Japan se pridružuje američkom bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu

zimske olimpijske igre
12 komentara

Japan je krenuo stopama Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Australije najavljujući da neće poslati vladinu delegaciju na Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu.

Najviši vladini zvaničnici neće prisustvovati Olimpijskim igrama, sa izuzetkom Seiko Hašimoto – člana Doma savjetnika i bivšeg državnog ministra za Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju.

U Peking će otputovati i predsjednik Japanskog olimpijskog komiteta Jasuhiro Jamašita i predsjednik Japanskog paraolimpijskog komiteta Kazujuki Mori.

Diplomatski bojkot ne uključuje japanske sportiste, koji će učestvovati na igrama kao i sportisti drugih država koje učestvuju u diplomatskom bojkotu.

Prema izvještajima, japanski premijer Fumio Kišida odlučio je da ne izda zvanično saopštenje kako bi izbjegao štetne odnose sa Kinom. Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno, koji je najavio taj potez umjesto njega, takođe je odbio da to nazove diplomatskim bojkotom, tvrdeći da odluka da se vladini zvaničnici ne šalju u Peking „nema poseban rok“.

Japan vjeruje da je važno da se u Kini poštuju zajedničke vrijednosti koje dijeli međunarodna zajednica, kao što su sloboda, ljudska prava i vladavina zakona.

SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Novi Zeland i Litvanija odlučile su da u nekom smislu bojkotuju Zimske olimpijske igre, pozivajući se na zabrinutost za ljudska prava u Kini.

Bojkote su, međutim, kritikovali drugi svjetski lideri, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

„Sport – kao i umjetnost – mora da ujedini ljude, a ne da ih razdvoji, da razdvoji nacije i vlade“, izjavio je ove nedjelje Putin, dok je Makron rekao: „Ili imate potpuni bojkot, i ne šaljete sportiste, ili pokušavate da promijenite stvari korisnim akcijama.”

bojkotJapankinaPekingSADzimske olimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

SAD zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje
Kanada zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje
Australija zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje
V.Britanija zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje
Japan zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje
Kina zaključava građane uvodi fašističke mjere i prislijava ih na cjepljenje

ali svi ovčicama i dalje glume kao da su nešto posvađani,

neprekidno kazalište geopolitike

Alex Keller
2 godine prije

Hitlerove olimpijske igre u Berlinu pred 2.sv.rat nisu bojkotirali.

preseren3
2 godine prije

Koliko ja znam, Kinezi ih nisu ni zvali.
Šta če sa njima. Sami problemi, oko osiguranja…
A kad se vrate kuči, pluju…

Jere
2 godine prije

Amerika koristi i sport u ratne svrhe, da bi nekome..svome oponentu naskodili.
Sjetimo se koliko su stvarali Rusiji neprilika povodom sportskog prvenstva a za vrijeme SSSR je jednom cijeli zapadni blok bojkotirao ljetne olimpijske igre u Moskvi.
Odrzavati olimpijske igre ili svj. prvenstva van Amerike i njenih satelita je rizicno za ove druhge drzave.

tihobl
2 godine prije

Tako su bojkotovali olimpijadu u Moskvi, a onda je SSSR uzvratio 4 godine kasnije za olimpijadu u LA. Jedino Rumunija nije bojkotovala. Nadrealisti su napravili skec:
Stigao Causesku telegram iz Moskve: dragi drugovi zelimo vam puno uspjeha na olipijadi stop nafta stop gas stop hrana stop.

sportista
2 godine prije

uzalud sam trenirao

Brada
2 godine prije

A vidi ti Litvance, majke ti! Kud svi Turci, tu i mali Mujo. 🙂
Sada se vidi da je onaj vampir Staljin imao i neke emocije, kada je bio toliko sentimentalan prema baltickim zemljama. Tko zna, mozda je imao kakvu ljubavnicu od tamo? Da je sve lijepo poravnao do Königsberga sada bi bio mir i nebi bio problem otici autom do Kalinjingrada.
Estonci su se primirili i tu i tamo nesto zacvile, Latvijce skoro i da ne cujes, ali Litvaci… moj Bog! Njima nikako iz dupeta u glavu da nije bilo SSSR-a (u krajnjem, Rusije) da bi oni odavno bili Poljaci. Jos k tome, cak i danas, tamo zivi oko 30% Rusa.

Nene
2 godine prije

Nedostaju im samo još “demokratska Austrija” i “neonacistička Njemačka” da bi kompletirali vražji savez!

Bonbon
2 godine prije

Našle su se države koje će popovati o ljudskim pravima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI