Bijela kuća potvrdila da SAD neće slati diplomatske predstavnike na Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu

Zimske olimpijske igre u Pekingu
15 komentara

Bijela kuća je u ponedeljak saopštila da će diplomatski bojkotovati Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu odbijanjem da tamo pošalju zvaničnike američke vlade.

Dugo se šuškalo da će SAD u potpunosti bojkotovati igre u februaru 2022. čiji je domaćin Narodna Republika Kina (NRK), jer se neke igre održavaju na teritoriji strateških protivnika kao što je bivši Sovjetski Savez.

„Bidenova administracija neće slati nikakve diplomatske ili zvanične predstavnike na Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na tekući genocid i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava“, rekla je novinarima portparol Bijele kuće Jen Psaki. „Sportisti tima SAD imaju našu punu podršku. Mi ćemo biti 100 % uz njih dok navijamo kod kuće, ali nećemo doprinositi veličanju igara.“

„Ako bi diplomatski ili zvanični predstavnici SAD tretirali ove igre kao „uobičajen posao“ prihvatili bi eklatantno kršenje ljudskih prava i zvjerstva od strane NRK u Xinjangu, a mi to jednostavno ne možemo da uradimo”, dodala je Psaki.

„Kao što je predsjednik rekao predsjedniku Xi Jinpingu, zalaganje za ljudska prava je u DNK Amerikanaca. Imamo fundamentalnu posvećenost promovisanju ljudskih prava i čvrsto se držimo naše pozicije i nastavit ćemo da preduzimamo akcije za unapređenje ljudskih prava“, rekla je ona.

Britanski premijer Boris Johnson takođe je rekao prošlog mjeseca da razmišlja i o britanskom bojkotu igara. Kao odgovor, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin kritikovao je politizaciju sporta, rekavši da bi sport trebao biti o igračima i osudivši američku retoriku kao suprotnu duhu Olimpijske povelje. Međutim, on je takođe primijetio da Peking neće ni pozvati zapadne političare koji su pozvali na bojkot.

Optužbe zapadnih akademika i političara da su kineski programi za borbu protiv radikalizacije u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang predstavljali ogroman sistem logora za genocid protiv domorodačkog muslimanskog ujgurskog stanovništva, korištene su za stav protiv kineske vlade posljednjih godina. Međutim, te tvrdnje su naširoko osporavane kao stvaranje neokonzervativaca koji žele da pojačaju anti-kinesko raspoloženje kao dio novog ratnog pokreta.

U stvarnosti, Kina se suočila sa višedecenijskim problemom terorizma grupe Islamski front Istočnog Turkestana (ETIM), separatističke partije, koja je povezana sa Al Kaidom, koja želi da Xinjiang pretvori u nezavisnu državu. SAD su se nekada borile protiv ETIM-a u Avganistanu i smatrale ga terorističkom grupom, sve dok nisu uklonile grupu 2018. – baš kada su optužbe za genocid nad Ujgurima počele da se pojavljuju u zapadnim akademskim krugovima.

ETIM je takođe poslao čak 10.000 boraca da se bore zajedno sa pobunjenicima koje podržavaju SAD i Al Kaida u Siriji, gdje se i dalje nalaze u sjevernom Idlibu.

Grupa je takođe povezana sa Svjetskim kongresom Ujgura, još jednom separatističkom grupom koja je dugo primala sredstva od američke Nacionalne zadužbine za demokratiju, predgrupe koju je CIA koristila da prikriva svoju podršku organizacijama širom svijeta u vođenju američke spoljne politike.

Kina je u nedjelju objavila sopstveni izvještaj o teškom stanju ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, drugi takav dokument u posljednjih godinu dana. U izvještaju se navode „problemi poput politike novca, politike identiteta, prepirke između političkih partija, političke polarizacije, društvene podjele, rasnih tenzija i jaza u bogatstvu“. Isprovociran je predstojećim Samitom za demokratiju kojem će domaćin biti SAD i koji će ugostiti takve kontroverzne predstavnike kao što su Huan Gvaido, samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele kojeg podržavaju SAD i delegacija Tajvana, za kog su se SAD formalno dogovorile sa Kinom da nije prava država. Peking smatra Tajvan pobunjenom kineskom pokrajinom.

Bijela kućabojkotkinaPekingSADzimske olimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

“Bijela kuća potvrdila da SAD neće slati diplomatske predstavnike na Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu”

ha, ha, ha…..hebote ovo loše kazalište geopolitike, postaje već dosadnoooooooo.
neće slati predstavniuke na ZOI u peking, ali zato su predstabnici SAD i Kine, lijepo zajedno bili na onoj Gatesovoj vježni pandemije 2019. u listopadu u New Yorku, kao i na donatorskoj konferenciji za cjepivo 5. 5. 2020..

Max
2 godine prije

Nitko ih ne treba.

ovisnik
2 godine prije

, “ali nećemo doprinositi veličanju igara.“ upravo suprotno vas nedolazak ce uvelicati igre. neznam kome bih upoce mogli faliti.

preseren3
2 godine prije

Ako Kina još uvijek izvodi analne testove na kovid, ne razumem u potpunosti ove odluke.
Neki takav test vole.
Čak i Biden je bio par dana nazad na kolonoskopiji….

apa khabar
2 godine prije

„Kao što je predsjednik rekao predsjedniku Xi Jinpingu, zalaganje za ljudska prava je u DNK Amerikanaca.”
Zaboravni Joe nije ništa rekao o financiranju kolumbijskih plaćenika u ratu protiv Yemena,o stotinama oštećenih i li uništenih zdravstvenih ustanova, o nekoliko stotina tisuća djece na rubu gladi u Yemenu.
let’s go Brandon!.

Poznavalac prilika
2 godine prije

“Bijela kuća potvrdila da SAD neće slati diplomatske predstavnike na Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu
Ajme meni što ćemo sad. Kinezi sigurno masovno režu vene, a mi ovdje nervozno grizemo nokte zbog toga.

tihobl
2 godine prije

Ameri su naculi da ih kinezi nece zvati, a ako dodju morace kupovati obicne karte i sjedjeti medju publikom “koja jede sismise”. A onda su culi da je Si pozvao Putina u pocasnu lozu.
Sd pokusavaju da umanje ponizenje ovakvom pricom.

Mene ovo posjeca na ono kad tip kome je zena utekla sa drugim kaze: nije ona mene ostavila vec sam ja nju otjerao.

zppv
2 godine prije

Neka ne salju ni sportase.
F* Amerika

abc
2 godine prije

Nečete vi nikom nedostajati. Ostanite vi u svojoj hebenoj fuckamerici i pustite nas več na miru jednom. Niko vas ne treba…..

medo
2 godine prije

Tražitelji azila koji su uspješno prešli bjelorusku granicu i ušli u Poljsku ne smiju biti protjerani i ne mogu biti legalno vraćeni, presudio je Europski sud za ljudska prava (ECHR), nakon pritužbe 198 migranata.

abc
2 godine prije

Svet plače…od sreče…

Legendarni Grk
2 godine prije

Papa je navodno blizu smrti:

http://82.221.129.208/1/francisdead.png

Tako kaže izvor iz Vatikana i sada je pitanje da li je ovo glumatanje smrti da papa zbriše, jer je cijeli Vatikan pročitan kao igrač bankara ili je zaista na samrti.

tuf
2 godine prije

Nisam siguran da bi Kinezi uopće i pustili ove njihove koji su danas žena, sutra muškarac, prekosutra vanzemaljac.

Goran Savic
2 godine prije

Било би ефикасније да забраните увоз доњег веша из кине. па да идете гологузи

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI