Trump je dokazao da uopće nije “nepredvidiv” i da čini sve što je obećao

Donald Trump u UN-u
60 komentara

Često se mogu čuti tvrdnje kako je američki predsjednik Donald Trump hirovit, nepredvidiv i da mišljenja mijenja gotovo svakodnevno, što je potpuno netočno. Uskoro će biti dvije godine kako obnaša dužnost američkog predsjednika i pogledajmo što je Donald Trump govorio kao predsjednički kandidat i što je učinio i vjerojatno će činiti do kraja mandata.

Tvrditi da je trump nepredvidiv i proturječan mogu samo oni koji nisu vidjeli, nisu čitali ili nisu razumjeli njegov program i pratili što radi kao predsjednik, jer je on apsolutno dosljedan u provedbi svojih obećanja. Kako će se to u konačnici odraziti na SAD kao cjelinu, na njegovo biračko tijelo, to je trenutno nepoznanica, jer su Amerikanci još uvijek u razdoblju odricanja da bi im sutra bilo bolje. Međutim, činjenica je da novi američki predsjednik uporno provodi ono što je rekao da će učiniti.

Prvo što moramo učiniti je izdvojiti “samo riječi” iz programa djelovanja. To je važno, jer je tijekom predizborne kampanje kandidat za američkog predsjednika u pravilu prisiljen govoriti vrlo oštro. Uostalom dovoljno je pogledati predizborni program Donalda Trumpa kojeg je Reuters objavio 8. studenog 2016. godine.

Ukratko, tamo stoji “kako američki republikanski kandidat za predsjednika, Donald Trump, želi izgraditi zid na granici s Meksikom, povećati potrošnju za obranu i uvesti carine na robu iz Kine”.

U stvari, prva točka znači oštru borbu protiv ilegalne imigracije. Iako zid na granici s Meksikom još nije izgrađen, borba protiv ilegalnih migranata u Sjedinjenim Državama je sve jača. Nedavno je Donald Trump izjavio kako će promijeniti američki zakon prema kojem dijete rođeno u Sjedinjenim Državama od roditelja koji nemaju američko državljanstvo automatski na njega ima pravo. Ovu rupu u zakonu su mnogi zloupotrebljavali, samo kako bi realizirali svoj “američki san”.

Ova o pravo je dovelo do stvaranja posebne vrste “turizma”, rađanja u Sjedinjenim Državama kako bi dijete bilo američki državljanin. Dakle, možemo zaključiti da u ovom trenutku, što za nas izvan Sjedinjenih Američkih Država ima manju važnost, Donald Trump jasno provodi jedno od obećanja njegovog izbornog programa.

Sljedeća stavka programa je povećanje potrošnje za obranu, što je Trump već proveo. Američki vojni proračun je s njim dosegao rekordnu razinu od 715 milijardi dolara, što znači da se “nepredvidljivi” čelnik Bijele kuće pokazao prilično predvidljivim. Što je obećao, to je i napravio.

Sigurnosni zid u Meksiku
FOTO: Sigurnosni zid u Meksiku

Idemo na najavu uvođenja carina Kini. Danas između Sjedinjenih Država i Kine traje pravi trgovinski rat, kojeg je započeo Trump. Naime, Donald Trump je počeo nametati carine na razne proizvode iz Kine, a Kinezi su odgovorili točno s istim carinama i smanjenjem američkog uvoza u vrijednosti roba proizvedenih u Sjedinjenim Državama i koje se uvoze ili su se uvozile u Kinu.

Točno je da ova točka Trumpovog programa utječe na globalno gospodarstvo, trenutno i na same Amerikance, najviše na njegovo biračko tijelo, ali to njega nije briga i on dosljedno prati kurs kojeg je odredio u predizbornom programu.

Prije izbora, kao kandidat za predsjednika, Donald Trump je govorio o potrebi priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela. Bez obzira na to što se time krši međunarodno pravo, on je to učinio i američko veleposlanstvo iz Tel Aviva preselio u Jeruzalem, i to usprkos činjenici da je time razljutio cijeli islamski svijet.

Tijekom predizborne utrke je Trump govorio o potrebi raskida nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je za Sjedinjene Države bio nekoristan i opasan. Prema njegovim riječima, potpisivanjem sporazuma s Teheranom je Washington gotovo obećao da će Iran štititi u slučaju vojnog napada. Prošlo je vrlo malo vremena do jednostranog raskida nuklearnog sporazuma s Iranom, uvedene su jednostrane sankcije i kompanije iz cijelog svijeta, ne samo iz Sjedinjenih Država, povukle su se iz Irana.

Donald Trump je naveo “kako osuđuje Obamin Transpacifički sporazum (TTP) i da namjerava revidirati uvjete Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kojeg su između SAD, Kanada i Meksiko potpisali 1994.

“Ako Sjedinjene Države ne uspiju ostvariti postići povoljnije uvjete, mi izlazimo”, rekao je Trump prije nego je prisegnuo za predsjednika, što je i učinio.

Nedavno je potpisao novi sporazum o slobodnoj trgovini i ulaganjima s Kanadom i Meksikom, naravno, po puno povoljnijim uvjetima za SAD.

Kao predsjednik, Trump je početkom 2017. godine potpisao dekret o američkom povlačenju iz Transpacifičkom sporazumu (TTP), kojeg je u veljači 2016. potpisalo 12 zemalja – SAD, Malezija, Vijetnam, Singapur, Bruneji, Australija, Kanada, Novi Zeland, Meksiko, Čile i Peru.

U trenutku povlačenja i ugovora TTP, dokument još nije ratificirao američki Kongres i Trump je to iskoristio, ne bojeći se da će izgubiti obraz pred međunarodnom zajednicom.

Kina uvodi carine Sjedinjenim Državama

Iako nešto drugačije, Donald Trump je još jedan trgovinski sporazum na doveo do ruba propasti – Transatlantsko partnerstvo (TTIP). Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini su Sjedinjene Države dizajnirale s Europskom unijom. Carine koje je Trump uveo na čelik i aluminij su TTIP su pretvorile u neprovediv i besmislen dokument. Europski saveznici Sjedinjenih Država su bili nesretni su i ogorčeni, ali Trump čini ono što je u svom programu obećao i izlazi iz svih “poslova” koji dovode do gubitka radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Dakle, vidimo da je analizirajući odnos između “riječi i djela” vrlo teško Trumpa nazvati kontradiktornim i nepredvidljivim. Ali bi bilo pogrešno smatrati ga prvim političarom koji je učinio sve što je rekao i rekao samo ono što će zaista činiti.

Kao što smo rekli, još je rano izvući konačne zaključke ove politike, jer je Trump sa svojom politikom zaratio gotovo s cijelom svijetom i pola Amerike, a pozitivni rezultati još nisu na razini očekivanog.

No, postoji i dio o Rusiji, što je logično, jer je Hillary Clinton vanjskopolitički dio predizborne kampanje temeljila na sukobu s Rusijom i autokratom Vladimirom Putinom. Što je u programu Trumpa pisalo o Rusiji? Ništa važno. Na nekoliko je mjesta bilo izjava kako treba biti prijatelj s Rusijom i da bi on, Donald Trump, rado unaprijedio odnose s ruskim predsjednikom, kao i da će uspjeti postići sporazum s njim. Međutim, još tijekom kampanje je Donald Trump počeo mijenjati svoj ionako nejasan stav.

Trump je u listopadu 2016. godine rekao da ponovno razmatra svoj stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i pridružio se kakofoniji zapadnih političara koji su sa svih strana osuđivali akcije Moskve u sirijskom gradu Aleppu.

Optužio je Kremlj da ne poštuje ni Obamu ni Hillary Clinton i rekao da ne zna kako će se razvijati njegov odnos s Putinom. Prije toga, tijekom predizborne kampanje, Trump je pohvalio Putina i predvidio “vrlo, vrlo dobre” odnose s Rusijom, a onda je rekao “kako pretpostavlja da će oni biti užasni”.

U tom smislu se nameće zanimljivo pitanje. Naime, tko je i zašto odlučio da je Trump “proruski” kandidat i da će pod njim odnosi između Moskve i Washingtona nužno biti topliji? Zapravo, kao kandidat Republikanske stranke za američkog predsjednika Donald Trump nije imao nikakav stav o Rusiji u obliku konkretnih prijedloga, osim u apstraktnim govorima u duhu “bolje je imati dobre odnose s Putinom i ja ću ih pokušati izgraditi”.

Ne, takvih odnosa neće biti, jer nisi dio njegovog predizbornog programa i Trump ih neće ni graditi.

Donald Trump
FOTO: Donald Trump

Naravno, program Donalda Trumpa je nešto veći od nekoliko stavki koje je objavio Reuters 2016. i za koje smo vidjeli da ih Trump provodi u djelo.

Međutim, već možemo zaključiti da je Donald Trump je političar koji dosljedno provodi svoj program, za čiju ga je realizaciju dio američkog poslovnog sektora doveo na vlast. Međutim, iako tijekom kampanje Rusiju nije spominjao u jasnim terminima kao borbu protiv Irana, Kine, podršku Izraelu, “čiste račune” sa saveznicima, čak i nenapisani dio programa za Rusiju nije bilo ništa što bi Moskva mogla pozdraviti.

Slijedom toga, nema razloga da se Rusija nada da će Trump promijeniti antiruski kurs svih prethodnih uprava Washingtona. No, toga su u Moskvi svjesni i samo moraju pažljivo pratiti sve što Donald Trump kaže i dokumente koje dizajnira njegova administracija. Stoga je krajnje vrijeme da se jednom i zauvijek razbiju iluzije da u ključnim zemljama na Zapadu na vlast može doći “proruski” političar. Zapravo, takav političar i ne treba biti “proruski”, nego “proamerički”, “pronjemački” ili “profrancuski”, ali ne “antiruski”, ali je iluzija očekivati čak i političara koji bi slijedio prijateljski kurs prema Moskvi kao središtu euroazijskog prostora. To nitko ne očekuje i na to je naivno računati i trošiti vrijeme u iščekivanju takvih mogućnosti. Ono što Moskva može ostvariti je održavati najveću razinu ekonomske suradnje u postojećim okolnostima. Ništa više.

Trumpov predizborni program objavljen u jesen 2016. – Reuters

 

ttipttp
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Demokracija
5 godine prije

Trump sve radi kako su globalisti naplanovali,za sada ide sve po planu uz povremene teškoce ali pobjedom na slijedecim izborima u Americi,onda ce sve to zavrsiti onako kako treba.Zadatak je ukrotiti americku drzavnu elitu kao glavni zadatak a uz to preformirati Ameriku.

Laki Topalović
5 godine prije

Stavka – pentagon – sljedeći proračun je 750 mlrd dolara. Točno je da ispunjava što je rekao, ali je vrlo nejasno kakve će to posljedice imati na SAD. “Radna mjesta” u Lockhed Matrinu nije baš da će držati ekonomiju. Profit, naravno,, neće ići “radničkom savjetu”, nego gazdama kompleksa. U dvije godine mora ispuniti obećanja svojim biračima, koji vjeruju u pobjedu protiv Kine i “da će sutra biti bolje”. Ja ne bih stavio ruku na vatru.

eu kolonija
5 godine prije

dakle, trump samo provodi ono što je obećao glasačima I ono što su glasači u usa podržali. u tome I jeste problem za američke “saveznike” što to nije politika trumpa već politika američkog naroda koju će prije ili kasnije morati provoditi svi u americi I republikanci I demokrate. ozbiljne države poput rusije ili kine će svakako u budućnosti imati to u vidu kada budu kreirali svoju gospodarsku I vojnu politiku. američki “saveznici” će u svakom slučaju dobiti ono što su I zaslužili ako se na vrijeme ne prilagode na novonastale uvijete I ne krenu u euroazijske gospodarske i vojne integracije

shumadinac
5 godine prije

Tramp je čovek koji nema jasno izgrađen stav ni oko kojeg bitnog pitanja. “Srećom”, ima oko sebe ljude koji će mu objasniti šta je “njegov” stav. Američki birač bira kandidata za koga misli da će mu obezbediti sigurnost. Amerikanac je pod Obamom sve lošije živeo, Hilari nije obećavala da će značajno promeniti taj kurs dok Tramp jeste. Amerikanac vidi ekonomsku pretnju Kine kao osnovni razlog njegovog lošijeg života i svi mediji zajedno nisu uspeli da spreče želju za vraćanje proizvodnje u SAD. Možda Tramp nije izneo precizan plan kako će popraviti odnose sa Rusijom ali ja se odlično sećam euforije čak i ovom portalu zbog mogućnosti da se izgradi dobra saradnja SAD i Rusije. Pričalo se i o nekom mini slavlju u Kremlju kada je pobedio Tramp. Osećaj koji je Tramp izazvao svojim govorima je bio vrlo jak i značajno je uticao na otklanjanje straha kod običnog Amerikanca od konfrontacije… Čitaj više »

dinaricus vulgaris
5 godine prije

za shvatit trumpa moraš pročitat main counf i art of deal

Siniša
5 godine prije

Kako jemoguće da se izjalove sve narodne revolucije?

giordano bruno
5 godine prije

Dedolarizacija$ u Svetu i nije bitno sta Donald Trump prica.

Spock
5 godine prije
Moreno
5 godine prije

Bilo bi okay Trumpa ostavit Amerikancima koji bi tribali prosuđivat njegovu politiku. Šta se vanjske politike tiće koja afektira cili svit Trump nije skoro povuka ništa američke vojske u Ameriku ka šta je obeća, nije zatvorena nijedna od priko 800 vojnih baza po svitu, ali se Trumpu mora priznat neznatno smanjenje uvođenja demokracije po svitu i šta je najbitnije Trump je demokratskim bombama na godišnjoj razini uspija poubijat puno manje ljudi nego svi njegovi predhodnici od Georga Busha.
Također se da primjetit kako Trump skoro nikad nije izgovorija riči “freedom and democracy” ni zajedno ni odvojeno šta je Obami bilo skoro u svakoj trećoj rečenici.

ShaCkaL
5 godine prije

Trump je odlican.. Vrh – puno je teze voditi svoju politiku u SAD-u, Francuskoj itd.. nego li je to u Rusiji, Kini itd… Znaci ima puno vise administracije i ostalih prepreka nego npr: Kina.. Trump iza sebe ima rezultate kao poduzetnik i obiljezio je Ameriku svojim uspjesima dok ostali nisu napravili rezultate radom , pregovorima itd… vec nasljedstvom ili sluge razlicitih Lobija ( Clinton, Obama ).. Donalad Trump kakav je to lik daj molim vas samo par minuta prodjite kroz njegovu biografiju – jedino sto moze netko negativno reci za Trumpa je iz mrznje, zavisti ili eto tek zato sto je glupav i kratkovidan.. Taj covijek je startao sa prve stepenice i nije preskocio niti jednu vec je gazio jednu po jednu, velika razlika startati sa desete stepenice sto znaci devet praznih iza ili ih sve proci.. On jednostavno ne moze biti nesposoban i kraj price…

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Tramp ,predvidiv ili nepredvidiv moze biti sta god hoce,moze bit i najbolji od svih dosadasnjih predsednika te zlodrzave….samo je JEDNO sigurno a to je-Vise nikada ta zlodrzava nemogze biti sto je bila.A bila je drzava u koju su velika vecina svijeta zeljna hljeba i slobode hrlila k toj drzavi.Nemoze ta sada zlodrzava biti jos mnoooogo sta sto je bila do pre nestanka SSSR. It USA-SAD su postali vecinska nebjelacka drzava iz koje se prvo bjelci poceli iseljavati kao npr.Rusi a jos uvek pomalo hrle obojeni latinosi bijeda koja je upravo bijeda zahvaljujuci SAD i svojim nesposobnim drzavnicima.Ima bezbroj razloga da SAD nemogu vise biti sto su bili a ja navodim samo 2 razloga veoma bitna a to su-Struktura stanovnistva je promenjena od vecinske bjelacke(evropske) populacije sad je crnacko-latinoska.Druga cinjenica postojanje ove nove elektronske komunikacije preko koje je tesko moguce stalno lagati i istinu sakriti ili svaku istinu iskontrolisati kao sto… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Opet vi brinete o ruskim interesima, i kako da se postave… I onda se ljutite kada vam se kaže da ste glasnogovornici Kremlja (ne nužno ruskih interesa).
Pavijan je jedino promijenio svoj stav o Rusiji jer su ga demonizirali ponajprije zbog pomirljivog stava prema istoj (napadan je i zbog politike prema migrantima, ali oni ne predstavljaju opasnost za američke svetinje kao što su vojno-industrijski kompleks, bezuvjetna podrška Hazaristanu, štampariji dolara Federalnim rezervama…), dok Sorošu i sličnima ni najmanje ne smeta bolesna podrška rasistima u IzraHELLu, najave uništenja Irana pod svaku cijenu, trgovinskog i tko zna kakvog sve ne rata prema Kini…

alan ford
5 godine prije

. Trump je u svojoj predizbornoj kampanji također najavljivao poboljšanje odnosa sa Rusijom, čak i zajedničku borbu protiv ISIL-a u Siriji. Ali, nakon pobjede na izborima, očito je da su hazarski “neokonzervativci”, — glavni ratnohuškaški jastrebovi privezali Trumpa na lanac i prisiljavaju ga da i dalje održava taj antagonizam protiv Rusije. Ustvari, od početka je bilo jasno, da Trump neće imati previše ovlasti, jer duboka država, kontrolira cijelu strukturu vlasti u SAD; kongres-senat-CIA-FBI-vojno zapovjedništvo-mediji.. a ekonomija i financije su ionako sve u njihovim rukama. Da još jednom pojasnim: takozvani “neokonzervativci” memaju nikakve veze sa nekakvim konzervatizmom (ono: religija, svjetonazor i slično) već su 95% sve neoliberalni hazari, koji kontroliraju američku vanjsku politiku u zadnijh 30 godina i nametnuli su sve ove agresivne ratove na Bliskom kistoku, kao i onaj u Ukrajini. To kaže i ozbiljan čovjek, kao dr. Paul Craig Roberts, bivši podministar u Reaganovoj vladi 80-ih godina. Ideologiju “neokonzervatizma”,… Čitaj više »

burt
5 godine prije

svi pokazatelji na unutarnjem i vanjskom planu pokazuju da je dosad Trump uspješan predjsednik, za sada to uglavnom štima ali u sljedeće dvije godine očekuju ga teške odluke na vanjskom planu

bbbb
5 godine prije

Komentirati ciokrempitu neću……………..

Alen
5 godine prije

Svasta…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI