Tramp planira da povuče SAD iz NATO-a

Donald Trump
38 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump razgovarao je o povlačenju zemlje iz NATO-a ili dramatičnom smanjenju američke posvećenosti bloku ako pobijedi na izborima 2024. godine, objavio je u ponedjeljak magazin Rolling Stone.

Pozivajući se na dva izvora koji su ga navodno čuli kako komentariše, Rolling Stone je tvrdio da je Trump izrazio otvorenost za potpuno napuštanje NATO-a ili ostanak u vojnom savezu ako njegove evropske članice povećaju troškove odbrane i ukinu Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora – koji tretira napad na jednu državu članicu kao napad na svih 31.

“Započinjanje Trećeg svjetskog rata” zbog nekih manjih članica bloka nema smisla, rekao je Trump svojim savjetnicima sredinom 2018., tvrdeći da većina Amerikanaca nikada nije ni čula za neke od ovih zemalja. Pripisana ‘bivšem visokom službeniku administracije’, ova anegdota potvrđuje ono što je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao za Washington Post prošle godine: da je Trump bio spreman objaviti odlazak SAD-a iz NATO-a na samitu bloka 2018., ali je na kraju odustao od Boltonov savjet.

“U drugom Trumpovom mandatu, mislim da bi se mogao povući iz NATO-a”, rekao je tada Bolton.

Uz sukob koji bjesni u Ukrajini i istočnoevropske i baltičke članice NATO-a koje pozivaju alijansu da pojača svoju vojnu pomoć Kijevu, Trump je više puta upozoravao na vjerovatnoću izbijanja “ Trećeg svjetskog rata” u Evropi. Ako bude izabran, Trump je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i natjerati njenog predsjednika Vladimira Zelenskog da pregovara o mirovnom sporazumu s Rusijom.

U video snimku kampanje objavljenom ranije ove godine, Trump je za sukob okrivio “sve ratne huškače i ‘America Last’ globaliste u dubokoj državi, Pentagonu, State Departmentu i industrijskom kompleks nacionalne sigurnosti”, za koje je rekao da su “opsjednuti gurajući Ukrajinu ka NATO-u.”

Prema izvorima Rolling Stonea, Trump je jasno stavio do znanja da u njegovoj drugoj administraciji neće raditi “ljubitelji NATO-a”.

Izvori su rekli da je Trump ranije ove godine proučio prijedlog politike konzervativne spisateljice dr. Sumantre Maitre pod naslovom ‘Uklanjanje SAD-a od Evrope do uspavanog NATO-a’ i svidjele mu se neke od njegovih ideja. U novinama, Maitra je napisao da je „birokratija NATO-a“ „sklona guranju misija koje su izvan osnovne uloge NATO-a i, povremeno, suprotne domaćim interesima Sjedinjenih Država. Radikalno smanjenje NATO birokratije trebao bi biti glavni cilj.”

“On i dalje želi da izađe”, rekao je jedan Trampov savetnik za Rolling Stone. Pomoćnik je priznao da Trump možda zapravo neće ispuniti ovu želju, ali “želi politički tim oko sebe danas koji je mnogo, mnogo stroži prema NATO-u od bilo čega što je radio u prošlosti”.

NATOSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
6 mjeseci prije

Trumpova poruka je: s nama ili bez nas morate uložiti u naoružanje. Dedolarizacija ide punom parom naprijed.

Biseru
6 mjeseci prije

Pomoćnik je priznao da Trump možda zapravo neće ispuniti ovu želju

Znaci, jos jedno lajanje u vjetar za naivne oFce
Nego, koliko je ono sagradio zida prema meksiku? Koliko su to meksikanci platiti?

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Kakve gluposti

Captain
6 mjeseci prije

🤣🤣🤣 Kakav dobar vic,na čijoj grbači bi onda živjeli.
Vi(SAD) ste nesposobni živjeti i opstati sami.
Doslovno vampir na ovoj našoj kugli koji svima sisa krv ili to barem pokušava.
Trumpu to duboka država nikada neće dozvoliti tako da je sve jedan dobar vic.
Baš me zanima kako bi se bez 5-og amandmana neke evropske ili baltičke zemlje k*rčile.
Doslovno bi pustili liju u kokošinjac.
Naravno da se ukidanje 5-og amandmana neće dogoditi jer tada i sam NATO gubi smisao.

Gost
6 mjeseci prije

Je, rekao je i da ce isusit mocvaru (d. drzavu) dok je bio na vlasti

Nekoime
6 mjeseci prije

Ostati će EU pudlice same s ljutitim medvjedom.

Basinac
6 mjeseci prije

Ionako su Ameri glavni ovaj nato im samo sluzi za izgovor,kao nismo samo mi i drugi su uklju ceni u zlo koje provodimo

Мунгос
6 mjeseci prije

НАТО је данас од савеза, еволуисао у америчког окупатора својих чланица. Очигледан пример је сорошоидна Немачка, сви то видимо. Немачки сарадници америчког окупатора су немачки сорошоиди и педери у свим порама власти у Немачкој.
И када је био на власти, Доналд Трамп није имао намеру да укине НАТО, није блесав зато што је поручио Натовим чланицама да морају за НАТО војску да издвајају не само националну живу силу, него и замашан процент од бруто националног дохотка. И тако испада, да цела Европа издваја замашан новац за (испоставило се) Америчку и Украјинску војску, а за своју заштиту (војску) ништа.

Darko
6 mjeseci prije

NATO je fašistička organizacija i treba ga istjerati iz cijele EU..

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Približavanje islamskih država, a i šire stvara veliku zabrinutost “izuzetnih” koji principom “zavadi pa vladaj” održavaju svjetsku hegemoniju koja im već desetljećima, a nekima od njih čak i stoljećima omogućava ugodan i prosperitetan život temeljan na pljački i manipulaciji, koristeći perfidno upakirano sredstvo pod nazivom “demokracija”. Pažljivo izgrađena hegemonija se ruši, pri čemu se stvaraju dva nova svijeta: svijet stare demokracije koji sve više uvodi cenzuru i kontrolu svojih građana, te novi svijet, koji nije “savršen” i ugodan za život kako na Zapadu, ali daje nadu svima koji su do sada bili klasično moderno roblje, manipulirano od strane izuzetnih. Islamske zemlje Bliskog istoka prate i zemlje Afrike, koje otvoreno govore o stoljetnoj manipulaciji i iskorištavanju ovog resursima bogatog kontinenta. Kina ima plan razvoja temeljen na trgovini i miru, gradeći Novi put svile u kojeg su također uključene Hrvatska, ali i Srbija. Novi put svile ima za cilj povezati Aziju, Europu… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Trampov plan je da napadne IV rajh kad ga rusi dobro izmore. To su uradili 1917. i 1944. Naravno da ce prije toga napustiti NATO, kao sto su britanci napustili EU.

Nebitno
6 mjeseci prije

Bravo politicari monkeeji. Morate paziti u slucaju rata da prvi ne nastradate

Gregor Samsa
6 mjeseci prije

Iako se povlačenje SAD iz natota neće dogoditi (uostalom SAD jesu NATO) Trump zaista čačka mečku ovakvim izjavama. Još ako dirne u Federalne rezerve možemo očekivati da “močvara” poduzme i puno radikalnije korake od trenutnih pokušaja da ga strpaju u zatvor.

Red Dog
6 mjeseci prije

Biznismen. Pregovarac.
Kad je rekao 2 % bdp-a za NATO je delovalo ludo. Evo ih sada. Poljska 4 %.
Sad hoce jos.
Evropa se boji vise da ce je napustiti USA nego obrnuto. Jer je USA krajni garant osnove drustvenog uredenja; kapitalizma.

Ponekad dobijaju novinari napade iskrenosti.
Na pitanje zasto se posvecuje vise paznje izborima u USA nego u Svedskoj je dopisnik odgovorio da: „Zato sto nam je glavni grad u Washingtonu, a ne u Stockholmu“.

DobrotaJeIzbor
6 mjeseci prije

Dokazani luciferijanac, samo igra svoju ulogu (“na strani naroda”). E sad, primijetio san da se, uvjetno rečeno – svi nešto žalimo da je loše, da je teško i slično, a ne samo da svaki dan imamo sve ono šta nam je esencijalno za život, nego imamo i nebrojene luksuze, koji su toliko posebni, da ih čak ni naši roditelji nisu imali. Puno toga uzimamo zdravo za gotovo, a sve možemo u trenutku izgubit. Razne ukusne namirnice i pića: kava, čokolada, vanilija, banane su samo neki primjeri. Pa razna roba i obuća, pa internet i razne tehnologije (auta, kompjuteri, mobiteli, video igre, razni strojevi i uređaji), pa nebrojene korisne knjige kojih nema na našim jezicima, pa još stotine drugih stvari koje su veći ili manji oblik luksuza. Većina nas ima previše toga, a stalno smo nešto potišteni i ogorčeni, zaboravili smo živit. A tamo neki pajdo bez struje gonja 10 ovaca… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Šteta što nije pomilovao Assangea kada je imao priliku.
Iako ima dobre namjere, napravio je puno propusta, jer su ga podmetnuti cionistički agenti usmjeravali na krivi put.
Njegova kćerka se udala za židova Kushnera koji je tako dobio priliku da manipulira Trumpom, ali je Trump vremenom otkrio njegovu perfidnu igru.
U slučaju da Trump ponovo postane predsjednik više neće biti tako naivan kao u prvom mandatu.

Sparkling
6 mjeseci prije

Kratko i jasno. Trump nikada neće više biti predsjednik Am. Evo vam i velikog razloga zašto tako rezoniram.
Kao prvo, ovo što se odvija na BI je samo početak još većeg s.anja koje će se dogoditi u bliskoj budućnosti.
Druga stvar koju ne možemo nikako zanemariti je i dalje nekontrolirano štampanje $.
I treća, koju može riješiti samo unutarnji sukob unutar granica Am je duboka država. Ta ista duboka država nema rješenja na sve probleme koji se gomilaju i balon samo što nije puknuo.
I nikako neće dopustiti da im neki tamo Trump promijeni narativ koji su zamislili. A sve je počelo krađom izbora i instaliranjem dementnog Bajdena.
Ako im ne uspije izazvati veliki sukob, bit će to početak kraja Am kakvu poznajemo.
Lp

abc
6 mjeseci prije

Prvo naprave sranje, pa se posle pomaknu nazad, da drugi vade vruče kestenje. ustaljena metoda, koju je svet prokužio.

xyz
6 mjeseci prije

Pokvarenost, podlost i kukavičluk su glavni američki atributi.

xyz
6 mjeseci prije

NATO je bio stvoren da uništi i rasparča Rusiju. Pošto je taj plan ove godine potpuno propao, USA če preči na taktiku ulizivanja Rusima i zauzvrat djelomično ili potpuno raspustiti NATO. Time če zabit nož u leđa skor svim svojim europskim saveznicima. Zabole Amere ona stvar za tamo neke Slovence, Hrvate, Romune, Bugare, Albanjeze, baltike, itd….. Najradije bi jih ugurao u vječne ratove.

Max
6 mjeseci prije

Neće dopustiti da bude izabran.

Objektivno
6 mjeseci prije

Odjebi zuti, nigdje vi ne idete. Mora vas se razbucati u paketu, onda mozes ici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI