Trudeau osuđuje mnoštvo napada na katoličke crkve dok se Kanada ograđuje od skandala sa neobilježenim grobovima

Justin Trudeau
44 komentara

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je kontinuirano podmetanje požara i vandalizma usmjerenih ka crkvama kao „neprihvatljivo“. Smatra se da su napadi odmazda za istorijska zlostavljanja domorodačke djece u crkvenim školama.

“Neprihvatljivo je i pogrešno da se u čitavoj zemlji dešavaju vandalizmi i paljevine, uključujući i one protiv katoličke crkve”, rekao je Trudeau u petak, manje od 24 sata nakon što su prosvjednici u Winnipegu srušili kipove kraljice Elizabete II i kraljice Viktorije bez ikakvog uplitanja policije.

Najnovija djela vandalizma uslijedila su nakon napada na katoličke crkve sagrađene na zemlji Prvog Naroda. Najmanje sedam crkava zapaljeno je posljednjih nedjelja, od sumornog otkrića više od 1.100 neobilježenih grobova na mjestima na kojima su nekada radile internatske škole pod upravom katolika.

Napetosti su posebno narasle na Dan Kanade, proslavljen u četvrtak, a najmanje 10 crkava u Kalgariju išarano je crvenom bojom u spreju, a neke su obilježene riječima „bili smo djeca“ i „naši životi su važni.

Trudeau, iako razumije nezadovoljstvo domorodačkih naroda koji bijes iskaljuju na bogomoljama, tvrdi da su napadi “lišili ljude mjesta koja su im potrebna za tugovanje, izlječenje i žaljenje”. Umjesto toga, pozvao je na pomirenje između domorodačkih i nedomorodačkih Kanađana, priznajući da bi mogle proći godine prije nego što rana zaraste.

„Generacije i vijekovi su narušavali odnose između domorodačkih i nedomorodačkih Kanađana, biće potrebno više od samo nekoliko godina da se sve to popravi“, nastavio je premijer.

Iako Kanadska vlada sada priznaje široko rasprostranjene zloupotrebe u internatima, katolička crkva se nikada nije formalno izvinila za ono što mnogi domoroci vide kao djela kulturnog i fizičkog genocida.

Usred sve češćih poziva domorodačkih aktivista, kao i samog Trudoa da Vatikan prizna svoju ulogu u zlostavljanju domorodačke djece, papa Franjo pristao je da se sastane sa predstavnicima vođa Prvih Naroda kasnije ove godine.

Do sada, međutim, nema izvinjenja, a nacionalni šef Skupštine Prvih Naroda Perry Bellegarde rekao je u srijedu da njegova grupa nije dobila “garanciju” da će posjeta rezultirati “bilo kakvom vrstom izvinjenja” ili da će Franjo doputovati u Kanadu kako bi se lično obratio domorocima, kako je predložio Trudeau.

Više od polovine kanadskih internatskih škola između 1831. i 1996. vodila je katolička crkva.

justin trudeaukanada
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
2 godine prije

Nekako fali napomena da su to bile prvenstveno državne škole te da je država provodila asimilaciju domorodaca

George Carline
2 godine prije

Ma lažu dušmani… 🙂

2 godine prije zadnji put uredio George Carline
Realno
2 godine prije

Kripto jewbrad na aparatima.

RENEW
2 godine prije

Whale. to Ida John vtipkajte v Duckduckgo
Kriva je farmacija in znanost. Tem ljudem je samo za denar a za ljudi jim ni mar.

Toni
2 godine prije

Srce moje, pljunuti svoj tata Fidel. Samo brada fali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI