fbpx

Trump je dokazao da uopće nije “nepredvidiv” i da čini sve što je obećao

Donald Trump u UN-u

Često se mogu čuti tvrdnje kako je američki predsjednik Donald Trump hirovit, nepredvidiv i da mišljenja mijenja gotovo svakodnevno, što je potpuno netočno. Uskoro će biti dvije godine kako obnaša dužnost američkog predsjednika i pogledajmo što je Donald Trump govorio kao predsjednički kandidat i što je učinio i vjerojatno će činiti do kraja mandata.

Tvrditi da je trump nepredvidiv i proturječan mogu samo oni koji nisu vidjeli, nisu čitali ili nisu razumjeli njegov program i pratili što radi kao predsjednik, jer je on apsolutno dosljedan u provedbi svojih obećanja. Kako će se to u konačnici odraziti na SAD kao cjelinu, na njegovo biračko tijelo, to je trenutno nepoznanica, jer su Amerikanci još uvijek u razdoblju odricanja da bi im sutra bilo bolje. Međutim, činjenica je da novi američki predsjednik uporno provodi ono što je rekao da će učiniti.

Prvo što moramo učiniti je izdvojiti “samo riječi” iz programa djelovanja. To je važno, jer je tijekom predizborne kampanje kandidat za američkog predsjednika u pravilu prisiljen govoriti vrlo oštro. Uostalom dovoljno je pogledati predizborni program Donalda Trumpa kojeg je Reuters objavio 8. studenog 2016. godine.

Ukratko, tamo stoji “kako američki republikanski kandidat za predsjednika, Donald Trump, želi izgraditi zid na granici s Meksikom, povećati potrošnju za obranu i uvesti carine na robu iz Kine”.

U stvari, prva točka znači oštru borbu protiv ilegalne imigracije. Iako zid na granici s Meksikom još nije izgrađen, borba protiv ilegalnih migranata u Sjedinjenim Državama je sve jača. Nedavno je Donald Trump izjavio kako će promijeniti američki zakon prema kojem dijete rođeno u Sjedinjenim Državama od roditelja koji nemaju američko državljanstvo automatski na njega ima pravo. Ovu rupu u zakonu su mnogi zloupotrebljavali, samo kako bi realizirali svoj “američki san”.

Ova o pravo je dovelo do stvaranja posebne vrste “turizma”, rađanja u Sjedinjenim Državama kako bi dijete bilo američki državljanin. Dakle, možemo zaključiti da u ovom trenutku, što za nas izvan Sjedinjenih Američkih Država ima manju važnost, Donald Trump jasno provodi jedno od obećanja njegovog izbornog programa.

Sljedeća stavka programa je povećanje potrošnje za obranu, što je Trump već proveo. Američki vojni proračun je s njim dosegao rekordnu razinu od 715 milijardi dolara, što znači da se “nepredvidljivi” čelnik Bijele kuće pokazao prilično predvidljivim. Što je obećao, to je i napravio.

Sigurnosni zid u Meksiku

FOTO: Sigurnosni zid u Meksiku

Idemo na najavu uvođenja carina Kini. Danas između Sjedinjenih Država i Kine traje pravi trgovinski rat, kojeg je započeo Trump. Naime, Donald Trump je počeo nametati carine na razne proizvode iz Kine, a Kinezi su odgovorili točno s istim carinama i smanjenjem američkog uvoza u vrijednosti roba proizvedenih u Sjedinjenim Državama i koje se uvoze ili su se uvozile u Kinu.

Točno je da ova točka Trumpovog programa utječe na globalno gospodarstvo, trenutno i na same Amerikance, najviše na njegovo biračko tijelo, ali to njega nije briga i on dosljedno prati kurs kojeg je odredio u predizbornom programu.

Prije izbora, kao kandidat za predsjednika, Donald Trump je govorio o potrebi priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela. Bez obzira na to što se time krši međunarodno pravo, on je to učinio i američko veleposlanstvo iz Tel Aviva preselio u Jeruzalem, i to usprkos činjenici da je time razljutio cijeli islamski svijet.

Tijekom predizborne utrke je Trump govorio o potrebi raskida nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je za Sjedinjene Države bio nekoristan i opasan. Prema njegovim riječima, potpisivanjem sporazuma s Teheranom je Washington gotovo obećao da će Iran štititi u slučaju vojnog napada. Prošlo je vrlo malo vremena do jednostranog raskida nuklearnog sporazuma s Iranom, uvedene su jednostrane sankcije i kompanije iz cijelog svijeta, ne samo iz Sjedinjenih Država, povukle su se iz Irana.

Donald Trump je naveo “kako osuđuje Obamin Transpacifički sporazum (TTP) i da namjerava revidirati uvjete Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kojeg su između SAD, Kanada i Meksiko potpisali 1994.

“Ako Sjedinjene Države ne uspiju ostvariti postići povoljnije uvjete, mi izlazimo”, rekao je Trump prije nego je prisegnuo za predsjednika, što je i učinio.

Nedavno je potpisao novi sporazum o slobodnoj trgovini i ulaganjima s Kanadom i Meksikom, naravno, po puno povoljnijim uvjetima za SAD.

Kao predsjednik, Trump je početkom 2017. godine potpisao dekret o američkom povlačenju iz Transpacifičkom sporazumu (TTP), kojeg je u veljači 2016. potpisalo 12 zemalja – SAD, Malezija, Vijetnam, Singapur, Bruneji, Australija, Kanada, Novi Zeland, Meksiko, Čile i Peru.

U trenutku povlačenja i ugovora TTP, dokument još nije ratificirao američki Kongres i Trump je to iskoristio, ne bojeći se da će izgubiti obraz pred međunarodnom zajednicom.

Kina uvodi carine Sjedinjenim Državama

Iako nešto drugačije, Donald Trump je još jedan trgovinski sporazum na doveo do ruba propasti – Transatlantsko partnerstvo (TTIP). Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini su Sjedinjene Države dizajnirale s Europskom unijom. Carine koje je Trump uveo na čelik i aluminij su TTIP su pretvorile u neprovediv i besmislen dokument. Europski saveznici Sjedinjenih Država su bili nesretni su i ogorčeni, ali Trump čini ono što je u svom programu obećao i izlazi iz svih “poslova” koji dovode do gubitka radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Dakle, vidimo da je analizirajući odnos između “riječi i djela” vrlo teško Trumpa nazvati kontradiktornim i nepredvidljivim. Ali bi bilo pogrešno smatrati ga prvim političarom koji je učinio sve što je rekao i rekao samo ono što će zaista činiti.

Kao što smo rekli, još je rano izvući konačne zaključke ove politike, jer je Trump sa svojom politikom zaratio gotovo s cijelom svijetom i pola Amerike, a pozitivni rezultati još nisu na razini očekivanog.

No, postoji i dio o Rusiji, što je logično, jer je Hillary Clinton vanjskopolitički dio predizborne kampanje temeljila na sukobu s Rusijom i autokratom Vladimirom Putinom. Što je u programu Trumpa pisalo o Rusiji? Ništa važno. Na nekoliko je mjesta bilo izjava kako treba biti prijatelj s Rusijom i da bi on, Donald Trump, rado unaprijedio odnose s ruskim predsjednikom, kao i da će uspjeti postići sporazum s njim. Međutim, još tijekom kampanje je Donald Trump počeo mijenjati svoj ionako nejasan stav.

Trump je u listopadu 2016. godine rekao da ponovno razmatra svoj stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i pridružio se kakofoniji zapadnih političara koji su sa svih strana osuđivali akcije Moskve u sirijskom gradu Aleppu.

Optužio je Kremlj da ne poštuje ni Obamu ni Hillary Clinton i rekao da ne zna kako će se razvijati njegov odnos s Putinom. Prije toga, tijekom predizborne kampanje, Trump je pohvalio Putina i predvidio “vrlo, vrlo dobre” odnose s Rusijom, a onda je rekao “kako pretpostavlja da će oni biti užasni”.

U tom smislu se nameće zanimljivo pitanje. Naime, tko je i zašto odlučio da je Trump “proruski” kandidat i da će pod njim odnosi između Moskve i Washingtona nužno biti topliji? Zapravo, kao kandidat Republikanske stranke za američkog predsjednika Donald Trump nije imao nikakav stav o Rusiji u obliku konkretnih prijedloga, osim u apstraktnim govorima u duhu “bolje je imati dobre odnose s Putinom i ja ću ih pokušati izgraditi”.

Ne, takvih odnosa neće biti, jer nisi dio njegovog predizbornog programa i Trump ih neće ni graditi.

Donald Trump

FOTO: Donald Trump

Naravno, program Donalda Trumpa je nešto veći od nekoliko stavki koje je objavio Reuters 2016. i za koje smo vidjeli da ih Trump provodi u djelo.

Međutim, već možemo zaključiti da je Donald Trump je političar koji dosljedno provodi svoj program, za čiju ga je realizaciju dio američkog poslovnog sektora doveo na vlast. Međutim, iako tijekom kampanje Rusiju nije spominjao u jasnim terminima kao borbu protiv Irana, Kine, podršku Izraelu, “čiste račune” sa saveznicima, čak i nenapisani dio programa za Rusiju nije bilo ništa što bi Moskva mogla pozdraviti.

Slijedom toga, nema razloga da se Rusija nada da će Trump promijeniti antiruski kurs svih prethodnih uprava Washingtona. No, toga su u Moskvi svjesni i samo moraju pažljivo pratiti sve što Donald Trump kaže i dokumente koje dizajnira njegova administracija. Stoga je krajnje vrijeme da se jednom i zauvijek razbiju iluzije da u ključnim zemljama na Zapadu na vlast može doći “proruski” političar. Zapravo, takav političar i ne treba biti “proruski”, nego “proamerički”, “pronjemački” ili “profrancuski”, ali ne “antiruski”, ali je iluzija očekivati čak i političara koji bi slijedio prijateljski kurs prema Moskvi kao središtu euroazijskog prostora. To nitko ne očekuje i na to je naivno računati i trošiti vrijeme u iščekivanju takvih mogućnosti. Ono što Moskva može ostvariti je održavati najveću razinu ekonomske suradnje u postojećim okolnostima. Ništa više.

Trumpov predizborni program objavljen u jesen 2016. – Reuters

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
62 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Demokracija
Gost
Demokracija
2 godine prije

Trump sve radi kako su globalisti naplanovali,za sada ide sve po planu uz povremene teškoce ali pobjedom na slijedecim izborima u Americi,onda ce sve to zavrsiti onako kako treba.Zadatak je ukrotiti americku drzavnu elitu kao glavni zadatak a uz to preformirati Ameriku.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Demokracija

O odnosu Trumpa i američke deep state niko nemože puno znat.
Ono šta znamo je to kako Trump ne upravlja sa FED-om, glavnom polugom upravljanja globalnim monetarno financijsko ekonomskim sustavom. Trump nema nikakvi uticaj na rušenje toga sustava, a sustav se u svakom trenutku može srušit, a on bit optužen za rušenje.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Demokracija

KAKO SI DEMOMRATA???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Stavka – pentagon – sljedeći proračun je 750 mlrd dolara. Točno je da ispunjava što je rekao, ali je vrlo nejasno kakve će to posljedice imati na SAD. “Radna mjesta” u Lockhed Matrinu nije baš da će držati ekonomiju. Profit, naravno,, neće ići “radničkom savjetu”, nego gazdama kompleksa. U dvije godine mora ispuniti obećanja svojim biračima, koji vjeruju u pobjedu protiv Kine i “da će sutra biti bolje”. Ja ne bih stavio ruku na vatru.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dakle, trump samo provodi ono što je obećao glasačima I ono što su glasači u usa podržali. u tome I jeste problem za američke “saveznike” što to nije politika trumpa već politika američkog naroda koju će prije ili kasnije morati provoditi svi u americi I republikanci I demokrate. ozbiljne države poput rusije ili kine će svakako u budućnosti imati to u vidu kada budu kreirali svoju gospodarsku I vojnu politiku. američki “saveznici” će u svakom slučaju dobiti ono što su I zaslužili ako se na vrijeme ne prilagode na novonastale uvijete I ne krenu u euroazijske gospodarske i vojne integracije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Nisi pročitao dobro tekst. Točno, sve te stavke su u programu, ali je “sunce još daleko iza horizonta” i sve se provodi pod parolom “Samo izdržite, bit će sve dobro u budućnosti”. Tko trenutno ima koristi od provedbe obećanog? Amerkanci ne, barem njih 75%, a nije isključeno da će biti gore. Preskočeno je da će okončati “skupe i besmislene Amerika vodi desetine tisuća kilometara daleko od kuće”. Kakve koristi će obični Amerikanci imati od novog proračuna od 750 mlrd dolara za Pentagon?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

rusija je dobro isčitala I pročitala I sada ima rast gdp-a I pored usa-eu sankcija. njemačka, kanada itd. nisu dobro razumjeli pa sada moraju više plaćati za nato, davati carine na čelik I aluminij, možda sutra na automobile kao što su 2008. god. davali za sanaciju američkih banaka. dakle sve te nedaće američkog naroda sanirat će “saveznici” I to je ono što žele trump I američki građani. utješnim mišljenjima u ovoj bespoštednoj borbi nema mjesta. ili ćeš biti vječni rob ili ćeš se boriti za slobodu.

ps. ja znam da je “nada” ključna riječ I da se mnogi još, uključujuć i licemjerne, potajno nadaju da su eu, amerika I nato idealan put ka blagostanju I jednostavno još uvijek odbacuju surovu realnost, u tome neoliberalnom I neokapitalističkom svijetu, a to je da na vrhu ima mjesta samo za jednog

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Njemci, Kanada, i sl. naravno d moraju vise dapacaju za NATO, jer je USA placala najveci dio, oko 90%,
ili u trgovini kad Njemci imaju vece carine nego USA,
TO JE SAMO VISE POSTENJA, a ne da neko izvlaci korist.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

neokapitalizam u prevodu bi trebalo značiti nešto blizu robovlasništvu. znaš ono kada imaš veleposjednika I njegove robove

a najpoznatiji neoliberali su hillary clinton i podgguzna muva macron. oni su ti demokrate koji ne mare za mišljenje glasača

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Tramp je čovek koji nema jasno izgrađen stav ni oko kojeg bitnog pitanja. “Srećom”, ima oko sebe ljude koji će mu objasniti šta je “njegov” stav.

Američki birač bira kandidata za koga misli da će mu obezbediti sigurnost. Amerikanac je pod Obamom sve lošije živeo, Hilari nije obećavala da će značajno promeniti taj kurs dok Tramp jeste. Amerikanac vidi ekonomsku pretnju Kine kao osnovni razlog njegovog lošijeg života i svi mediji zajedno nisu uspeli da spreče želju za vraćanje proizvodnje u SAD.

Možda Tramp nije izneo precizan plan kako će popraviti odnose sa Rusijom ali ja se odlično sećam euforije čak i ovom portalu zbog mogućnosti da se izgradi dobra saradnja SAD i Rusije. Pričalo se i o nekom mini slavlju u Kremlju kada je pobedio Tramp. Osećaj koji je Tramp izazvao svojim govorima je bio vrlo jak i značajno je uticao na otklanjanje straha kod običnog Amerikanca od konfrontacije sa Rusijom koju je video u Hilarinom programu i bio je jedan od dva glavna razloga njegove pobede. Zato je pisanje Rojtersa samo propaganda i čudi me da ju je Babić progutao.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Skeptican sam!
Vodi toliku zemlju,a nije u stanju ni da popravi FAP-a!
750 mlrd dolara za Pentagon je ogroman broj FAP-ova!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Bolje i skeptičan nego septičan 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Loše se sjećaš, koliko se ja sjećam, baš je ovdje uvijek bilo rezerve i da je bolje pričekati da se vidi što će napraviti.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Sećam se kao da je juče bilo Laki. “Samo neka nije Killary…”, “on je uspešan biznismen…” dok sa ja upozoravao upravo na odnose sa Rusijom: “Sećate li se šta je izjavio kada su ruski avioni nadletali u niskom letu iznad Donalda Kuka u blizini Kalinjingrada? Rekao je da se to ne može dozvoliti i da treba gađati avione ako to ponove”.

Iako sam još na početku kampanje shvatio kakav je ta izjava me je iznenadila jer je došla posle perioda veličanja “budućih dobrih odnosa” – sa kojim je kasnije nastavio kao da te izjave nije ni bilo. Da ne pričam o gluposti takve izjave gledano iz vojnopolitičkog ugla.

Tek kada je raketirao Siriju se “sentiment” značajno menja pa i tada je bilo mnogo mišljenja da je “nateran od strane duboke države”, da u stvari želi da sarađuje sa Rusijom ali mu ne daju.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac To Trump i deep state je klasični obrazac dobroga i lošega pandura koji po potribi minjaju uloge. Razjebavanje ljudske percepcije ima svoje zakonitosti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ja jesam rekao samo da nije Killari, ali da sam rekao da je uspješan biznismen, to si izmislio, bez uvrede. Ja uopće ne znam kakav je on biznismen i kojim se trikovima dva puta digao iz bankrota. Dakle, ja za njega to nisam rekao, a “samo da nije Killary” , jesam i to i sad mislim, što ne znači da ću Trumpa dizati u nebesa. Ona je bila dokazano zlo, dok je on bio “tabula raza” i nešto se moglo očekivati. Na kraju sam skonto da je jedini u pravu buo ajatolah Hamnei koji je rekao da ne očekuje ništa i da mu je svejedno tko je pobijedio.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Shvatio si lično a nije bilo – pričao sam o nekom opštem mišljenju.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Šumadija je u pravu, hebala vas krempita……………..

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  shumadinac

mozes se kladiti da bi nastupila i slična euforija u slučaju pobjede LePenn na prošlim izborima u Frnacuskoj, euforija proporcionalna likovanju nad slomom Macronove politike danas

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  oddball

Davljenik se i za slamku hvata. Mi smo sada u takvoj situaciji – merimo koja je slamka veća.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Tri slamke kraj otoka srece?

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Trump nema izgraden stav, ali ima tamo neki shumadinac.
Koje gluposti pojedinci pisu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Kamo lepe sreće moj Tursunov da je Tramp proveo na ovom portalu bar mesec dana.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Tursunov

:)))))) to je frende bas zanimljivo za citati mislim na komentare.. Ali nema veze pazi upravo zato sluzi demokracija svatko ima pravo na svoje misljenje znaci bilo tko i naravno moze citati i odgovore i misljenja drugih..Tu smo da se usavrsavamo…

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

za shvatit trumpa moraš pročitat main counf i art of deal

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

ili antun tuna

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

dinaricus vulgaris Kako kome, to definitivno nebi bilo loše, međutim meni se čini kako je za shvatit Trumpa puno bolje proučit psihopatiju, naročito prirodu narcisističkog poremećaja.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kako jemoguće da se izjalove sve narodne revolucije?

Stevo
Gost
Stevo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Октобарска,кубанска,иранска исламска.Све су успјеле јер су их подигли и водили озбиљни људи и покрети подржани народом.
Ово данас нису никакве револуције већ пи ар пројекти.Револуција захтјева озбиљну политичку снагу.То на западу и у његовим вазалним друштвима не постоји.Тотална политичка контрола подобних кадрова.Ово у Италији је чудо.За разлику од Грчке.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Stevo

Stevo Pa ja nebi te tri navedene revolucije stavlja u istu vriću.
Kad se pogleda Oktobarsku revoluciju tu je veću ulogu od samoga Lenjina odigra agent Aleksander Parvus koji je dobija vagun zlata da sa Lenjinom izvede revoluciju. Nakon šta je revolucija izvedena i ruskoj aristrokraciji opljačkano zlato Parvus je nesta i sa njim cila ferata zlata i za Parvusa se više nikad nije čulo, a većina zlata iz te ferate je završila u Švicarskoj kod istih koji su Parvusu dali oni vagun zlata. Danas većina ljudi misli kako je Švicarska pametna jer nije ratovala i kako je to bila odluka švicarskih građana . . . i kako je Švicarska bogata jer dobro proizvodi sireve, čikolate, satove, švicarske nože i “pošteno” bankari.
Većina također misli kako je švicarska garda u Vatikanu još od 17 stoljeća i BIS (Bank for International Settlement) u Baselu slučajno.

Стево
Gost
Стево
2 godine prije
Reply to  Moreno

Морено,нисам ставио те три револуције у исти кош по спонзорима већ по резултатима и посљедицама.Да није било октобарске револуције не би било ни Црвене Армије која је изнијела револуцију а нешто касније и други свјетски рат.Не би било ни СССР па ни његове атомске бомбе.Што би значило да би од 1945. имали потпуну америчку хегемонију.
Не би било ни Народне Републике Кине,можда неке куоминтанг Кине,као што је то случај са Тајваном,америчким вазалом.Афганистан би у такву Кину извозио довољно хероина да успјешно издржава све америчке тајне службе и њихове тајне операције.итд итд…

А некакав Парвус и швајцарска чололада су ту сасвим ефемерне појаве у односу на Црвену Армију и научни потенцијал СССР.

Уосталом шта мислиш да ли би уопште биле могуће кубанска и иранска исламска без октобарске револуције?
А без швајцарске чоколаде?
Мени се чини да превелик значај придајеш злату и новцу.Барем у односу на улогу људског потенцијала правилно организованог,усмјереног и вођеног.Русија под Путином је прави примјер.Или Кина под комунистичком партијом.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Dedolarizacija$ u Svetu i nije bitno sta Donald Trump prica.

Spock
Gost
Spock
2 godine prije
Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Bilo bi okay Trumpa ostavit Amerikancima koji bi tribali prosuđivat njegovu politiku. Šta se vanjske politike tiće koja afektira cili svit Trump nije skoro povuka ništa američke vojske u Ameriku ka šta je obeća, nije zatvorena nijedna od priko 800 vojnih baza po svitu, ali se Trumpu mora priznat neznatno smanjenje uvođenja demokracije po svitu i šta je najbitnije Trump je demokratskim bombama na godišnjoj razini uspija poubijat puno manje ljudi nego svi njegovi predhodnici od Georga Busha.
Također se da primjetit kako Trump skoro nikad nije izgovorija riči “freedom and democracy” ni zajedno ni odvojeno šta je Obami bilo skoro u svakoj trećoj rečenici.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Kako se zove grad u koji na ovim nasim demokratskim prostorima, ameri polazu velike nade?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Beograd

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Gaćelezi??? 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Pod NE:
Gacelezi i Koprno
Pod DA:
Tirana

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Uh, znao sam da ne znam. 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Nije sramota znati!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Al nije ni dika.
U današnje vrijeme. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Moreno

Nisi čitao statistike prošle godine za Afganistan – rekordan broj projektila, bombi i mrtvih od 2011.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Jemen da ne spominjem iako formalno SAD ne sudjeluju u agresiji

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Trump je odlican.. Vrh – puno je teze voditi svoju politiku u SAD-u, Francuskoj itd.. nego li je to u Rusiji, Kini itd… Znaci ima puno vise administracije i ostalih prepreka nego npr: Kina.. Trump iza sebe ima rezultate kao poduzetnik i obiljezio je Ameriku svojim uspjesima dok ostali nisu napravili rezultate radom , pregovorima itd… vec nasljedstvom ili sluge razlicitih Lobija ( Clinton, Obama ).. Donalad Trump kakav je to lik daj molim vas samo par minuta prodjite kroz njegovu biografiju – jedino sto moze netko negativno reci za Trumpa je iz mrznje, zavisti ili eto tek zato sto je glupav i kratkovidan.. Taj covijek je startao sa prve stepenice i nije preskocio niti jednu vec je gazio jednu po jednu, velika razlika startati sa desete stepenice sto znaci devet praznih iza ili ih sve proci.. On jednostavno ne moze biti nesposoban i kraj price…

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Slazem se, dodao bih problem Trumpa su razne globalisticko kapitalisticke i globalisticko liberalne elite, jer Amerika first je protiv tih globalistickih vizija.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Tramp ,predvidiv ili nepredvidiv moze biti sta god hoce,moze bit i najbolji od svih dosadasnjih predsednika te zlodrzave….samo je JEDNO sigurno a to je-Vise nikada ta zlodrzava nemogze biti sto je bila.A bila je drzava u koju su velika vecina svijeta zeljna hljeba i slobode hrlila k toj drzavi.Nemoze ta sada zlodrzava biti jos mnoooogo sta sto je bila do pre nestanka SSSR.
It USA-SAD su postali vecinska nebjelacka drzava iz koje se prvo bjelci poceli iseljavati kao npr.Rusi a jos uvek pomalo hrle obojeni latinosi bijeda koja je upravo bijeda zahvaljujuci SAD i svojim nesposobnim drzavnicima.Ima bezbroj razloga da SAD nemogu vise biti sto su bili a ja navodim samo 2 razloga veoma bitna a to su-Struktura stanovnistva je promenjena od vecinske bjelacke(evropske) populacije sad je crnacko-latinoska.Druga cinjenica postojanje ove nove elektronske komunikacije preko koje je tesko moguce stalno lagati i istinu sakriti ili svaku istinu iskontrolisati kao sto je bilo sve donedavno .
Treca moja zadnja cinjenica veoma vazna je ta da Rusi-ja nije vise pod ideologijom vec slobodom a oni mnogobrojni stari narodi,kulture i rzave (kinezi,indiijci) su tehnoloski uznapredovali i priblizavaju se tehnoloski najrazvijenijima i s njima je nemoguce da se banditski ponasas kao sto su to dugo radile SAD pre toga VB .
Ovaj moj zadnji cinioc moguce je shvatiti TEK ako licno posjetite Kinu pa samo djelic te drzave da vidite …istinski ce te da doziviti zaprepastenje koje je sokantno.Evo samo 1 sokantan podatak koji govori o tehnoloskom i ekonomsko komunikacionom podatku.Pre 100g Kina je imala simbolican broj pruga.Danas Kina ima vise km pruga nego zajedno Evropa i SAD isto vazi i broj km superbrzih pruga gde vozovi jure minimum 250 km na sat.
A bacuske SAD su se pocele vracati u Rusiju odmah posle dolaska Putina na vlast.Dok se americi ne smrkne srbima i evropljanina tesko moze da svane.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Ma daj pricas o zeljeznicama u Kini. Ono što Trump želi je sasvim normalno npr: ako imas firmu u Kini dobit odnosno novac koji si zaradio smiješ potrošiti jedino u Kini nemozes ništa van Kine, ako želiš proizvoditi u Kini moraš im predati tehnologiju ( a proizvodis jer imaš radnu snagu koja radi zaključena kao stoka, tretiraju ih kao životinje za par dolara dnevno – pa imaš x Slučajeva gdje se radnici ubijaju u firmi jer nevide obitelji mjesecima). Znaci Kineska firma pravi most na Peljescu ono što Trump želi jest da Hrvatska vlada kinezima kaže nema problema pravite ali zaradjeni novac možete trošiti jedino u Hrvatskoj. Dalje Kina je po površini 4 na svijetu a po rezervama prirodnih dobara nije u prvih 20 ( nafta, plin, voda, plemeniti metala itd…) Dužna je 30 trilijona dolara a tehnološki još dosta zaostaje za zapadom a Trump u pravo vrijeme vrši pritisak da nema prisilnog uzimanja tehnologije. Pa nosač aviona američki 1978 imao je tehniku polijetanja koju su Kinezi usavrsili na svom zadnjem nosacu. Mislim možete vi pričati nebulize i vjerovat ono što vam je drago čuti ali daleko je to od istine. A koliko ima praznih gradova u Kini ( gradovi duhovi) , koliko propali građevinski poduhvata, kakva je kakvoća života za 90% stanovništva,, kakav je kvaliteta zraka u gradovima, molim te kakva je sloboda pojedinaca, medija, alternativni medija, kritičara to nepostoji. Pa na zapadu svaki idiot može otići na Facebook i reci tko hebe Trumpa, Plenkovica, Vucica, Liberale nebitno u KINI ne može. Nedaj mi Bože živjet u takvom sistemu i bit običan covijek ( nikakvog informacijskog sustava znam samo onoliko koliko partija odluči da trebam da znam i šta trebam da znam. Radije umrijeti sa zapadom nego živjet bez njega. Eto ti si bio u Kini blago nama pa sta će drugo graditi nego željeznice pa jedan Američki kamion ili bilo koji drugi proizvod nemoze se mjeriti ništa Kinesko po ničemu.Amerika je san za živjeti naspram Kine. Nikad pa ni tada neće postojati Kineski san.. A o iseljavanju iz Amerike daj mi malo podatke.. white 72.4%, black 12.6%, Asian 4.8%, Amerindian and Alaska native 0.9%, native Hawaiian and other Pacific islander 0.2%, other 6.2%, two or more races 2.9% toliko o bijelcima kao manjini.. Daj frende dodji sebi..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Bože blagoslovi ameriku…i crvene vratove koji trabunjaju.

istina boli
Gost
istina boli
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

ShaCkaL
“Ma daj pricas o zeljeznicama u Kini. Ono što Trump želi je sasvim normalno npr: ako imas firmu u Kini dobit odnosno novac koji si zaradio smiješ potrošiti jedino u Kini nemozes ništa van Kine, ako želiš proizvoditi u Kini moraš im predati tehnologiju …………kakva je kakvoća života za 90% stanovništva,, kakav je kvaliteta zraka u gradovima, molim te kakva je sloboda pojedinaca, medija, alternativni medija, kritičara to nepostoji……….Pa na zapadu svaki idiot može otići na Facebook i reci tko hebe Trumpa, Plenkovica, Vucica, Liberale nebitno u KINI ne može. Nedaj mi Bože živjet u takvom sistemu i bit običan covijek ( nikakvog informacijskog sustava znam samo onoliko koliko partija odluči da trebam da znam i šta trebam da znam. Radije umrijeti sa zapadom nego živjet bez njega……..Amerika je san za živjeti naspram Kine……….”

Daj odjebitis………koliko si se ti gluposti nalupao u komentaru da nije čudno što smo okruženi debilima u svakodnevnom životu i nikada nam neće ni biti bolje. Sve što si i naveo od istine u komentaru dobro si zasrao sa glupostima.
1. željeznice u Kini su takve da ih u Canadi i USA neće imati još idućih 20 godina. Šuti, samo čkomi.
2. kakvoća života je potpuno ista i normalna kao u tvojoj USRA-noj državi. Sve imaju, sve kupuju, ništa im ne fali.
3.sloboda pojedinaca i kritačara je ista kao i u tvojoj USRA državi, s razlikom da ovdje ne daju ljudima da seru previše, a kod tebe daju ljudima da seru, a na kraju su oba rezultata ista. Srao, ne srao, imao jebeni FB ili ne, prozivao ili ne……………isti kurac kod tebe……ništa izmjeniti nećeš. Samo lupaš bezveze.Svi smo svjedoci koliko su Zapadni mediji slobodni. Daj molim te samo čkomi.
4. Biti običan čovjek u Kini je bolje nego robot u USRa, robot koji za sve može biti tužen, radi za kikiriki minimalac i po dva posla, znaju živjeti u govnarskim kućama (da ne kažem ciganskim), mora dobro paziti smije li se derati na ženu, pogotovo u Canadi itd itd…….Naravno, umrijećeš sa Zapadom, jer takvi kao ti su Zapadu potrebni.

Nisam se mogao kontrolirati, pa sam se morao osvrnuti na tvoje debilane.Svašta. Pljuc

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  istina boli

Vi dragi gospodine nemate niti znanje a niti volju da nesto naucite. Piskarate gluposti. Ali da budala zna da je budala ne bi bio budala – jer naravno svjestan da je budala nije logicno.

Usput jedna vijest: Kina popusta pred SAD-om i povlaci CNPC iz golemog plinskog projekta u Iranu bas kao i Francuski total..

Nikad garantiram nikd nista niste radili i naravno nigdje nikad zivjeli osim doma, meni je zao takvih poput vas ali uvijek smo imali gusaka upravo zato sto svi imaju pravo na rijec – i ja postivam vase misljenje ali ovdje se neradi o misljenju vec o cinjenicama stoga zao mi je sto pored pismenosti i 21 stoljeca vi ste slijepi..

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Opet vi brinete o ruskim interesima, i kako da se postave… I onda se ljutite kada vam se kaže da ste glasnogovornici Kremlja (ne nužno ruskih interesa).
Pavijan je jedino promijenio svoj stav o Rusiji jer su ga demonizirali ponajprije zbog pomirljivog stava prema istoj (napadan je i zbog politike prema migrantima, ali oni ne predstavljaju opasnost za američke svetinje kao što su vojno-industrijski kompleks, bezuvjetna podrška Hazaristanu, štampariji dolara Federalnim rezervama…), dok Sorošu i sličnima ni najmanje ne smeta bolesna podrška rasistima u IzraHELLu, najave uništenja Irana pod svaku cijenu, trgovinskog i tko zna kakvog sve ne rata prema Kini…

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

. Trump je u svojoj predizbornoj kampanji također najavljivao poboljšanje odnosa sa Rusijom, čak i zajedničku borbu protiv ISIL-a u Siriji. Ali, nakon pobjede na izborima, očito je da su hazarski “neokonzervativci”, — glavni ratnohuškaški jastrebovi privezali Trumpa na lanac i prisiljavaju ga da i dalje održava taj antagonizam protiv Rusije. Ustvari, od početka je bilo jasno, da Trump neće imati previše ovlasti, jer duboka država, kontrolira cijelu strukturu vlasti u SAD; kongres-senat-CIA-FBI-vojno zapovjedništvo-mediji.. a ekonomija i financije su ionako sve u njihovim rukama. Da još jednom pojasnim: takozvani “neokonzervativci” memaju nikakve veze sa nekakvim konzervatizmom (ono: religija, svjetonazor i slično) već su 95% sve neoliberalni hazari, koji kontroliraju američku vanjsku politiku u zadnijh 30 godina i nametnuli su sve ove agresivne ratove na Bliskom kistoku, kao i onaj u Ukrajini. To kaže i ozbiljan čovjek, kao dr. Paul Craig Roberts, bivši podministar u Reaganovoj vladi 80-ih godina. Ideologiju “neokonzervatizma”, stvorio je hazar Irving Kristol, a obličio je njegov sin William Kristol, zajedno sa drugim poznatim hazarima, kao Robertom Kaganom, Paulom Wolfowitzem i drugima. Kagan je muž poznate Victorie Nuland (također hazarka), one, koja je 2014. zajedno sa Sorosem vukla konce u puču u Kijevu. Wolfowitz je za vrijeme predsjednikovanja Busha mlađega, (2000-2008), bio glavni kreator te agresivnre Busheve politike.
Hilary je bila kandidatknija “neokonzervativaca”, ali se desilo neočekivano iznenađenje za duboku državu, da je ona izgubila.
Međutim i iza Trumpa stoje hazari: milijarderi Sheldon Adelsion i Carl Icahan, koji su sufinancirali njegovu kampanju, ministar financija mu je hazar Steven Munchin, a i sam njegov zet Kusnher je hazar i prijatelj sa obitelji Benjamina Netanjahua.
Adelson, Kushner i ekipa su hazarski desničari, koji žele osigurati absolutnu dominaciju države Izrael i oni u principu nisu protiv Rusije, i mislim da je to ta razlika, između ovih “trumpovih” hazara i onih “neokonsa”, koji su htjeli Hillary za predsjednicu. Ali ovi “trumpovi” hazari, očito imaju jedan uvjet za dobre odnose sa Rusijom: oni zathjevaju od Rusije, da Rusija prestane podržavati Iran i Siriju, a zauzvrat bi SAD priznao Krim kao ruski i SAD se ne bi više miješale u Ukrajini, i prestale bi sankcije Rusiji. To se dalo naslutiti iz onih škrtih izvještaja o sastancima Trumpa i Putina, Putina i Netanjahua, i Boltona i Putina. Bolton je Trumpovog čovjek za nacionalnu sigurnost koji je boravio u Moskvi.
Međutim duboka država i neokonsi, ne odustaju od svoje namjere, po svaku cijenu održavati sukob sa Rusijom i čak i izazvati rat protiv Rusije. Oni i dalje kontroliraju sve u Ukrajini, u kojoj ionako vladaju ciohazari: Porošenko, Groisman, Timošenko, Vitalij Kličko… gle čuda svi imaju hazarski podrijetlo.
Veleposlanik SAD-a u Izrealu, kojega je izabrao Trump, također desničarski hazar, lani je rekao da su takozvani “liberalni židovi” gori od nacista. Neokonsi su privezali Trumpa za lanac, tako da on katkada retorikom opali po Rusiji. Međutim, u cijele ove 2 godone, mogli smo vidjeti dva lica Trumpa. Jedno, kada on, očito pod pritiskom duboke države, mora izjaviti mešto, što odgovara njima, a drugo lice, kada on na tviteru izrazi svoje osobno mišljenje, Tako se on na tviteru pozitivni izražavao i o Rusiji (pa su ga zbog toga napali), a nedavno je u poruci na tviteru poslao poruku, kontradiktornu, onoj izjavi za javnost, kada je rekao, da Rusija krši ugovor INF. Na tviteru je objavio pomirljivu poruku u kojoj je rekao, da se SAD, Rusija i Kina trebajiu mirno dogovoriti o smanjenju nuklearnog naoružanja i slično… Trumpov manevarski prostor je malen i sužen, jer kako rekoh, on nema stvarnu vlast u SAD-u, ili je možda ima jako malo. On pokušava nekako manevrirati između duboke države koja stalno vrši pritisak na njega i svojih vlastituh želja i namjera.
Da Trump nema vlast u SAD-u, to je indirektno rekao njegov bivši savjetnik Steve Bannon lani na jednom skupu TRumpovih pristalica, tamo negdje u sredenjem dijelu SAD-a. Bannon je rekao: elita (mislio je na duboku državu), neće tek tako sama od sebe prepustiti vlast iz svojih ruku, vi (dakle, narod), morate prsiliti elitu, da to učini.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  alan ford

ako takvi ekstremisti koji žele izazivat kaos i ratove po svjetu ili sa Rusijom vladaju zašto ih Trump nije poslušao u najkritičnijem momentu u sirijskom ratu nakon kemijskog napada na Ghoutu, bio je plan o masovnim udarima na Damask i po cijeloj Siriji ali je Trump odobrio samo manji ograničeni napad, zašto nisu izveli planirane masovne udare?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  alan ford

Bravo, jedan od najboljih i sustinski napreciznijih tekstova koje sam procitao o Trumpu i njegovoj poziciji na vlasti.

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  alan ford

Ovih dana je malo zahladilo, vjerovatno iz toga stoje hazardi. Forde dobro si ih procitao, svaka cast.
Sta kazes na ovo, da iza Vucica stoje doticni.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Turusonov, Hazardi? Tipfeler nadam se? Ma naravno da ne stoje iza Vucica, on je tek slucajno postavio za premijera “ono’ Brnabic (koristim srednji rod, jer nije jasno ni doticnoj osobi sta je), inace clana Bilderberga. A Soros i njegov sin mu dolaze malo-malo u posetu u Beograd jer su poznanici i prijatelji vec decenijama. Nisi znao?

burt
Gost
burt
2 godine prije

svi pokazatelji na unutarnjem i vanjskom planu pokazuju da je dosad Trump uspješan predjsednik, za sada to uglavnom štima ali u sljedeće dvije godine očekuju ga teške odluke na vanjskom planu

Стево
Gost
Стево
2 godine prije
Reply to  burt

Бурте,чека њега Бајден на изборима,а нас рат ако Трумп изгуби.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Стево

A šta nas čeka sa Krampom?
Ne kontaš da je u Amera sve samo biznis;zabraniše prodaju Izraelskih F16, Kašogi kao da nije niti postojao, danas u Prištinu stigli blindirani hameri ali za novac nikako donacija, ostalo oružje će isto doći.
Trgovinom oružjem USA skoro 8x više zaradi od Rusije a Rusija druga po prodaji oružja. Nemoj misliti da nas sa Krampom čeka “proleće”.

Стево
Gost
Стево
2 godine prije
Reply to  Siniša

Са Трумпом нас чека даљњи унутрашњо амерички сукоб и америчко европски сукоб што је много боља варијанта од јединственог идеолошког савеза између америчких,европских и британских либералних елита окренутих против оних за које процијене да су довољно слаби да им се супротставе.
Да те подсјетим само да је Либију,Сирију и Украјину покренула Обамина(Клинтонистичка) администрација у којој је Бајден био уз Хилари вјероватно најважнији спољњо политички фактор.Бајденов син је постао дионичар украјинског гасног система.Бизнис к’о што кажеш.Породични.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Komentirati ciokrempitu neću……………..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Svasta…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik