Turska bojkotira konferenciju o Siriji u Bruxellesu

Turska bojkotira konferenciju u Bruxellesu
3 komentara

U Bruxellesu traje dvodnevna konferenciju o temi “Podrška budućnosti Sirije i regije”. Konferenciju u ovom formatu ne podržava Turska, koja je priopćila da neće sudjelovati na njoj, prenosi turska država agencija Anadolu.

Prema diplomatskim izvorima, Turska, koja je “odigrala važnu ulogu u postizanju sporazuma o prekidu vatre i oživljavanju političkog procesa u Siriji” nije zadovoljna s formatom konferencije, koja je zapravo nastavak “Londonske konferencije” iz 2016.

Osim toga, Turska je prihvatila najveći broj izbjeglica iz Sirije, a na konferenciji će se raspravljati o tehničkim rješenjima pitanja sirijskih izbjeglica.

Agencija Anadolu nije objasnila suštinu zahtjeva Ankare u vezi s “nezadovoljstvom” s formatom današnjeg sastanka u Bruxellesu.

Na prošlogodišnjoj konferenciji u Londonu su sudjelovali: Velika Britanija, Njemačka, Kuvajt, Norveška i Ujedinjeni AE, čelnici drugih zemalja, nevladine udruge, privatni sektor i sektor civilno društvo.

Prikupljala su se sredstva kako bi se zadovoljile neposredne i dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom.

Govorilo se o potrebi osiguranja pristupa obrazovanju svoj izbjegloj djeci, stvaranju novih radnih mjesta za izbjeglice u susjednim zemljama, ali i o načinu vršenja međunarodnog pritiska, vjerojatno na sirijske vlasti, da se zaustave opstrukcije i zlostavljanja, te da se poštuje humanitarno pravo.

Na prošlogodišnjoj konferenciji je bilo govora o radu međunarodne zajednice na obnovi Sirije, nakon što se sukob završi.

Današnju konferenciju u Bruxellesu predvode EU, Njemačka, Kuvajt, Norveška, Katar, Velika Britanija i UN, kao supredsjedatelj konferencije, a razgovara se o istim temama kao i prošle godine.

bojkotKonferencija o Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
khm
7 godine prije

http://www.voltairenet.org/article195862.html
ako se ovo pokaze istinitim, a Thierry je odlican analiticar, onda je pocetak ovog procesa vijest desetljeca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI