Trump je spreman na sukob s Rusijom zbog sirijskog kemijskog oružja

Vladimir Putin - Donald Trump
24 komentara

Iako je najavio zatopljenje odnosa s Rusijom, Donald Trump do sada nije povukao nikakve konkretne poteze u tom smislu, osim što nije povukao “one” koje bi sigurno povukla Hillary Clinton, da je postala predsjednica, a možda je i to dovoljno.

Međutim, američki časopis Foreign Policy piše kako je Trumpova administracija spremna za sukob s Rusijom zbog sirijskog kemijskog oružja, iako je taj arsenal Assad potpuno uništio.

“Trumpova administracija diplomatski sukob s Rusijom seli u Ujedinjene narode. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su zatražili usvajanje rezolucije o izricanju sankcija protiv Sirije zbog upotrebe kemijskog oružja, ali njenom usvajanju prijeti ruski veto”, piše Foreign Policy.

Američki i europski diplomati u New Yorku su se složili da će tražiti donošenje rezolucije kojom bi se zamrznuli računi i zabranio ulazak u druge zemlje za 21 sirijsku organizaciju, pripadnike sirijske vojske i obavještajne zajednice koje se smatra odgovornima za upotrebu klora i drugih smrtonosnih kemijskih oružja od strane vladinih snaga.

“Popis sankcija je tako sročen da bi se njima ozbiljno ograničio uvoz vojnih helikoptera u Siriji, koji su korišteni za bacanje bombi punjenih klorom na sirijska područja koja kontrolira oporba”, piše američki časopis.

“Ovaj korak praktično osvjetljava granice američke suradnje s Rusijom pod predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je izjavio kako bi on ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao privoljeti da radi za američke interese”, rekao je autor članka, poznati kolumnist Colum Lynch.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti o kemijskom oružju u Siriji, nova američka stalna predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, izrazila je nadu da će Vijeće sigurnosti “moći ići naprijed” po pitanju rezolucije.

“Koliko još dugo Rusija misli nalaziti opravdanja za sirijski režim?”, pitala je Nikki Haley.

Na pitanje hoće li Rusija blokirati ovaj projekt, zamjenik nedavno preminulog Vitalija Čurkina, bivšeg stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim narodima, Vladimir Safronkov, jasno je rekao:

“Da. Ako bude upućen u proceduru, mi ćemo uložiti veto.”

Američki novinar vjeruje kako ovaj posljednji diplomatski manevar djelomično može biti pokušaj da se Rusija prisili da izvrši pritisak na svoje sirijske saveznike i da Damask pristane okončati rat putem pregovora.

“Čak i prije nego inauguracije predsjednika Trumpa, Obamina administracija je inzistirala na donošenju iste rezolucije, koja je sada na razmatranju. Međutim, britanski i francuski saveznici su odgodili mjeru, bojeći se da bi rezolucija mogla potkopati pregovore u vezi prekida vatre u Siriji i iritirati novu administraciju, za koju se činilo da u ovom trenutku želi poboljšanje odnosa s Rusijom. Sjedinjene Američke Države su se sada složile da preuzmu inicijativu i predstave rezoluciju zajedno s Velikom Britanijom i Francuskom”, rekao je Lynch.

U članku Lyncha upada u oči jedan detalj, odnosno dio izjave Donalda Trumpa, koji je, ako je dobro prevedeno, rekao kako vjeruje “da bi on ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao privoljeti da radi za američke interese”.

Ako to podrazumijeva podršku Vladimira Putina Sjedinjenim Državama u sukobu s Kinom na ekonomskom bojnom polju i Južnom kineskom moru, napuštanje Sirije, izdaju Iranu, podržavanje širenja židovske države i drugih američkih interesa, onda se čini da savjetnici Donalda Trumpa nisu dobro izvijestili predsjednika o načinu kako funkcionira i kakvu politiku vodi aktualni ruski predsjednik.

Foreign PolicyRezolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prolaznik
7 godine prije

Nije povukao poteze koje bi povukla Hillary – to je itekako puno, i bez obzira na sav ovaj čudan razvoj događaja, za Siriju se isplatilo to što Killary nije predsjednik. Prije svega, dosta je teritorija oslobođeno nakon američkih izbora, situacija više nije pesimistična nimalo, ni Prijatelji Sirije ne djeluju više tako opasno….samo da se ti trendovi i nastave.

jale
7 godine prije

U zadnjih 30 godina sve što se desilo na svijetu desilo se na temelju lažnih obavještajno-medijskih optužbi i manipulacija. Zapravo, metoda obavještajno-medijskog huškanja i harange je na neki način legalizovana kroz sistem takozvanih “medijskih sloboda”.

Alen
7 godine prije

Ovo sad postaje ko u zutoj stampi
.ili fake news.. Naslov tako zvuci.. Manje neozbiljno bi bilo s upitnikom na kraju..

Sukob usa- rusija… Velika je to stvar… Ode civilizacija..

MilanCZ
7 godine prije

Samo bi mě zajímalo od kud novinářů ta dezinformacija.

fb slo
7 godine prije

Kakvo kemijsko oružje?
Onako, kao kod Sadama ?

Natovac za novac
7 godine prije

Maskare – Karneval
Ovi Nijemci su psihicki bolesni ljudi, danas Trump, sutra netko od Hrvata ili Putin, ustvari svatko koga oni ne volu………a sto nisu napravili ovaj cirkus s Junkerom umjesto Trumpa?

Abu dabi
7 godine prije

Predlažem da se sukob održi na neutralnom terenu , na primer na Marsu. Pa se zdušno potucite do mile volje svim oruzljima da se najzad vidi ko je gluplji.
A buraniju sa Balkana ostavite već jednom na miru da sama leči svoje nisko civilizacijske komplekse.

gost
7 godine prije

hoce li to tramp nastaviti gdje je bush stao? haha

subaru
7 godine prije

Ček nešto, ima li još onih koji vjeruju u ovu cionističku lutku na koncu?

Alen
7 godine prije

Neznam kako se vama cini ali meni ova medijska blamaza tzv rat na relaciji tramp- mediji sve vise lici na nekakav igrokaz ..

Sumnjam u dogovoreni scenario gdje se zabavljajuci narod tim prepucavanjima (a narod voli iste ) odvlaci paznja u drugom smjeru..

Pa covjek samo hoda okolo po nekakvim skupovima i prepucava sebs medijima..

Koristi tviter opet za nekakav prepucavanja..

Mislim da on ( kao iskusan realiti šoumen ) samo glumi u ios jednom realitiju..

Neznam kako se vama cini

Michael Collins
7 godine prije

I umjesto da im Rusi kontriraju spikom “A dokle vi (zio-naziji) mislite nalaziti opravdanja za Saudi Barabiju i IzraHELL?” oni se uvijek brane i opravdavaju svoju podršku Siriji.
Kad ne znaju što će, iz naftalina se izvuče priča o fantomskom sirijskom kemijskom naoružanju.

Michael Collins
7 godine prije

Odavno govorim da je sve ovo za zio-nazi bandite win-win situacija. T(r)u(m)p i Obmana igraju prema Rusiji i Iranu predstavu zvanu “dobar murjak, loš murjak”.
Najbitnije je na terenu što se događa – samo da Deir izdrži i bit će sve u redu, a u Idlibu želim i jednima i drugima puno uspjeha u tamanjenju protivnika.

Alen
7 godine prije

Turkey is the key here, and Turkey wants a deal with Iran. The key danger to NATO is Turkey, as it does not control Serbia, and Turkey-Serbia undermines Romania and Bulgaria in an outflanking maneuver to the southern-southeastern part of NATO. Serbia linked to Russia in WWI and Turkey linked with Germany. Tito linked with Russia in WWII and Turkey was neutral. If Turkey, Serbia, Russia link together, NATO is outflanked. Russia is linked to Iran. Turkey is linking to Russia and Iran after what Erdogan perceives was a failed CIA coup attempt against him.

Jalijas
7 godine prije

To sta je tramp pricao prije izbora mozete odmah nakon izbora bacit u smece.
Tako funkcionira tzv.demokracija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI