Trumpova administracija razmotrit će Oracleovu ponudu u vezi s američkim poslovanjem s TikTokom

TikTok
3 komentara

Izuzetno popularna platforma društvenih medija završila je u meti Washingtona zbog optužbi da informacije od svojih korisnika vjerojatno šalje službenom Pekingu. Osim toga, Washington je optužio Kinu da TikTok navodno koristi za miješanje u unutrašnje poslove SAD-a, kao i u predsjedničke kampanje.

Američki ministar financija Steven Mnuchin objavio je da je vlada primila Oracleovu ponudu kako bi postala TikTokov “pouzdani tehnološki partner” te da će prijedlog ovog tjedna razmotriti Odbor za inozemna ulaganja (CFIUS) i Bijela kuća. Prema šefu riznice, TikTok se također obvezao izgraditi globalno sjedište, koje bi trebalo biti domaćin 20.000 radnih mjesta. Mnuchin je dodao da je krajnji rok za finaliziranje dogovora postavljen do 20. rujna.

Oracle je kasnije potvrdio da je stranka, koja je vlasnik TikToka, dala prijedlog američkoj vladi. Prema predloženom dogovoru, Oracle će postati tehnološki partner kineske tvrtke, iako detalji sporazuma i priroda suradnje dviju tvrtki ostaju nejasni.

Prije ovoga Trumpova je administracija postavila rok za prijenos operacija TikToka SAD-u, na američku tvrtku, do 15. rujna, prijeteći da će u suprotnom zabraniti popularnu video platformu. Microsoft je prvi ponudio kupnju TikToka u SAD-u od vlasnika Byte Dancea, no tvrtka je odbila taj prijedlog 13. rujna.

Kina optužila SAD za trgovinski ”bullying”

Ultimatum Bijele kuće za TikTok proizlazi iz američkih tvrdnji da kineska tvrtka ByteDance možda prenosi podatke američkih korisnika u Peking, kako bi Kina prikupljene podatke mogla koristiti za miješanje u predsjedničke izbore koji se trebaju dogoditi u studenom. Iako je tvrtka snažno negirala optužbe, Washington je i dalje zahtijevao da njezinim operacijama na američkom tlu mora upravljati američka tvrtka.

Peking je 14. rujna osudio američku akciju, optužujući je za vršenje neprimjerenog pritiska na inozemna, posebno kineska poduzeća. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin oštro je kritizirao licemjerje Washingtona, ističući da unatoč pozivima na “besplatni internet”, SAD same “zlouporabljuju moć”, zastrašuju i primjenjuju “proizvoljan pritisak” na neameričke tvrtke, koje su uspjele postići “napredak i vodstvo” u određenim poljima”.

“Kina je već u više navrata iznijela svoje stajalište o pitanju TikToka. SAD su izvršile pritisak protiv TikToka, bio je to tipičan ugovor prisiljen od države. Sve to otvoreno pokazuje istinske namjere određenih američkih političara i ružno lice gospodarskog nasilja” , rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Wenbin je dodao da će Peking podržati kineske tvrtke koje su se suočile s američkim pritiskom, a čija su “legitimna prava i interesi” povrijeđeni. Glasnogovornik je nadalje pozvao SAD na odustajanje od pristrane prakse te da “osiguraju otvoreno, pošteno i nediskriminirajuće poslovno okruženje za inozemne tvrtke”.

kinaOdbor za inozemna ulaganja CFIUSOracleTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Sad će Trump s twittera prec na tik-tok ako Oracle kupi istog i nastavit s kampanjom 🙂

sobravia
3 godine prije

Trump trpa i ne vadi.

Pera Detlic
3 godine prije

Eto i Oracle. Ceka se plava i crvena pilula

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI