunarodni zdravstveni propisi, bili bi temelj takvom ugovoru, osiguravajući čvrst i provjeren temelj na kojem se možemo graditi i poboljšavati. (Međunarodne zdravstvene propise donosi SZO, a oni su kao i Ustav SZO obveza za zemlje članice – op.a)

Glavni cilj ovog ugovora bio bi poticanje pristupa svih vlada i cijelog društva, jačanje nacionalnih, regionalnih i globalnih kapaciteta i otpornosti na buduće pandemije. To uključuje uvelike jačanje međunarodne suradnje radi poboljšanja, na primjer, sustava uzbunjivanja, razmjene podataka, istraživanja te lokalne, regionalne i globalne proizvodnje i distribucije medicinskih i javnih zdravstvenih mjera, poput cjepiva, lijekova, dijagnostike i osobne zaštitne opreme.

To bi također uključivalo prepoznavanje pristupa “Jedno zdravlje” koji povezuje zdravlje ljudi, životinja i našeg planeta. (u prijevodu sve prirodno pretvoriti u umjetno – op.a.) Takav bi ugovor trebao dovesti i do više međusobne odgovornosti i zajedničke odgovornosti, transparentnosti i suradnje unutar međunarodnog sustava i njegovih pravila i normi.

Da bismo to postigli, surađivat ćemo s šefovima država i vlada globalno i sa svim dionicima, uključujući civilno društvo i privatni sektor. Uvjereni smo da je naša odgovornost, kao čelnika država i međunarodnih institucija, osigurati da svijet nauči lekcije pandemije COVID-19.

U vrijeme kada je COVID-19 iskoristio naše slabosti i podjele, moramo iskoristiti ovu priliku i okupiti se kao globalna zajednica za miroljubivu suradnju koja se proteže i dalje od ove krize. Izgradnja naših kapaciteta i sustava za to će potrajati i zahtijevat će trajnu političku, financijsku i društvenu predanost tijekom mnogih godina.

Naša solidarnost u osiguravanju bolje pripreme svijeta bit će naše naslijeđe koje štiti našu djecu i unuke i umanjuje utjecaj budućih pandemija na naše ekonomije i naša društva.

Pripremljenost za pandemiju treba globalno vodstvo za globalni zdravstveni sustav koji odgovara ovom mileniju. Da bismo ovu obvezu ostvarili, moramo se voditi solidarnošću, pravednošću, transparentnošću, uključenošću i pravednošću.

Pored potpisa hrvatskog premijera svoj je potpis na smjernicu stavilo još 26 državnika, a neki su od njih: Angela Merkel, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Mario Draghi, kao i Aleksandar Vučić.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
137 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik