Kina kaže da su američki dužnosnici podnijeli zahtjev za vize za Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre
19 komentara

Kina je primila zahtjeve za vizu za američke dužnosnike za Olimpijske igre u Pekingu, iako je Washington proglasio diplomatski bojkot športskih događanja.

Peking je primio zahtjeve za vizu od više od desetak američkih dužnosnika za Zimske olimpijske igre, prema glasnogovorniku kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prije tri tjedna Washington je najavio diplomatski bojkot nadolazećeg spektakla koji počinje u Pekingu 04. veljače.

To su podržale Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Japan.

Dok je naglašeno da će američki športaši i dalje sudjelovati u natjecanju, čini se da neće svi američki dužnosnici ostati kod kuće.

“Primili smo zahtjev s američke strane za vize za američke dužnosnike”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova ZhaoLijian na brifingu u ponedjeljak.

“Kao odgovor na ovu prijavu koja se odnosi na delegaciju vlade Sjedinjenih Država, djelovat ćemo u skladu s međunarodnim pravilima [i na temelju] reciprociteta.”

Podsjetivši Washington na njegovu prethodnu akciju u najavi bojkota, Lijian je dodao: “Još jednom inzistiramo na tome da Sjedinjene Države djeluju u skladu s olimpijskim duhom i prestanu s politiziranjem, prestanu davati izjave kako bi potkopale Zimske igre u Pekingu.”

Global Times izvijestio je da je američka vlada podnijela zahtjeve za vizu za 18 dužnosnika, kako bi pružili sigurnosnu podršku za Zimske olimpijske igre, a očekuje se da će još 40 dužnosnika predati obrasce kasnije.

Prema South China Morning Postu, 15 od 18 dužnosnika srednjeg i nižeg ranga radi za State Department, a jedan je zaposlen u Pentagonu.

Global Times je rekao da Kina nikada nije namjeravala pozvati američke i zapadne političare koji su “pokrenuli” bojkot, što su stručnjaci opisali kao “ništa osim samozavaravanja”.

Li Haidong, profesor na Institutu za međunarodne odnose na Kineskom sveučilištu za vanjske poslove, rekao je za Global Times da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena “preuzela vodeću ulogu u zavaravanju tvrdokornih američkih sljedbenika da ne šalju vladine dužnosnike u Peking”, ali je sada promijenila smjer u “šamar u lice”, koji će američke strane saveznike zateći “nespremne”.

Washington tek treba odgovoriti na Lijianova izvješća o zahtjevima za vizu.

bojkotkinaSADVizazimske olimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Tako to rade, amerikanci…
Posvađaju pudlice, koje zatim zvijesto sljede upute.
A oni biraju grožđe…
20 tankera američkog plina stiže u EU. Sada je cijena povoljna. 2000$ hiljadu kubika.
Raja to plača.
A u zemljama oko EU, od 275 ( Srbija 9 do 450 ( Moldavija )……
Te zemlje treba se srušiti…

TNT
2 godine prije

Pogledajte sta rade zidovi u siriji a sve pod budnim okom ruske gamadi ali mi se cudimo amerikancima ma sve je to isto. Rusi usli u siriju u pazi kao dozvole zidovima da bombarduju 15 km od svoje baze , pa povucite se kukavice iz jadne sirije fujjjj.

TNT
2 godine prije

Portal logicno vise vjerovatno od sramote uopste ne ubacuje dogadjaje iz sirije nemaju sto fino za reci o rusima kao nekada , pa logicno treba da pisete i o drugoj strani rusa.

preseren3
2 godine prije

Zatrpavamo?
Po tvome onda pisci članaka na ovom portalu uopšte ne bi smjeli objaviti članka.
Zbog mogučnosti “zatrpavanja”.
A po mome je namjen baš ovaj, da izazove reakciju…
Nije u tvom resoru?

Xam
2 godine prije

Ove žuće sve manje žute.

gigi pinna
2 godine prije

Tko kaže da neće vrijediti? Onda se neće nitko testirati, a zaraza se nesmetano širi. Spominjalo se pri uvođenju ovih idiotskih covid ausvajsa da će možda 04/01 prijeći na to sranje, ali to je bilo prije akcije skupljanja potpisa.
A vi uhljebi, i jebeni i pošteni bi htjeli biti – kao protivite se mjerama, ali aktivno ne radite ništa da se ukinu. I opet ćete za HDZ glasovati?! Ajde bježi!

tihobl
2 godine prije

Kinezi ce amerima obaviti analno testiranje na aerodromu kao obicno.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ja odavno prezirem Olimpijske igre, tako da mi je u principu svejedno tko će doći, a tko neće. Glupavo prepucavanje oko nebitnog događaja.

A što se tiče ovih konkretnih igara u Kini, u redu je bojkotirati kineski režim na bilo koji način. Ali je licemjerno od Amera, posebno od Bajdena koji ima debele financijske veze u Kini. Diplomatski bojkot ionako ne znači ništa. Sportski bojkot bi možda i značio nešto, mada sumnjam. A ovo je samo “piškit ću-kakit ću”.

Ja svakako gledati neću osim ako ne bude neka nesreća na skijanju ili bob stazi…

abc
2 godine prije

Eto koliko vrijedi američko obečanje….

Perun
2 godine prije

Ljigavi smradovi americke diplomacije ako se ,,americka diplomacija” moze nazvati diplomacijom…..Uvode u diplomaciju ,,cikasku sirovu govedinu” dopremljenu za preradu u pogonima ,, americkog demokratistickog rezima”…..toliko su blesavi i nervozni da pucaju i na malo veceg leptira ,radi boja na krilima ….Psihopati kakve svijet nije vidio jos od mongolskih hordi …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI