Trump mijenja odluku o trupama u Siriji: “Nisam rekao da će to biti brzo povlačenje”

Donald Trump - začuđen
32 komentara

Suprotno ranijim obećanjima, Sjedinjene Države neće žuriti s povlačenjem vojnika iz Sirije. To su gotovo istovremeno izjavili američki predsjednik Donald Trump i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. Trump je novinarima rekao “kako nije obećao brzo povlačenje američke vojske iz arapske republike”.

John Bolton je jučer naglasio kako nema utvrđenog roka za povlačenje gotovo 2000 američkih vojnika iz Sirije.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je izjavio i kako se američke trupe u neće povući iz Sirije dok se ostaci terorista Islamske države u potpunosti ne iskorijene i dok Turska ne da sigurnosna jamstva za kurdske milicije koje podupire Washington.

Prema Boltonovim riječima, američki predsjednik Donald Trump mu je rekao “kako neće dopustiti Turskoj da pobije Kurde”.

“Ne vjerujemo da bi Turci trebali pokrenuti vojnu akciju koja ne bi u potpunosti bila koordinirana i prihvaćena od strane Sjedinjenih Država, tako da oni ne ugrožavaju naše trupe, ali i da poštuju predsjednikov zahtjev da snage sirijske opozicije, koje se borile s nama, ne budu u opasnosti”, rekao je John Bolton.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost je također naglasio kako nema utvrđenog rasporeda za povlačenje gotovo 2000 američkih vojnika iz Sirije.

“Kalendar treba biti posljedica političkih odluka koje trebamo provesti”, kazao je Bolton.

Tek u završnom dijelu svoje izjave je dodao “kako Washington nije zainteresiran za dugoročnu vojnu nazočnost u arapskoj zemlji”.

SAD će i dalje slijediti svoje ciljeve na Bliskom istoku

U petak je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako je Washington počeo povlačiti svoje postrojbe iz Sirije, a agencije su navele da je povučena skupina do pedesetak vojnika iz manje logističke baze iz istočne Hasake, koji su otišli u susjedni Irak.

Prema Pompeu, unatoč tome će SAD i dalje slijediti svoje ciljeve na Bliskom istoku. Pompeo je također naglasio kako SAD moraju osigurati da turska vojska ne masakrira Kurde, što je još uvijek dio američke misije u Siriji.

Podsjetimo da je Donald Trump 19. prosinca iznenada proglasio pobjedu nad Islamskom državom u Siriji, ističući da je to bio jedini razlog za prisutnost američke vojske u toj zemlji.

Ove nedjelje je američki predsjednik ponovno je odbio navesti datume povlačenja američkih vojnika iz Sirije, naglašavajući kako nije obećao brzi odlazak.

“Mi ćemo povući naše postrojbe. Nikad nisam rekao da će to biti učinjeno tako brzo”, rekao je američki predsjednik, koji je pod pritiskom Izraela, dijelom i europskih zemalja, očigledno “promijenio mišljenje”.

Nesuglasice između Washingtona i Ankare o budućnosti kurdskih milicija mogle bi paralizirati povlačenje, iako je ovo samo jedan od razloga i izgovor za ostanak američke vojske u Siriji. Za Tursku su YPG snage sirijskih Kurda, koje podupiru SAD, ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK), aktivne na turskom teritoriju i kao takve su “teroristička organizacija”.

povlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Har Megiddo
5 godine prije

Zar je itko sumnjao da odluke u Bijeloj kući traju išta dulje nego kurton u javnoj kući?

tedi
5 godine prije

Tramp ispada svijetsko laprdalo sve vise i vise,ocu kaki,necu kaki.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Prije dva dana sam napisao da će narandžasti tviteraš (od milja zvani američki predsjednik) promijeniti odluku. Zakasnio sam dan.. Sljedeća vijest će biti da od povlačenja nema ništa i da se broj vojnika povećava, pa opet povlačenje, itd.. itd….@Alene, javi se..!! ??

jezevakucica
5 godine prije

Malo sam neodlučan jer od odluka kratkog daha ne mogu do daha ha ha !

nije bitno tko
5 godine prije

Blefiranje nije uspelo.

Moreno
5 godine prije

Trump ima izuzetne pregovaračke, a čini se i političke ”sposobnosti”. U stvari sa Trumpom je lako, triba radit sve ka da će se odvijat najcrniji scenarij, npr. u ovome slučaju isto ka da je Trump reka da se američka vojska za njegovoga mandata ni slučajno neće povuć iz Sirije, pa dat Trumpu šansu da dokazuje kako to nije bilo tako.
Trump je predvidiv u svojoj nepredvidivosti šta ne čini stvari jednostsavnijima, ali svakoj državi je lakše donosit odluke.

Jozo
5 godine prije

Treba njih istjerati iz Sirije i cijele Azije i mirna kuća

shumadinac
5 godine prije

“Kad sam rekao da se povlačimo iz Sirije? Pročitali na Tviteru – aaaaa treba da me pratite i na Instagramu, tamo sam bolje objasnio”.

giordano bruno
5 godine prije

Pratim samo izjave Severine, Soraje i Stanije.

Trubadur
5 godine prije

Nije bitno, što precijednik USrA laprda i glupira, kako mu se digne….. Bitno je, da sad i najgluplja baba može, da vidi, da je Trump, što se međunarodne politike tiče potpuno irelevantan…

Alen
5 godine prije

Pompeo odlazi u utorak radi posjeta Jordanu, Kuvajtu, Egiptu, Bahreinu, Kataru, Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a putovat će iu Saudijsku Arabiju, dok je Bolton govorio tijekom vikenda u Izraelu. Bolton je također trebao posjetiti Tursku.

Majk Majers
5 godine prije

Sad je dobro
Mala truba svira dalje…

Svrha ovakvih konstantnih promjena u mišljenju je zbunjivanje naroda, skretanje pažnje sa bitnog. Svi političari to rade, ništa čudno

Ime imena
5 godine prije

Vodi kurde u Ameriku. Cirkus maximus. Kurdi su legende puše gdje stignu…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI